Byla by tu jedna možnost...

Autor

Krátký sčítací úvodník: 

Jak vidno, Petr Hampl má pravdu. Pro běžný úřad už začíná být problém vytvořit cokoliv použitelného. Sčítací formulář českého statistického úřadu spadl během prvního sčítacího dne. Zřejmě se nepočítalo s tím, že by se tam lidi mohli přihlásit a pokusit se ho vyplnit, protože už čtrnáct dní poslouchají, jaké budou sankce za nevyplnění a jsou vystaveni velmi masivní reklamě ohledně sčítání ve všech veřejnoprávních i soukromých médiích. 

Kdo to mohl čekat, že se po tak masivní reklamě lidi přihlásí hned první den a pokusí se mít tu povinnost za sebou, že? 

Marně přemýšlím, kdy naposled něco bez problémů fungovalo. Kdy se něco spustilo a ono to bez problémů jelo, nestálo to majlant a splnilo to očekávání. Jak je to dlouho? Deset let? 

Vzpomenete si vy na něco funkčního? 

A teď už dnešní text: 

Můj dnešní článek je vlastně taková rada pro Andreje. Chtěl jsem říct "panská rada", ale ono by to úplně nesedělo. Takže řekněme obráceně, jde o velmi naivní radu někoho, kdo tomu vůbec nerozumí, kdo sedí na svém gruntu na vesnici a během psaní článků chodí kydat prasatům. Začnu trochu zeširoka... 

Asi se tady na Kydech všichni shodneme, že Andrejova vláda je teď po roce boje s pandemií už zcela a úplně propojena s covidem. Covid určuje její preference, během pandemie udělali ve vládě celou řadu chyb a spoustu chyb udělali tím, že nekonali před pandemií. Andrejko má na kontě celou řadu neúspěchů,  prvků očekávání, které se měnily ve zklamání, k tomu ještě vyfasoval velmi nepřátelskou opozici a také v uplynulém roce zjistil, že hodně voličů ho nevolilo z lásky, ale se skřípěním zubů. Místo aby ho měli rádi, tak mu dali sežrat většinu jeho vyhlášených opatření a místo podpory se mu dostalo označení do fašistů, kteří nás chtějí navěky zadrátovat. 

O  Andrejkově osudu rozhodne koroňáček.  Pokud se mu do voleb podaří pandemii ukončit a nastolit zase normální stav (a stihne to tak, aby lidi měli čas ještě o svém hlasování přemýšlet), zřejmě se vrátí na své volební preference, protože výběr mezi Babišem a Bartošem bude podobně zajímavý jako výběr mezi Zemanem a Drahošem.  Jak to kdysi říkal Vlk? Výběr mezi ptačí a prasečí chřipkou. Ale v takovémto rozhodování může být Andrej znovu obdařen hlasy za skřípění zubů, protože vedle Bartoše se bude jevit celkem přijatelně. 

Ovšem... pokud si covid řekne, že na naše očekávání zvysoka dlabe, pojede si po svém a odmítne se (narozdíl od loňska) skoro vytratit, pokud bude nutné v září znovu nasadit roušky a zavřít hospody, má to Andrej spočítané. Zůstane mu jako hovno na košili nařčění z věčného fašismu, diktatury a podobných manýr a začne to vypadat, že chřipečkáři měli s tou ztrátou svobody pravdu. Pokud ještě nějaké volby budou, Andrejko v nich nezvítězí, ba ani nebude druhý. 

Pokud ovšem v září nastanou bouřlivé a radostné oslavy, že covid tu sice s námi pořád je, ale máme už dostatečnou kolektivní imunitu, aby nebylo nutné nosit roušky a omezovat se, pokud bude možné vyhlásit, že jsme jako republika covid free a zůstanou jen opatření na hranicích pro neočkované cizince, všechny chřipečkářské chmurné vize odplaví sama realita... a ti, co to včas nepochopí, budou jen pro smích, bude všechno jinak.  Dokonce se možná najde i někdo, kdo se omluví za nařčení, že vláda chce všechny očipovat a navěky zadrátovat. 

Z mého vidláckého pohledu bych si troufal myslet, že Andrejko potřebuje covid do září ukončit. Má k tomu docela solidní nástroj, který by mohl zabrat a ke kterému se už teď také upíná - očkování. Pokud do září zvládne sehnat dostatek vakcín a vypíchat je, dojde na konec dobrý - všechno dobré. 

Ano, já vím že to závisí i na tom, že vakcíny budou fungovat, nastolí imunitu alespoň na rok, že se neprojeví nějaké nečekané masové vedlejší účinky, že někdo pod mikroskopem nenajde ten čip, co tam dávají, atd. atd. Pokud vakcíny budou fungovat podle slibů výrobců, bude všechno v rychtyku.  Další text předpokládá, že vakcíny opravdu fungují podle slibů výrobců.

Andrejko bude v pohodě, pokud vakcíny budou včas. 

Mluvilo se tu o tom, že v březnu má přijít milion vakcín a v dubnu dva miliony. Dál jsem zatím žádný plán nezaregistroval. Ale zaregistroval jsem, že plán se pořád posouvá dozadu. Máme tu totiž naše transatlantické spojence pro které jsme nasazovali životy našich vojáků v Iráku a Afghanistánu a všichni ti Bečváři, Petrové Pavlové a další nám vysvětlili, že je to ta solidarita se spojenci, že se nám to jednou vyplatí, až budeme potřebovat. Názor si udělejte sami - i ten majstrým, který náš scallop tak miluje, chrlí články o tom, jak nám budou dodávky vakcín krátit, že podstatou kapitalismu je sobectví a ne solidarita a dokonce (idioti novinářský) dávají videa s britským premiérem, který to říká nahlas a na plnou hubu. Chudák Kartouz. Tak bojoval za Českou televizi a ona sama dává reportáže o tom, jak jsou na Západě všichni sobečtí hajzli, co nám vakcíny nedají, protože sami mají málo. 

Takže realita bude za sliby zaostávat.  Vakcín bude méně. Zatím se vypíchalo 1,5 milionu dávek, což znamená, že očkovaných je v principu 750 tisíc lidí. Není to zase tak málo, ale s takovou to Andrejko do voleb nestihne a předpokládám, že si pamatuje, jak to dopadlo s volbami loni. Otálel s opatřeními a k ničemu mu to nebylo. A pak je vyhlásil a také se žádné chvály nedočkal. 

Prostě smůla. Buď budou lidi naočkovaní, nebo má Andrejko po ptákách a možná i po svobodě, protože bude velký zájem poslat na Agrofert kontroly a prokurátory. A to by bylo, aby se něco nenašlo a kdyby se fakt nenašlo, aby se něco nevyrobilo. 

Zároveň to vlastně nemá řešení - podívejte na Matoviče. Zařídil očkování z Ruska pro milion lidí, Putin mu to dokonce expresně nechal dodat a teď bude Matovič odejít, protože to udělal dobře. Andrejko si určitě nedělá iluze, že by dopadl jinak. Jeho vlastní sůdruh ministěr zdravotnictví Blatník odmítá Sputnika jak jen  může, Súkl mu vstříc taky nevyjde, o Evropské lékové agentuře si nedělám iluze a Matovičův příklad mu jasně ukazuje, jaký jekot a Milčino zděšení by se spustilo, kdyby si dovolil nějaký Sputnik nebo Sinopharm objednat bez milionu štemplů. 

A opozice má obrovský zájem, aby ty štemply nebyly... 

Je samozřejmě možné, že do opozičních snah hodí vidle Němci, kteří také jaksi nedostávají nasmlouvané objemy vakcín. Mimochodem, pamatujete, jak nám byli dávání za vzor, že mají očkovací centra a my ne?  Nakonec se ukazuje, že umíme vypíchat všechny dodané vakcíny i bez očkovacích center a uměli bychom i víc, kdybychom měli čím.  Takže je možné, že Dojčlandi si Sputnika schválí sami a pak by to bylo hloupé si našemu Súklu. Ale být Andrejem, nespoléhal bych na to. 

Vypadá to jako dokonalá past. Ať Andrejko udělá cokoliv, vždycky mu to někdo zmaří, vždycky mu do toho někdo hodí vidle, prostě nemá dost moci, aby přivezl deset milionů dávek z Číny nebo Ruska, aniž by ho to stálo křeslo a politickou budoucnost. 

Přesto... jedno řešení bych viděl. 

Narozdíl od Matoviče má Andrej prachy. Spoustu peněz. Miliardy peněz. A k tomu má za sebou dobrý a úspěšný zemědělský rok. A k tomu má i síť lékařských klinik, které disponují všemi certifikáty pro nakládání s léčivy. Už víte kam mířím?  Prachy, kliniky, léčiva...

Andrejko by bez větších problémů mohl vakcíny koupit sám. Na sebe. Na svoje kliniky, na svůj Agrofert. Rusům i Číňanům je jedno, kdo platí, hlavně že vysolí obnos na dřevo.  Tohle Matovič udělat nemohl. Ten tolik peněz neměl. 

V diskusi tu zaznělo, že cena Sputniku je 400 Kč za dvojí dávku.  Nějaké dva miliony lidí naočkujeme tím, co přijde od Fajzru a co nám milostivě nechají. K proočkovanosti by pět milionů Sputniků mohlo stačit. Pakatýlek - dvě miliardy korun. 

Ani nemusejí přijít teď hned. Stačilo by do konce června. Až bude jasné, že Fajzr má málo, vařených opičích uší od Astry je taky málo a Džonsn end Džonsn pořád nemá lahvičky a víčka. Do konce června, to by Putin mohl dokázat pět milionlů dávek nic není...  Stačí teď vytáhnout prachy ze svých firem a složit je v Kremlu na stůl. Zeman by mohl Vladimírovi zavolat a domluvit to s ním. 

A pak už je to celé jinak... Ne milá opozice, já nezpronevěřil státní peníze, já vím, že vakcína nemá povolení. Ale já to prostě pro občany udělal. Já na sebe beru riziko, že to k ničemu nebude. Jsou to moje prachy. (Ono to riziko moc velké není, když se Sputnik nepoužije u nás, snadno se prodá dál a možná i se ziskem). 

Podívej Súkle, podívej Blatníku... v republice leží pět milionů vakcín z Ruska/Číny. Fajzr nedodává. Astra nedodává. Lidi chtějí očkování. Vakcína je tady.  Dávám ji k dispozici. Může se klidně zítra začít. Máte na rukou krev. Jasně se ukazuje, kdo to myslí s občany dobře a kdo myslí jen na sebe. Podívejte Piráti, Fialo i zděšená Milko - já nic neporušuju. Já jen za své peníze koupil vakcíny, protože jsem už na začátku dubna viděl, že nám ti naši spojenci lžou a že celá ta dodávka bude fiasko.  Dávám to k dispozici za stejnou cenu za kterou jsem koupil. Nechci ani korunu navíc. 

Chtěl bych vidět opozici, jak by se s tímhle popasovala. Miliardář udělal soukromou iniciativu. Říká se tomu altruismus.  To se v kapitalismu úplně nedá zpochybnit. Může se sice nadávat, ale budou všem jen pro smích. 

Takže Andreji... doufám, že jsem na to nepřišel první. Že už máš v Moskvě nějakého Protopopova, který tam právě zlatou visakartou platí objednávku a podepisuje smlouvu o dodání.

Nebo se spoléháš na ten skvělý, pravdomluvný a lidskoprávní Západ? Který je propojený s opozicí proti tobě? Který udělá všechno pro to, abys jako správný parvenu nepřekážel....  Každý svého štěstí strůjcem. Klidně se spoléhej dál. 

Prachy máš. Běž a kup u Putina nebo Sitting Pinga (a nebo u Fajzru, to je jedno) dost vakcín. Na sebe. Ne na stát. Pak bude míček na straně opozice. Pak budou oni koktat, pak budou mít oni na rukou krev a dokonce je i slušná šance, že budou tak blbí a znemožní se svým svatým odporem před celým národem.  To pak bude teprve tlak na Súkl. Až někdo zveřejní adresu šéfky, protože ona jediná brání návratu života k normálu. Až jediným problémem bude štempl. 

A kdyby to kikslo, nic se neděje... zase to prodáš dál. Lidí je jak sraček Kefalín... pět milionů dávek je jak plivnutí. 

Tož se Andreji ukaž. Východisko jsem ti nastínil. Snaž se.  

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (101 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Tragický březen překonal v počtu úmrtí s covidem dosud nejhorší listopad.

Průměrný počet slepic: 1.5 (37 hlasů)

In reply to by Tohle vládě (neověřeno)

Trvalý odkaz

Že bagatelizovala, popírala, torpédovala vládní nařízení i dovoz vakcíny z Ruska nebo z Číny.
Vyzývala lidí k nenošení Rousek, slavila na Karláku.
Přitom to samí likvidovali český průmysl. Jako Eurohujeři se spoléhají na protektora EU. Když vakcíny nepřijdou, protože je vyluxují bohatší země, jsou bezradní. Hlavně, že nadávají a útočí na vládu, která něco dělá. Jen destrukce, kdyby byli ve vládě, jsou daleko horší.. .. ..

Průměrný počet slepic: 4.7 (68 hlasů)

vládla?

Průměrný počet slepic: 1.2 (23 hlasů)

In reply to by Ona snad (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ty křížky na staromáku zůstanou v lidech, opravdových lidech, už navždy.

Průměrný počet slepic: 1.7 (19 hlasů)

40% kverulantů v českém národě, kteří sabotovali vládní nařízení proti kovidu a ta předčasná úmrtí způsobili.
Až zase bude demonstrovat Klaus st. na Staromáku bez roušky, bude se na ně ze shora z tribuny hezky dívat.
A potom poběží do elitní UVN nechat se otestovat, jestli není zase pozitivní.
Samozřejmě sadarmo, sadarmo, sadarmo!

Průměrný počet slepic: 3.9 (30 hlasů)

Kverulanti nezpůsobili samozřejmě nic, nicméně je to dobrá demagogie, tož v tem možete pokračovat, to prohlédne i slepý.

Průměrný počet slepic: 2.7 (23 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zase si to můžeme odříkat celý znovu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (11 hlasů)

Ani epidemii.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

nežli žití pod útlakem. A je třeba proti němu bojovat, jak se dá.

Průměrný počet slepic: 2.1 (12 hlasů)

Nebudete každé pondělí chodit do práce, budete sedět na náměstí s cedulí Mondays for Future jako Gréta?
Upálíte se někde na Václaváku jako Palach?
Ukradnete Cesnu a narazíte do žižkovské věže jako ti Usama Boys?
Useknete si prsty jako Gándhí?
Uspořádáte protestní grupáč v museu jako Pussy Riots?
Budete do sebe rvát krůtí stehno opět opět jako Pussy Riots?
Necháte si narůst dredy jako rebel Bartoš?
Necháte si potetovat obličej jako rebel Franz?
Připoutáte se k plotu Strakovy Akademie jako holky z Greenham Common?
Ojedete svoji sestru jako rebel Lord Byron?
Ojedete nějakou šestnácku jako jeho kámoš Shelley?
Namalujete na Staromák kolečko za každého nespokojeného živnostníka?
Budete pořádat bytové semináře jako chartisti?
Sepíšete nějaký pamflet a uveřeníte ho v Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Times a The New York Times opět jako chartisti?
Budete si příst nítě na rukodělné roucho opět jako Gándhí?
Budete cinkat klíči pod bytem Kubišové?
Budete kázat ptáčkům jako Svatý Antoníček?
Budete se bít jako Ignác z Loyoly?
Bude na dvoře pálit kříž jako hoši z Ku-klux-klanu?
Budete poklekávat jako za Floyda?
Budete nosit žlutou vestu?
Budete házek kameny jako při intifadě?
Pokácíte nějaké stromy přes trať a kolem rozházíte zdravotnické vyhlášky?
Rozházíte stoly penězoměnců jako Ježíš v chrámu?
Vyloupíte nějakou banku jako Dillinger, Jessie James, Stalin či Bonnie and Clyde?
Složíte protest song jako Kryl či Nohavica?
Sepíšete 2000 vět či několik slov?
Opijete se?
Zhulíte se?
Sjedete se?
Budete nosit batikované tričko, kvetinový věnec a zpívat Imagine, Blowin in the Wind a She’s a Rainbow?
Budete strkat květiny policistům do pouzdra s pistolí?
Sejdete se s náčelníkem Amazonských indiánů jako Bono?
Budete chodit schválně pomalu jako Mandela?
Budete ukazovat policistům červené karty?
Budete mít nějaký oranžový hadry nebo rozdávat karafiáty?
Namalujete obrovský obraz jako Picasso Guerniku?
Přitlučete své teze na nějaká vrata jako Luther?
Naházíte do řeky celou zásilku čaje jako v Bostonu?
Vtrhnete do nějakého vězení a osvobodíte Ratha jako v Paříži?
Založíte protestní tělovýchovnou jednotu jako sokolové?
Začnete tančit nějakou protilockdownovou besedu jako obrozenci?
Sepíšete Osudy dobrého pacienta Carlose za světové pandemie?

Každopádně držím palce.

Průměrný počet slepic: 4 (18 hlasů)

to dáváš copy paste odjinud, nebo se s celou touhle blbostí vypisuješ ?

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

Už dlouho jsem se tak nepobavil. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Ona snad (neověřeno)

Trvalý odkaz

opozice sabotovala.

Průměrný počet slepic: 5 (29 hlasů)

...

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Ten Vidlákův nápad. Toho by se měli chopit tví píáristé a opinion mejkři. To by byla pecka. Rázem by ses stal zachráncem národa v těžké krizi a tvé cestě na hrad a doživotní funkci prezidenta by už nikdo nemohl zabránit. I na prezidentskej systém vlády by možná došlo. Nakonec ty prachy jsou beztak virtuální. Souprava jedniček a nul co ti immervére přiskakujou na účet . A víš co ? ,,rubáš kapes nemá." A měl bys pak i pěknej epitaf. Třeba: ,,Muž co měl koule a nešetřil vlastní kapsu pro záchranu národa." Vždyť by to nestálo o moc víc než ty koblihy. 2 miliardy jsou pro tebe prd. Na dovolenou pro Monču by ti pořád zbývalo haffo.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Jj, na západě jsou sobečtí hajzli - skoro jako vidláci.

Průměrný počet slepic: 1.3 (30 hlasů)

.

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)
Trvalý odkaz

Já bych si teda jednoho malilinkatého Sputnička dal. Nebo spíše dva. Já se přiznám, že si teď nejsem tak úplně jist, zda-li se tady dávají taky dvě dávky nebo jestli nestačí jen jedna.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

I Vy jeden vtipálku! Scallop včera asi povečeřel trochu vtipné kaše. Ale ne moc.

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Bohužel, musí být taky 2 dávky. Co se dá dělat. Ještě do druhé nohy. Ale dal bych si taky. Možná je to ředěné vodkou a tu my hasiči můžeme.

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

babiš nebabiš, sedmmiliard jednamiliarda, očkování neočkování, mzda základní příjem, vidlák nevidlák, koalice opozice, longdown nelongdown, vzdělání nevědomí, nouzový stav pandemický zákon, master nemaster, trump biden, usák rusák, čt nečt, blatný pirk, víra rozum, lež pravda, dokud nevlítnete do chýše odkud vylétal a bude vylétávat v jiných podobách.
Ale to vy ne, radši nastavit ruku a vystrčit zadek, ruku pro půjčené peníze a na vakcínu, zadek směrem na východ.

Průměrný počet slepic: 3.6 (23 hlasů)

Tak dlouho jdeš na východ, až přijdeš na západ. Je to stejný jako sever-jih, Němče.

Průměrný počet slepic: 4.3 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

na které se do léta oficiálně asi nedostane, a kteří by si byli ochotni ten Sputnik V i zaplatit, a i někam na okraj republiky si pro ten pich dvakrát dojet. Samozřejmě včetně podepsání reverzu.
Koneckonců, byl by to možná takovej zajímavej miniplebiscit o důvěře v oficiální propagandu.
Ale takovou možnost nám naši nepřímozvolení blatníci a súklové demokraticky zakážou, či novočesky
řečeno neumožní. To by tak bylo, nechat rozhodovat lidi sami za sebe...

Průměrný počet slepic: 4.9 (40 hlasů)

alespoň teda pro Babiše, nestálo by ho to žádný miliardy,
a návdavkem by si demokraticky ověřil nálady ve společnosti. Stačilo by nechat lidi rozhodovat vlastním rozumem a vlastní peněženkou (dřív to prý bývaly pravicové hodnoty). Pár škebloňů a kartouzů by z poznání výsledného zájmu možná kleplo, ale takové kolaterální ztráty bychom snad nějak přežili...

Průměrný počet slepic: 4.9 (34 hlasů)

My nemůžeme rozhodovat vlastní peněženkou, ani rozumem, za nás myslí Blatný, který nedá razítko.

Vždyť za 400 Kč jsou dva testy, to utratíte za dva týdny.

To nejde, musíme nechat vydělat píííííííp, aby to nebylo žalovatelné.

To by zdravotní pojišťovny ušetřily.

Jak by pak opozice zdůvodňovala zvýšení daní?

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Babiš za svoje nepojede. Vždycky za cizí. Z cizího krev neteče.
Babiš je pracovitý gauner. Že pracuje rukama jiných, to nevadí - to každý neumí a někdo to dělat musí. Ale že dělá blbě a nepostihuje sabotáže, to ho dorazí.

Průměrný počet slepic: 3.5 (31 hlas)
Trvalý odkaz

A tím virem je zosobněný Babiš. Demonstrace proti viru jsou demonstrace proti vládě. Sdělovadla jsou proti viru, proti vládě.
Všechno protivirové je proti Babišovi. On je virus, říkali to v TV a psali na netu.
Dredy medúzy nás spasí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

budou-li = vůle lidu

Průměrný počet slepic: 3.7 (12 hlasů)

In reply to by Dredy (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsou výsledkem 30 let debilizace (germanizace); vůlí germánského lidu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je náš prezident a premier?

Průměrný počet slepic: 3.3 (18 hlasů)

Moc nechybělo a na stolci spal lesník - kníža nebo králíkátor sušil kožky.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

1. Viděl jsem včera večer v hlavní zpravodajské relaci na Primě (zpravodajství ČT dlouhodobě bojkotuji) toho generálního ředitele či prezidenta (či jak titulují toho hlavního velkovezíra) Českého statistického úřadu zdůvodňovat výpadek onoho sčítacího webu. Ještě než otevřel ústa, sdělil jsem své Labuti, že "pokud jako si první věc neposype hlavu popelem a neomluví se, ať už bude znít otázka ze studia jakkoliv, je to debil".

Je to debil. Začal popisovat průběh výpadku, což už před ním učinil moderátor ze studia. A pak sváděl vinu na dodavatele, a mektal a mektal. Blbosti. A ani náznak omluvy ve smyslu "no pardon, nějak jsme to posrali, omlouváme se s úklonou až k zemi a makáme na tom". Vinen je podle něj "dodavatel" (kterého si sami vybrali).

Nu pokud si vybral(i) dodavatele podobně, jako "tvář sčítání Voldánovou", dopadli podle toho. Měli mít po ruce nějakého PR poradce(Máru), který by jim sdělil, jak vypadá krizová komunikace a co mají dělat. Jaký je rozdíl mezi krizí a katastrofou (pro ČSÚ/sčítání lidu je to krize a pro toho GŘ/prezidenta osobně katastrofa).

Parta blbců, jeví se mi z mého úhlu pohledu.
Z internetové diskuse: "Pořídili si web, a oni jim tam chodili lidi".
P.S.: Hlavně by to chtělo "elektronické volby" :-)

2. Nevím, zda je dnešní Vidlákova rada Andrejovi dobrá nebo špatná. Kladu si ovšem otázku, zda je realizovatelná. On totiž miliardář se stal (a stále je) miliardářem nikoliv proto, že peníze rozdává, ale naopak - že je inkasuje. Nevím, zda by Andrej uměl podle Vidlákova návodu překročit svůj miliardářský stín a pojmout zmíněné (třeba) dvě miliardy jako poněkud riskantní investici.

V této věci mě napadá taková (jistě poněkud nepřesná) historická paralela. Když po bělohorské porážce, způsobené mj. těžkým podfinancováním stavovského vojska, začalo císařské a ligistické vojsko v Čechách drancovat a císař sám postupně zabavovat majetky, byli dotyční úplně konsternováni bohatstvím stavovských předáků a drobnějších příznivců. Nacházeli hotové poklady. Jejich původní majitelé ovšem nedokázali překročit svůj stavovský/šlechtický stín a použít část svého bohatství pro vítězství ve válce. Tato paralela je moje vlastní, původní myšlenku jsem vyčetl u Josefa Janáčka v jeho skvělém díle "Valdštejn a jeho doba".

Průměrný počet slepic: 4.7 (39 hlasů)

Ad 1: Sčítání dopadlo nejlepším možným způsobem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Na nějakou dobu to (snad) poodsune nebezpečí nějakých elektronických voleb. To je dobrá zpráva.

Průměrný počet slepic: 5 (29 hlasů)

Důležité je přetěžovat lidově daný server tak, aby se to nedalo kvalifikovat jako nepřátelský útok ruských hackerů.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

neodsune to elvolby ani náhodou.
Naopak, budou nám hlásat, že jsme si to nanečisto vyzkoušeli a že jsme se poučili z krizového vývoje a že se to příště nestane.
I kdyby ty servery během voleb spadly několikrát (jakože spadnou, zatopí je pětitisíciletá povodeň, vysuší pětisetleté sucho, do budovy naboří ožralej traktorista Čurda s fekálkou a podobné katastrofy), tak bude platit ten výsledek, co z nich vyleze na závěr, bez ohledu na to, jaké byly výsledky před "živelní pohromou".
Respektive ty výsledky vylezou z Ústřední volební komise.
Ať bude výsledek jakkoliv neuvěřitelný či zpochybňovaný, tak kvůli ztraceným datům při těch "výpadcích" je nebude možné přezkoumat.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Jsou to soukromé firmy, takže prioritou je oj...t stát v maximální možné míře.
Dokud stát nevybuduje VLASTNÍ IT centrum, které bude zajišťovat záležitosti jako jsou potřebné databáze, sčítání lidu a pod, dotud bude okrádán a vystaven kolapsům.

Svého času mělo (možná ještě má - já jsem tu informaci zpracovával někdy kolem r. 2008) Švédsko JEDEN megacomp s příslušným hejnem obslužného personálu, do kterého proudily a v něm byly zpracovávány všechny osobní informace obyvatel (občanů i pobytářů) Švédska. Jakmile se někdo na území Švédska narodil nebo získal povolení k pobytu, mašinka mu vyprdla číslíčko a na to numírko pak byly navázány všechny udaje o pobytu, zdraví, daních, kriminalitě atd. Bez čísílka byl člověk ilegálem a měl problém.
Najeli na to někdy v pol. 90. let a stát tím ušetřil obrovské náklady na privátní dodavatele i na zajišťování propojení nesourodých inf. systémů jednotlivých resortů.

České republice by takové STÁTNÍ datové centrum setsakra pomohlo, protože by nemohla být vysávána privátními parazity, kteří jí dodají (čest vyjímkám) vždy jen "demoverzi" zcela nekompatibilní k čemukoli dosavadnímu, ale zato pěkně draho.
Původně mělo vzniknout na pražském holešovickém nábřeží v baráku, kde teď sídlí nějaká EU kosmická agentura či co.

Průměrný počet slepic: 4.5 (25 hlasů)

Včera večer, když ohlásili, že je to v pořádku, tak jsem to rychle a odeslal, abych měl tu buzeraci z krku
odezva : systém není funkční
Tak jsem ji to napsal a oni mě slíbili, že se ozvou a jsem tam evidován pod č. 4058
A tak ještě jsem jim ještě odúpověděl odpověděl:
"Já vím, že za to nemůžete vy, ale vaši hlavouni . Je krásné, že se ptáte- viz kurziva dole- Ale to nevěděli sakra
vaši drazí dodavatelé OK systém? Aha, nikdo jim neřekl, že se má ve zkušebním režimu testovat i možnost extrémního zatížení? Kdy by se mně zeptali, tak jim to poradím, klidně za 0, 1% jejich smluvní ceny :-) "

Toto je ta kurzíva, kdy se nás ptají:
Věděli jste, že více než dvě třetiny populace upřednostňuje online sčítání? Jde totiž o bezpečný a nejrychlejší způsob sčítání z pohodlí domova – nemusíte nikam chodit, ani čekat na sčítacího komisaře.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by random (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nechci se dodavatele daného řešení zastávat, ale udělat opravdu důkladné a všestranné testování není jednoduché. Ne že by to nešlo, ale někdo testování musí vymyslit, naprogramovat a odladit, aby doopravdy dělalo to, co má, a samozřejmě potřebujete výpočetní výkon. Tohle vše je potřeba převést na peníze a můžete se dostat na částku porovnatelnou s cenou řešení samotného. To za prvé. A za druhé, jen naprosto kritické řídicí systémy jsou dimenzovány tak, aby zvládly všechny možné požadavky v reálném čase. U ostatních se vychází z teorie hromadné obsluhy, tj. že zátěž má nějakou charakteristiku a na ni se systém dimenzuje. Pokud je zátěž mimořádně vyšší, systém ji nezvládně. Něco podobného se stalo včera, nadšenců či zvědavců se nahrnulo naráz moc (což už se nebude opakovat). Kdyby se zahájení podle nějakého klíče rozložilo třeba po dnech podobně jako je tomu u očkování, třeba nejprve tělesně postižené černé lesby, pak Eskymáci (pardon, Inuitové), po nich Cikáni (resp. Rómové), pak třeba pastafarsiání atd., nejspíše by se nic nestalo. Úplně na závěr - technická příčina výpadku je ůdajně známa.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Zákon o sčítání byl přijat v srpnu 2020 a účinnosti nabyl 21. 8. 2020,
Výběrko na dodavatele systému tedy mohlo být vyhlášeno nejprve 22. 8. 2020.
I kdyby vše proběhlo zcela hladce, dodavatel mohl být vybrán nejdříve kolem 1. října 2020
Takže řekněme, že na přípravě systému začala pracovat hned 1. října s tím, že nejzazší termín zkušebního spuštění je 1. únor 2021.
Což je naprosto šibeniční termín.
Stejně tak je naprosto šibeničním termínem zkušební provoz od 1. února do 25. března.

Ergo - pozdě přijatý zákon má za následek pozdě provedené výběrko, které má za následek zbastlený sčítací systém se spoustou děr.
A pokud to OK System přesto rozchodil za necelý jeden den kolapsu, tak klobouk dolů.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Stejně by taková charita AB v ničem nepomohla. Jakékoliv dovozy léků opět musí schválit SUKL. Navíc dovozce musí mít proto oprávnění. Sice má síť nemocnic, ale pochybuji. že má licenci pro dovoz léků. Pokud i toto by se mu podařilo překonat, stejně by vše musel mít jenom ve skladě a čekat na schválení buď ministerstvem nebo SUKLem a jejich stanovisko známe a nevypadá to na to, že by se v dohledné době něco mohlo změnit. Oni jsou ve vyčkávacím režimu, a tím nic neriskují a nikdo je nemůže přitom nařknout z nečinnosti. Za hradbou předpisů se vyčkává velice snadno.

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

Babiš nemusí Sputnika dovézt - musí ho jen zaplatit. Sputnik klidně může ležet dál ve skladě v Moskvě.  Babiš musí jen oznámit, že ho koupil a že ho má. Že stačí ho jen strčit do letadla a druhý den se může rozvážet přímo z Ruzyně k praktikům. To bohatě stačí. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Případný nový ministr zdravotnictví, nemá se Sputnikem problém.
Blatný má údajně tři vytýkací dopisy.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

myšlénka. Hned by byl kazišuk ten, co by proti Sputňajzu brojil.

Ale není schválený Evrosojuzem. To by řvali všichni ti Hrušínští, Pekarové a Bartosh-dredáči. Takže Sputňajz s nezbytnou podmínkou "na vlastní nebezpečí".
Ale oni by to mohli bojkotovat a hrozit každému, očkujícím i klientům.
A z čeho by ho Babiš koupil? Ze svého?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

myšlénka. Hned by byl kazišuk ten, co by proti Sputňajzu brojil.

Ale není schválený Evrosojuzem. To by řvali všichni ti Hrušínští, Pekarové a Bartosh-dredáči. Takže Sputňajz s nezbytnou podmínkou "na vlastní nebezpečí".
Ale oni by to mohli bojkotovat a hrozit každému, očkujícím i klientům.
A z čeho by ho Babiš koupil? Ze svého?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Může to dovézt ne jako léčivý přípravek, ale jako nějaký vitamín, nebo doplněk stravy. Pak myslím stačí jen nějaké ohlášení na SZPI. A pokud by to prohnal přes nějakou firmičku v Německu, Lichtenštejnsku, Rumunsku....
Tak velký fakáč, protože EU, volný pohyb zboží.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

No, já se sečetl vlastně třikrát. Protože jsem si chtěl znovu zobrazit co jsem poslal - už mi to nedovolilo. Že prej "Musíte to vyplnit znovu a k ukládání slouží to tlačítko vpravo nahoře". Tak jsem to vyplnil podruhé, uložil... (tak nějak jsem čekal, že si to uložím jako xml jako u daní) a začal hledat odpověď jak mám sakra vyplnit údaje za byt, kde v tuto chvíli nikdo nebydlí. No a než jsem napsal otázku v e-mailu (jejich chatbot nefungoval) číslo sedmtisíc něco, systém mě "z bezpečnostních důvodů" odhlásil. Tak jsem se zkusil přihlásit těmi přihlašovacími údaji vygenerovaanými systémem - ani boha. (že by proto, že jsem měl už zodpovězené, byť neodeslané všechny otázky?) A teď co s tím - jsem vyplněnej nebo nejsem? No tak jsem se pro sichr vyplnil totožně potřetí a jen doufám, že nejsou programátoři úplný paka, když už ho udělali ze mě.

Nakonec jsem objevil sám, že prázdné byty se on-line vyplnit stejně nedají, že musím stejně vyčkat osobní návštěvy sčítacího komisaře...

Jako... oni nejenom že to zjevně nezkusili zatížit před nasazením do provozu. Oni zjevně ani nezkusili na nějakém chudákovi, který se na programování ani jeho vymýšlení nepodílel, jestli jsou všechny kroky srozumitelné. A fakt se nepovažuju za úplného imbecila.

A to s tím momentálně neobývaným bytem je vůbec nejvtipnější - to vypadá, jako by je ta možnost buď ani nenapadla, nebo prostě už nestíhali tak nám spustili ten web tak, jak jim upadl od ruky a z bugu udělali fičuru. Hlavně že všude vyřvávaj o trestech za nesplnění povinnosti bla bla bla...

A nejsměšnější na celé věci je, že samotná struktura otázek vyvolává ze všeho nejvíc dojem, že vědí že by se jako měli na něco ptát, ale moc nevědí na co. Přemýšlím, co se ode mě stát dozvěděl co už neví od jinud či nemůže zjistit až budou třeba všechny historické matriky (když jsem se před 46 lety narodil, žil jsem rok a půl v jiné obci než dnes...) zdigitalizované. Vlastně mě napadá, že jedině to, že do práce chodím pěšky.

V podstatě jsem vždy sčítání hájil, ale tohle začíná být fraška.

A smůla pro Andreje, ať nejsem úplně OT - i TOHLE se mu na podzim přičte.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

divné.
Protože všechno, co se sčítá, je skutečně zjistitelné z evidence obyvatelstva, katastru nemovitostí, registrů MV a registrů ČSSZ.
Kdyby...
Kdyby měl stát VLASTNÍ datové centrum, v němž by se všechny zmíněné evidence sbíhaly, nemuselo by se nic sčítat a jště na to vydávat extra zákon:
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2020-332

Jediné, co v evidencích není, je dopravní obslužnost.
Ta JE důležitá a stát by o ní měl být informován. Ale na to by stačilo občas zajít na "vejbor" a tam proti občance udělat fajfku do příslušné kolonky. Třeba při některých z nesčetných voleb.

Jo, to je další věc, která je mi záhadou - proč to neudělali třeba společně s loňskými podzimními volbami nebo s letošními podzimními volbami. Lejstro by člověk dostal domů spolu s volebními lístky a zahodil by je do barevně odlišné škatule.
MV by pak obeslalo podle voličských seznamů ty, co lejstro neodevzdali u voleb.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Feťák sípe, gauner kňučí,
profesor kouká za bukem.
Ručitel za druhé ručí,
kuřák se zabývá trabukem.

Proč by nuzák kouřil Lípy
když mu praská opasek?
Pořád něco teče z pípy
talířek je po pásek.

Takhle my si žijem.
S žahavým dredem medúzy.
Nepodmíněný příjem
a chytrý úsměv pod fůzy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Jistě už někdo Babišovi takovou variantu, o jaké píše vidlák, navrhl. A Babiš nic !
Proč?
Protože tímto krokem by končila jakákoli koexistence s koalicí, především s ČSSD. Nouzový stav by skončil. Ministr Blatný by musel odstoupit, protože SÚKL a on si nemůže dělat z huby prdel. Musíme také uvážit, jak by na takový krok reagoval Brusel.
Babiš v byznysu musel jistě hodně a často riskovat. Pravděpodobně tento způsob konání ještě nezapomněl.
A do konfrontace se svou vládnoucí koalicí, s naší opozicí, s našimi médií, i s Bruselem, nepůjde. Už by to jistě udělal, kdyby si spočítal, že to může vyjít.
Také občané, jeho voliči, o které by se snad jedině mohl opřít, od něj podle posledních výzkumů, utíkají. :(

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)