Věk bezmocnosti

Autor
Štítky

Dneska krátce obrátíme zraky k Izraeli, kde opět po několika letech zase bouchnul papiňák nahromaděného vzteku, frustrace, marnosti a přetvořil se zcela tradičně do dalšího asymetrického konfliktu ve kterém létají levné rakety, které jsou sestřelovány drahými raketami, oba soupeři jsou v pohotovosti a začíná další kolo konfliktu o ničem. 

Než rozvedu svojí myšlenku v prvním odstavci, chci vás všechny dneska poprosit o uměřenost.  Izraelsko - palestinský konflikt má docelaUv slušnou schopnost vybuchovat i zde na Kydech. Uvědomte si prosím všichni, že nikoho jiného než sebe navzájem nemáme. Že pokud se dnešní diskuse přehnaně vyhrotí, neodnesou to Palestinci ani Židé, ale odnese to můj dvorek. Ať máte jakékoliv názory, ať máte jakékoliv postoje, předpokládám, že (kromě Scallopa) máte všichni rádi Vidláka. Tak se snažte, abych z nikoho nemusel být smutný. 

Dokládejte pomocí odkazů cokoliv. Zjišťujte, hrabejte se v příčinách i následcích, nesouhlaste spolu, vyjadřujte postoje... ale nestavte se proti nám zde na Kydech. I já mám jen jedny nervy. Než dneska odkliknete jakýkoliv komentář, vzpomeňte si na Vidláka, kterému případný jed vylijete na trávník. 

Pokud bych ale přesto měl pocit, že na dvorku se navzájem příliš poléváme Roudupem, ukončím to. Uzavřu diskusi a to i ve starších článcích a případně článek smažu.  -Jak jsem už kdysi psal - vyhrazuji si neotevírat pandořinu skříňku těch nejhorších lidských vlastností. 

Hned na začátku řeknu, že jsem v rámci tohoto konfliktu spíše na izraelské straně, jednoduše proto, že mi přijde poněkud schizofrenní se na jedné straně obávat muslimské imigrace a všech projevů  islámu přinášeného do Evropy a na druhé straně na to hladce zapomenout a myslet si, že Palestinci bojují čistě z nacionalistických důvodů a islám v tom nehraje žádnou roli. Obzvlášť když ústřední roli hraje svaté místo tří náboženství...  

 Nemohu na jedné straně odsuzovat rozbití Libye, které spustilo africkou migraci ze řetězu a zároveň mít radost z palestinského pokusu o rozbití Izraele, kde by po palestinském vítězství rozhodně zavládl mír a sluníčková budoucnost, kde by nikdo nepřišel k úhoně a zcela spořádaně by vznikl nový hodný stát plný skvělých palestinských lidiček, kteří by zapomněli na posledních sto let křivd a byli by schopni nadlidského odpuštění. 

Stejně tak nevěřím, že by se po porážce Izraele Hizballáh nebo Hamás spořádaně rozpustili, že už nemají důvod k existenci. Dovedu si docela dobře představit, že by si mohli najít smysl existence v boji proti křesťanům. 

A pokud by náhodou nějaká budoucnost plná rozbitého Izraele vznikla, hlásím, že já si domů beru uprchlíka Izraelce. Uprchlíka Palestince nechám těm, co Palestincům přejí vítězství. Dovedu si představit spoustu lidí, kteří by se uprchlého žida ujali, ale nedovedu si představit takřka nikoho, kdo by se ujal nějakého dlouholetého stoupence Hamásu. 

Nebudu ale zakrývat fakt, že v Izraeli se léčili bojovníci Islámského státu a že je pro mě jejich politika někdy stejně nepochopitelná jako ta palestinská. Že jsou ochotní v rámci boje proti šiítskému nepříteli podporovat sunitského nepřítele. Vím, že i Izrael má svoje radikály a jestřáby a je zapotřebí mít na paměti, že tamní premiér jako Cato také neustále opakuje zajetý evrgrýn: "Ostatně soudím, že Teherán musí být zničen". Nejlépe tak, aby to nestálo ani jeden izraelský život... ale na ty saúdské nebo americké životy ať  sere pes. 

Celý tamní konflikt je tak složitý, až je o ničem. Izrael není schopen/ochoten/nemůže/nechce nijak vyřešit situaci na palestinských územích. Nijak je nezabere, neprojde to dům od domu, nevysbírá jim zbraně, nepochytá v masové operaci jejich vůdce a pak odzbrojeným Palestincům nedá izraelské občanství a to ani občanství druhé kategorie a  okolní arabské státy to také neudělají. Nikdo také Palestincům nevyjde vstříc s jejich požadavky, protože jednak by to arabský svět bral jako slabost a o to víc požadavků by měli a jednak v Izraeli by to shodilo jakoukoliv vládu. Takže dělají to samé, co Američanům prohrálo válku v Afghanistánu i leckde jinde - házejí bomby do jednoho z nejhustěji osídlených území, kde zákonitě musejí kromě bojovníků trefovat i ženské a děti, což se pak ihned objeví s patřičným komentářem na jůtubu. A pokud nestřílejí, je to tam jako Varšavské gheto.  Papiňák je řádně utěsněn a pořád se pod něj přikládá. 

Tu a tam do toho území vjedou i tanky, chvíli tam střílejí aniž by čehokoliv dosáhli, pak vyhlásí vítězství, zase se stáhnou zpátky. Zničení nějakých raketek za sto dolarů kus, to fakt není něco, co by Hamás bolelo. Vůdci rovněž nejsou pochytáni, jen se zničí hromada baráků a na každého mrtvého teroristu připadá deset mrtvých žen a dětí.  A  Ojrosajůz může zase sypat peníze na obnovu infrastruktury z nichž si půlku rozeberou místní warlordi a druhá půlka se použije na vyučování dětí o výhodách sebevražedného atentátníka. Ale se nezmění vůbec nic. Jen zase další Palestinci mají o důvod víc nenávidět Izrael. 

A samozřejmě leckterý Izraelec má další důvody nenávidět Palestince, protože ty rakety za sto dolarů se občas trefí i když proti nim startuje antiraketa za milion dolarů. Tu a tam to nějaký branec schytá nejen od sebevražedného výbuchu, ale také normální kulkou či granátem, ten branec má rodinu, příbuzné... a ti pak volí ve volbách zastánce tvrdé linie a jsou schopní občas nějakého izraelského zastánce míru i zabít. Jicchak Rabbin by mohl vyprávět... pokud vím, Jigal stále sedí v lochu a je hodně lidí, co ho obdivuje.

Všimněte si, že po sedmdesáti letech konfliktu je už úplně jedno, jestli všechno začalo sionistickým kongresem, nebo Balfourovou deklarací, nebo Sternovým gangem, nebo oficiálním založením státu Izrael. Všichni tamní zúčastnění mají spoustu novějších důvodů, proč se nenávidět  a proč se zabíjet.  A řádně toho využívají. 

Vlastně už z toho zbyl jenom tento smysl... vraždit.  Palestinci se ani nepokoušejí potajmu vybudovat skutečný stát, který by se za sto let dokázal okupantům postavit. Proto nikdy nemohou vyhrát, nikdy neporazí největší vojenskou velmoc v regionu. Jen zavraždí nějaké ty okupanty. Izrael se zase ani nepokouší palestinská území skutečně obsadit, nastolit tam svůj režim, všechny odzbrojit a udělat z nich alespoň občany druhé kategorie. Izrael také není schopen žádného řešení mimo toho, že pro uklidnění veřejnosti udělá nějaký ten přepad a povraždí tam kromě teroristů u nějaké ženské a děcka.  A pak se zase stáhnou, aby mohli povstat noví teroristé, kterých bude zase víc než předtím. 

Žijeme v době, která je přímo symptomatická tím, že se nedá nic dělat, že na nic neexistuje řešení, že se nic neposouvá dopředu, jen všechno vyhnívá, rozpadá se a nikdo neví co dělat.  Tím pádem není divu, že to nemá řešení ani tam. A stejně jako začíná být stále jasnější, že všechen tenhle marast jednou skončí obrovským průserem, tak se vůbec nebudu divit, když to podobným obrovským průserem skončí i tam. I tam se stále víc topí pod kotlem, hromadí se ty nejhorší lidské vlastnosti a nejhorší lidské neschopnosti a za takového prostředí pak vždycky vyrostou nějací Hitlerové, Stalinové, Čingischáni a podobně. Vlastně se jen čeká na to, kdo koho předejde...

Stále více směřujeme všichni k řešení silou, k řešení bez pardonu, k řešení, které rozdělí lidi na hodné žít a nehodné žít. K řešení ohněm a mečem. Vlastně jen čekáme, až se všichni "opravdu strašlivě naserou". A něco mi říká, že tam na blízkém východě jsou takovému stavu nejblíž. Ale zatím stále trvá věk bezmocnosti. I přesto, že tam na blízkém východě bojuje jedna z největších vojenských velmocí, vystrojená, vybavená, na technologické špičce, má kvalitní a motivovanou armádu, ale tohle všechno ani vzdáleně nevystačí ani na špatné řešení. Natož na nějaké dobré. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (84 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

-OTČINA- ( v originále -Fatherland, 1992- ) Robert Harris.
( Je dostání u Dobrovského za 348 kč )
Dejte mi prosím vědět, jestli si ji přečtete a jestli po přečtení Vám evokovala nějaké myšlenky, nebo názorové směry.
Musím říci, že s mými názory po přečtení dost hodně zacvičila.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

O vývoji společnosti vypovídá cosi i to, že jsem tuto knihu, vydanou nakladatelstvím Riopress, kupoval kdysi za cenu 123,- Kč. Tak je to v ní napsáno.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

….. ty mé tři tisíce svazků dohromady docela určitě.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Teď ještě ty knihy přečíst, a vědět, co si z které knihy vlastně máte vybrat a kde se jaký autor mýlí a jak se toho dobrat.

Jinak jste na tom stejně, jako striptérka a s mobilem, která má sice na dosah ruky všechno vědění a moudrost světa, jen ho není schopna najít, pochopit a vstřebat a tak na mobil jen fotí a přeposílá fotky kočiček a jídla, sčítá a rozdává lajky a občas se směje nějakému vtípku.

Průměrný počet slepic: 2.2 (36 hlasů)

... on je má Godot třeba všechny přečtené! A ví co v které je! Pro někoho je to možná nepředstavitelné, ale mě by to nepřekvapilo. (Já jich mám jen asi 20 metrů na délku. Kusy se mi nechce počítat, poněvadž jsem líný.) Jo, a ještě: představte si, že Godotovi třeba jeho knihovna nestačí, a tak si občas zajde i do té městské ...

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

In reply to by yoker (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejlépe se to pozná na tom, co říká.

A protože to nepoznáte, tak jste na tom podobně jako on. :-/

Průměrný počet slepic: 1 (6 hlasů)

Vy si myslíte, že si někdo pořídí 3000 knih a ani si je nepřečte ? Jste buďto blázen, nebo naivní. Taky mám mnoho knih. Desítky metrů v lajně. Nechce se mi je počítat. A ujišťuju vás, že jsem je přečetl všechny. A navíc chodím do městské knihovny. Přečtu tak asi 500 stránek denně. Pro vás je to možná nepředstavitelné, ale já to k životu potřebuju stejně jako potravu. Respektive je to tak, že potřebuju duševní potravu stejně jako tu do bříška. Poňal ????

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

Odkud jste přistála na tenhle svět, že jste nikdy nikoho takového nepotkala?

Zbohatlíci to dělají rádi a často. Mohou se tím totiž vytahovat. Nikdy jste za celej život neviděla vejtahu?

Dokonce si někteří lidé kupují vzácné, staré, unikátní knihy, aby se s nima předváděli před návštěvami a pak mávnou rukou nad tím, že jim to roztrdá dítě nebo z toho opička vykouše listy.

Jaktože o tomhle vy nevíte? - Že byste nečetla, nerozhlížela se po okolí a nepřemýšlela o světě? - Skoro to tak vypadá.

Tak jste se chtěl trošku vytáhnout a předvést se a zapomněla si to promyslet do konce.

Nic si z toho nedělejte, to se tady stává.

Průměrný počet slepic: 1.3 (10 hlasů)

Konec konců, je mi to jedno, takže pardon muži Margone a teď můžete začít odpovídat k věci.

Tak začněte vyprávět, že u zbohadlíků je naprosto nemožné mík kupu knížek a ani je nečíst. Nebo čist a nechápat.

:-/

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)

vybrat správnou knihu. Pro začátek si zkuste přeříkat Valouchovy logaritmické tabulky a pak přijďte nahlásit, jestli to byla dobrá volba.

Průměrný počet slepic: 3.8 (19 hlasů)

Proboha, Alefe, logaritmické tabulky.... Já s nimi fakt kdysi prováděl nějaké výpočty, tak asi v první polovině 70.let minulého století.. Kde je jim asi konec?

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

a často jsem je používal - dokud se nerozmohly kalkulačky (i programovatelné, heč!). Ale u nás se prakticky žádné knihy nevyhazují, takže někde doma určitě jsou.
Určitě si vybavíte scénu z My fair lady, kde prof. Higgins prochází svou knihovnou, což je hala výšky dvou pater, plná knih, od podlahy až ke stropu. Můj sen. - Splním si ho jen napůl, má knihovna bude jen na výšku jednoho patra.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Tak to máme některé sny podobné. Já mám knihovnu nejen na třech různých místech v bytě, ale navíc většinou bez nějakého srozumitelného systému rozmístěné. Česky řečeno bordel.
Když jsem byl v oravské emigraci, navštívil jsem zámeckou knihovnu v Kroměříži. Taky by se vám líbila.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

že si alespoň v některých věcech docela rozumíme - myslím.
Moje obydlí prochází něčím, co bych nazval "dlouhodobou rekonstrukcí" (ovšemže eufemismus). Knihy máme všude. Ale až, !!! AŽ !!! jednou budu mít opravdu svou pracovnu, bude mít stěny obestavěny knihovnou od země ke stropu, vynechám jen okna, krb a dveře, a kromě velkého stolu a židle tam bude zákoutí s několika protuěnými křesly a staodávným glóbusem. Ten glóbus bude mít odklápěcí vrchlík... dál psát nemusím, že ne?

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Chce se mi zvolat s Kingem: "Mám sen!" (podobný jako ten váš. Jen v panelákovém bytě to jde hůř ;) Ale snažím se...

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

ty správné cvoky, co dokáží udělat nábytek dle dodaného návrhu. Bejvávala v Brně DYHA, sice se divili, ale dokázali udělat dvoumetrovou třípatrovou polici výšky metr, šířky 20 , -sice se pánové zapotili do 6 patra ale šlo to. Před to postavit sedačku s odklápěcími opěradly a není co řešit. Ideální pro libri prohibiti. nebo rohový peřináč 80x80x100, se skoseným jedním rohem u kterého byla docela sranda, že se nepočítalo s nerovnýma futrama u vnitřních dveří, taky to zvládli i když jsem to občas měla na talíři. Ale byli jsme mladí a odolnější, včil by mne museli omejvat.- Jo bejvávali mistři stolaři.
S policovými regály na videotéku z mobelixu jsem neměla problém, protože zádveří mělo potřebné místo, že nebylo v barvě nábytku nevadí, za věčně otevřenými dveřmi to stejně není vidět.......
to jen tak, že když se chce.......

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

schované logaritmické pravítko. A pořád to na něm umím. To mne naučilo pracovat s přibližnými výpočty. Dnešní mládež to bez debilní (mobilní) kalkulačky nedá. A to beru v potaz jen násobení a dělení různě velkých čísel.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Evokovalo to ve mně, že do alternativní fikce stavějící na "co by kdyby" si každej může psát, co chce.

Film vychází z toho, že by Němci vyhráli válku, protože by se spojencům nepodařilo vylodění. Už se netrápí rozdíly mezi výkonostmi ekonomik, takže Němci by prohráli v dalším kole, i kdyby západ jen posílal zbraně Rusům, což by ovšem mělo za následek, že by Hitler nedošl až k Uralu, ale Stalin až k Atlantiku a Spojenci by byli v té samé pozici s někým jiným.

Autor ani neřeší Churchillovo trauma z Galipoli, ze kterého se Churchill sakra poučil a příprava vylodění v Normandii byla dotažená, jak to jen šlo.

Autor neřeší, co dělal Holocaust s Němcema samotnýma, co by to dělalo s Němcema ob jednu genraci, neřeší, jakým způsobem by Hitler stárnul, když se mu už v 45 nezvládnutelně třásla ruka. stejně jako neřeší reakce lidí v okupovaných oblastech - které ovšem museli řešit už za války.

Vyjde jen z toho, že by Němci nějak záhadně vyhráli a dokonali Holokaust, pak z toho měli výčitky a národní socialismus by ekonomicky zkrachoval (stejně jako sovětský socialismus) a oni by za dlouhá desetiletí nic jiného nevymysleli.

Poučení. S jedním kdyby dokážete vše a pravý opak, a postavíte most až na Měsíc. Jen je to pořád kdyby.

Průměrný počet slepic: 2.8 (26 hlasů)

….. že vy byste to napsal líp.

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

Pořád to samé.

Když přijdu do pekařství a maj tam hnusný rohlíky, tak mohu říci, že jsou hnusné, aniž bych je sám uměl upéct.

U knihy jsem také konzumentem a také ji z toho titulu mohu hodnotit.

Vy nejste schopen kvalitu té knihy obhájit. Nejste schopen poznat, co tam nefunguje nebo vysvětlit, proř to vlastně funguje, i když zdánlivě nefunguje.

Jediný, co dokážete je utéct od tématu a místo debaty o knize mít poznámky na mě. To je vaše častá strategie.

Vy nic nevíte o tom, jestli jsem něco napsal nebo ne a nikdy se to nedozvíte, protože jak bych to tady dokazovat? Aha, chytrolíne.

Průměrný počet slepic: 1.5 (6 hlasů)

ale Vidlák to podle mě vystřihnul zcela jasně. Tam už nikdy k žádnému usmíření nemůže dojít. Je to jen o tom, kdo se dřív nasere. Jestli Izrael a vtrhne do Palestiny a vyhladí to tam do posledního muže a na zabraném území si postaví kibuci, a nebo jestli se dřív naserou a spojí arabové a vyhladí všechny izraelce. Ani nemám chuť přemýšlet o tom, co by bylo pro svět lepší......
Mimochodem ,,Otčinu" jsem četl, ale to je přece ,,Fantasy" o tom co by, kdyby. Tím vůbec nemá smysl se zabývat.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

generic viagra? <a href=" https://viagracnd.online# ">viagra persription ViagraCND100Mg</a> - cheap viagra next day delivery
http://viagracnd.com/# free viagra samples boynton beach
viagra from canada mzwjvpi <a href=https://viagracnd.online#>is there anything over the counter that works like viagra?</a> levitra and viagra perth australia

Zatím bez slepic