Armáda

Autor
Štítky

Osobně jsem vemi podezíravý ke každému státu, který potřebuje wehrmacht i SS. Je to pro mě jedno z kritérií, které se obejde bez všeho novinářského a ideologického balastu našich vždy objektivních médií, kterým jde výhradně o demokracii a naše dobro. Jakmile máte stát, který kromě armády potřebuje ještě další speciálnější armádu, protože té normální armádě nemůže věřit, případně pak potřebuje dokonce ještě armádu číslo tři, protože nemůže věřit těm zbylým dvěma, tak to zpravidla ukazuje na velmi solidní režimní paranoiu, ale také vědomí si vlastní situace. 

Írán je jeden z těchto případů. Ale podobné to měl i Shaddám Husain a má to tak lecjaký diktátorek, který nevládne tak úplně s  vůlí lidu. Toto je to první, co chci dnes zdůraznit. Írán není žádná suprová země. Mají tam režim, který se drží díky tajné i náboženské policii, který má armádu, revoluční gardy a ještě speciální jednotky, přičemž všechny tyto skupiny mají zcela samostatné velení přímo k Chameneímu. 

Írán je v mnoha ohledech jako předrevoluční Československo. Lidé šilhají přes hranice, hltají internet a západní kulturu a chtěli by to mít doma taky. Samozřejmě po svém. A po mnoha letech propagandistických keců své nemilované vlády jim samozřejmě nevěří ani pravdu. Na druhou stranu se USák velmi snaží, aby ajatoláhové působili velmi věrohodně, což se minimálně s Sulejmáním docela dobře povedlo. Režim se udrží, bude pozvolna slaámovou metodou uvolňovat šrouby a pokud bude Velký Satan ante portas, žádná revoluce nebude, ale režim zůstane patřičně paranoidní se všemi důsledky z toho plynoucími. 

A teď dál... Nedělejme si iluze,jak to chodí v armádách. V tomto ohledu bych si dovolil uvést jedinou výjimku a tou bude armáda Izraelská, ale ani v tomto ohledu si nejsem úplně jistý. Jinak jsou všechny armády v podstatě stejné. 

Ono to má logiku. Pokud jste příslušníkem armády, byl od začátku váš výcvik veden k tomu, abyste pod palbou ládovali minomet, místo abyste v souladu s pudem sebezáchovy zdrhli co nejdál. Celé roky se pracuje na tom, aby voják plnil rozkazy a až pak myslel a pokud to nedokáže, tak aby nemyslel vůbec. Ztráty v boji jsou spíše statistické než závislé na osobním umění vojáka. Nikdo neví, kam dopadne dělotřelecký šrapnel... někdo to schytá, někdo ne. Voják ale musí zůstat na svém místě. Moderní boj na tom nic nezměnil. Jen místo děla se střílí z dronu, který nevidíte ani neslyšíte. Někdo má smůlu, někdo ne. Je v podstatě dost jedno, jestli jste skvěle vycvičený voják, co dělá všechno správně nebo chudák odvedenec, který prostě jen nevystrkuje hlavu. Jestli poletí dron zrovna kolem vás, to neovlivníte. 

Povýšení vojáci nejsou ti nejlepší, ale ti přeživší. A takto to postupuje vzhůru až k velitelům. Býti velitelem v podstatě znamená mít žaludek na to, poslat druhé lidi na jistou smrt a popisovat to snahou o zahrazení průlomu. A to je ještě ten nejlepší případ - když máte generála, který alespoň ví, jak to vypadá v zákopech. 

Vojenská kariéra přes zákopy je samozřejmě riskantní a tak si vojáčci už dávno našli i jiné způsoby, jak být povýšen. Lézt do řiti, státi se armádním byrokratem, buzerovat lidi pod sebou až k padnutí, dostat se do nebojových funkcí a od stolu psát taktické příručky o něčem co jsem vůbec neviděl a neznám, brát si ponaučení s minulých válek a přednášet o tom s dostatečným sebevědomím a podobně. 

Výsledkem ke klasický armádní bordel projevující se především v míru, kdy je v podstatě každý velitel nekompetentní, protože se na své místo dostal díky tlačence. Čím je armáda větší a ohrožení vojáků menší, tím snáze se armáda rozloží sama. Takoví němci dávají na armádu víc než Izrael, ale kdyby se tyto dvě armády střetly, Izraelci by je rozstříleli na hadry. 

Dobře fungující a efektivní armáda je v podstatě spíše anomálie. Normální armáda je byrokratický moloch plný idiotů. Jen když je zle - například když spojenci osekali Výmarské republice armádu na kost, nebo když Němci stáli před Moskvou, nebo když  se idiotismus důstojníků i vojáků projevuje zcela přímo na počtu mrtvých, když je ohrožení bezprostřední a absolutní, pak se z byrokratického zkorumpovaného molochu dočasně může stát efektivní vojenská síla. Dočasně... Rudá armáda v šedesátých letech byla přes všechny technologické hračky jen stínem armády z roku 1945. O Němcích či američanech ani nemluvím. Němci nejsou schopni vyjít z kasáren a USáci si neporadí s vousáčema s Kalašnikovy v sandálích. 

Jen když je zle, když jde o rodiny, když jsou vrazi za humny, když je na  výběr jen bojovat nebo umřít, když je hrdinství a sebeoběť pochopitelná nezbytnost, to je jediná doba, kdy jsou lidské chyby napravovány bezprostředně lidským hrdinstvím. Proto jako jedinou výjimku uvádím Izrael - oni jsou pořád ohrožení, pořád válčí, jejich důstojníci dělají rozhodnutí, která vedou ke smrti a proto je možné je selektovat a blbec se na svém místě neudrží dlouho. V poslední době si ale už nejsem jistý ani těmi izraelci. 

Zbytek je bordel nad bordel a to i včetně armády ruské, čínské a zcela jistě i severokorejské. Naše armáda má k běžnému bordelu navíc ještě české švejkování. Popovídejte si s kterýmkoliv vojákem a po dvou hodinách u slivovice ztratíte veškeré iluze. 

Proč to všechno píšu... 

Armády prostě sestřelují letadla. Ne proto, že by chtěly, ale proto že v tom mají bordel.  To platí pro letadlo nad Donbasem úplně stejně jako letadlo nad Teheránem. Platilo to pro letadlo sestřelené americkým křižníkem nad Perským zálivem. Platí to pro všechna další omylem sestřelená letadla. Bojová i civilní. Platí to pro všechny omyly, kterých se armáda dopouští. A dopouští se je jich tak moc, tak často a tak draze, že se vyplatí si najmout různé Wagnerovy armády nebo Blackwatery. 

A až někdo z vás čtenářů bude chtít vstoupit do armády, aby bránil vlast, nebo to bude touha vašich dětí či vnuků, upozorněte je na to, že jim budou velet pitomci, kteří věří, že nikdy nedojde k testu jejich velitelských schopností. Že zbraně dodala firma která nabídla nejnižší cenu. Źe na jednoho schopného generála připadá sto neschopných, ale přeživších. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (44 hlasů)

Komentáře

Targusi, dnes už není povolené ani pálení klestu v lese. Jen někdy v zimě a znamená to napřed ohlásit hasičům a mnoha dalším. Když už ze stromu kůrovec vylétl, už se do něj nevrátí. A stromy se kůrovci brání, zavalují jej pryskyřicí. Když je sucho, není voda pro tvorbu pryskyřice. Smiřme se s tím, že smrky uschnou a přežijí jen někde na horách.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nevím o zákazu pálení klestu v lese?
Anebo že vůbec nic netuším o kůrovcích?
Mamma mia...
Proč asi myslíte, že jsem to tu psal...
Asi nemyslíte, že jo...

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

protože jsem hloupý, starý a škaredý. Natolik, že na mém názoru nezáleží.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A připravit se o humus a živiny?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Někdy je možné jej nechat zetlít v pásech nebo na hromadách. Ale ne vždy, někdy OLH nařídí odvoz z lesa. Musel by se objednat drtič a štěpkovat klest v lese. Bez techniky je to skoro nemožné. Možná by stálo zato smířit se s omezením zisků (další generace si počkají o pár let déle) a nechat les přirozené obnově. A teprve tam pak sázet, třeba 500 dubů na hektar. Ale zvěř je přemnožená a prakticky všechno sežere. A oplocenky jsou tak za 50 tisíc za km.

Zatím bez slepic

No nechci se vnucovat, jestli je to ten "bazmekt" co si myslím, tak se tomu v Čechách říkalo poříz, jen pro upřesnění ... tož přeji hezký večer ...

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Neználek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak tak a s omluvou i Hnidopichovi - lesnický prohnutý v ploše do oblouku, truhlářský a kolářský rovný.
Nemohl jsem si v tomto planetárním sajrajtu nepřiznat, že mě rajcuje něco tak obyčejně jednoduchého, jako je šeler-poříz a mechanismus k jeho ovládání - ruce.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Ten seler sa u nas vola obojrucny noz. Este stale sa da kupit.

Zatím bez slepic

Lidi sou vyháněni z přírody už 2020 let Vydláždili vesnice a vybetonovali města. Ukradenou půdu zabrali švindlem tupani co na ní těží dřevo na prodej. Výsledkem je vidlifikace, betonizace, rekultivace, zaorávání důlků, vykazování stromů z polí, vyrovnávání ploch a zhutňování. Ramcha kroutí hlavou a ptá se, "člověče, chceš žrát kamení? ", a člověk říká, no jasně, z teho pak nadrbeme peňáze a blboňům ve městách, co jim řvou žaludky hlady, budou platit jako mourovatí. "Budiž", řekl Ramcha a učinil zázrak. Kameny rostou. Heh

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Á ... zdejší brouk Pytlík promluvil. všechno ví, všechno zná, všude byl nejmíň dvakrát...
Tak samozřejmě ví co a jak v lese, když tam byl v mládí na školní brigádě a pak plašit zvěř na motorce.
No to je kvalifikace!!
Kdybys aspoň držel hubu, meleš totiž hovna (Tvoje oblíbené rčení, ne?).
To je jako kdybych Ti třeba já kecal do toho, jak správně kroutit tím kulatým nesmyslem, co je přímo před sedačkou v kabině náklaďáku, víme?

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Proto jsem zvolil toto téma,zaobírat se i třeba tou Austrálii.
Když všechno lehne plamenem,začne ještě více vysychat půda,tak k poušti to nemá daleko.
Sleduji také,jak ubejvá vody v nižších vrstvách půdy,třeba při hloubení jam i 1 metr.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sucho bylo na některých místech už 10 cm pod povrchem na podzim. A to v době deště. Vrchní vrstvička půdy vlhká, pod ní sucho.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A odkama, stačí zhruba, jste?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Plzeňský kraj. Taková nezajímavá oblast, kam jezdí politici studovat práva přes víkend.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Což je zvláštní, vždy tam bylo vlhčeji od moře. Když jsem tam byl, vonělo to tam jinak a vzduch byl chladnější a vlhčí než u nás, kde za horkých dnů voní praskavky, chrpy, šalvěj, komonice, místy třemdava a všude mateřídoušky. Proudění už není, co bylo...

Když vylezu na nějakou místní horu, vidím na jihu Alpy. Ale jenom, když je mimořádně dobrá viditelnost. Zažil jsem to asi 5x. To je vidět ve skle i Schneeberg nebo vysílač ve Videńském lese :)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělec,
v tej Austrálii je to zase o něčem jiném.
V těch subtropech i jinde, jsou původní taková společenstva, která hoří každoročně nebo téměř každoročně. Ty dřeviny, co tam rostou, "odhazují" kusy větviček, listí, jehličí a kůru. Moc tam neprší, rozklad minimální i díky impregnaci pryskyřicí, taninem a tak. Takže se válí všude plno hořlavého materiálu. No a ten jednou za rok, dva nebo tři, shoří. Rostliny jsou na to adaptované, např. korkový dub a další jsou před přehřátím chráněni korkem, navíc samozhášivým, sekvoje a Taxodia obdobně, nás modřín taky. Borovice na píscích v Georgii mají v borce kapičky pryskyřice, které za požáru kus doutnající borky odstřelí.
Teplo na stromech otevře šišky a z nich po čase vypadají semena. Na vyčištěnou zem, zbavenou konkurence. Bez ohně by tyto druhy vymřely. Semena by se nedostala ven a malé semenáčky by zahubil podrost. V USA se požáry na podporu sekvoje a jako prevence proti ničivým požárům, zakládají uměle. Stromy mohou přijít o větve, ale z kmene zase regenerují. Tak je to ve Středomoří, v jihovýchodních USA a v Kalifornii, v suchých lesích a lesostepích Indie, Íránu a Turecka, jihoamerických pampách a nejvíc v Austrálii.

Většina požáru je podkorunových, hoří jen podrost. Hoří, pokud je co. Takže, když budete periodicky vypalovat jako Indiáni nebo Austrálci při naháňkách zvěře, požáry budou neškodné. Pokud budete ohni bránit, nahromadí se hořlavý materiál a stromů bude víc u sebe. Pak přijde ničivý požár, který se vyšplhá do korun a bude přeskakovat z jedné na druhou.

V roce 88 shořela polovina Yellowstonu, dnes jsou tam mladé porosty borovic, které se 100 let nezmladily, osik, břízek, vrb a na travnatých plochách záplava květů. Cyklus se tam obnovil, stejně jak to tam dělá tisíce let.

Že vám mizí ve studni voda, je snížením srážek a hlavně zvýšením výparu, kvůli vyšším teplotám.

Pokud v Austrálii dojde k nějaké změně, bude to kvůli změně klimatu ale rozhodně ne kvůli nějakému ohni. Hoří tam, kde hořet má. Takže si nedělejte starosti :))))

Pokud bude změna klimatu pokračovat, bude to blbé a pak nám nepomůže ani Svatá Gréta ani její otec, který za ní píše příspěvky na facebook. ;)))

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsem četl asi na Neviditelném psu, že australští zelení zakázali pravidelné vypalování jednou za čas (malý) a tak mělo čas (velký) se nahromadit všechno co dobře hoří v množství větším, než malém. A zde je důsledek. Jak jsem koupil prodávám, australsky neuměje.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

americky. Anebo východoněmecky, to taky pomáhá.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=cs&js=y&u=https%3A%2F…

Odkaz na tuto analýzu je v diskuzi pod Vámi uvedeným článkem.
Dávám odkaz na STROJOVÝ překlad, je poměrně splavný srozumitelný - ale pozor, je třeba číst pozorně a sledovat kontext, umělá inteligence se několikrát zamotala.

Nicméně oba články, jakkoli docházejí k místy protichůdným závěrům, stojí za to si přečíst.
Tvrdím, že způsob řešení problémů mezi dnešními státy (přesněji- mezi skrytými skupinkami, které za nimi stojí) se propadl o cca dva a půl tisíce let zpět, problémy a rozpory mezi jadernými či přezbrojenými mocnostmi se řeší po způsobu pouštních kmenových náčelníků z dob Starého zákona.
Problémem jsou ty globálně ničivé jaderné azbraně - a pak to, že je naprostý kvalitativní rozdíl autoritativně rozhodovat o osudu jednoho z mnoha pouštních kmenů o pár desítkách tisíc lidí oproti dnešním stamiliónovým TALZVANĚ demokratickým uskupením s naprosto nedešifrovatelnými skrytými a vzájemně propletenými vazbami.

Jsem jak známo optimista:
V dnešní době nelze vyloučit ani ty poměrně nepravděpodobné varianty, mezi něž optimisticky počítám i tu, že v horizontu maximálně života našich dětí přežije na této planetě víc než třetina obyvatelstva.
V Evropě pochopitelně ještě méně.

Stačí, aby se jednomu z mnoha set armádních či politických psychopatů zachvěl po několika probdělých nocích prstík na červeném tlačítku.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

o tom ak funguje izraelska armada??
A nemyslim tie co ju adoruju, ale tie co su k nej skor kriticke :D
Co sa tyka toho ze USA neboli schopni porazit bradacov v sandalach - len a jedine z toho dovodu ze si sami vlastnymi zakonmi zviazali ruky humanitou.
Keby to riesili systemom Kartago - dnes je z Afganistanu prazdne uzemie sluziace ako skanzen. Ziadny bradac, ziadne sandalky.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

k Bradáčové. To bude pořádná žába na prameni.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

"Barbarům" se prostě jenom nevybijí baterky, nedojdou jim keksíky a PHM a hlavně - oni jsou tam DOMA. Znají terén, vědí, kde jsou zdroje vody, umějí se najíst i tam, kde jsou jen šutry a jíl. A - znovu - oni brání SVOU ZEMI, SVÉ pastviny, SVÁ políčka, SVOJE rodiny.
Před vetřelci, kteří na ně neberou sebemenší ohledy. Vyvražděných svateb, pohřbů, stád, vesnic etc. už bylo příliš mnoho.

IDF je historicky i dnešním způsobem vedení "boje" prachobyčejná teroristická ogranizace. Dokáže vraždit na dálku, eventuálně postřílet neozbrojené lidi, ale pro konvenční pozemní boj je nepoužitelná. Už jen proto, že vojáci nemají pořádně co do huby.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

Barbarů je víc. Před 100 lety byla přelidněná Evropa, Afrika, Turecko, arabské země, byly téměř liduprázdné. Dnes se to totálně obrátilo.
Když se vybijí baterky, vysadí technika, politici zradí, jsme v kchélu.

O migraci radši nemluvě...

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

"Nikdy neokupujte zemi, ve které se nehodláte usadit!!"

Volně dále Machiavellim vysvětleno, ne doslova...
Pokud se tam usadíte, usazené obyvatelstvo bude uznávat vaše hodnoty. A bude je předávat ostatním, zvláště, jestli vaše hodnoty budou ekonomicky zvýhodněny. A původní obyvatelstvo zapojíte do svého ekonomického a hodnotového systému.

Pokud se tam neusadíte, všichni vás budou po čase nenávidět, proti vám bojovat a jednou stejně budete muset odejít. Navíc s fanaticky vás nenávidějící zemí budete mít zaděláno na problémy v budoucnu.
------------
Invaze do Afghánistánu by měla smysl pouze v případě, kdyby měla za úkol tamní obyvatelstvo obrátit na křesťanství. Systémem bojových stanic se zapojením veškerého obyvatelstva, i žen, obdobně, jak postupovali proti islámu Kozáci na jih a východ.

Usáky tam nenávidí a stejně budou muset jednou odejít a nebude za nima žádný trvalý výsledek.
Jen mrtví a finanční deficit USA, což je "úspěch" jak prase
.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Na víkend nám hlásili rekordní teploty, až 11°C:

9. ledna 2020 6:43
Milovníci zimních sportů si letos v Česku zatím moc přírodního sněhu neužili. A nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo v následujících dnech změnit. Závěr týdne k nám totiž přinese nadprůměrně teplé počasí, teploty během víkendu vystoupí až na 11 stupňů Celsia. Hodnoty na teploměru se udrží nad bodem mrazu i v příštím týdnu.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pocasi-predpoved-obleva-snih-zatim-n…

Ráno kouknu na teploměr a tam je -4°C.
Je to jasné, jde o dezinformační web!

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Z odkazu Admirála 8:37 je pro mne podstatné to zopakování, že války se dnes vedou moderními metodami.

Každý z nás se dopouštíme totiž občas CHYBNÉ iluze, že "válka" není a teprve bude.

Pravdou ale je, že ani ta studená válka NIKDY neskončila a o čem mluvíme, jsou jen další parciální a jednotlivě vyvolávané a vyprovokovávané konflikty ve válce, do které jsme ponořeni (ČR) na straně agresorů. (příčina a následek)

To, že "druhá" strana kdekoliv ve světě nejsou žádní beránci, třeba slovy Vidláka "Írán není žádná suprová země", na tom NIC nezmění.

Takže za mne je ten nadpis v odkazu Admirála " k nadcházející válce" zavádějící.
Ale text už je poctivý:
***********
"Írán dávno a usilovně podněcují (KDOPAK asi dodává MAJKA) k občanskému konfliktu, v jehož důsledku dojde ke změně vlastníků ropných polí. Bude-li to probíhat pomalu a relativně dobrovolně (hezký eufemismus, dodává MAJKA, lid Íránu to asi nebude), nebo urychleně a velmi krvavě – ukáže čas."
***********
I u nás došlo ke změně vlastníků kde čeho a lid - ten jen čumí!

Tady máte další střípek:
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-iranu-byl-pri-protestech-kratce-zad…

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

velvyslance je tak obrovský, že úplně zaniká příčina jeho zadržení.
Chlapec totiž ORGANIZOVAL protistátní protesty. "Velvyslanec"...

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

imunitu a zařídit to tak, aby "byl zemřen". A byl by pokoj.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Pro mne je jasné,že to letadlo muselo spadnout.

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jasné to není, pravděpodobné to je.
Pro Trumpa dar z nebes.
Nebo z pekel.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Druhou armádu nemělo jenom Hitlerovo Německo. Má ji i USA (Národní garda), Francie (Cizinecká legie).

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Důležitější jsou dnes možná "soukromé" žoldnéřské armády, které mohou vraždit podle momentální potřeby, aniž by pak za ně vlády, které je platí, převzaly zodpovědnost. Jacísi multiagenti 007 s právem zabíjet. Kohokoliv.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Na souhromé armády se s velkou pravděpodobností nevztahují mezinárodní úmluvy upravující status válečných zajatců. Ty se vztahují jen na válečné strany. Například ruští (nikoliv proruští - to je mediální manipulace) rebelové v Donbasu jasně splňují tři nutné znaky válčící strany - mají jasný systém odpovědnosti a velitelské pravomoci, nosí uniformu (stačí nějaký jasně viditelný znak) a nosí zbraně otevřeně.
Který účastník ozbrojeného konfliktu nesplňuje tyto znaky, tak je z hlediska válečného práva civilistou. Pokud civilista zabije kohokoliv, ať je to voják nebo civilista, tak je zločincem a podléhá běžné jurisdikci. Musí se s ním zacházet humálně, ale může být za své zločiny potrestán. To zase platí například pro vzbouřence proti Asadovi. Pokud je zajme, tak je může naprosto legálně všechny popravit, protože z hlediska válečného práva to jsou teroristé.
Toto bude nejspíše platit i pro soukromé žoldnéře. V případě zajetí pro ně neplatí ochrana válečných zajatců a mohou být popraveni. Takže použití soukromých žoldnéřů má své velké limity.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

na mezinárodní úmluvy kašle.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslím, že to není úplně správný příměr. Národní garda je svým způsobem teritoriální ochrana, takový pozůstatek domobrany. Myslím, že to je dobrý příklad i pro Česko. My máme momentálně jen pomocné sbory koloniální armády našich pánů, ale teritoriální ochrana nám zcela chybí.
Jiný příklad je však CIA, která zabíjí ve velkém a je zcela mimo armádní strukturu velení. Myslím, že mezi jednotkami Kuds a operačními složkami CIA není principiální rozdíl.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Íránci bojují pod svou vlajkou.
Anebo to na ně vždycky někdo bonzne...
NA rozdíl od emeryckých soudruhů, na které to vždycky vyleze, až když je vymalováno. Ať tak, či onak...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Ve vší úctě vážený Vidláku, váš článek mi příjde takový... zjednodušující. Stejně jako mnozí předřečníci/předpsavci zde, mám za to, že válka a tudíž i armáda je zatraceně zamotaná věc. Zajímavě o tom filosofuje autor zde:

https://janica9.wordpress.com/2012/01/19/917589-dvere-ve-zdi-25/

a zde:

https://janica9.wordpress.com/2013/01/13/dvere-ve-zdi-68/

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

Tohle je zajímavá úvaha a kéž bude pravdivou v tom podřizování se světa:

"A nepředvídatelnost je to, čeho se všichni nejvíce bojí. Je to podobné jako s atomovou bombou. Svět se neobává „lidských obětí“, svět se bojí neznámého. A proto se podřizuje tomu, kdo dokáže udržovat rovnováhu, tomu kdo má dostatek sil zabránit tomu, aby se události nepřelily přes okraj."

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Je to pořád o tom stejném.

USA v roce 14 měly 200 000 armádu. Británie násobně větší. Za 4 roky bylo vše jinak.
Ony ty USA měly POTENCIÁL VZRŮSTU (průmysl, počet obyvatel)v rekordně krátkém čase!
Proto, když němečtí generálové brali čísla z roku 1914, že je USA nemohou ohrozit, pěkně si jako hlupáci naběhli.

Obdobně v roce 38. Československo mělo papírově silnou armádu, BEZ BOJOVÝCH ZKUŠENOSTÍ A SE ZBRANĚMI NEVYZKOUŠENÝMI V BOJI.
Německo mělo armádu o něco málo silnější (ale s daleko lepším letectvem vyzkoušeným v boji), S BOJOVÝMI ZKUŠENOSTMI A VELKÝM POTENCIÁLEM RŮSTU, že stejného důvodu jako USA. Že jejich růst narazil na své meze, když Německo bojovalo na dvou frontách, je věc jiná. Ale navrhovat a vyrábět stále nové zbraně během války (typy tanků, rakety, letadla s tryskovým motorem), byla fenomenální.

Jakou možnost růstu mělo ve sporu s Německem Československo? Po mobilizaci bojeschopného obyvatelstva a jeho přesunu na hranice, tedy živit a šatit armádu a zároveň přijít o téměř veškeré pracovní síly v průmyslu a zemědělství!!! by se ekonomicky zhroutilo za pár měsíců i bez války. Rozšíření, ani udržení! dosavadní zbrojní výroby nepřicházelo v úvahu. Nehledě na to, že bojové zkušenosti byly z I světové, staré 20 let anebo z obrněných vlaků na Sibiři, v Evropě poněkud nepoužitelné. Stejně tak vývoj zbraní. Němci měli polygon ve Španělsku, na základě toho by vypilován Blitzkrieg.

Prostě se nedá vzít den, např. 30.6. 2009, vypsat výčet zbraní a na základě toho říct, kdo vyhraje.
Je to pitomost.
Stejnou chybu jako Němci před I. světovou, udělali Japonci i za II. světové. Účetně to spočítali dobře a stejně neměli šanci vyhrát. Ani tu nejmenší.

Skončil jsem. Howgh.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

A je to tu zase :)
Zbraně armády RČS: Puška vz.24 typ Mauser 98 úspěšně používána v první válce (a následně i ve druhé). V rezervě Mannlicher 95, dtto. Kulomet vz.24 typ Schwarzlose, dtto. Dělostřelectvo až na vz. 30, KPÚV, minomety vz.36, PL děla vz.22, 36, 37, dtto.
Pokud ze státu s cca 10 mil. obyvatel mobilizujete asi 1,25 mil. mužů ve věku 18-40 let, stále tady ještě někdo na práci zbude, konec konců jak Německo, tak Rakousko-Uhersko takhle vydržely válčit 4 roky první světové, o Dohodě nemluvě.
Husité také neměli proti všem vyhrát :)

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Někomu to nestačí ani po 101vé.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

úspěšně používala proti útočným puškám (dnešní terminologie), neboli samopalům (stará terminologie), nejlépe řečeno proti samonabíjecím mnohoranným puškám, to fakt může napsat jen někdo, kdo se dívá na emerycké filmy o Rambovi.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Nemá to cenu, stejně většina si myslí svoje :)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

A to jsem já někde napsal?
A přitom zjevně na rozdíl od Vás vím, jaký je dle norem rozdíl mezi útočnou puškou (automatická zbraň na střelivo střední balistické výkonnosti - slabší, než puškové a silnější, než pistolové, schopná střelby dávkou), samonabíjecí puškou (automatická zbraň na puškové střelivo střílející jednotlivými ranami) a samopalem (automatická zbraň na pistolové střelivo) :)
Dovolím si ještě poznamenat, že Wehrmacht začal útočné pušky Sturmgewehr 44 zavádět až v roce 1944, tedy jejich použití proti armádě RČS v roce 1938 se mi zdá velmi nepravděpodobné :)

Zatím bez slepic

Jábych se asi poblil už při shromažďování podkladů.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Mají možnost Íránu nasadit ještě větší psí hlavu a tak pokračovat v krasojízdě proti nim. Nevím, možná to byla fakt smůla, kterou využívají, ale v dnešní době, kdy je všechno tisíckrát sichrováno, nevím, nevím. Íránci nejsou arabové, peršani se západu nehodí do krámu i když teď mlátí hlavou o zem jako saudi. Na stopro se mi tomu přiznání věřit nechce.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Pane Dan.
Proto to také tvrdím,to sestřelení letadla,bylo plánované také,je jen otázkou,kdo co ví.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)