Traktor je jako Raffaelo

Autor

Řekne víc než tisíc slov... 

Dnes se ještě vátíme k sobotní Letné. tedy k té velké demonstraci na 30té výročí Plyšáku, kde jsme se dozvěděli, jak je Babiš zlý, Zeman nebezpečný a jak to Minář vyřeší pomocí svého ultimáta do konce roku... Ale o to dnes nejde. Já jsem se totiž speciálně zajímal o ty avizované sedláky, co měli přijet podpořit Chvilkaře proti Agrofertu a drancování krajiny. To víte, moje profesní deformace. Český zemědělský sektor je malý jak podle HDP, tak podle lidských pracovníků. V podstatě se všichni známe se všemi. Tak mě prostě zajímalo, kdo přijel. 

Musím říci, že jsem jich čekal, víc. Nakonec to bylo jen pár traktorů a kolem pár lidí. Sdělovací prostředky přinesly několik málo rozhovorů, ba dokonce spíše útržky z nich. Zatím jsem nenašel žádný rozhovor s Bohumírkem - tedy s Bohumírem Radou, protože toho znám osobně a dodnes po něm likviduju různé ropné laguny, ekologické škody pod silážními žlaby, uklízím kosti krav, které místo do kafilérky zahrabávali na polích, sbírám pařátky po jeho kuřatech, které také skončily pod pluhem místo v peci. 

Rozhvory sedláků s novináři byly prakticky jak přes kopírák... Tradiční zemědělci s historií do roku 1700, pracují ekologicky šetrným způsobem, Agrofert jim to kazí, bojí se komunismu, Babiš od nich nedostane ani hlas. Devastace krajiny nesmí pokračovat, apod, apod. 

Všichni měli velké traktory. 

Zdá se, že i ti sedláci co se nechali zlanařit na Letnou mají pocit, že všichni jsme už totálně blbí. Přitom stačí alespoň trochu něco vědět o dnešním způsobu obdělávání půdy a poznáte z traktoru úplně všechno. Když jsem to viděl, vypadalo to tam jako na polním dni nějaké korporace, která představuje novou zemědělskou techniku. 

Všichni měli obrovské nablejskané mašiny. Žádná snad nebyla starší než pět let, skoro všechno bylo v plné výbavě včetně předních zvedáků, vývodových hřídelí, plné elektriky i hydrauliky.  Když se podíváte na pár foteček, zjistíte, že naši ekologicky šetrní zemědělci mají stroje, které svou váhou dusají půdu jak to jen jde.  Za podobným traktorem se tahají ty nejtěžší kobinátory, kultivátory a secí superstroje. 

Vláda nebrání ničení krajiny, řekli tihle hejhulové a za nimi stály obrovské stroje na ničení krajiny. Nemusím být žádný myslitel, abych z jejich traktoru poznal co přesně mají za předmět podnikání. 

Všichni obdělávají pár set hektarů, ale přijeli novými stroji, které mají smysl tak od tisíce hektarů výš.  Všichni na svoje ekozemědělství musejí mít dotace jako blázen. Dotace které jsou dosažitelné jediným způsobem - předstírat ekologii co nejlevněji. To znamená dělat rybníky beze smyslu, louky beze smyslu, přehánět krávy z místa na místo, aby to vypadalo jako velké stádo... a pak samozřejmě na zbylých plochách pěkně dělat řepku kukuřici a pšenici a to pořád dokolečka. Jednoho jsem poznal - ten si za dotace a státní podporu udělal bioplynovou elektrárnu, která jede jen díky tomu, že mu stát dotuje každou kilowatthodinu.  Docela bych si pokecal s lidmi v jejich okolí. Hlavně se starosty v obcích. Všichni vypadali, že jsou nasraní především proto, že jim co týden někdo klepe na dveře a chce po nich, aby z jejich polí neteklo bláto na silnice a z jejich prasečáků aby se nelinul smrad na sto honů. 

Já vím, Pražáci jsou už tak mimo realitu, že jim to nedochází. Ale na mě by udělalo mnohem větší dojem, kdyby tam přijel někdo se starým Zetorem a mluvil o tom, jak v důchodu obdělává svých sto hektarů, protože mladí to nechtějí dělat. Že v okolí všichni stříkají roundup a sypou jedy proti myším, ale on se na to nemůže dívat a tak pokaždé orá i když je to drahé jak čert. Že nechápe, proč by měl mít velkého John Deera, když je to drahé, na provoz i náhradní díly a je to těžké, že by se s tím dala válcovat přistávací plocha pro letadla.  

Jsou takoví zemědělci. Ti skutečně ekologičtí.  Ale ti mají co dělat aby se protloukli. Jsou sice skutečně šetrní ke krajině, ale nikdy na to nedostanou certifikát. A rozhodně si nemohou dovolit takové krásné mašinky, které každých pět let obměňují za dotace a pak pokračují v ničení krajiny a obviňují vládu, že to dopouští. 

Kdyby teď Babiš zavedl skuečně účinná opatření proti ničení krajiny, tak tihle letenští lháři budou první protestovat, protože jim to zničí jejich lukrativní byznys o ničem. 

Jo a úplně nejlepší byl traktor New Holland na kterém byla cedule že sedlákům s Babišem rozhodně není líp. Babiš je totiž pro New Hollandy výhradní distributor. Možná sedláčka naštvalo, že po něm Babišova firma chce splátky za naprosto naddimenzovanou mašinu. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Komentáře

Myslíte : "Čím blbější sedlák, tím větší traktor?"

Zatím bez slepic

In reply to by Nobody (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Čím větší traktor, tím větší dotace."

Zatím bez slepic

In reply to by Nobody (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidlákovy včerejší citace. Ale mám dojem, že to tu psalo povícero lidí.

Nemysli.
Když myslíš, nic nemluv.
Když mluvíš, nic nepiš.
Když píšeš, nic nepodpisuj.
Když to podpíšeš, tak se pak nediv.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak jako všechny obory podnikání,bylo i zemědělství zdevastováno.
Ani Babišíci nejsou andílci a Babiš tomu nerozumí vůbec,jen přes položku má dáti.
Také jsem se podivoval,co tam dělají tito zemědělci,ale jen to dosvědčuje,něco za něco.
Znám několik opravdových zemědělců,ti nemají na manifestace čas a kolem dotací,je také dost byrokracie,proto ti větší mají různé poradce,aby na vše dosáhli.Už jsem někdy psal,že některý ty dotace dokáží využít dost dobře,dotace na obdělaný ha,zelená nafta,dotace na bioplynku,přemrštěný nákup energie z těchto zdrojů,zajištěný po dobu 15 let.
Mirek 58.
V současnosti by si při hluboké orbě Zetor 30-40-50-70 ani neškrtl.
Tu udusanou půdu jenom těžký traktor,tak potřebuje těžký traktor na polní práce a nějaký lehčí na drobné práce.

Zatím bez slepic

Jaký smysl má vyhazovat jíl z hloubky 40 cm nahoru ?

Zatím bez slepic

zničíte myší hnízda, syslí nory a kořeny plevele.
Takže můžete použít méně chemie.
Jenže ta chemie vyjde levněji.
A pak se divíme, že nejsou včely, ani žádný jiný hmyz.

A když jste úplně blbej, můžete do té oračky rozmetat hnůj a zase ušetříte za chemii.
Ale ta chemie je furt levnější, než hovna. Takže krávy můžem zabít a sežrat, stejně jenom prdí a ničí tak životní prostředí.
A pak se zas jak idioti divíme, že nejsou včely, ani žádný jiný hmyz.

A půda bez hoven nedrží vodu, pískovatí.
A udusaná půda nepropustí dešťovku, takže je pak sucho, protože voda odteče do Německa.
Ale Dobrou vodu si můžem koupit v supermarketu a sladkosti nejsou zdravé, takže včely jsou k hovnu a všechno je furt v pohodě.
A Babiš musí odstoupit a my jsme krásní, mladí a hlavně chytří.
Aleluja...

Zatím bez slepic

V žádné chalupě nechyběla kočka. A ty měly docela lepší zábavu než poléhávat na gauči.

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Orá se kvůlivá myším a příbuzné havěti NA POLI!!!!!!!!!
NÉ-É V OBÝVÁKU A VE ŠPAJZU!!!

A orba koňmi či voly (kráva hovno utáhne a je moc blbá) má zcela jiná specifika. Tam záleží na hmotnosti a síle oráče.
A když už chcete porovnávat orbu traktorem a koňmi, musíte porovnat i následné výnosy, víme? Ty dnešní jsou až dvacetinásobné.

Zatím bez slepic

nahlas, ale nasadil tam vůbec někdo nějaké brambory, anebo to jsou zbytky z předešlého roku?
A slyšel už někdo z těch velkofarmářů něco o hnojení, pletí a přihrnování?
Nás babina honila na přihrnování aji čtyřikrát, to už jsme měli vršky brázd málem až po kolena.

A táhne ten malý červený zmetek vůbec nějaký pluh, anebo tam někdo jenom švajsnul nějaké účko ukradené z werku? O radlici mám teda trochu jiné představy...

Zatím bez slepic

to je vyorávač brambor. Pluhem to Eda projel na jaře, mezi kola měl 2 řádky, spon mezi hlízami 30cm. Je to bio - tak žádné hnojení, stejně by to s tím jílem nešlo smíchat. A není to zmetek, ale naftový Yanmar, přivezený z Říše přes Ojčyznu v dukatu, má 900 kilo. Za 60 tisíc nepojízdný, bo měl ucpaný palivový filtr. Přihrnování opominul a sklizeň provedl v netradiční agrotechnické lhůtě - koncem října.

Zatím bez slepic

jsem teda ještě neviděl. Bez komentu, bo bydlíte moc blízko. A jestli se bio nehnojí a neokopávají, tak potěš koště. To bude potrřebovat tak tři sta hektarů, aby nechcípl hladem a naftu musí někde ukrást...

Zatím bez slepic

sem raději nedávám a vinobraní se změnilo v něco úplně jiného.

Zatím bez slepic

To přece není pole, leda tak minové čerstvě po pokládce. A nebo retrovzpomínka na okolí hranice s Polskem, tam se také oral pás, aby bylo vidět stopy sem a tam korzujích podvratných živlů.

Zatím bez slepic

jj, to šel jeden sedlák (před maximálně 15 lety) do hospody a když pro něj přišla manželka, že nemá zoráno, sebral se a zapřáhl ji, mával bičem a chceš zorat, tak ukaž,...

Zatím bez slepic

Pane Puck.
Ač se pohybuji kolem zemědělství hodně dlouho,ale o orbě 40 cm hloubky jsem neslyšel,doporučená je tak 30 cm a někde to ani tak hluboko nejde.Třeba takové Bruntálsko,tam pak vidíte kamení nahoře,ale třeba i Čáslavsko.Něco jiného je Polabí,černozem Křinecko,malá Haná.Jak někdo psal,že na Ukrajině je ornice přes 3 m,tam si můžou dovolit orat hluboko.
Nesmíme zapomenout na splavování ornice,kolik jí ročně odplave,prudkými dešti,záplavami..

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Včera jsme tady měli debatu, poměřovali jsme současnost a minulost, což dost dobře nejde. Těžko bude dobrá optika, když hloupý a starý poměřuje dobu, kdy byl mladý a chytrý.
Můj postoj docela dobře vyjadřuje Fodyna:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Chvilkari-zvedli-ze-zid…
Foldyna je pro mě sociální demokrat a takovou sociální demokracii, jakou on představuje jsem připraven aktivně podpořit. Musí jen někdo zvednout vlajku.

Zatím bez slepic

Zbývá otázka, za jak dlouho Foldynu z ČSSD vyhodí, když nechce odejít sám.

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslím, že dlouho tam nevydrží. Nebylo by to smysluplné. Na cestu mu dají
prapor sociální demokracie , který již dávno leží někde v koutě. Může začít
znovu od píky. Nebylo by to od věci. Nová poctivá levicová strana by nebyla
bez šance. Na pravici přehuštěno na levici prázdno. Karieristi by se tam moc
netlačili.

Zatím bez slepic

Ono i na té pravici moc přehuštěno není, většina těch, kteří se tam k pravici hlásí, je šmrnclá "neomarxizmem" (viz. Foldyna v rozhovoru) a to dost lidem vadí.

Zatím bez slepic

zatim se asi rozhodujou, zda vyvěsit
bílou nebo černou

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ti protestující traktoristé museli být z okolí Prahy. I když velké traktory dnes jezdí dost rychle, nedovedu si představit, jak někdo jede celý den do prahy, aby tam chvíli demonstroval proti Babišovi, protože nemá čas. Ostatně vůbec se nemuselo jednat o skutečné zemědělce. Klidně mohlo jít o prodejce traktorů, kteří jen zasedli za volant a hráli zemědělce.
Nedovedu si představit zemědělce, co má krávy, jak má čas někde demonstrovat.

Zatím bez slepic

Mozna traktory nalozili na plosiny a dovezli je az na Letnou. S tankama se to taky tak dela.

Zatím bez slepic

jste, víte co.
Jinak ty dnešní traktory jezdí v poho šedesát.
A myslet si, že na Letnou jel nějaký opravdový sedlák, to může akorát jedinec, který je, víte co.
Ano, přesně to, co vy.
Tak jsem vás hezky urazil a teď vážně.
Prostě milionoví soudruzi někomu zaplatili naftu a ztracený čas a on se projel v novém traktoru, nehledejte v tom žádné kouzlo. Řečtí zemědělci taky vždycky stávkovali v listopadu a v prosinci, kdy se toho na poli moc neděje.
Anebo se zeptám ještě jinak - kolik soudruhů farmářů bylo na demonstraci v létě?
:-)))

Zatím bez slepic

Otazka je, jestli to byli ti pravi sedlaci ze sudet.

Taky jsem se podivil, ze nerozdavali vajicka s obrazkem Babise se slovy - Za koblihu si nas nikdo nekoupi.

Zatím bez slepic

Sice jsem starý, hloupý a ošklivý, ale přeci jen vím, že ty největší traktory jedou 60 km/hod bez problémů. Ale i tak si nedovedu představit, že by někdo z Hané nebo z Aše jel do Prahy demonstrovat. Jel by to celý den po okreskách. Naložit traktor na podvalník stojí hromadu peněz, které by zemědělec využil jistě lépe jinak. a proto píši, že na Letnou mohl jet jen sedlák z blízkého okolí Prahy. Pokud to vůbec byl sedlák.
A pokud někomu účast zaplatili, nevěřím, že se na ty částky složili všichni jejich příznivci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zemědělci jsou pobírači dotací. Většinou to nejsou ani zemědělci, ani ekologové. Případ, kdy začínající zemědělec přišel na SZIF s otázkou, jaké může získat dotace, tak po rozpravě pravil, žádám o všechny možné dotace, které mohu získat. A tak se také stalo. Zbytek je jen snaha, se do těch kolonek vejít.

Zatím bez slepic

In reply to by Milan Jonáš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jiří Anderle vypravel, jak se dnes mladi uci na AVU zadat o granty. Pak podotkl: My jsme se ucili kreslit cibuli.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

když ji necháte pobíhat po poli.

Zatím bez slepic

Akorát nechytá myši, jenom ovečky. Třeba by pomohla převýchova, jako u naší mládeže. Když to funguje u člověka ?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Taková odvykací kůra v ovčíně....

Zatím bez slepic

Se nedivete
taky si chce střelit. Kdy jste naposledy viděl zajíce a nebo bažanta. Já naposledy v Anglii přejetýho na silnici.

Zatím bez slepic

No jo, slyseli od cikanu, jak se tam snadno zije na davkach a chteli taky do Anglie

Zatím bez slepic

Tematicka pisnicka
https://www.youtube.com/watch?v=JUj1z6pnOkE

j'ai jamais tué de chats ou alors y a longtemps =
nikdy jsem nezabijel kocky anebo je to uz dlouho

Zatím bez slepic

Kočka místo zajíce - taky to není špatně.

Před léty jsem naservíroval pečenou micku kamarádům na vojně. Jakpak mlaskali.

Do té doby, než jsem na ně zamňoukal a sdělil jim, že tenhle králík jim už na střechu zaručeně neuteče :)

Zatím bez slepic

Před dávnými léty jako holubové, sotva narukovavší na útvar 900 m. n m. zapadaný už v listopadu sněhem, jsme trpěli hladem jako zvěř, neb kuchař byl civilní profesí nastřelovač pneumatik z východního Slovenska a někdo rozkrádal příděly masa. Tak kamarád přemluvil dozorčího roty a vytáhl ze skladu flobertku a zašel do lesa. Přinesl veverku a začal ji péct v pekáči na elektrickém vařiči. Celá rota hladových bažantů nádherně voněla. Akorát toho masa bylo míň než z kuřete.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/utocnik-v-berline-uboda…

Byt zabit z lasky k hostum Angely, urcite je miloval. I kdyz jeste nevime, jestli ho zapichl nejaky novonemec nebo naopak zhrzeny staronemec, je to proste jen o lasce, pravde a vitani.

Zatím bez slepic

to preto.... Tiez za vsetkym netreba hladat inziniera z Afganistanu :D :D :D

Zatím bez slepic

No jo. Asi meli jinej nazor na cyklus drasliku. To pak doktori neznaj bratra a jdou si po krku.

Mely by se jim zakazat skalpely. At operujou plastovejma nozema ze supermarketu. Jim nikoho nezranej.

Zatím bez slepic

V tom Berlíně byl vůbec blbej den: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/syran-v-berline-chystal…

Jenže o magorovi s nožem se bude psát týden, Syřan (26 let), co se pustil do výroby triaceton triperoxidu zmizí v mlze zapomnění... Ještě že byly ty německé tajné služby INFORMOVÁNY službami zahraničními...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Právě jsem obdržel mail k tématu SEDLÁ
Tak něco na odlehčení:

Všechno jde, jen když se chce ..............
Sedlák
jel do města na nákupy. V železářství koupil kovadlinu a kbelík. Na
trhu párek kuřat a husu. Jak ale teď dostat všechno domů?
Prodavač mu poradil: "Dejte kovadlinu do kbelíku a neste ho v jedné ruce, do druhé ruky husu a pod každou paží jedno kuře.
Sedlák poděkoval a vyšel. Cestou ho zastavila slečna, že zabloudila a potřebovala by poradit, jak se dostane na určitou adresu.
"To je náhoda! Já jdu taky tam. Pojďte a já vás doprovodím. Tudy přes park to bude blíž."
"A jak vám můžu věřit, že mě v parku nepřitisknete k plotu, nevyhrnete mi sukni, nestáhnete mi kalhotky a neznásilníte mě?"
"Podívejte se: Nesu kýbl, kovadlinu, husu a dvě kuřata. Jak bych vás takhle mohl
přitlačit k plotu a udělat to, čeho se bojíte?"
"No, mohl byste dát husu na zem, přiklopit ji kbelíkem, ten zatížit kovadlinou a kuřata vám klidně podržím."...................

Rychlá odpověď

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mimo téma
Tak to vypadá, že kníže z Lichtenštejna může chladit šampáno. Podle Krajského soudu v Prostějově však v žádném případě nejde o prolomení Benešových dekretů, prý to jen my, lid, máme ve státě bordel.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/statni-urad-prohral-u-soudu-spor-kol…

Zatím bez slepic

Telegramm von Fürst Franz Josef II. an den deutschen Führer und Reichskanzler Adolf Hitler in Berlin (Abschrift) [1]

1.10.1938, o.O. (vermutlich Wien)

Seiner Excellenz dem Führer und Reichskanzler des Deutschen Reiches Adolf Hitler

Berlin

Eure Excellenz bitte ich auch namens des Fürstentums Liechtenstein zu der im Interesse des Friedens der Welt geschaffenen grossen Tat [2]meinen Glückwunsch und aufrichtig gefühlten Dank entgegenzunehmen.

Euer Excellenz ergebener

Pro ty co nemají rádi němčinu, ani Google překladač:

Telegram knížete Františka Josefa II. německému Vůdci a kancléři Adolfu Hitlerovi v Berlíně [1] při příležitosti uzavření Mnichovské dohody

1.10.1938, (pravděpodobně Vídeň)

Jeho Excelence Vůdce a kancléř Německé říše Adolf Hitler

Berlín

Prosím Vaši Excelenci, aby také jménem Lichtenštejnského knížectví přijala mé blahopřání a upřímné poděkování k dosažení velkého činu v zájmu celosvětového míru [2] .

Zatím bez slepic

Jeste porad mate vysoke mineni o nasich soudcich a justici?

Zatím bez slepic

A může být, že valíme plnou (i zelenou) parou vzad do NEOfeudalismu.
Ty šlechtické úspěchy v restitucích a soudních tahanicích i po desítkách let předpovídal a odstartoval už kníže.

No a slovo sedlák se prostě nyní hodilo pro oslavy 30 let vítězství nad těmi komunistům, co SEDLÁKY ničili. (či šlo o překlad v pokynech toho slova Bauer....) Farmáře přece jen komunisti k dispozici neměli a demonstrující lid si to pak krásně a hlavně správně propojí......

PS: Babiš jel "dělat kšefty" na Ukrajinu a slibuje i více naší humanitární a rozvojové pomoci Ukrajině a hlásá už to samé co PAL, co na to jeho voliči asi tak říkají.....,FURT dobrý?! (já vím rýpu, to je jistě jen další tah jeho geniální strategie..)☺
https://www.denik.cz/ze_sveta/babis-zehlil-v-kyjeve-vztahy-s-ukrajinci-…
Odtud:
" „Přijel jsem s jasným vzkazem, že podporujeme Ukrajinu a její lid a neakceptujeme a odsuzujeme ruskou agresi na východě země a nelegální anexi Krymu,“ uvedl včera na jednání v Kyjevě s hlavou Ukrajiny Babiš."......
"Babiš při jednání s premiérem Hončarukem přislíbil také výrazné zvýšení české humanitární a rozvojové pomoci Ukrajině.".........

Zatím bez slepic

Víme, Babiš je zmetek. Nicméně vše co řekl jsou jen slovíčka která mají za účel kšeft. S Ukrajinou už skoro nikdo nemluví ale stále ji lze pěkně vykrádat a taky tam něco dodávat. Máme s ní zajímavou obchodní bilanci a teď jí můžeme ještě navýšit. No a až vstoupí v platnost možnost vlastnit půdu na Ukrajině, tak Agofert, jí taky může nějakou za pár drobných zakoupit. Nebo snad ne?

Zatím bez slepic