Arjánské Lipany

Autor
Štítky

Asi jste také zaznamenali zprávu Terezy Spencerové, že Írán před svým raketovým útokem na americké základny informoval švýcarské velvyslanectví a pro jistotu i své kolegy v Iráku... To aby se to k američanům doneslo úplně spolehlivě. Nakonec letěla řada obstarožních raketek, americká protiletecká ochrana zůstala vypnutá, rakety zbořily několik prázdných domečků a bylo po všem. 

Drsný Donald udělal bububu, ale tím to skončilo, íránská televize spustila pár oslavných cirátů na téma obrovské nebetyčné facky Velkému satanovi, kterého se jediné pravověrné děti Alláhovy neleknou a teď už se bude mluvit jen o spadlém ukrajinském letadle, které samozřejmě nechal sestřelit Putin

Tak nějak se vytrácejí pochybnosti o domluvené hře a zůstávají jen úvahy, od kterého momentu je to celé nahrané a kdy to ještě bylo myšleno vážně. Jestli to vůbec někdy bylo naostro a nejen divadýlko.  Očividně ani jedné straně se do velké zničující války nechce a je to jenom dobře. Vlastně nejlepší hodnocení jsem si přečetl v jakémsi komentáři, že tento nový způsob boje by se měl praktikovat dál... generálové a papaláši na sebe budou posílat drony a chudák násilím nastrčený do mundůru bude mít klid... 

Já zkusím jednu ze svých vidláckých nezávazných úvah.... 

Generál Sulejmání byl prý nejen schopný, ale i oblíbený. Porovnejte to s našimi Petry Pavly, Opaty a jinými zelenými gumami. Zároveň ten Sulejmání měl vysoké postavení v režimu, vícekrát jsem zaznamenal, že se jedná o režimní dvojku, ale zcela určitě patřil mezi ty nejmocnější a nejvlivnější íránské borce. 

Zároveň to byl voják, který se dožil relativně vysokého věku, to znamená, že se nenechal zabít ve jménu Alláha, ale zřejmě mu to racionálně myslelo. Nečekal, že by mu Alláh zajistil neprůstřelnost, nevrhal se s praporem džihádu vpřed a dokonce i v generálské funkci jednotek Kuds mu to pálilo a volil ty správné prostředky. Byl to on, díky komu se o šiítských milicích mluví jako o vlivné a široce rozmáchlé síle.  Zkrátka a dobře, tento generál nebyl fanatik ani středověký vykladač islámu. Zřejmě měl i slušné povšechné vzdělání, jako voják musel být i technicky zdatný... mýlím se, když ho označím za krásný příklad moderního člověka, kterému půlka íránského vedení nesahá ani po kotníky? Žádný bigotní magor, žádný student madrasy, člověk přímo stvořený k tomu, aby Írán přivedl do moderní doby a poslal na smetiště dějin ty Chamaneího bláboly. 

Nedávno tam v Íránu měli masové demonstrace, protože tam mají všeobecnou mizérii. Protesty nastartovalo zdražení benzínu a dalších základních potřeb a režim měl celkem co dělat, aby se s tím vypořádal. Jestlipak za panem generálem nepřišli nějací ti demonstranti a nenabídli mu titul Šaha, případně prezidentskou funkci, až padne ta zkorumpovaná středvoěká klika ajatoláhů... Lidi ho mají rádi ne? O tomto samozřejmě nic nevíme, ale když jsem viděl ty davy při pohřbu, tak mi to jako zcestná myšlenka nepřijde. 

Když íránská armáda dokázala takhle pěkně poinformovat američany o raketovém útoku, mohla je také poinformovat o generálovi, který je odpůrcem jakékoliv dohody s USA, který nejvíc tlačí, aby se žádná nová jaderná dohoda nepodepisovala, zároveň má přízeň davu a kdyby se po Sorosem vyvolaných demonstracích stal novým diktátorem právě on, měl by Trump dalších pár vrásek navíc. 

Dál už ten příběh známe... jedna raketka a z generála zbyla jen ruka s prstenem. Sám Sulejmání ještě svému režimu posloužil i po smrti, protože sjednotil íránce do jednoho šiku v jejich polostředověké zemi a najednou se mi umírněný Rúhání začína jevit jako vynikající machiavellista. Třeba se za tím jeho přiblblým výrazem skrývá chladně logický mozek. 

Raketová odveta je pak už jen konečným divadýlkem. Brzy také zjistíme, jak moc jsem mimo... Buď budou následovat další provokace, nebo pozvolné usmiřování. 

Abychom pak jednoho dne nezjistili, že jsme byli svědky íránských Lipan, kdy umírnění husité porazili radikály bránící se narovnání poměrů. 

Abychom do roka a do dne neměli jedernou dohodu s Íránem a Irák bez USA i našich vojáčků, protože odteď už se za Prahu bude bojovat zase někde jinde. Já osobně bych navrhoval celou armádu poslat do Řeporyjí - mohla by tam dělat paritu jednomu psychopatovi. 

Je samozřejmě jasné, že bez ohledu na naznačené varianty, Trumpovo porušení všech norem a íránská zbabělost se do budoucna někde projeví. Zapomenuto to nebude a vynoří se to v ten nejblbější možný okamžik. 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (47 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

příčin pádu ukrajinského letadla zdejšími diskutéry.
Je technicky poněkud obtížně proveditelné, aby "jen tak" po křídle teklo zapálené, neboli hořící palivo. A pak "najednou" a taky "jen tak" začal hořet motor. Nebo dokonce "vybuchnout". Letecký motor není bouchací kulička.
A skutečnost, že se piloti chtěli vrátit na letiště, vůbec neznamená, že se jednalo o technickou závadu.
Teplem naváděné rakety určené k eliminaci "letících cílů" by to "provedly" právě tak.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Pane Targus.
To by musela být raketa vypálená hned z letiště.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

zemědělče.
Letadlo je ve fázi vzletu dosti pomalé. Tedy relativně. Oproti střele, která dosáhne desetinásobku vzletové rychlosti letadla snadno a rychle.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Letadlo se pohybovalo na trajektorii Chomejního letiště - Parand a nebylo ve vzduchu déle než 10minut.
Vzdálenost mezi vzletovou dráhou a sídlištěm (moderní sídliště plné 5-12tipatrových paneláků, které bychom jim mohli docela závidět; hustě obydlené a navíc je tam universita) je asi 7 km.
1 km od sídliště, rovněž na trajektorii letu/pádu je parandská elektrárna a průmyslově skladová zóna.
Po pravé straně trajektorie je rozlehlá obytná a universitní zóna/sídliště Robat Karim, vzdálená od vzletové dráhy asi 3 km.
Já si fakt neumím představit, že by si kdokoli z PVO lajsnul sundat velké civilní letadlo zrovna tam, když o nějakých 10 km dál je celkem příhodná neobydlená sklanatá pahorkatina.

Nevím, jak rychle dosáhne velké dopravní letadlo výšky 2400 m, ale 5-6 minut mi přijde jako docela málo. Možná ne, třeba to je tak akorát.
Každopádně v podstatě opsalo balistickou křivku a skončilo na staveništi na kraji sídliště. Doslova pár desítek metrů od paneláků.
Po celé trase žijí doslova desetitisíce svědků, kteří by museli zaslechnout a vidět výstřel nějaké zbraně PVO.
Kromě toho vůbec první video, zaznamenávající pád letadla, jasně ukazuje letadlo s hořícím něčím (motorem?), stáčející se doprava a prudce klesající (ztrácející výšku?) a následný dopad a výbuch. Žádná střela, žádný výbuch ve vzduchu. Teď to video zmizelo ze sdělovadel a je už jen na Youtube.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

sestřelování letadel, potažmo PVO jako takové.
Pokud bych si měl dovolit nějaký úsudek, určo to nebyla raketa PVO, která jej sundala.
Naopak střela raketového typu, která by uměla takové éro sejmout, se nechá odpálit třeba z auta dodávkového typu. Anebo z improvizované rampy vytvořené z několika trubek, na které se upevní závěs běžně užívaný na vrtulníku či vojenském letadle.
Úplně postačí, když zhruba trefíte směr a raketka je vybavena samonaváděcí hlavicí na infra signál. Pak letadlo tohoto typu nemá nejmenší šanci. Pokud by pak bylo trefeno do motoru ve špatném úhlu, to jest nikoli zezadu nýbrž šikmo zespoda, dovedu si představit, že by začalo hořet palivo unikající z nádrže v křídle letadla, což je standardem (to umístění nádrže, nikoli hořící palivo).

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

odpalu zaslechl ve vedlejší ulici při standardním provozu, potažmo správně určil původ hluku, na to bych určitě nesázel...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Proto ty otazníky.
Takže vlastně stačí nějaký "turista" na šikovné postranní polní cestě s alejí; nejlépe s diplomatickým krytím, aby někoho nenapadlo hrabat se mu v autě.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

je velmi prosté a v Řeporyjích mají jasno. Může za to Putin! A taky zavinil, že se magnetický pól stěhuje z Kanady do Ruska!
https://zoommagazin.iprima.cz/zajimavosti/magneticke-pole-se-zblaznilo-…

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

za mé vyjádření o možnosti sestřelu civilního letadla, zde dávám odkaz na jednu takovou "mršku". Měli jsme něco podobného na vojně.
https://cs.wikipedia.org/wiki/9K32_Strela-2
Desetikilový klacek dlouhý jeden a půl metru, rychlost o 1 000 km/h vyšší, než cestovní rychlost "Béčka".
Nic není problém...

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Je to úplně dole v textu.
Vlastně to není nic tajného. Afghanistán. Odhaduje se, že ještě desítky raket zůstávají nevráceny a nepoužity...
https://www.stoplusjednicka.cz/stinger-prenosne-protiletadlove-zihadlo

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Targus má dobré poznámky, to je fakt.
Ale tato hračka má jednu vadu Targusi, není Ruská ☺
Ona nakonec ani ta případná porucha motoru moc neuklidní, lidi mají mít přece strach, či spíše stud lítat...a to je lze naučit různými metodami.....☺

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://vpropecian.com ">propecia 5mg online canada</a>

Zatím bez slepic

ale četl jsem o případech, kdy prostí afghánští venkované tohle dovezli někam na vozejku taženém oslíkem a bouchali s tím po sofistikovaných amících. Snad jim i sundali nějakou helikoptéru.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

David má lepší matraci
kam se vyvalí po práci..
a bavlněné tepláky
možná pije i tupláky;
má se jak prase v žitě;
boj proti obezitě
prohrává na celé čáře,
otékají mu tváře.
Vysmátý, růžolící,
nalitý hruškovicí,
zapomenul, co nakrad
je kandidátem na Hrad.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Bude mít pro Hrad dobrou kvalifikaci,
prošel vězením byť i díky lepší matraci....

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Lenka už má nabito,
že sejme to kopyto.
Žádné džíny, žádný slamník!
Bude rubat jako jamník
lopatou a pazourama.
Povídala tahle "dáma".
Zaklekla i na Dohnala,
na koberec by ho hnala.
Že prý co si dovoluje,
když Rathovi povoluje
nosit bílý plášť a boty,
místo aby do roboty
hnal ho potěhem.
Jenže Dohnal rozdurděně
odvětil té divé ženě,
že jí kašle na befele.
A poslal ji do prdele.
S rozběhem.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Dneska už to bude možná stovky tisíc blboňů, co si myslí, že je psychiatr zachrání.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

výprask?
70% toho, co je uvedeno ve článku, jsme tu proprali jako docela pravděpodobné možnosti :o)

A mezitím provedla Ukrajina robustní otočku co se týče vyšetřování (nejnovější zprávy od Rojtrsů, Džazíry a BBC, z 19:00-19:50 hod.).
Kupodivu poté, co se její vyšetřovatelé (50tičlenný tým!), přítomní v Íránu, seznámili s prvními údaji ze záznamníků průběhu letu. Sice stále hovoří o sestřelu nebo terorismu, ale už jen jako o jedněch z mnoha verzí pádu letadla. (Cit.:""We have so many different versions of what could [have] happened to the plane that we need some time to really understand," Vadym Prystaiko said").
A že si vyšetřování vyžádá mnohem víc času. A že Írán jim poskytuje veškeré dostupné informace a špičkovou spolupráci. A že odmítají spekulace a chtějí se dozvědět pravdu.
Se to nějak šmodrchá, což? Takhle si to vyšetřování "demokratický Západ" nepředstavoval.
Ukrajinský zaminir navíc uvedl, že USA, Kanada a GB odmítají poskytnout jakékoli zpravodajské informace, protože Ukrajina není členem NATO!!!!! (Cit.:""So far, we don't have enough proof to say that there are substances on the remnants of the plane that could point at a terrorist attack or an unnatural fall of the plane," Vadym Prystaiko told reporters.
He said that the US, Canada or the United Kingdom have not shared any intelligence information about the crash because Ukraine is not part of NATO.")

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51067545
https://www.aljazeera.com/news/2020/01/ukraine-iranian-missile-hit-unco…
https://uk.reuters.com/article/uk-iran-crash-prystaiko/ukraine-says-ira…

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

oni toho mají amíci na svědomí víc.
Ten samý den, co zavraždili Solejmáního, se pokusili o vraždu dalšího íránského generála, pro změnu v Jemenu - Abdula Rezy Shahlaiho. Jenže netrefili.
https://www.wsj.com/articles/u-s-targeted-but-missed-senior-iranian-com…

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

z plesu: “Hosté jsou dobře naladěni, včetně ministři. ”

Zatím bez slepic

20:41

Neúspěšná operace může naznačovat, že vláda prezidenta Donalda Trumpa operací proti Solejmánímu nesledovala jen cíl odvrátit nové útoky na Američany, jak Washington tvrdí, ale chtěla zasáhnout celé vedení íránských revolučních gard, uvedl dále list Washington Post. Útok proti Šahláímu je stále přísně tajný, američtí činitelé odmítají o operaci hovořit kromě přiznání, že se nezdařila, píše se v článku.
20:38

Americká armáda se v den útoku na šéfa elitních íránských jednotek Kuds Kásema Solejmáního neúspěšně pokusila o atentát na klíčového velitele Kuds v Jemenu. Napsal to list The Washington Post s odvoláním na informace nejmenovaných amerických činitelů. Velitele Abdarrezu Šahláího, který řídí síly Kuds v Jemenu a financuje je, se podle amerického listu zabít nepodařilo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

<a href=http://stadalafilop.com />cialis price</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

<a href="http://abuyzithromi.com ">azithromycin diarrhea</a>

Zatím bez slepic