Války o ničem

Autor
Štítky

Dnes začnu prakticky stejnými slovy, kterými dosti často uvádí své články Čmoud. (Mimochodem, o víkendu jsem pryč a tak bude mít Čmoud zase nějaký ten seriálek). 

Viděli jste film Údolí stínů? V hlavní roli Mel Gibson, válka ve Vietnamu, konkrétně bitva v údolí La Drang. Film je patřičně patriotický, oslavující vojáky padlé právě při této bitvě. Podle amerických historiků film poměrně přesně vykreluje skutečný průběh bitvy, vlastně až na to, že mimo film se boj vede na poněkud větší vzdálenosti, takže nepříteli nehledíte tak intenzívně tváří v tvář.

Milovníci válečných filmů si jistě přijdou na své. Mel Gibson hraje plukovníka Hala Moora, který cvičí novou speciální výsadkovou jednotku tzv. leteckou kavalerii, která se na bojiště přesouvá pomocí vrtulníků a pomocí nich je i zásobována. Začínáme na cvičišti, je to velmi velmi americké se vším tím zájem o vlast, patriotismus z toho přímo kape, ale američanům se to tak asi líbí. Pak se jednotka přesune do Vietnamu, kde je nasazena proti nepříteli právě v údolí La Drang. Jednotka se tam dostane do faktického obklíčení velkou přesilou vietnamské divize, z krátké a jednoduché operace se stává vážné drama, vojáci bojují celé dny a noci, už už umdlévají, mají velmi vážné ztráty, ale nakonec za pomoci letectva, dělostřelectva a napalmu zvítězí a vietnamské jednotky jsou nuceny se s obrovkými ztrátami stáhnout. 

Ztráty mají ale i američané, byť je to oproti vietnamcům tak 1:10, ale přesto tam dost vojáků padlo a dost si odneslo šrámy na celý život. 

A pak, úplně na konci filmu se stane to, kvůli čemu píšu tento článek... 

Američané odvezou své padlé, udělají velkou hromadu z padlých vietnamců, novináři si to nafotí a pak... nastoupí do vrtulníků a odletí zpět na základnu... Toť vše. Tato taktika pak už američanům zůstala až dodnes. 

Američané bojují s Vietmaci, ale je to taková válka o ničem. Bojují, vítězí, zmasakrují hodně nepřátel, ale nakonec obsazené území zase opustí a nepřítel se vzápětí vrátí. Ztráty mají nepřátelé vždy nepoměrně vyšší, ale americká krev je prolévána zcela bezdůvodně. Zatímco vietnamci bojují za svou vlast, za svou ideologii, za svou zemi a své rodiny, obsazují území, prošpikovávají ho pastmi a za frontou horečně budují válečnou výrobu, američané umírají úplně totálně zbytečně.  Nezabírají území, nesnaží se ho pozvednout ani kvůli válečné produkci, nebudují státní správu ani právo a pořádek. Jen sřílejí... a umírají. 

Nemyslete si, toho si hodně američanů všimlo už tenkrát... 

Válka proti terorismu vypadá dnes úplně stejně. Tu a tam je eliminován nějaký ten Bagdádí a hodně teroristických pěšáků, ale také tu a tam zařve nějaký ten američan, či psovod Procházka. Ale výsledek je tentýž. Vojáci běhají po krajině, bojují s teroristy, umírají při tom nejen při bojových střetech, ale ještě více při nehodách, ale z jejich boje nic neplyne. 

Neobsazují území, protože je jich na to málo. Nezavádějí svoje pořádky, protože toho nejsou schopni. Jejich prezidenti se paktují s těmi nejzkorumpovanějším a nejneschopnějšími imbecily, kteří se starají o odklánění dolarů a nic jiného. Místní vojenské síly jsou neschopné akce, demoralizované, prolezlé zrádci a dezertéry. Nepřítel mezitím opanovává každý kousek území které může, opevňuje se tam, zavádí svoje pořádky, organizuje sice primitivní, ale funkční válečnou výrobu, korupci vymýtí jako první a zbabělost hned za ní. Zbaví se ideologických i třídních nepřátel, podřídí vše jedinému cíli a ztráty pěšáků i velitelských kádrů je schopen hravě nahradit. 

Za každého teroristu kterého naši koaličníci zabijí přijdou hned dva noví. Ale spíš rovnou tři nebo patnáct. 

Svým způsobem je to jednoduché. Vedeme válku o ničem, maximálně tak ještě o nějaké ty suroviny. Nechceme území ani pro kolonizaci, ani pro zvelebení, ani pro válečnou  či civilní výrobu.  Nejsme schopní si z místních udělat přátele. Nejsme schopní je vyhubit (to ani nejde). Pokud někoho z místních podpoříme, celkem zákonitě je to arcilotr, arcikorupčník a arcivrah. 

Válka, která nic nezabírá, která nezavádí nové pořádky, která je jen samoúčelem po dobu než se vytěží ropa, ta prostě nemůže dobře dopadnout. Kromě toho je vždycky dražší než ty vytěžené suroviny.  Svým způsobem je to největší světová dotace. Tak velká, že nějaká zamědělská politika EU je proti tomu kapesné. A bez ropy už ztrácí jakýkoliv smysl. 

Není proto divné, že se Trump snaží z všech těch válek vyvléknout. Ropu už v USA nepotřebují, sami jí v břidlicích mají nadbytek a vyvážejí ji. Teď ji vlastně v Iráku hlídají pro Čínu. Proč by to dělali... 

Celý válečný samoúčel ještě nějakou dobu potrvá. Je težké si ze dne na den připustit, že celá válka byla jen nesmyslné vraždění, to by mohlo dojít na nějaký nový norimberský tribunál. Ale trend je zřejmý a nezmění na něm nic ani výhra Clintonové příští rok. Každý den je totiž zřejmější, že všechny západní války poslední doby jsou o ničem. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Příznačné.
Dneska jsem si poslechl, proč se umíralo v Logaru.
Přece aby Číňani od afgánců dostali jeden z největších měděných dolů na světě.
Tedy zas a znova - války o ničem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Američané ve vietnamu bojovali s Vietnamci proti Vietnamcům - tohle se panu vidlákovi nehodí do krámu. Po odchodu američanů vítězící válečníci ze severu začali masakrovat vietnamce z jihu, kteří chtěli žít alespoň o trochu svobodněji, to je celé. A i kvůli těmto vietnamcům tam američané šli ... podle pana vidláka byli tito vietnamci z jihu prostě NIC. Po vítězství severních válečníků čistky, pak hladomor ... prostě hromady mrtvol, což je pro pana Vidláka NIC. Vietnamci na jihu nebojovali za vlast, protoze jedina spravna vlast je komunisticka vladnouci verchuska, ze?

PS Hm, proc vlastne nekritizujete SSSR za to, ze se zacalo do regionu po porazce francouzu vmesovat tim, ze do severniho vitnamu zacali pumpovat zbrane a provokovat valku? Nebo tohle je spatne, jen kdyz to delaji americane?

PPS Valka proti terorismu neni totez, je to po vsech strankach nebe a dudy.

Zatím bez slepic

Nejde spíš o to, že na vietnamském jihu byl neživotaschopný režim? V porovnání s komunistickým severem určitě. Takže ani ti Vietnamci na jihu nijak divoce neobsazovali dobytá území a nepřizpůsobovali si ho, nevyužívali ho.

Ono je fakt zajímavé, že tam, kde byli Američané, tam vždy postavili nějakou neschopnou vládu a armádu. V Afghánistánu, v Iráku, v Libyi. Irák se začal zeschopňovat, až když to přebrali šíité, tedy nějaká širší základna než Američany dosazená vláda. A je celkem zajímavé, jak jsou v současné době šíité životaschopní. Ať už Irák, Írán, Libanon, Jemen.

Zatím bez slepic

nežil tak agresivní režim jako na severu. To je celé.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

... nebylo tedy lepsi nechat ISIL na pokoji? Co na to myslitele z hnojniku?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

samozřejmě není dobýt území a dokonce už ani zdroje ne. Účelem je
1) dotyčnou zemi rozesrat, zejména když si místní demokraticky zvolení dovolují např. obchodovat s někým nepřípustným (příklady nemusím jmenovat, že)
2) odměnit se největším sponzorům volebních kampaní (neboť tito je nesponzorují, ale přesněji řečeno výhodně investují) - které že to firmy jsou taky netřeba jmenovat
3) dotyčnou zemi výhodně rekonstruovat (samozřejmě že ne výhodně pro tu zemi)
4) případně ji využít jako další místo pro nějakou tu základnu
Jenže se to celé nějak přestalo vyplácet, kromě těch hlavních sponzorů, totiž investorů. Trump skutečně není hloupý obchodník a počítat umí. Americký daňový poplatník si oddechne a světu se uleví, bude-li pokračovat ve stávajícím kurzu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

rusky pristup - snazilo se rozesrat ukrajinu (to se podarilo jen castecne) a vyhnat syrany do Evropy (to se podarilo hodne).

Zakladna je zajistena.

Zatím bez slepic

Už jsi dnes vykouřil svého guru - Jandu?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vyděšenej broučku, já to úplně chápu. To musel bejt moc zlej den.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

...a někdy vybombardují třeba nějakou tu svatbu...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

mýlí. Nic takového, jako odchod USA z dobytého území neexistuje.
Ano, vojáci USA po "utrpěném" vítězství odejdou. Kdo ale zůstává, jsou americké zájmy, případně americké firmy.

Na rozdíl od toho kreténa nahoře bych si dovolil specifikovat.
Americký lid odvede daně a z ní se financuje válka.
Prvotní zisk z ní mají dodavatelé vojenského materiálu - tedy kromě dodavatelů synů, tátů, manželů a partnerů, že ano.
Ihned po vojsku nastupují firmy, které dokáží poválečný stav patřičně využít. Tu dodají technologii, onde podepíšou "výhodnou" smlouvu či založí "společnou" firmu. To bych nazval druhotným ziskem.
Je ovšem fakt, že třeba vzpomínaný Vietnam jaksi moc nevyšel - stane se.
On nevyšel ani ten Afghanistán. Tam je ovšem potřeba zvážit, že se mnohonásobně zvýšila produkce máku. A kdo by neměl rád makové buchty, že jo. Tak například já bych se po nich utloukl. A po máku z Afghu se utlouká celá Evropa, to je věc docela známá. Komu a čemu to slouží, nechť si každý dovodí sám.

Abych to celé snažení soudruhů nějak shrnul do jediné věty, napíšu ono známé a opelichané - socializace ztrát, privatizace zisků. Neboli obohacování úzké vrstvy na účet lopat, jako všude jinde.

Zatím bez slepic

Tím vyznamenaným Rudou jsem myslel Rudu Ovčařího, co privatizoval tvůj werk. Přece zakládal s Milanem Šrejbrem firmu Moravia Steel. A přitáhl si tam z Kerametalu Chrenka, udělal ho generálním ředitelem. Pak Šrejber odešel (sponzor ODS, 15 mega) a jeho podíl Chrenek koupil.... linka vede až ke zbohatnutí Standy Grosse.
Miloš Zeman u Rudy chrápal na baráku, když na Ostravsko jezdil coby premiér. Vím to, bo jsem Rudovi zrovna dělal topení do Horního dvora. Tehdy se Ruda díval z okna na Novou huť a říkal "Ještě kouří". Chtěl to koupit dávno před Mittalem ... ale nakonec se na ocelářství vy.. jak na placatý kámen a koupil všechny zbrojovky (předtím prodal barrandovské ateliéry).

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

znám dokonce osobně. Samozřejmě pouze z doby socíku a těsně po něm. Ten taky vysouložil, koho mohl.
Ovčaří si pomohl do začátku tak, že "udělal" železárenskou banku. Mám pocit, že to nějakým způsobem funguje dodnes. Zaměstnaní idioti mají pochybnou výsadu, že můžou finančně podpořit jejich špinavé kšefty. Teď bral kámoš nějaký podíl na něčem - nevím čem. Hodilo mu to k výplatě sympatických 14 Kč.
No neber to.
Ano, koupě zbrojovek je rozumná investice. Nikde jinde se tak vysoko nezhodnotí železo, jako ve zbrojovce.
A poptávka po zbraních bude pořád, o tom žádná...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

On celý koncept popsal už Harry Harrison v První planetě smrti. Obyvatelé města tam bojují s přírodou, která tvoří nová a nová monstra. Celé to pohání nenávist. Vedle je skupina jiných lidí, která nenávist necítí - a problémy nemá. Obyvatelé města sice bojují efektivně, ale sem tam někdo umře, a je jich čím dál méně.
Takoví Sparťané proměnili své město na vojenský tábor. Fungovalo jim to dost dlouho. Sparťané válčili, cvičili na válku a mezitím perioikové (svobodní obyvatelé území Sparty bez politických práv a práva sloužit ve spartské armádě jako těžkooděnci) bohatli a nakonec si žili lépe než Sparťané.
Co se týká Vietnamu, tam sice USA vyhrály bitvy, ale prohrály politicky, protože domácí obyvatelé USA už nebyli ochotni sledovat průvod rakví branců. Teď je jiná situace, armáda USA je profesionální a do těch válek jdou lidi dobrovolně. Občas někdo umře, rodina si pobrečí, ale šel do války dobrovolně, tak je problém jiný než ve Vietnamu.
V celé militantní politice USA eskalovanou především Ronaldem Reaganem, ve které pokračovali další prezidenti, je ta největší potíž USA - nesplatitelný státní dluh. USA se uzbrojí, protože dlouhodobě nedokážou financovat všechny války, co po světě vedou. Jen tím vyvolávají další války a další nenávist a nové nepřátele. Neokonzervativci ve své obraně amerického způsobu života tak ten způsob vlastně likvidují a mění na život ve vojenském táboře. Ale Američané to tak chtějí. Zatím ještě mají dost silnou armádu. Natolik, že se nikdo neodvažuje požadovat splacení státního dluhu USA. Vlastně USA jedou strategii českých dlužníků splátkových společností, kdy novým dluhem u nové splátkové společnosti platí starý dluh u jiné firmy. No nic, obyvatelé USA mají právo vybrat si takový způsob života. Ale už nemají právo chtít po ostatních, aby žili úplně stejně.
Z celé myšlenky neokonzervatismu sepsané Irvingem Kristolem v 8 bodech za nejzajímavější považuji jeho myšlenku, že politický utopismus dokáže zlikvidovat společnost. V tom se Kristol nemýlí. Naneštěstí celá EU je politického utopismu plná a likviduje ji.
Čím sofistikovanější zbraně, tím vzdělanější a chytřejší specialisté jsou nutní k jejich ovládání. A ostatní američtí vojáci se stávají typem bigoš polní vzduchem chlazený, což jsou nejčastěji ti, kdo plní rakve posílané do USA.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Války nejsou o ničem. V dnešní době je poněkud nevhodné je vysvětlovat z pozice ML, ale bohužel je to tak. Výroba zbraní (a ostatních věcí pro armádu) pro stát zaručuje jistý zisk (na rozdíl od výroby třeba aut či televízí) i za cenu masivního zadlužování. Je to prostě krví kapitalismu.
Jenom bych poupravil, že imperialismus není poslední stádium kapitalismu, ale jen další, zatím jaksi není jasné co všechno ještě může přijít. Ale pěkné to nebude.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Myslím, že ztráty bojujících Vietnamců (stejně jako Sovětů v WWII) se zveličují z ideologických důvodů. Pokud by měl nějaký stát ztráty 16x větší, tak to prostě není schopen ustát logisticky a ekonomicky, resp. by to znamenalo, že (pokud vyhrává) jeho ekonomika (zaměřená na válku) musí být také 16x silnější.
Takže Vietnamci buď neměli takové bojové ztráty nebo jejich válečná ekonomika a organizace (včetně spojenců) byla silnější než Americká.

Zatím bez slepic

Dokonale vystiženo!
Ale není to ojedinělý případ.
Němci např po skončení války sháněli celých 1.5 mil svých vojáků, které podle nich držel Stalin v zajetí nad oficiální číslo.
Nebyli v zajetí, byli prostě mrtví a němci je prostě nepřiznali, především Hitlerovi. Kterému se pak po skončení války jeho vlastní generálové smáli jak přesunoval neexistující divize. Při tom ho k tomu dovedli sami svým lhaním.

Zatím bez slepic

Stejně tak nelze dohledat, zda zhruba 3mil sovětských zajatců z prvního roku války, kteří se v koncentrácích konce války nedožili jsou počítáni mezi civilní či vojenské ztráty. Podle varianty pak vše zase vypadá trochu jinak.
Co mě ale děsí je, jak se historie překrucuje a to jsme si mysleli, že to dělali komouši. V podstatě jejich interpretace WWII byla mnohem blíže pravdě něž to co se vykládá dnes. Naprosté bludy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ovládnout většinu států pomoci zbraní,jen přináší další války.
Co je teď nejvíc viditelné a deprimující jak pro napadené státy,ale i pro nás,obrovský nárůst utečenců.
Snad až nepochopitelné,co se děje na tak klidné,schopné prosperovat Ukrajině.
Jak píše i pan Targus,hlavně na tom vydělat,jenže stát USA chřadne zadlužuje se,ale bohatne několik jedinců.
Někdo to napsal ,jak se třeba Madlenka pustila do podnikání v Albánii-Kosovu,Bidenové na Ukrajině.
Něco podobného se můžeme dovtípit,že se tak děje i ve státech,které se dostali pod správu USA po roce 1989.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale ono to tak úplně o ničem není. Je to o instalaci tzv. prozápadních režimů - tedy o instalaci takových upacených vládních činitelů, kteří budou odrbávat místní obyvatelstvo tím, že budou souhlasit s drancováním vlastní země zahraničními těžařskými firmami a blahosklonně přihlížet uzavírání asymetrických smluv.
Co se týká komentáře, zda USA neměli nechat ISIL na pokoji, k tomu snad tolik, že ho především neměli sami tajně vytvářet s úmyslem, že ho pak využijí k destabilizaci režimu a změně vlády v jinou sobě nakloněnou. Proto americký boj proti terorismu nikdy neskončil porážkou teroristů, protože to byla jen zástěrka s cílem změnit vládnoucí režim. Až zásah Ruska, které se nesnažilo vládnoucí režim změnit (protože ten už Rusku nakloněný byl), ale skutečně porazit ty teroristy, mohl ISIL porazit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

pro vítězného útočníka a ztráta pro poražené domorodce. Jinak nemá válka cenu. Když se zisk nepodaří realizovat teplou válkou, udělá se studená nebo občanská. U nás jsme prohráli a makáme makáme s makáme pro Říši za třetinové mzdy s úsměvem na rtech.

Zatím bez slepic

Proč lidi v roce 1946 volili komunisty? Proč lidi v roce 1992 volili Klause, který přivedl banky na buben? A proč lidi v roce 1998 volili Zemana, který banky rozprodal tak, že z nich dnes tečou desítky miliard ročně do zahraničí? A proč dnes lidé podporují Bureše, který je u těchto bank zadlužen a tedy jim jde na ruku? A proč lidi raději pracují v podnicích vlastněných Němci místo aby dělali za méně peněz ve Vodňanech? A proč chcete německé důchody, když Němci podle Vás dělají všechno špatně?

Národ, který se stane pro ostatní směšným, začíná stříhat metr. Tajtrlíci nikomu chybět nebudou.

Zatím bez slepic

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Od 6 let.

Zatím bez slepic

Rozumově mu ještě ani těch šest není - takže scallope ... ještě na ten OP čekat !

Zatím bez slepic

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak se začni vzdělávat v historii, tam najdeš spoustu odpovědí. Proč vítězství komunistů v roce 1946? 2. sv. válka byl velký třesk do uspořádání světa. Německo jako velmoc přestalo existovat, vyprofilovaly se 2 nové mocnosti, USA a SSSR. USA válka ekonomicky posílila, protože na tom ekonomicky vydělalaly a SSSR na tom vydělal ideologicky. Hlavní tíhu bojů proti Německu nesl Sovětský svaz, pro USA bylo prioritní bojiště Pacifik, na tom nic nezmění ani dnešní vykladači historie. Anglie a Francie sice byly vítězové a ekonomicky oslabení. Vlivem porážky Německa v 1. sv. válce bylo přerozdělení koloniálního systému bohatství, vlivem 2. sv. války dochází k rozpadu koloniálního systému, proto Vietnam a další války.
Začala doba vývozu revolucí a doba budování hrází proti komunismu. Proč myslíš, že se na západě měli oproti nám tak dobře? To nebylo žádnou demokracií, ale pouze důsledkem existence dvou politických systémů, protože na západě vlády so byly dobře vědomé, že případné sociální bouře je smetou,tak jak Francouzská revoluce smetla aristokracii a VŘSR toto dílo dokonala. Rozpadem SSSR začíná období vývozu demokracií. USA přesvědčené o své vyjímečnosti se utrhly z řetězu, pro ně mezinárodní právo, přestává platit a v rámci svých zájmů "vyvážejí demokracii" aniž by se obyvatel dotčeného státu zeptaly, zda touží po jejich demokracii. Oběti těchto vývozů se berou jako vedlejší daň vyšších principů demokracie. Pravda se přestává hledat v diskuzích, pravda se začíná určovat, navrch má ten, kdo dokáže víc křičet.
Chlapče zamysli se nad Kosovem a Krymem. Nádherná ukázka politiky USA a Evropské unie. V případě Kosova jediný cíl, co nejvíce pokořit Srbsko, jako bonus obrovské zisky pro spřátelené politiky a obrovská základna USA. Proti komu???? Pravda o Kosovu se určí z moci úřední. Ti mrtví, to jsou jen vedlejší ztráty za tu naši jedinou pravdivou demokracii. Krym? Je přeci nutné vyrvat Ukrajinu z náruče komunistického a zaostalého Ruska a dát ji ochutnat tu naši slavnou demokracii, jako bonus by mohla být krásná strategická poloha Krymu, ze kterého budeme ovládat Černé moře. V tomto případě bylo Rusko o hodně kroků vpředu a Krym já vnímám jako fiasko politiky USA.
Syrští uprchlíci a Putin??? Nedejte se vysmát. Rusku to může být jedno. Jeno to nemůže být Erdoganovi. Jak krásně uchopil EU pod krk a stiskl a pouze sem tam povolí stisk a občas dá najevo, že může přitlačit. A poslední události, ukazují, že karta syrských uprchlíků se dá, ze strany Turecka, použít i jinak, budování bezpečnostního pásma pro ně. Z hlediska mezinárodního práva, to bylo daleko čištější než byly a jsou americké kroky v nedávné i současné době.
Proč lidé volili Zemana? Já si myslím, že při prní i druhé volbě vybrali nejmenší zlo. Já jsem při první volbě nebyl, protože jsem byl líný si vyřídit voličský průkaz a z tohoto důvodu ani nechodím volit. Při druhé volbě jsem svou lenost překonal, protožr jsem si dobře pamatoval jakou zlobu jeho první volba u těch pravých demokratů a hlasatelů jediné správné pravdy vyvolala, vyzvedl jsem si voličský průkaz a dal jsem mu svůj hlas, jenom proto, abych je pořádně vytočil. Kunda sem, kunda tam spíš otevřela oči ještě těm idealistům, kteří si mysleli jaké ušlechtilé cíle sleduje politika a koho je schopná naše jediná pravda a láska podpořit a já k tomu dodávám, že tací obdivovatelé demokracie a pravdy jako jsi ty chlapče, nás budou přesvědčovat, že kravinec skvěle voní, pokud bude proti Putinovi, Rusku, Číně a bude uznávat 32 pohlaví.
Babiše lidé volili nejspíš proto, že už měli dost Fialů, Kalousků, Němcové, Bendů a jiných figurek naší politiky. Já osobně v příštích volbách volím Trikolóru.

Zatím bez slepic

Moc pěkné, dávám ***

Zatím bez slepic

... na druhou stranu mě k tomu hned napadá biblické úsloví o samicích vepře domácího a produktech perlorodek.

Zatím bez slepic

Naše drahá hřebenatka, anglicky scallop, nepotřebuje házet žádné perly, vytvoří si je sám. Stačí zrnko písku.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kamže si hřebenatka to zrnko písku strčil?
Když ho tak dráždí?

Zatím bez slepic

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Fakt se začni vzdělávat. Už děláš elfum-trolum ostudu.
Špatná čeština, špatné argumenty.
Mimochodem, takový V.V.P. z tebe má jistě radost.
My ne.
Nám jen spinis diskusi.
Howgh.

Zatím bez slepic

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Všechno tu už bylo, a opět se může velmi snadno opakovat.
Zapomněl jste na defenestrace. Oni ti hoši, kteří se spolu "baví" si nic jiného nezaslouží.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Výdobytky demokratického režimu mohou být různé. Jde jen o to, jak si který demokrat nový, lepší režim vysvětlí.

Ztichla debata o lithiu.
Ještě pořád platí, že vytěžená surovina patří firmě, která ji vytěží ?
V tomto případě jde o australskoui firmu, americká by přece jenom nebyla vhodná, že ? To pochopila i Madlenka, když investovala v Kosovu.

Zatím bez slepic

to je přirozené chování vítěze na dobytém území.

Zatím bez slepic

v australii se tezi temr vsechno a tezarske firmy jsou tedy kvalitni. Je to tak jednoduche, ze z toho kvaitni alternativec udela velkou STORY.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Formulace, že války jsou o ničem není správná. I když rozumím Vidlákovi co
chtěl říct a měl na mysli. Válka je především ekonomický jev, ale nejen ekonomický.
Válka je vždy spojena s politikou. Dodnes platí Clausewitzova definice:" Válka je pouze
pokračování politiky jinými prostředky." Válku charakterizoval jako krajní násilnou formu
politiky. Podstata platí dodnes. Válka je prostě pokračování politiky jinými násilnými
prostředky. Pakliže platí ,že politika je koncentrovaná ekonomika, tak tam musíme
hledat příčiny všech válečných konfliktů v minulosti i současnosti.
Tlačí mne čas. Musím končit. Přeji hezký den.

Zatím bez slepic

VAHY.
Nejen ekonomický jev,ale většinou dochází i ke změně státních hranic.
Tak sem přidám jednu myšlenku,očekávám,že se skutečně Klaus st. chce vrátit do politiky a jak i slyšíme,Mečiar to myslí také vážně o návratu do politiky,takže ti dva co rozdělili tak zase spojí.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prezident Zeman se v případě - Klaus a vyznamenání - držel hesla : "Jen blbec nemění své názory !"

Je to dost dávno, když Klaus propustil všechny tuneláře a rozjetá vyšetřování a stíhání zastavil. Generální pardón, že ?
Tehdy Zeman řekl : "Tento čin je zločin !"
Nu, a předevčírem tohoto zločince vyznamenal. Nelíbí se mi to !

Zatím bez slepic

Také nesouhlasím s vyznamenáním uděleným Václavu Klausovi staršímu, byla to Zemanova chyba.

Zatím bez slepic

co takhle, že byste kandidoval na prezidenta, když víte jak se dělají chyby na prezidentském křesle.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Laco,

myslím si, že si Václav Klaus starší udělené vyznamenání nezaslouží. Minimálně za zpackanou amnestii. Prezidenta dělat nechci, to nechám jiným.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Laco,

myslím si, že si Václav Klaus starší udělené vyznamenání nezaslouží. Minimálně za zpackanou amnestii. Prezidenta dělat nechci, to nechám jiným.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
A nejen za zpackanou amnestii.
Spíš zpackaná,nebo-li tak naplánovaná privatizace,že ta amnestie musela proběhnout.
Nějak nám opravdu chřadne Zeman,přestává mu to myslet,nebo prokazuje,že nebýt sametové byl by nevýznamní úředníček.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
vzal jsem v úvahu jen Klausův poslední lapsus s amnestií. Kdybych měl vypočítávat všechny jeho "zásluhy" počínaje privatizací a nerozlišením špinavých peněz, psal bych to ještě zítra. Stačí jen ta amnestie a nesouhlasím s tím, že Miloš Zeman takové vyznamenání Klausovi udělil. Myslím si, že by si zasloužil jen řád za vynikající úklid chodby věznice od svého bachaře.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

do basy, nikoli na Hrad, byť jen pro kus naleštěného plechu. A pochopitelně zkonfiskovat veškerý majetek. přesně tak, jak ho sebrali Ráthově rodině, když se za něj pokoušeli složit kauci.
Pro něj a celou tu jeho privatizační partu bych klíďo znovu otevřel Jáchymov.

Zatím bez slepic

Targusi, v druhé půlce šedesátých let jsem na Jáchymovsku absolvoval vojnu. To už uranové doly nebyly v provozu, poslední zavřeli v roce 1960. Ale v barácích, kde bydleli před tím vězni, ale také občanští zaměstnanci bydlí do dneška rekreanti na Mariánské a Novém Městě, nebo Barboře. Do hospody jsme chodili s bývalými štajgry i mukly, kteří když si odsloužili k čemu byli odsouzeni, podepsali Jáchymov jako civilové. Možná to někde bylo tvrdé (třeba třídírna rudy ve Vykmanově), ale mnohé se přehání a mnozí tam byli zaslouženě.

Zatím bez slepic

Nový Jáchymov nemá moc smysl. Lepší je ekologicky vybudovat kanál Dunaj-Odra. Tj. bez mechanizace a pěkně všechno ručně. Kolik uhlíků by se ušetřilo, i ta Gréta by z toho měla radost.

Zatím bez slepic