Rakety

Autor
Štítky

Vezmu to dneska obráceně...

Řekněme, že se někdo opravdu vážně snaží zahájit válku s Íránem. Kvůli tomu se vypověděla jaderná dohoda, přitvrdily se sankce, začalo se bombardovat šiítské milice, našly se díry na tankerech, které byly připsány té správné straně, vybuchla rafinérie a samozřejmě za to zase mohl Írán a do povětří byl vyhozen oficiální představitel státu se všemi důsledky z toho plynoucími. 

Řekněme, že se to nakonec i podaří. Írán nebude moci ustupovat do nekonečna. Jednoho dne by kolem dokola mohlo být příšli mnoho US vojáků, příliš mnoho bombardérů, příliš mnoho letadlových lodí a příliš mnoho vojenského materiálu. Írán si v blízkovýchodní kultuře nemůže věčně nechat dělat na hlavu, ale klidně může obětovat nějaký ten milionek obyvatel. Ztráta tváře se ajatoláhům neodpustí, zato milion mrtvých bude k poctě Alláhovi.

Řekněme, že se Vidlák mýlí a Írán atomovku nemá, bo jsou to jen tupí arabáši (nejsou), kteří by bez ruských a čínských zbrojovek nevyrobili ani náboj. Řekněme, že Írán sice má velikou armádu, ale technicky zastaralou, rozloženou sankcemi a korupcí. Řekněme, že Írán ve většině toho co říká blufuje. Nemají na uzavření Hormuzu, nebo alespoň ne na dlouho. Nejsou schopní udržet větší útok letadel od hranic a nejsou schopni způsobit US army žádné masivní ztráty. 

Řekněme, že právě tomuto věří americký prezident, neboť mu to našeptávají jeho jestřábi, vojenskoprůmyslový komplex, CIA i další skupiny. Řekněme, že toto všechno je i pravda. 

Na druhou stranu, ten stejný Írán má stovky raket středního doletu. Které sice nemusejí být významně přesné, ale každopádně dokáží strefit něco tak velkého (malého) jako je Izrael. Stejně tak platí, že tam mají chemické zbraně. Možná nemají sofitikované nervové plyny, ale obyčejný chlór či yperit rozhodně mít budou. Stejně tak budou mít i Antrax a nějaké další biologické sračičky. Mají také slušnou dávku obohaceného uranu. Možná ne dost čistého na atomovku, ale na špinavou bombu by to stačilo určitě. 

Navíc Írán nemusí střílet někde od Teheránu. Hizbaláh má svoje základny v Libanonu i Sýrii a je schopen na městské aglomerace odpalovat tisíce a tisíce zbastlených raket krátkého doletu. Totéž dokáže i Hamás z Gazy a zřejmě u palestiského Fatáhu by se také ledacos našlo, Minimálně by toho bylo dost na totální přehlcení izraelské protiraketové obrany. Slušnou práci odvede i obyčejný minomet či zakopané dělostřelectvo. 

Írán dostal jasný vzkaz, že USA nebudou šetřit životy režimních papalášů. Všichni ti Rúháníové, Chameneíové, Mahdíové, Sadrové, Ahmadínežádové a jim podobní už dnes stoprocentně vědí, že v případě války by se po nich šlo a skončili by na špagátě jako Shaddám. Nebo na věčném útěku jako bin Ládin.Vědí, že nedostanou šanci na exil, odchod a dožití. 

Írán možná nemá šanci vážně uškodit USA. Možná nezvládne dlouhodobě zablokovat Hormuz. Možná nezvládne dlouhodobě vzdorovat leteckému útoku. Možná nezvládne vzdorovat americké invazi.

Ale rozhodně zvládne ke své zkáze přibrat Izrael a možná i další země okolo sebe. V Dubaji je třeba moc pěkný terč - poměrně vysoká budova a kolem plno amerických turistů v těch nejluxusnějších rezortech. Další hezké terče jsou v Rijádu i leckde jinde. Írán možná nemá šanci, ale rozhodně se může postarat, aby se o jeho zániku mluvilo ještě hodně dlouho. I bez atomovky. A ještě déle, pokud by atomovku měl. To by Izrael mohl vymazat z mapy hodně spolehlivě. 

Možná právě proto začal i jestřáb Netanjahu couvat. Už od včerejška mluví o tom, že Trump Sulejmáního vraždu s Izraelem nekonzultoval. Dost možná se mu už doneslo neoficiálními diplomatickými kanály, co se stane, kdyby skutečně na Írán někdo zaútočil. Možná mu jeho Mosad potvrdil, že Írán v případě Izraele moc neblufuje. 

Začíná to vypadat tak, že jediný komu se útok na Sulejmáního hodil, je Trump sám. Kdyby se převolební kampaň nevyvíjela slibně, může si spustit svojí vlastní pořádnou válku, která americké preference dost přepracuje...  Chtějí ho impíčovat a kdo ví, co na něj ještě mají a vytáhnou to letos na podzim... nakonec by se mu pořádná válka mohla ještě šiknout. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.8 (46 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

-Trump dnes opět - zatím slovně - eskaluje napětí, žádá vyšší podporu od spojenců a bude prohlubovat sankce.
-Je pravda, že odveta byla symbolická. I tak jsme ji coby mravný západní svět rozhořčeně odsoudili.
-Irán není pochopitelně připraven na vojenský střet s USA. My jako Evropa nejsme ovšem nejspíš schopni delší dobu odolat ani Turecku (pokud by nebyly použity britské či francouzské jaderné zbraně). Ještěže je Turecko věrný člen NATO a bojuje proti Islámskému státu (podobně jako naši věrní Kurdové). Islámský stát sice původně podle zlých a nepatřičných informací založily USA, ale pokud ano, myslely to dobře, podobně jako všechno, na co sáhly, sahají a budou sahat. Přinejmenším to myslely dobře pro několik procent nejelitnějších, protože nejbohatších obyvatel planety.
- Důležité je, že ať na glóbusu bojuje euroatlantiďan kdekoliv, bojuje tam za Prahu, takže můžeme spát stejně spokojeně, jako spali Britové a Francouzi po podepsání Mnichovské dohody.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

to vyšumělo.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Za chvíli to vyšumí, říkali si v osvětimských sprchách, když netekla voda a šuměl plyn.
A měli pravdu...

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pompeo zešílel definitivně (nechal se totiž slyšet, že rozšiřování sio...kých osad v Palestině přispívá k míru mezi Palestinou a Izraelem) a Trump k tomu nemá daleko.
Za takové situace je prakticky jisté, že ti dva, resp. ti, co je ovládají, hbitě dodají nějaký další malér, jehož důsledky budou jen a jen horší a horší.
Ticho, které teď nastalo, je tichem před bouří.

Mezitím se totiž dohodli Putin s Erdoganem (myslím, že v Tripolisu) na příměří v Libyi, které má začít platit 12. ledna. Tomu je nutné zabránit jakýmkoli - a zdůrazňuji to JAKÝMKOLI - způsobem. Bez ohledu na to, kolik lidí při tom zařve.

No, a protože EU vykazuje nedostatek loyality, bude "povzbuzena" k větší odhodlanosti ke spolupráci s USA. Nepochybně velmi krvavým způsobem. Raději ani nejsem zvědav, co kde spadne nebo vyletí do vzduchu. ČR je totiž součástí nárazníkové zonou a spotřebního materiálu, takže se to může stát i u nás.

Začínám mít doopravdy strach.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Ve vládní čtvrti v Bagdádu explodovaly rakety kaťuša. Oběti nejsou hlášené
ČTK
ČTK
před 1 hodinou
Nejméně dvě rakety ve středu večer dopadly do ostře střežené zelené zóny v Bagdádu, v níž se nacházejí vládní budovy a diplomatické mise včetně velvyslanectví Spojených států. Kdo za útokem stojí, není v této chvíli jasné. V oblasti byly podle místních médií slyšet silné exploze.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bez reakce je akce k ničemu a hrdina je nahý.

Zatím bez slepic