Rakety

Autor
Štítky

Vezmu to dneska obráceně...

Řekněme, že se někdo opravdu vážně snaží zahájit válku s Íránem. Kvůli tomu se vypověděla jaderná dohoda, přitvrdily se sankce, začalo se bombardovat šiítské milice, našly se díry na tankerech, které byly připsány té správné straně, vybuchla rafinérie a samozřejmě za to zase mohl Írán a do povětří byl vyhozen oficiální představitel státu se všemi důsledky z toho plynoucími. 

Řekněme, že se to nakonec i podaří. Írán nebude moci ustupovat do nekonečna. Jednoho dne by kolem dokola mohlo být příšli mnoho US vojáků, příliš mnoho bombardérů, příliš mnoho letadlových lodí a příliš mnoho vojenského materiálu. Írán si v blízkovýchodní kultuře nemůže věčně nechat dělat na hlavu, ale klidně může obětovat nějaký ten milionek obyvatel. Ztráta tváře se ajatoláhům neodpustí, zato milion mrtvých bude k poctě Alláhovi.

Řekněme, že se Vidlák mýlí a Írán atomovku nemá, bo jsou to jen tupí arabáši (nejsou), kteří by bez ruských a čínských zbrojovek nevyrobili ani náboj. Řekněme, že Írán sice má velikou armádu, ale technicky zastaralou, rozloženou sankcemi a korupcí. Řekněme, že Írán ve většině toho co říká blufuje. Nemají na uzavření Hormuzu, nebo alespoň ne na dlouho. Nejsou schopní udržet větší útok letadel od hranic a nejsou schopni způsobit US army žádné masivní ztráty. 

Řekněme, že právě tomuto věří americký prezident, neboť mu to našeptávají jeho jestřábi, vojenskoprůmyslový komplex, CIA i další skupiny. Řekněme, že toto všechno je i pravda. 

Na druhou stranu, ten stejný Írán má stovky raket středního doletu. Které sice nemusejí být významně přesné, ale každopádně dokáží strefit něco tak velkého (malého) jako je Izrael. Stejně tak platí, že tam mají chemické zbraně. Možná nemají sofitikované nervové plyny, ale obyčejný chlór či yperit rozhodně mít budou. Stejně tak budou mít i Antrax a nějaké další biologické sračičky. Mají také slušnou dávku obohaceného uranu. Možná ne dost čistého na atomovku, ale na špinavou bombu by to stačilo určitě. 

Navíc Írán nemusí střílet někde od Teheránu. Hizbaláh má svoje základny v Libanonu i Sýrii a je schopen na městské aglomerace odpalovat tisíce a tisíce zbastlených raket krátkého doletu. Totéž dokáže i Hamás z Gazy a zřejmě u palestiského Fatáhu by se také ledacos našlo, Minimálně by toho bylo dost na totální přehlcení izraelské protiraketové obrany. Slušnou práci odvede i obyčejný minomet či zakopané dělostřelectvo. 

Írán dostal jasný vzkaz, že USA nebudou šetřit životy režimních papalášů. Všichni ti Rúháníové, Chameneíové, Mahdíové, Sadrové, Ahmadínežádové a jim podobní už dnes stoprocentně vědí, že v případě války by se po nich šlo a skončili by na špagátě jako Shaddám. Nebo na věčném útěku jako bin Ládin.Vědí, že nedostanou šanci na exil, odchod a dožití. 

Írán možná nemá šanci vážně uškodit USA. Možná nezvládne dlouhodobě zablokovat Hormuz. Možná nezvládne dlouhodobě vzdorovat leteckému útoku. Možná nezvládne vzdorovat americké invazi.

Ale rozhodně zvládne ke své zkáze přibrat Izrael a možná i další země okolo sebe. V Dubaji je třeba moc pěkný terč - poměrně vysoká budova a kolem plno amerických turistů v těch nejluxusnějších rezortech. Další hezké terče jsou v Rijádu i leckde jinde. Írán možná nemá šanci, ale rozhodně se může postarat, aby se o jeho zániku mluvilo ještě hodně dlouho. I bez atomovky. A ještě déle, pokud by atomovku měl. To by Izrael mohl vymazat z mapy hodně spolehlivě. 

Možná právě proto začal i jestřáb Netanjahu couvat. Už od včerejška mluví o tom, že Trump Sulejmáního vraždu s Izraelem nekonzultoval. Dost možná se mu už doneslo neoficiálními diplomatickými kanály, co se stane, kdyby skutečně na Írán někdo zaútočil. Možná mu jeho Mosad potvrdil, že Írán v případě Izraele moc neblufuje. 

Začíná to vypadat tak, že jediný komu se útok na Sulejmáního hodil, je Trump sám. Kdyby se převolební kampaň nevyvíjela slibně, může si spustit svojí vlastní pořádnou válku, která americké preference dost přepracuje...  Chtějí ho impíčovat a kdo ví, co na něj ještě mají a vytáhnou to letos na podzim... nakonec by se mu pořádná válka mohla ještě šiknout. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.8 (46 hlasů)

Komentáře

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Za sebe mohu jen napsat, že celé to "slepicování" dostupné u všech komentářů rovnou, zdá se mi víc a více poněkud nešťastným.
Ukazuje to ale na druhou stranu nepřehlédnutelně naši národní klasiku, na nějaká pravidla každý kašle nebo se tu švejkuje, či se lepí slepice i dle fandovství a naopak .....
Dřív bylo 5 slovních slepic vzácných a aktem skutečného ocenění a ještě zjistitelné ihned za co přicházejí.
A nyní 5 inflačních slepic dostávám i já a to opravdu NIC excelentní "výjimečný počin" sebekriticky nevidím.
A co bylo majitelem dvorku myšleno asi dobře, dopadne jako vždy.....

Kopíruji sem Vidlákovu NOVOROČNÍ představu:
*********************************
Dnes chci vám čtenářům popřát vše nejlepší do roku 2020 a navrhnout vám následující postup při slepicování.
Pokud mi to v diskusi nerozcupujete, přidám to jako pravidlo na lištu.

Pokud si přečtu standartní článek či standartní komentář, dám za něj tři slepice. Tři slepice jsou standart kvůli kterému sem chodím, který si dávám ráno k snídani a se kterým jsem spokojený.

Čtyři slepice dávám, pokud mi článek či komentář dal informace, které jsem neměl, pokud jsem se dozvěděl něco nového, či pokud mě to donutilo se zamyslet.

Pět slepic dávám za výjimečný počin. Článek či komentář sedl jako cosi na cosi. Otevřel mi nové perspektivy, ukázal mi něco, o čem jsem neměl tušení. V temném koutě se našel poklad místo obvyklého prázdna.

Pokud je článek či komentář podprůměrný, mlátí prázdnou slámu, opakuje už popáté co všichni vědí, nic z něj neplyne, ale je alespoň čitelný a pochopitelný, dávám dvě slepice.

Pokud čtení byla ztráta času, dávám jednu slepici.

Pokud mě článek či komentář znechutil, omílá nesmysly, je úplně mimo realitu, nebo vznikl z důvodu někoho naštvat, ani se o slepice nepokouším...
*************************

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

ty slepice sypat sama, tak jak to dělá Asfalťák a já konec konců taky - samozřejmě.
Jinak bych nebyl mladý, chytrý a krásný.
Kdybyste si je dávala sama, mohla byste si tajně nadávat pod peřinou sama sobě a neplevelila byste nám tady naše (Asfalťákovo a moje) předváděcí molo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

→ Putin se (spolu s ministrem obrany Šojguem a šéfem generálního štábu Gerasimovem) mezitím nečekaně zjevil v Damašku… ostentativně jezdil po městě, v umajjádské mešitě předal darem starý korán, v pravoslavném chrámu zase starou ikonu… o čem se bavili s Bašárem není jasné, stejně jako není jasné, zda byla cesta plánovaná dlouhodobě, nebo zda to byl náhlý impuls vyvolaný zabitím Sulejmáního… v každém případě platí, že Sulejmání byl jednou z hlavních „pák“ Íránu v Sýrii, s dosahem až k Asadovi… a poté, co ho Američané zabili, a s Íránem se od té chvíle drží v šachu vzájemnými pohrůžkami, kdo že komu víc ublíží, je očividné, že Rusko může rychle vyplnit vakuum, které po Sulejmáním vzniklo a posílit své pozice v Sýrii na úkor Teheránu… návštěva je o to významnější, že přišla těsně před dnešními rozhovory Putina s Erdoganem… mají společně slavně zahájit provoz plynovodu TurkStream a oslabení íránského vlivu v Sýrii může Erdoganovi svým způsobem zvednout náladu ještě víc, ve výsledku k ruskému prospěchu… mimochodem, na sobotu má Putin k (nejen) syrskému tématu naplánovanou také Merkelovou… špatné počasí mezitím zastavilo syrskou ofenzívu do kajdistického Idlíbu u tureckých hranic, která podle Ankary už z domovů vyhnala na 300 tisíc lidí… včetně džihádistů, samozřejmě…

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Ona se zase ta Spencerová nechala přeoperovat? Tentokrát na VladimíraVladimíroviče?

Průměrný počet slepic: 1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Nebude.
On si někdo fakt myslí, že stát, který skoro 20 let nedokáže porazit bosé mudžahedíny v Afghanistánu by si troufl vést konvenční válku s 80ti milionovou Persií?

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Stat mozna ne, ale deep state a vyrobci zbrani, kteri by meli novej nekonecnej kseft budou mit problemy odolat. Asi jako smazky fetu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

Pane Laco.
Trump nechce vyhrát,ale jen všechno rozbít.
Jak už píšou jiní,rozbroje,neklid,válčení na BV vyhovuje USA.

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

Laco,
nejhorší, co by se mohlo vojenskoprůmyslovému komplexu stát je vítězství v konvenční válce, protože vítězství znamená konec konfliktu a tudíž nutnost někomu platit za rozpoutání nového!

Navíc amerika MUSÍ být planetární first. Což znamená, že musí být na tom buď podstatně lépe nežd nes - anebo druzí PODSTATNĚ hůře než dnes.
Nejslabším a už značně naleptaným konkurentem je Evropa. Proč ji nelikvidovat jako první přívalem uprchlíků z válečných oblastí? Starých, nových i nejnovějších?

Podle mého názoru dnes už ani ovládnutí ropy není konečným cílem- ale prostředkem k moci, ovládání národů., lidských skupin Přesněji - nikoli ropa, ale NEDOSTATEK ropy.
Amerika je země, vzniklá na třech sloupech: Genocidě původnách obyvatel, otroctví a vznešených žvástech pro důvěřivé.
Vznešené žvásty zůstaly, genocidy a otroctví je třeba povýšit na novou, modernější úroveň.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Listopad 2019: Prezident Hasan Rúhání v neděli oznámil, že Írán lokalizoval na jihozápadu země v provincii Chúzistán rozsáhlé ropné pole. Oblast nerostného bohatství má mít rozlohu 2400 čtverečních kilometrů. Podle britské BBC by se z pole mohlo vytěžit až 53 miliard barelů ropy
(cetla jsem kolem 11.11.2019 na echo24.cz)

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

In reply to by EvaF (neověřeno)

Trvalý odkaz

Paní EvaF.
Spíš uvažujme o tom,že celý BV těží ropu z jednoho jezera,kdo vytěží víc a rychleji vyhrává.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

saudská ropná pole kontrolují via dodávky zbraní a tolerance středověkého režimu, zatímco ostatní kontrolují vojensky. Jen ten zatracenej Írán se furt cukal; a to bylo třeba "napravit".

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

11:06

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil odvetu komukoliv, kdo by zaútočil na Izrael. Zopakoval, že souhlasí s rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa zabít íránského generála Kásema Solejmáního.

"Kdokoliv se na nás pokusí zaútočit, dostane ten nejtvrdší úder," řekl Netanjahu v Jeruzalémě. V souvislosti s likvidací Solejmáního je podle premiéra Trumpovi nutné gratulovat za to, že jednal "rychle, odvážně a rozhodně".

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

brzy začne točit hlava. Co pár hodin, to obrat o 180°.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Otočka za otočkou, sukýnky vlají, tváře rudnou...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Přešla první vlna
média jsou plná.
Čeká se na příští
z lidí rozum prýští
kam to teďka spadne
a kdo vlastně vládne
nad rybníkem ropy.
Vidíme tam popy
lítají tam amíci
a nějací maníci
co si říkaj domácí,
nejspíš budou rodáci.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

a letadlo nespadlo, nýbrž bylo sestřeleno nebo zterorizováno.
Dle Independentu smazala ukr. ambasáda na svém webu původní zprávu o požáru motoru, vyměnila ji za zprávu, že teroristický útok nebo raketa jsou v šetření, změnila původní výčet státních příslušností obětí za tvrzení, že většina cestujících byli Íránci, a poté se stal web nedostupným.

Takže záminčičku bychom konečně měli.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

To, že pád letadla v těchto hodinách a na tomto místě byl pouhou shodou okolností nelze zcela vyloučit, ale pravěpodobnost je jedna ku několika tisícům.

Komu za to bude posléze připsána zodpovědnost (alespoň u nás) je bez debat: Bude přímo nebo nepřímo,dříve nebo později Putin.

Máme málo informací, je otázka, zda se dozvíme pravdu, Jisté je, že bude sděleno několik vzájemně si odporujících verzí.
Kdybych byl vyšetřovatel (což naštěstí nejsem) tak teď pracuji s verzí, že motor vzplanul díky nainstalovanému zařízení, díky němuž došlo k požáru.
Pilot se pokusil nouzově přistát - a při otočce dostala protivzdušná obrana letiště falešnoý rozkaz k palbě od nejmenovaného ošklivého kačátka, které se napíchlo na jejich komunikaci a které tam už předem připravilo onu zápalnou bombičku či jiné zařízení...pravděpodobně při oné technické kontrole. Koneckonců pilot s hořícím motorem, pokoušející se o nouzové přistání, má jiné starosti než sledovat, zda se drží v předepsaném koridoru.
Technicky to možné je.
Koneckonců - nemohlo dojít už k něčemu podobnému u onoho malajsijského letadla nad Ukrajinou?
Připravený scénář, opakovaný pro velký úspěch?

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

jak při konfliktech padají letadla s civil. obyvatelstvem, tu na Sinaji ruské, nad Ukrajinou, pak nám spadli Alexandrovci a teď zrovna ukrajinské v Teheránu, nebo ho svěří do ruky šílenému pilotovi ve fr. Alpách, zrovna když tehdy frantíci odsouhlasili tuším něco kolem Palestiny /nepamatuju přesně co, ale bylo to ve prospěch Palestiny/, jak si ty nehody zrovna taková místa dokážou najít, mršky

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

A nebo to máte jako s volbami u nás - furt jsou nějaké. Tedy každý akt proti politikovi je zásah do blížících voleb. To by bylo aby u každého pádu letadla neexistovalo zároveň něco, co by mocní nejraději ututlali.

Myslím, že někdy se věci prostě dějí a dochází k jejich souběhu i náhodně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"První íránská odpověď na atentát na mučedníka a velitele Solejmáního přišla. Nyní nastal čas na reakci na atentát mučedníka a velitele Muhandise. Protože Iráčané jsou odvážní a odhodlaní, tak jejich reakce nebude menší než Iránu. Takový je slib," poznamenal Chazalí.

Velitelé Solejmání, Muhandis a další zemřeli při pátečním útoku amerického bezpilotního letounu poblíž irácké metropole Bagdádu. Útok nařízený americkým prezidentem Donaldem Trumpem vyvolal rozhořčení v regionu, Írán pohrozil odvetou a nakonec v noci na dnešek zaútočil na základny s americkými vojáky v Iráku.

Zdroj: https://eurozpravy.cz/zahranicni/blizky-vychod/dalsi-hrozba-pro-usa-tvr…

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

jsou na vejce nebo na maso? A mají hřebínek namazaný vazelínou v tom mrazu? (Targus je určitě maže modrou vazelínou JCB HP).

Zatím bez slepic

Vy je dostáváte na slepičí tatarák.
Já je občas fasuji na vejce. A za mrazu jim nasazuji čepičky.
Vy nemusíte, u vás se nestačí ohřát ani prochladnout.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

na tatarák z Lídlu, ten určitě není ze slépky, bo slépka je bílá a tatarák je červený. Večer by mohla klidně přilítnout raketa a trefit mě do hlavy, umřel bych s tatarákem v hubě a splnil by se mi můj dětský sen.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

Ten tatarák bude slepičí separát obarvený červenou řepou.
V tom případě škoda rakety...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

dám si tedy na večeři karlovarské knedle.
K tomu prase z Letů, zelí z Nošovic,
nebojím se švarcenberka, nic.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Znáte vrchol masového obžerství? Tatarák namazaný na řízku :)

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vegetariánská varianta je Chlebová pochoutka:
Tenký krajíček chleba obložíme dvěma tlustými krajíci chleba.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

Ruskou variantou téhož jsou dva krajíce chleba tmavého/žitného a mezi nimi jeden krajíček chleba světlého/pšeničného.

Zatím bez slepic

A to já nedám dopustit na makaróny plněný špagetama...

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Na diplomata nezvykle otevřené!
********************************

- USA vstupují do volebního roku, na jehož konci bude známo jméno nového prezidenta. Do jaké míry s tímto faktem souvisí zabití velitele íránských jednotek Kuds generála Kásima Sulejmáního?

Souvisí asi tak z 50 procent. Z pohledu volební kampaně, která již de facto v USA běží několik měsíců, se jedná o výrazný vzkaz tvrdému jádru Trumpových stoupenců, a to přesně jazykem, který mají rádi. Pro ně to znamená, že zatímco Hillary Clintonové se podařilo ztratit v Libyi ambasádu a velvyslance, Trumpova administrativa trestá již samotný vstup na půdu americké ambasády v Bagdádu zabitím nejvlivnějšího, ale také mediálně nejviditelnějšího íránského vojáka v regionu. Z jejich pohledu je tak „Amerika znovu veliká“ a zbytek neřeší.

Zbylých 50 procent důvodů proběhlé operace je pak nutno hledat v dlouhém a složitém vztahu mezi Sulejmáním a americkou vojenskou a zpravodajskou komunitou. Zhruba od roku 2003 byl Sulejmání hlavním americkým protivníkem v Iráku a v Íránu, aby se o několik let později stal natolik americkým spojencem v boji proti Islámskému státu, že jednotkám, jimž velel, dokonce USA jeden čas poskytovaly leteckou podporu. A aby se po likvidaci společného nepřítele opět stal nejvýraznějším protivníkem v poli. Na Blízkém východě prostě nic není úplně černobílé a nic neplatí věčně kromě tohoto pravidla.

Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/utok-solejmani-kmonicek-rozhovor20200105…

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

"kvalitu" zpravodajství v ČR.
Podle našich sdělovadel uletělo letadlo 60 km, než spadlo u "města" Parand. I pohlédl jsem na mapu a zjistil, že éro to nakouřilo do země kousek za rozjezdovou dráhou, bo Parand je nové sídliště na okraji Teheránu.
Takže letadlo mohlo uletět max. 5-7 km. V podstatě se zachovalo jako balistická střela.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

dědek!
Na druhý konec Teheránu to je rovných 6 km, takže soudruzi v naší milované bedně se spletli o jednu mizernou NULU (!!!) a vy to z toho děláte případ.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Tenkrát ve Spartě noviny psaly, že v Termopilách dostává Peršan na budku, že jim tam zatápí tři sta statečných demogratů, sem to viděl v televízi.
Noviny píšou o tem zadlužování a stateční alternativci v opozici tlačí převzaté zprávy z agentur jednoho majitele, že je zle, ale emeričanům je to fuk kolik co stojí. Mají Čáryfuka co jim tiskne podle potřeb. A klidně nafurt. A komu se to nelíbí dostane na zadek.

V každé zemi je hromada důchodců, podnikavců a papalášů co maj naděláno v kalhotách a bojej se ceknout nebo se postavit sviním na zadní aby nepřišli o důchody a zbytek života nespali v jámě nebo jeskyni za příplatek páč vědí že aji za to by platili daně. Aby se o přebytky nemuseli rovným dílem dělit se syny a dcerami, raději si je nechaj tím zlým cizákem ukrást, jiní přebytky spalují nebo zahrabávají či jinak znehodnocují a tizlí šmejdi je promění v munici, kerou vysypou na nějaké cizí blboně, třeba v poušti. A přitom všichni vědí, že politika je svinstvo, že politika umí dělat jen bídu, neštěstí, daně a války. Heh

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Esli píšete komentáře po desátým pivu, tak už můžete do průměrný vesnický putyky za průměrnýho mudrlanta.
Jestli jen po po semým, musíte víc trénovat a ešče tak štyry roky závodně chlastat. Blééhik!.

Zatím bez slepic

Dycky se nějakej blboň chytí z nerozumu, páč začne svoje naučený cirkusový číslo a není schopen ukázat prstem, tady si lhal. Ale podle toho je dycky poznám. Muheeee

Zatím bez slepic

ale feudální a vojenská diktatura.
Se učit, se učit, se učit Sasin!

Zatím bez slepic

Blboni sou krásný, vybroušený a krystalicky čistě vymytý pohár, do kerých je potřeba něco porád dolévat. Demosgráca je utopie. Mrkvička zavěšená před zraky blboňů na vrbovým proutku. V návodu tohoto nařízení je psáno, že sleduj mrkvikčku kerou drží lid na provázku a dávej pozor na cestu jak se mrkvička při pochodu hejbá z leva do prava abys nesešel z cesty. No a to už sou dva elementy. Cesta a mrkvička. A blboň neví čeho se má držet. Heh

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Na Aktuálních konfliktech je satelitní fotka zásahů na základně al Assad, tady je odkaz

https://www.aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=19&p=125788#p125788

Zásahy jsou přesné, neřekl bych, že nebudou žádné ztráty. Íránci přesně věděli kam míří a většinou se trefili.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

za dnešní kvalitní podnět k diskusi a všem, kdo sem dali odkazy na zajímavé články, za ty odkazy.
Trošku mě naplňuje nadějí, že tak jako jsou v ČR komentátoři, kteří se nebojí říci svůj názor, najdou se takoví i v zahraničí.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

iransky utok bol divadlo.
Iranci dopredu upozornili iracku vladu. Ta upozornila USA. Ti vyklidili co mohli. A nechali tam norov. Ofiko su minimalne 3 obete. Az by som povedal, ze sa opakovala teatralna akcia, ked USA poslali tomahawky na asadove zakladne pred dvoma rokmi? Ti to dopredu povedali rusom, rusi sircanom a obete boli hlavne z dovodu, ze rakety nespadli tam kde mali.
PR ako prasa.
Ja by som to zhrnul takto.
USA vyzmizikovali jedneho iranskeho cinitela. Dost tazko prestrelili. Vsetci im to dali najavo. Chybicka se proste vloudila.
A kedze za chyby sa plati - dostal Iran zelenu na tento sposob satisfakcie. Ukazovali rusi satelitne snimky, kde su zakladne oblozene PVO bateriami. Vsetky mlcali.
Ja by som povedal, ze amici sli na kafe a ked bolo po ohnostroji sli sa pozriet co treba pozametat.

Americki generali si vymenili plienky, dali si amfetaminovu pilulku na povzbudenie... a jede se dal.

Inu - svetova politika v praxi. Kluci si trosku pohrali. Jediny kto bude mat starosti je Putin, pac jeho trojrocny rozpocet pocita s cenou ropy na urovni 40$ a aktualne je cez 70$ :D :D :D

Jedine comu nie celkom rozumiem je vzrast ceny paladia. Ked su vsetci hrrr na elektromobilitu - preco operuju obchodnici s jeho buducim uzivanim v katalyzatoroch. Asi este nieco nevieme... :D :D :D

Rozbor toho ako velmi su USA v prdeli je nadlho. a ja som lenivy :D :D :D

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

producentem palladia na světě. Podle Forbesu a Indexmundi má dosavadní premiant - JAR - energetické problémy s těžbou a zpracováním, takže omezila produkci. Rusové oproti tomu investovali asi 4 giga dolarů do podniku u Norilska a produkci zvýšili :o)
S elektromobilitou to asi nebude tak žhavé, byť tlaky jsou. Jednak pro ni není dost elektřiny a jednak tu elektřinu zatím není jak efektivně ukládat. Takže po prvotním nadšení automobilový průmysl nejspíš pokorně opráší diesely a greténisté si budou muset najít jinou hračku.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

a koza je celá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

by rozpustilo stranu.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi se dám k těm Pirátům a pomohu jim se rozpustit a vypustit.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)