Hatemani vs. vláda

Autor

Na úvod krátký popis, jak se nám koroňáček dostal do domácnosti... Minulý týden v sobotu na moji ženu přišla rýma. Taková echt kvalitní rýmička s důkladně ucpaným nosem, tlakem v dutinách a bolením hlavy. V dnešní době člověk nikdy neví, takže pro jistotu jsme odhlásili kluka ze školky a řekli rodičům, že se s nimi teď raději nebudeme vídat. Žena zalehla a nasadila klasickou lidovou léčbu. Potit se, pít hodně tekutin a večer před spaním strčit nohy do škopku s "vařící" vodou. Od nohou si prohřát řádně celé tělo, dokud se nos sám od sebe neuvolní. Já se v práci držel dál od kolegů a i děti jsme se snažili v rámci možností držet dál od vrstevníků. Ve Vidlákově je teď zima nevídaná, sice málo sněhu, ale každý kopeček je politý vodou, takže tu máme úžasné ledodráhy. Snažili jsme se, aby se tam děcka s nikým zbytečně nepotkávaly. 

Jak rýma postupopvala a vrcholila, žena pozvolna ztrácela čich. Ale jen pozvolna. Chuť jí v podstatě zůstala. Připisovali jsme to zahlenění, to tak při rýmě je, že člověk kterému neustále teče z nosu a ucpává se mu, tak moc necítí. Každpoádně žena zůstala v rámci možností v posteli, nechodila ven, nákupy jsem obstarával já. 

Ve čtvrtek rýma povolila, ženě se udělalo v podstatě dobře, ale čich se nevrátil. Tož jsme objednali antigenní testovací sadu která přišla v pátek odpoledne a ... "má ho tam". Bohužel test přišel pozdě jak na zavolání doktorovi, tak na zavolání hygieně. 

Svým způsobem jde o houby. Celý předchozí týden jsme v podstatě dodržovali karanténu, takže jsme to určitě dál neroznesli. Obvolali jsme každého se kterým jsme se potkali třeba i mezi dveřmi. Především jde o kamarády našich dětí, kteří si navzájem nosí úkoly. Všechny jsme upozornili, ať především alespoň týden nechodí za babičkami a dědečky. Ženě je den ode dne lépe (ale pořád má preventivně klidový režim), na děckách nic nepozorujeme a já jsem "zdravý jako buk." Teď bude především zajímavé, jak funguje státní covidová mašinérie. Testování, nařízená karanténa a tak podobně.  Všem děkuji za přání. 

Na Covidu je nejhnusnější ta jeho zákeřnost. Od manželčina sobotního zalehnutí až do středy se covid nijak nelišil od rýmy. Nebýt toho ztraceného čichu i bez ucpaného nosu a nebýt současné covidové situace, tak by nás to zřejmě ani nenapadlo. Za jiných okolností by manželka nejspíš dál zvládala chodit na nákupy a "rýma" by ji nijak zvlášť nelimitovala. Kdo ví, kolik lidí bychom zvládli nakazit. 

Mimochodem... slíbili jste mi tolik Isoprinosinu, že bych mohl začít vařit pervitin. Nebude od věci začít shánět i Ivermektin. Zítra yjde článek od jednoho našeho čtenáře, který už s ivermektinem pracuje dva měsíce a má s tím zajímavé zkušenosti. Pokud by se do shánění Ivermektinu někdo pustil, určitě dejte vědět, kde jste ho sehnali. 

 

A teď už dnešní článek: 

Na začátek bych rád udělal jeden češtinářský zásah. Zajisté víte, že máme čtenáře Hejtmana, který zcela určitě není šéfem žádného kraje. Vzhledem k tomu, že se teď budeme kraji zabývat, rád bych odlišil na první pohled šéfa kraje od našeho čtenáře. Proto budu o krajských šéfech mluvit jako o hatemanech. Alespoň pro dnešek.   Díky Občane, vymyslel jste to moc pěkně... 

Ve čtvrtek Andrej Babiš vystoupil před poslanci i před kamery a řekl tam zcela jasně, zřetelně a na plnou hubu, aby o tom nemohlo být nejmenších pochyb, že Česká republika potřebuje pro boj s epidemií nouzová stav. Ve svém projevu před poslanci se jich přímo zeptal, co má udělat pro to, aby nouzový stav prodloužili, protože bez něj budou umírat lidé, přehltí se zdravotnictví a stane celá řada dalších katastrof. 

Můžeme spolu polemizovat, co tím myslel a jaké jsou jeho skutečné úmysly, ale nikdo nemůže popřít, že Babiš celou dobu až do čtvrtka neustále vydával signály o tom, že nouzový stav potřebujeme. V žádném jeho veřejném projevu ani na minutu nezaznělo, že bychom se bez nouzového stavu obešli, že ho to vlastně nezajímá, že je mu to jedno. Všechny ty jeho Čau lidi byly o tom, že nouzový stav je to jediné, co nás dělí od katasofy. Řekl to? Ano řekl. 

Pak došlo na jednání sněmovny, kdy ještě ráno byli všichni bojovně naladění, střídali se u pultíku a mluvili o tom, že vláda s nimi málo jednala, nesplnila jejich návrhy a proto mu nouzový stav neprodlouží. Že to hejtmani zvládnou lépe a radostněji, že bude prostě dobře, když vláda už do ničeho nebude zasahovat. Večer se ke slovu dostali starší poslanci a pozvolna se začaly objevovat i jiné názory. Že hatemani budou mít problém, že nemají vhodné nástroje, že se všechno otevře a není způsob, jak by tomu kraje mohly zabránit. 

Osobně si myslím, že kdyby schůzi přerušili a pokračovali v pátek, tak by Babišovi ten nouzový stav schválili. Ve čtvrtek ale byli všichni ještě v rauši, zdivočelí a s horkými hlavami a tak udělali něco, co Babišovi právě zachránilo křeslo. Převzali odpovědnost v tu nejblbější možnou chvíli a ještě zamkli do trezoru tu jedinou zbraň, která byla k dispozici. 

Od té doby sledujeme kroucení žížal. Je samozřejmě zcela jasné, že pokud hejtmani přilezou za Babišem, aby opět vyhlásil stav nouze, tak to bude voda na jeho mlejn. Oni se budou plazit a on jim možná milostivě vyhoví. Do toho už ústavní právníci upozorňují, že vláda nemůže znovu vyhlásit nouzový stav, když ho poslanecká sněmovna shodila. Že to může vláda udělat jen na začátku, když žádný nouzový stav nebyl. Teď se musí řídit rozhodnutím sněmovny. Mají pravdu předsedo... Nebo možná nemají, dneska je i ústava jen názor. Ale každopádně tento právní názor bude stačit Babišovi na to, aby se k žádnostem hatemanů stavěl rezervovaně, případně aby z toho bylo alespoň malé vítězství. 

Možná na stav nouze ani nedojde, protože leckterý hateman se cítí být výš než císařpán a přece se neponíží klekáním před Babišem.... Takový Kuba včera řekl v rozhovoru, že vláda dělala blbá a nepromyšlená opatření a že to ale nesouvisí s nouzovým stavem. Samozřejmě tupý novinář se nezeptal, proč tedy netepali do těch blbých opatření a nouzový stav nechali v platnosti, když to s těmi blbými opatřeními nesouvisí...  Ostatně co si Babiš může přát víc, než rozhádané hatemany mezi sebou?  Schválně za jak dlouho nám Kuba vyměkne. 

Andrejko teď může klidně naprázdno mlátit slámu floskulemi o tom, jak krajům pomůže, jak pro ně udělá všechno co bude moci, ale ve skutečnosti bez toho nouzového stavu moc udělat nemůže. Tak držet zavřené školy a hospody. A to chci vidět, jak dlouho to hospodští vydrží, když uvidí, jak jedou vleky, prodává se svařák, jsou otevřené bazény  a podobně. Stát nemůže dát nad rámec zákona žádné peníze, přestanou platit vládní kompenzace, vůbec všechno pondělkem skončí. 

Hatemani za ANO samozřejmě budou mít dveře otevřené, hatemani za opozici to budou mít horší. Vsadím se, že hatemani za ANO jako jeden muž požádají vládu o vyhlášení stavu nouze a ti ostatní se budou kroutit jak žížaly. 

Nevím v této chvíli, jak se bude vyvíjet samotná epidemie, ale myslel bych si, že nic moc. Že se za dva týdny dočkáme skutečně přeplněných nemocnic a umírání po chodbách. Proto jsem rád, že právě teď budu doma v karanténě. Teď bych se nechtěl dostat do nemocnice s žádným problémem. Proč si myslím, že se dočkáme přetížených nemocnic? To je jednoduché - pokud mají pravdu covidalarmisté, dojde k nárůstu nákaz a bude to. Pokud mají pravdu chřipečkáři, že je to jen hra s čísly, tak vězte, že si s nimi Andrej bude hrát a pořádně. Tak či onak se dočkáme ošklivých čísel i ošklivých obrázků. 

Jaké možnosti má opozice? 

Buď jejich hatemani předvedou neuvěřitelný drajv a čeští občané se znovu semknou (ať už za epidemi nebo proti Babišovi, to je teď vlastně jedno) nebo se prostě ukáže, že chřipečkáři měli pravdu a k žádnému nárůstu v nemocnicích nedojde.  Pak není co řešit. Babiš bude odejít, ukáže se, že neměl pravdu, že je to jen další oligarcha v řadě, co chtěl víc než mohl.  

Ale pokud čísla začnou dramaticky narůstat (a tvrdí to všichni zainteresovaní) a v té chvíli má celá opozice jedinou možnost. Schválit vyhlášení stavu nouze a vypít si kalich ponížení až do dna. 

Mimochodem milí chřipečkáři - vysvětlete mi jednu věc - za ukončení nouzového stavu hlasovali ti, od kterých bych nejvíc čekal, že je plati Soros a EU. Piráti, Starostové, TOPka. Jak si to vysvětlujete? Neměli být právě oni ti nejhorlivější při zavírání lidí do trvalých koncentráků a neměli oni nejvíc prosazovt uzavírky a čipování populace? Jak se stalo, že Gatesovi hoši uzavřeli spojenectví s konspirátory typu Volný?  Nemáte ve vašich výpočtech o uměle vyvolané hysterii nějakou chybu? 

Jaké možnosti má Babiš? 

Neskonale větši. Především má teď čas.  Vláda už neřídí boj proti epidemii a vlastně jen poskytuje součinnost krajům. Babiš si teď může dovolit čekat a vlastně ani nemusí házet krajům klacky pod nohy. Stačí když se bude držet litery zákona a on se teď postará, aby se jí přesně a do detailu držel. On se teď postará, aby vyšlo najevo, na co byl nouzový stav dobrý.  

Ve zbylém čase může sledovat, jak se vyvíjí epidemie a s ní i nálada obyvatelstva. Jak se hroutí nemocnice, jak přestává fungovat úplně všechno, jak se objevují lidi, co vůbec neměli covid, ale přesto umřeli, protože se pro ně nenašel volný doktor. Jak se do neměckých hytlermarketů nedostane německé zboží, ukáže se, že téměř každá položka v obchodě běžně několikrát překračuje hranice... Andrej bude jen upozońovat na excesy. Vlastně ani nemusí. To za něj udělá sorosovská Česká televize, která chce mít lidi očipované a zavřené navěky ne?  Nálada v davu se bude měnit skokově... 

A pak, až přijde ta správná chvíle, může Babiš přijít jako záchrana. Ta škála možností je obrovská. Od zcela neústavního převzetí republiky a odpovědnosti, až po zcela zákonný postup.  Každý den po který porostou čísla nakažených, každý den po který se budou nemocnice utápět v průseru, každý ten den mu přidává legitimity pro cokoliv.

Kdybych já byl Bartošem, tak se ještě dneska seberu, nasypu si popel na hlavu a domluvím se, aby sněmovna znovu nouozový stav vyhlásila. Budou si mi posmívat jen teď. Do voleb je ještě daleko. Může se na to zapomenout. Je lepší, když se mi teď budou posmívat za něco, co se vlastně ještě nestalo, než když mě za čtrnáct dní budou nenávidět až za hrob. 

Modroptáci by měli urychleně vyslat jejich teflonového debila Fialu, aby udělal to samé. Fialovi to ztrapnění vlastně ani nedojde, on je vůl odjakživa. Pak by ho mohli modronetopejři sesadit a zvolit si Kubu. Takhle budou mít nejmenší ztráty. Nějaké to procento voličů a jeden blbej předseda. Pokud to neudělají, přijdou o mnohem víc voličů, přijdou o Fialu, Milku, Kubu a další lidi, kteří se teď den ode dne víc ztrapní. Kubu jeho arogance přijde draho. Netolického jakbysmet. 

Pekarová a jeji TOPka nemá šanci. Řepu Feriho jsme viděli ve sněmovně naposledy. 

Okamura, mladý Klaus, Volný a jeho registrovaný partner se budou ucházet o stále se zmenšující okruh voličů chřipečkářů. Vzhledem k tomu, co nás nejspíš čeká za vlnu, tak mezi chřipečkáři zbyde jen maličká hrstka konspirátorů. Většině dojde, co se stalo a nějak si to odůvodní. 

Kdybych byl voličem opozice a chtěl bych, aby se Babiš po volách odporoučel, tak teď tlačím na své volené zástupce, ať jdou a ztrapní se opětovným přijetím nouzového stavu raději teď, dokud škody nejsou moc velké.  Páni opoziční poslanci budou muset spolknout hodně hořkou pilulku. Babiš si dá záležet, aby jim to znechutil co nejvíc. Ale budou to pořád menší ztráty, než když budou zatvrzele odmítat. Přijdou o všechno. Už týden říkám, že neprodloužením nouzového stavu vsadili všichni opozičníci na jednu kartu - že se epidemie nezhorší. 

Babiš má v ruce ministesrsvo zdravotnictví. Prakticky žádný nemocniční doktor epidemii nepopírá. Ústav zdravotní statistiky už jasně řekl, jak to dopadne. Firmy Fajzr a ostatní mají také zájem na tom, aby epidemie jela.  Fakt si někdo myslí, že se čísla nezhorší? Že i kdyby chřipečkáři měli pravdu, že se v habaďůře nedá pokračovat? Fakt byla od opozice dobrá taktika vsadit na to, že bez nouzového stavu se počty nakažených zlepší?   Milí chřipečkáři, jestliže věříte, že vláda nám doteď lhala, upravovala statistiky, vycucávala si čísla z prstu, myslíte, že v tom teď nebude pokračovat?  Źe se zrušil nuzový stav a tím pádem už vám vláda nemůže lhát? Nebo prostě vše pojede dál? 

Běžte se všichni semknout. Nevylejzejte z domu, nechoďte ani do bazénu ani na lyže. Nechoďte nikam, seďte doma. Pokud to neuděláte, právě jste si zařídili nikoliv demokraticky zvoleného oligarchu, ale  vůdce se vším co k tomu patří, který přijde z vůle lidu, až bude nejhůř. A vůbec to nemusí být Babiš. Teď už stačí jen charismatický řečník, který bude ve správnou chvíli na správném místě. A pokud někdo takový přijde, bude zbytečné dělat volební zákon. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.5 (98 hlasů)

Komentáře

navíc breberka zimu moc nemusí, horší je to kdekoliv v uzavřeném prostoru. Jen tak s těmi malými obchůdky, kolik si myslíte, že lidí, bude čekat v mrazu venku až se uvolní na ty dva či čtyři nakupující. Ani jeden. Ještě než začlo mrznout jsem šla do lékárny doplnit stavy. Co myslíte, krám jak blbec, uvnitř dvě obsluhující a a venku štrůdl na namalovaných značkách. Ale toho hytrého remcání to byla síla a to nemrzlo. Ale asi nechtěli aby lékárna nezavřela, takže si tu půlhoďku odstáli venku. :-)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/Vecerni-jednani-premie…

"Nejvíc šokovali Hřib a lidovecký Grolich. Pouze na PL
14.02.2021 11:39

Platí pravidlo, že z citlivých jednání informace neunikají. Tak tomu mělo být i v případě sobotní online schůzky premiéra Babiše s hejtmany. Cílem rokování, jak mnozí avizovali, byla snaha naplánovat fungování státu po ukončení nouzového stavu. Výsledek se ovšem nedostavil. Důvody? Na to naší redakci odpověděli dva přítomní."

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/ekonomika/Vecerni-jednani-premie…

"Nejvíc šokovali Hřib a lidovecký Grolich. Pouze na PL
14.02.2021 11:39

Platí pravidlo, že z citlivých jednání informace neunikají. Tak tomu mělo být i v případě sobotní online schůzky premiéra Babiše s hejtmany. Cílem rokování, jak mnozí avizovali, byla snaha naplánovat fungování státu po ukončení nouzového stavu. Výsledek se ovšem nedostavil. Důvody? Na to naší redakci odpověděli dva přítomní."

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Iděs informuje o dnešním jednání hatemanů (asi, článek je zcela chaotický) a prý se dohodli na společném postupu:
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nouzovy-stav-koronavirus-vlada-hejtm…

Možná.
Článek na mne totiž působí dojmem převážné vycucanosti z prstu a interpetace něčeho, co někdo někde zaslechl někoho povídat.
Ale vypadá to, že se dohodli na něčem, co Babiš bude muset odmítnou, pokud je příčetný.
Chaot Červíček opět mlel o nesmyslném pandemickém zákoně o jako zásadní žádosti o NS.
A Hamáček nevěděl, do kterého rekta se zanořit dříve. Nasliboval hatemanům i to, o co si neřekli. Evidentně shání flek pro dobu, kdy už nebude ani ministrem, ani poslancem, ani předsedou partaje.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

než někteří diskutéři:
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/index-rizika-koronavirus-pes-epidemi…

Vypadá to, že si mutuje, poletuje a infikuje zcela bezohledně, protože bez jakéhokoli respektu k "demokratickým" poslancům a senátorům, k hatemanům, k nejrůznějším "odborníkům" (zejména k těm, kteří už poněkolikáté "předpověděli", jak zmizí když...).
Co si to ta drzá brebera sakra dovoluje? Místo toho, aby se svým vymizením postarala o odstranění nenáviděného Babiše a jeho stejně nenáviděné vlády, mu naopak hraje do karet.
Ale já vím, proč to tak je - Babiš ji kultivuje v Čapáku a osobně ji rozváží po republice. Po nocích, na černém kole, v černém pršiplášti, černém klobouku a v černé zlodušské masce. Za posupného chechotu a zlověstného vrzání zarezlé přehazovačky.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

připravuje Pavel Rychetský rozhodnutí Ústavního soudu, že koronavirus je protiústavní a jako takový musí být zrušen.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

a pak si to rozdá s Chuckem Norrisem

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Já ho viděl.
Přehazovačka mu nevrže, protože má prakolo bez přehazovačky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Všichni hejtmani se dnes dohodli na tom, že vládu požádají o vyhlášení nouzového stavu. Na twitteru to uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK sdělil, že hejtmani požádají o nouzový stav na 14 dní. Prioritou bude návrat dětí do škol, změny opatření bude vláda s kraji konzultovat. "Je to (nouzový stav) v daný okamžik jediná cesta, jak zvládnout krizový stav v naší zemi," uvedl Vondrák.

Velké vítězství rozumu, velké vítězství Babiše, velká porážka parlamentní opozice!!!

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

Takže jsme tam, kde jsme byli ve čtvrtek ráno... :-)

Už minimálně čtrnáct dní se mluví o tom, že v březnu by měly jít děti zase do školy. Plaga to už tweetoval asi pětkrát. 

Takže všechny ty opoziční požadavky byly zase jen kecy. Nic objevného nemají, jen kritizují. 

Mimochodem... ještě by mohl nastoupit Rychetský ne? Nějaká rychlá žalobička a Pavlík (Morozov) Rychetský by mohl rychle rozhodnout o neústavnosti nouzového stavu a bude to teprve prča. 

Jsem zvědvý, jestli naše-vaše ČEská televize bude konfrontovat všechny ty Fialy a Bartoše, jak to hoši teď vidí. 

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

vidle, by se politicky odepsal, soudím. Včetně hajzla Rychetského, i když ten by určitě chtěl a chtěl a chtěl.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

A vida hned se jeden našel... náš kamaárd Miloš Vystrčilů, který byl na Taiwanu za hvězdu dneska napsal premiérovi, že opět vyhlásit nouzový stav je protiústavní. Já být Babišem, tak ho prostě nevyhlásím, ať si to řeší Vystrčil sám. 

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

Bohužel musím dát za pravdu Ah a k Lacově vítěznému pokřiku se nepřipojím. Situace je stejná. Opozice chce prostřednictvím hejtmanů dále diktovat nesmysly. Ona skutečnost je taková, že rozumné věci z opozice byly takřka vždy zapracovány. Toho si mohl všimnout každý, kdo sledoval pravidelně tiskové konference opozičních stran kolikrátže tam zaznělo vláda konečně zapracovala, co jme my navrhovali a teď se tím chlubí, že oni, ale kdepak to my to navrhli. Jistě, mnozí to nevědí nebo to nikdy neslyšeli a tak je pro ně holt ten Babiš ignorant opozice, ten, kdo se chová arogantně, atd. No a protože má tu odpovědnost, odmítá nesmysly. Arogantní je protože slíbí a nedodrží je opoziční informace o tom, že jim Babiš přislíbí projednání s epidemiologu či s odborným týmem při ministerstvu zdravotnictví. Ti ty nesmysli zatrhnou. Babiš jim to sice sdělí, ale oni to vidí tak, jak to prezentují. Když někdo trvá na kravině a nedá si vymluvit, že chce kravinu, co s ním?

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

No, ten "návrat dětí" bylo dlouhodobě takové vládní šidítko před hlasováním o prodloužení NS. Pravdou také je, že Plaga mluvil v souvislosti s březnem jen o relatoivně omezené skupině dětí a to ještě za určitých podmínek. Od listopadu jeho vyjádření v tomto směru bereme s dosti značnou rezervou. Uvažovat jej také nic nestojí.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

stando.e jsem rád, že Vás tu zase vidím, ale .. Návrat dětí byl a je prioritou zaslouženě, primář Balík sdělil, že ztráta let dlouhodobým výpadkem žáků ve škole pro ně je několikanásobně vyšší než ztráta let předčasně na covid zemřelých. Ale šidítko to není. Nelze srovnávat Německo a Česko, každá země má jinou epidemiologickou situaci. My jsme na hraně. Snad porozumíte tomu, že žáci ve škole u nás mohou být jen tehdy, pokud se defakto ani o trochu nezvýší epidemiologické riziko. Jde to, ale znamená to každý den před vstupem do školy spolehlivý test odhalující spolehlivě nakažené. Pokud je takový test v potřebném množství k dispozici, klidně hurá do školy. Pokud ne, budete trvat na té školní docházce? Chcete žáky do školy, když už nás Němci prohlásili za největší ohnisko šíření britské mutace a hrozbu pro celou Evropu? Jim stačí daleko větší nepřesnost v těch testech, aby mohli reagovat a regulovat. U nás žádná rezerva dlouhodobě není. Fakt si myslíte, že je to vládní šidítko? Já tedy ne. Plaga vždy mluvil o takové prioritě a skutečně se o to poctivě snaží, ale epidemiologové to vždy zatrhli. Vždy z něho vymámili další a další předpoklad, POKUD se ta epidemiologická situace zlepší. Jukněte se na grafy a sdělte mi, kdy podle Vás měli být děti do škol puštěny hromadně. Už ty první dva ročníky jsou pro vládu riziko, že se to zase rozjede a nemocnice v těch švech prasknou. Ještě v tom vidíte šidítko vlády?

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Skončí nouzový stav opravdu?
13.02.2021 17:58

Včerejší divadélko v Poslanecké sněmovně proběhlo vcelku podle očekávání. Obě strany se vzájemně obviňovaly z nevstřícnosti. A slovo „konstruktivně“ poletovalo ve sněmovním éteru tak často, že by si jeden myslel, že je to snad někým z aktérů míněno vážně.
----------------------
Jiří Paroubek: Skončí nouzový stav opravdu?

Vláda nechtěla ustoupit v ničem ani o píď. Je samozřejmě otázkou, kam až vláda ustupovat nejen chce, ale také může. A opozice plácala, kromě několika rozumných sentencí většinou naprosté nesmysly. Obě dvě hlavní opoziční síly, tedy ten konzervativní pravicový tábor a liberální pravicový tábor, přišly s vlastními, marketingově pojatými “plány“ na řešení koronavirové krize. Ty byly sice plodem politického kutilství, ale tu a tam by z nich možná nějaký perla vydestilovat šla. Tedy, kdyby se představitelé vlády více snažili.

Bylo chybou Andreje Babiše jako premiéra, že v poslední době několikrát ponížil komunistickou stranu natolik, že její poslanci – i přes vysokou míru své hrochovitosti – tentokrát nechtěli v hlasování o prolongaci nouzového stavu vládu podpořit. Nechápu například, proč vláda, vlastně obě dvě koaliční strany, ponížila komunisty v průběhu projednávání třetího čtení státního rozpočtu, když od samého počátku relativizovala a zpochybňovala vládou akceptovaný komunistický požadavek na snížení armádního rozpočtu o 10 mld. korun. Po schválení rozpočtu se s touto redukcí armádního rozpočtu vláda nechala dovláčet pravicovými médii, lačnými krve vlády, ke zpochybňování závazku. A k naznačování, že se jednalo jen a jen o politický trik k obalamucení komunistů. Kromě toho komunisté před měsícem velmi vstřícně podpořili vládu s jejím požadavkem na prodloužení nouzového stavu o 30 dní, ale za předpokladu uspokojení vcelku realistických komunistických požadavků. Tím jedním bylo vrátit lyžaře na sjezdovky a tím druhým požadavkem bylo vrátit děti do škol. Oba tyto požadavky vláda odsabotovala a nyní k nim zřejmě bude přistupovat v epidemiologicky v mnohem nepříznivější situaci. Je to škoda.

Republika potřebuje pokračování nouzového stavu. Nemocnice jsou přeplněné, lékaři a sestry na hranici svých lidských a pracovních možností. Západní farmaceutické firmy naprosto zklamaly jako dodavatelé vakcín proti koronaviru v dohodnutém množství. A každý měsíc umírají tisíce lidí na koronavirus.

Opozice si nemohla nechat ujít politické divadlo pro své voliče. To samozřejmě k věci do jisté míry patří. Je to konec konců úloha opozice hrát určité hry. Ale tentokrát jsou ve hře také zdraví a životy občanů.

Poslouchat v televizi výlevy některých představitelů opozičních stran, a to bez výjimky, už vlastně nešlo snést. Sledoval jsem např. vystoupení předsedy Pirátů Bartoše. Představa, že by tento mladý krasořečník s dredy byl příštím ministerským předsedou mně opravdu nahání strach. Za tím člověkem není vidět žádná práce, před ním žádná vize. Jeho životní zkušenosti a zejména pracovní kariéra svědčí o tom, že by dobře zapadl např. do „kolektivu“ současných vedoucích představitelů EU. Ti např. dokázali tak „zprasit“ smlouvy s farmaceutickými firmami na dodávky tolik potřebných vakcín a nechali se opít rohlíkem při příslibu dodávek (z čehož vlastně vyplynula monopolizace evropského trhu na dodávky vakcín pro firmy Pfizer a Astra Zeneca), že si musím nutně klást otázku, zda tito lidé někdy viděli nějakou smlouvu mezi např. dvěma firmami. Každá taková smlouva totiž obsahuje sankce za neplnění služeb či dodávek zboží ze strany dodavatele. A teď si představme „našeho“ Bartoše, že bude řešit ve vládě něco praktického, na této úrovni. Dopadne to jako s primátorem Hřibem na pražské radnici. Zatím nejvýznamnější počin, který Hřib na radnici udělal za více než dva roky svého působení, byl nákup luxusního superkávovaru za 100 tisíc Kč. Tedy kromě provokací ve vztahu k Číně a k Rusku, ty by mu šly.

Jsem téměř přesvědčen o tom, že kdyby Babiš s Hamáčkem ustoupili většině realistických požadavků pravice (ale těch mnoho nebylo), hlasy pro prodloužení nouzového stavu by stejně nedostali. Nicméně A. Babiš to měl zkusit. Hrál tak trochu známou americkou hru na sraba. V této hře proti sobě jedou zdálky dva automobily velkou rychlostí a když se k sobě blíží tak, že hrozí přímý střet, jedno z těch aut uhne. A to je ten srab. Někdy je ale lepší uhnout.

Na dnešní schůzce premiéra s prezidentem v Lánech se jistě řešily události posledních dnů, respektive nepříjemný politický vývoj pro vládu A. Babiše a pro prezidentovy záměry. Tak nějak toho přišlo moc najednou, až se mi to zdá být příliš mnoho náhod najednou.

Vláda prohrála hlasování o prodloužení nouzového stavu, což je jednak konstatování toho, že ve sněmovně nemá většinu (což není překvapení) a dále to je de facto vyjádření nedůvěry vládě.

Minulý týden hnutí ANO i prezidenta velmi těžkým způsobem zasáhl celkem zákeřný zákrok ze strany Rychetského Ústavního soudu, který zmrzačil volební zákon tak, aby byl co nejméně výhodný pro hnutí ANO. Tento zásah Rychetského samozřejmě vyvolává několikaměsíční politickou krizi. Je to jako když se hladovým psům hodí ohlodaná kost se zbytky masa. Tak takovým způsobem se budou prát politické strany o konečné znění volebního zákona. V nastalé politické vřavě učiní také Senát vše pro to, aby zvýšil svou politickou váhu v politickém systému země. Ta je ústavně, vzhledem k tomu, že se Senát již nepodílí na volbě prezidenta a neschvaluje ani státní rozpočet, vlastně jen dekorativní.

Třetí úder a to se týká přímo prezidenta, přišel včera, když policie oznámila, že byl obviněn z údajného zneužití evropských dotací prezidentův kancléř V. Mynář. Prezident na to reagoval klidně, ale klidný nemůže být. Obávám se, že Mynář bude až do konce volebního období prezidenta vláčen po soudech či alespoň tiskem. A vlastně jako politická jednotka vytvořená na podporu prezidenta končí.

Včerejší rozhodnutí sněmovny je samozřejmě v nastalé situaci velmi nepříjemné. Jen vyostřuje politickou krizi, kterou minulý týden vyvolal svým rozhodnutím Ústavní soud.

Naštěstí zbytky politického realismu se objevily v postojích některých hejtmanů za ODS. Ti sice vládu verbálně odsoudili, ale současně ji vyzvali, aby vyhlásila nouzový stav sama. To je, myslím, správné řešení.

A co na to A. Babiš? Samozřejmě, že by tuto výzvu hejtmanů za ODS vedených jihočeským hejtmanem Kubou měl přijmout. Kuba se chová v zásadě konstruktivně a realisticky. Prostě, bez nouzového stavu není možné provádět řadu protipandemických opatření.

Ale strategicky poskytuje tato situace A. Babišovi velkou výhodu. V tuto chvíli může ustoupit do pozadí a provést rekonstrukci vlády. Na své místo premiéra by měl nominovat dosavadního ministra životního prostředí Brabce. Ten je konsensuální, bez skandálů, s velmi dobrými pracovními výsledky. Brabec dokázal, což je možná překvapivé, najít rozumný pracovní konsensus i s neziskovým sektorem v oblasti ekologie. To ukazuje, že má velké politické vlohy.

Babiš by měl okamžitě navrhnout také nového ministra dopravy, protože K. Havlíček by se měl věnovat především a jedině ministerstvu průmyslu a zejména pak kompenzacím pro podnikatele a pro různé socioprofesní skupiny. Ministerstvo průmyslu dráždí cílové skupiny dotačních titulů přehnanou byrokratičnovstí, pomalostí a strnulostí. Prostě ministr se musí věnovat hlavně řešení tohoto problému. Vláda by se měla zbavit některých ministrů, jejichž výkony jsou slabší či slabé. To platí i pro koaličního partnera. A. Babiš má teď příležitost, podobně jako před čtyřmi lety, když jej Sobotka naprosto hloupě vyoutoval coby ministra financí ze své vlády, se ujmout volební kampaně hnutí ANO. A to bez odpovědnosti za další průběh boje proti pandemii, tedy za dennodenní agendu tohoto boje.

A co by měla obnovená vláda dělat v nastalé situaci?:

1.Především zrychlit vakcinaci obyvatelstva, což vyžaduje oproštění se od iluzí, že západní farmaceutické firmy jsou schopny masivně a v krátké době dodávat vakcíny proti koronaviru na evropský trh. Jde o to, snažit se o co nejrychlejší zúřadování možností použití vakcíny ruské, čínské a třeba indické anebo marťanské v evropských schvalovacích institucích. V zásadě je to úplně jedno. Ať si občané vyberou, ale vakcíny tady být musí k dispozici, a to co nejrychleji.

Možná, že se objeví ještě pár hrdinných antikomunistů, kteří budou bojovat svůj zpožděný boj proti komunismu právě v této otázce. A je dobře, aby to udělali, aby se demaskovali, že jim vůbec nejde o život běžných občanů a o jejich zdraví.

2. Vláda musí začít opravdu s masivním testováním, včetně žáků základních škol. Zvýšit kapacitu PCR testů až na nějakých 80 – 100 tisíc denně. Firmy a školy by měly zajistit testování ag testy denně, povinně a zdarma. Bláboly o tom, že tyto testy by měly být dobrovolné, jsou opravdu z dílny Jaroslava Haška. To je asi stejný požadavek, jako třeba ten, aby se daně platily dobrovolně.

3. A konečně pak zajistit fungování chytré karantény, neboť lze očekávat se zvýšením nemocenské, že lidé nebudou mít motivaci se vyhnout karanténě. Jde o to navýšit také trasovací kapacitu.

4. Zmínil jsem už výše potřebu zjednodušit a zrychlit opatření na podporu ekonomiky. Stanovit vládní programy tak pružně, aby bylo možné finanční podporu na podporu podnikání a zaměstnanců opravdu čerpat.

Situace státu je sice velmi vážná, asi taková jako na odděleních JIP ve většině českých nemocnic, ale není zoufalá a hlavně je řešitelná. Chce to hlavně udělat chladnou analýzu a vláda nesmí podlehnout ohromnému tlaku.

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

scroll down nic nestojí a postnutý link si většina neotevře, kdežto přeletět příspěvek, sebedelší, lze mít za pár vteřin.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

nouzového stavu o 14 dní, ale co pražsko-slavičínský zázrak, doktor nedoktor Hřib? Ten není hejtman a prsil se, že nouzový stav nepotřebuje. Podle mě změkl .

Takže, velké vítězství rozumu,
Velké vítězství Babiše a ANO (i s ČSSD),
Těžká politická porážka parlamentní opozice a nerozumu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Brusel s Jourovou v sobě sdružují obě zmíněné komponenty.
(ÚS je nyní jednotka podřízená bruselu,
"brusel" je nyní podmnožinou jevu zvaného "stupidita".)

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

přímo do OVM.

Chlapec mi připadá jako Goebelsův filmový týdeník z podzimu 1944.
Všude ustupujeme, válka je prohraná, ale vlastně vyhráváme.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Vypsal jsem si svých deset priorit a z nich vybral, co je pro mě na příběhu o zrušení NS nejdůležitější:

Buď nouzový stav nutný není - a pak je licoměrné vyčítat Babišovi, "že se dost nesnažil". Nebo potřeba je, a pak je odsouzeníhodné z něj činit předmět politického střetávání se, protože NS je výjimečný nástroj pro výjimečnou situaci (bez ohledu na to, jak dlouhá tato situace nyní již je). Pokud je NS pro dnešní dobu důležitý a vláda je kompetentní, pak má být NS schválen. Pokud vláda kompetentní není, je úkolem opozice tuto vládu nenechat vládnout. Zvláště v krizové době kompetentní kroky vyžadující. Slova o "šílenci, do jehož rukou NS nepatří" zavdávají na otázku, jak kompetentní je ten, kdo nechá šílence vládnout - byť bez NS.

Argumentace demobloku mi jednoduše připomíná: "Já se začnu učit, maminko, pokud ty mi koupíš nový telefon od Applu. A jestli nekoupíš a já propadnu, je to tvoje vina, žes mě neuměla přesvědčit nebo mi napráskat na zadek."

Jsem přesvědčený, že sama opozice byla ve čtvrtek zaskočená, co že se jí to vlastně podařilo. Byla tak zahleděné do pravidelného rituálu udílení milosti předsedovi vlády, že si nevšimla včas, že AB tentokrát dost nežadoní. Že AB změnil pravidla - a myslím, že pro něj na poslední chvíli. Odpovědnost mají po celou dobu obě strany, protože vláda je po celou dobu odpovědná parlamentu - a rozhodně není většinová. AB mohl za poslední rok stokrát rezignovat. Opozice mohla stejně tak vyvolat jednání o nedůvěře. Byť třeba neúspěšně.

Ale kdo by se hnal v době covidu do těch sesel na výsluní, pokud má možnost nechat tu horkou bramboru protistraně a ještě ji co čtrnáct dní tahat jako pimprlátko na provázku?

No, každý má co chtěl. Člověk by si měl na svá přání dávat trochu pozor.

Aby se mu náhodou občas nesplnila.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

A ještě něco: už několik dní tu vidím Vaše komentáře; pokud jste to Vy (a nikdo Váš nick demokraticky nepřevzal), vítejte na starém dobrém Vidlákově dvorku! Chyběl jste tu, jsem ráda, že jste se vrátil.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Ano, jsem to já. Všem kteří mě vítali zpět tímto zpětně děkuji (tedy i vám) a posílám také pozdravení. A do Vidlákova přání všeho dobrého.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Teď jsem kouknul z okna na přivaděč a podle stop jsem zjistil, že v něm jsou vydry. Tedy alespoň jedna se klouzala po sněhu.
Hééč!

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

dle ústavy

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vystrčil hází do dohody vidle. Tak ať si stěžuje soudnímu diktátorovi do Brna. Než se rozhoupají ti ústavní zmetci, už bude zase všechno jinak.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

Vy jste takový počtář. 40% zmrdů v národě, tz. že mezi zdejšími vidláky je jich také 40%? Inteligenc a i jiné vlastnosti bývají mezi obyvatelstvem rozloženy celkem rovnoměrně. Jsou tedy Vidlákovy vidláci něčím zvláštní a zmrdi se mezi nimi vyskytuji v zanedbatelné míře? Co vlastně zmrdi těžce prohráli? (podle mne zmrdi vyhrají vždy)

Průměrný počet slepic: 2.7 (12 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

vládní nařízení proti Kovidu je zmrd a ze statistik i osobního pozorování jsem si myslel, že jich je v populaci tak 30%, bohužel v poslední době jsem zvedl toto číslo na 40%.
Zde na Kydech mezi diskutujícími jsou také, stačí si přečíst, kdo obhajuje a kdo je proti vládním nařízením.
Kovidový zmrd ale není doživotní diskvalifikace z množiny slušných lidí. Stačí když takový prohlédne a začne nařízení dodržovat a obhajovat.

Jinak obecně je zmrd člověk, který neměl být počat, protože škodí ostatním, neboli asociál.

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

v našem civilizačním okruhu , říkejme tomu třeba Kotlinka, patří k určitým nepsaným pravidlům, že ve většině společnosti nežereme masožravce a domácí mazlíčky.
Jsou samozřejmě výjimky ("Bóbika").
Neplatí to samozřejmě stoprocentně.
Stejně tak nežereme, kromě různých eko-, bio-, raw-, ..., ani červy či jiné členovce.
Většinou nežereme ani krtky, myši, krysy a podobné volně žijící živočichy (s výjimkou produktů myslivectví).
Ale nebojte. Podle nových blábolů EU o potravinách už jsou červi "jatečná zvířata určená ke konzumaci" - výbor pro potraviny DG Sanco.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

klouzala se jen tak na kožíšku nebo na tlapkách? Nebo snad měla pekáč?

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by veverka (neověřeno)

Trvalý odkaz

A vydru na pekáči jsem nezkoušel, na rozdíl od jezevce. Guláš z něj byl ňamka!

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Pevně doufám, že vařit veverčí guláš Vás ani nenapadne!

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

kdyby ste věděla, co se sežralo kdysi na vesnici.
Třebas taková polívka z vran, když byly mladý, pochoutka, když byly starý vynikající vývar, ale s masem se daly zatloukat hřebíky do dubu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jako děcko jsem tu polívku pojed taky. A dodnes vzpomínám na tu chuť. Naprosto nedostižná, vynikající. Akorát táta říkal, že když ji střelil, ostatní se shlukly v kroužící krákající hejno nad obětí a byl to hororový zážitek.
Ony jsou sociální a inteligentní. Možná víc, než my s virem.
Držte se všichni.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

In reply to by veverka (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak to byla samička

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Moravcová právě v OVM se vytasila s informací, že Rychetského diktátorský soud rozhodl o zrušení vládního nařízení znevýhodňujícího malé obchody. Řekl bych s radost s křížkem po funuse, protože už stejně platí něco jiného, ale hlavně:
JAK JE MOŽNÉ , ŽE VÁCLAVKA MORAVCOVÁ VÍ, CO ÚS VYHLASÍ ZA ÚRADEK 22. 2. 2021????????????

Trestní oznámení na Moravcovou je málo, včetně na diktátora Rychetského.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

má chránit svobody zajištěné ústavou. Ne partikulární zájmy vládnoucí kliky a jejich nohsledů.

Průměrný počet slepic: 2.8 (13 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

jako kdejaké okresní velitelství policie.

Chtělo by to trochu úroveň, ale tu už dávno ten ústavní diktátorský zmetek nemá.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

Dobrá poznámka.
Jak věděly strany demagobloku, že vytvořením koalic (několik měsíců před rozhodnutím ÚS) "přelezou" hranici 10 % nebo 15 %?
Ani u jedné z kalic ty čísla dohromady nedávali.
Nebo že se objevily "politické" subjekty jako Minář a "Tak přísaháme" a další, které by samy absolutně neměly šanci na víc než 0,1-0,5 %?
Ale několik těchto "pidistran" v kloace, pardon v koale, těch 5 % i s podporou korespondenčního hlasování, splácá.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

jen hloupé úřady. Holt hejtmani ODS a STAN podlehli nátlaku.

Ovšem, co je víc, nějaké vládní opatření, nebo Ústava ? A třeba Vystrčil mluvil jasně. Doufám, že se aspoň něco od pondělí otevře, podle ústavy.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

jasně, podle ústavy.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

stane Ondřej.

Průměrný počet slepic: 2.1 (8 hlasů)