AUKUS

Autor

Motto: Když si USA mohou vytřít řiť i jadernou mocností, jakpak asi dopadneme my? 

Řekl bych, že jste všichni zaregistrovali nejnovější americký diplomatický počin spočívající v tom, že vznikl nový protičínský pakt mezi USA, Velkou Británií a Austrálií. To by v podstatě nebylo nic divného, Protinožci nedávno zjistili, že ve své části světa už nejsou od Číny daleko. Že ti šikmovoký žluťáci mají nějak podezřele velké válečné námořnictvo, podezřele moc si dovolují a ten australský kontinent je sice nejmenší, ale na to kolik lidí v Austrálii žije, mají poměrně nechutně dlouhou hranici a nechutně moc prázdného prostoru, takže potenciální diverzanti mohou snadno přistávat a mají se i kde schovat...

Australští čínobijci tak už dávno bijí na poplach a vymýšlejí, co by se s touto situací dalo dělat. Ta Čína je v poslední době čím dál větší velmoc a když žijete u takové velmoci blízko, tak si nevystačíte s dehonestováním a posmíváním se v novinách. Ostatně to se ukáže i u nás, uvidíte, jak rychle všichni novinářští ratlíci ztichnou, pokud se Putin naštve a ruská armáda překročí nějaké ty západní hranice. Ale zpět k protinožcům... 

Austrálie se tedy rozhodla, že si na obranu vlastního pobřeží koupí ponorky. To víte, když jste kousek od žlutého nebezpečí, tak musíte dávat pozor, abyste to nepřehnali. Abyste neodstartovali nějaké ty závody ve zbrojení, aby se vaše Sydney nedostalo na čínské válečné mapy a tak podobně. Proto uděláte velmi obezřetnou a opatrnou dohodu - koupíte si ponorky z Francie. Tyto ponorky jsou dieselové, poměrně malé, hodí se na obranu pobřežních vod, pod vodou vydrží tak akorát na tento úkol a váš potenciální žlutý nepřítel z toho nemá hlavu v pejru, protože Žluté moře těmito ponorkami fakt neohrozíte. Jen se čínští stratégové budou zaobírat výpočtem, kolik techniky, zbraní a sil by museli nasadit, aby v případě invaze tyto ponorky eliminovali a třeba dojdou k tomu, že Austrálie nestojí za námahu. 

Tož si promluvíte s Francouzi, ujistíte je o pěkném velkém nákupu, francouzské loděnice se těší, protože nikdo jiný francouzské lodě nechce, protože Francie je nespolehlivý dodavatel, jak se ukázalo s výsadkovými loděmi pro Rusko... Ještě nedávno australský premiér ujišťoval Macrona o spolehlivém partnerství. 

A pak najednou... z ničeho nic, ale fakt z ničeho nic vyjde najevo, že obchod s Francií nebude, protože bude obchod s USA. Amíci dodají nikoliv dieselové, ale jaderné ponorky. Zároveň se podepíše nový "obranný pakt". A do poslední chvíle o tom nikdo nevěděl...

Macron je samozřejmě řádně naštvaný a to tak moc, že odvolal z Austrálie i USA velvyslance. Však má důvod...  to že sešlo z velkého zbrojařského obchodu, to se stává. Dokonce se to stává dost často. Ale nestává se, že by kolem toho nebyla dlouhá složitá jednání, kde se to hemží diplomaty. V normálním světě by Austrálie nejprve vysílala signály, že se něco změnilo, že ponorky možná nechce, pak že je vůbec nechce a pak že to udělá nějak jinak... Rozhodně není úplně běžné, že taková velká věc přijde jako blesk z čistého nebe. Tohle chce také značný talent, aby jeden spojenec intervenoval u druhého spojence a spolu vyšachovali třetího spojence. 

Krátce odbočím k důsledkům... Samozřejmě žádnému našemu pravdomluvnému médiu vůbec nestálo za to informovat, že prodej jaderných ponorek Austrálii je jaksi protiprávní, protože existuje nějaká dohoda a nešíření jaderných zbraní. Tohle je jen detail, protože co Biden dělá, to dobře dělá a na zlou Čínu je třeba si došlápnout. 

A teď krátký logický řetězec... Když koupíte od USA jaderné ponorky, tak kromě ponorek potřebujete i rozsáhlou infrastrukturu. Ty ponorky musejí někde parkovat, musí být možné dělat jejich údržbu, možná není nutné přímo v Austrálii měnit reaktory, ale rozhodně musí být možné na tomto hi-tech zařízení lecos opravit. Takže kromě ponorek potřebujete i nějakou tu základnu. Nejspíš ne jednu, ale alespoň dvě. 

Když máte základnu schopnou obsloužit jadernou ponorku, tak tam může připlout nejen australská, ale klidně i americká jaderná ponorka, vždyť jde o stejné typy.  To hodně mění strategickou situaci... 

Jaderná ponorka je věcička drahá jako sviňa. Dražší už je jen provoz letadlové lodi. Taková jaderná ponorka má ale jednu výhodu. Může plout pod vodou klidně až do toho Žlutého moře. Vypluje ze Sydney, ponoří se a nikdo neví, kterým směrem se ve skutečnosti vydá. V blízkosti Austrálie není jen Čína, ale také velmi lidnatá a relativně bohatá Indonésie. Není to daleko ani do Vietnamu, na Filipíny a vlastně ani do Indie.  Generální štáby všech těchto zemí teď přemýšlejí, jak na tuto situaci reagovat. Ne, není to nic příjemného, když víte, že brzy můžete mít jaderné ponorky takřka pod zadkem. 

Já bych si proto myslel, že Čína začne dělat nějaké svoje kroky a budou to kroky velmi asertivní, protože prostě musí. Nemůže si dovolit nereagovat na základnu jaderných ponorek. Samozřejmě to neznamená, že by Čína musela hned dělat nějaké vojenské kroky, ale rozhodně v regionu přibude zbraní, základen, nouzových plánů a zřejmě lecjaké jaderné rakety dostanou nové cíle. V případě konfliktu je nutné jako první zničit ponorkové základny...  

Postavit pro Austrálii jaderné ponorky, to není akce na tři měsíce. To potrvá roky. Dlouhé roky. Divil bych se, kdyby v čase, který zbývá, Čína nejednala. Tohle je věc, kterou v Pekingu nepřejdou jen tak. Nevím samozřejmě nic o tom, jaké má Čína možnosti, ale rozhodně se o tom dozvíme. Naše média si nenechají ujít příležitost informovat o "čínských provokacích." Tak jenom bychom si měli vzpomenout, že je to právě kvůli tomu, že smlouva o nešíření jaderných zbraní je další cár papíru použitelný jen jako toaleťák. Proč by například taková Malajsie neměla mít také nějakou jadernou ponorku že? 

A teď k nám do Evropy... 

Uvědomuje si u nás někdo na vládě, že USA docela klidně a s přehledem vyjebaly s jadernou mocností? Francie sice není tak velká mocnost, jak si tamní obyvatelé myslí, ale má jaderné zbraně, má jaderné ponorky a má jedinou jadernou letadlovou loď mimo USA. Má také na kontinentě poměrně velkou armádu, která je rozhodně bojeschopnější než wehrmacht  bundesewehr.  Francie je také poměrně velký trh i velká ekonomika. Přesto v USA neviděli žádný problém s nimi vyběhnout. 

Dovedete si představit, že jsme mnohem menší země, mnohem menší ekonomika, máme mnohem menší moc - předpokládá takový Opata, že by USA mohly stejně hladce vyjebat i s námi? Francie ještě nedávno na americkou žádost tlačila na Malijskou vládu, ať nepřipustí účast ruských žoldáků. A za pár dní tohle... 

Přepokládá u nás někdo, že v pátek může přijít z US embasy požadavek zase někde vyfotit Čuka a Geka, zadržet nějakého ruského občana, spustit nějakou aférku, obvinit z toho Rusko... a v pondělí nám americký soudruh Biden oznámí, že právě s Putinem podepsali restart vzájemných vztahů? 

Ono to k tomu totiž směřuje... Když se podíváte na poslední americké kroky, tak tam vidíte, že si konečně uvědomili, že Čína je jejich největší nepřítel. A také si v poslední době uvědomili, že nejsou schopní bojovat na více frontách. Proto to překotné stahování, proto ty ukončené intervence. Prostě je zapotřebí si uvolnit síly... Čína buduje námořnictvo a pokud ho vybuduje, USA už nebudou na moři jediným pánem. Všechny síly musejí směřovat tam do Pacifiku.

Je jen otázkou času, kdy si v Bílém domě nějaký poradce uvědomí, že Rusko v současné době nemá na to, aby ovládlo oceány. Že není důvod na Rusko tlačit, protože nějaké Evropa je Američanům ukradená.  Že by se s Ruskem dal udělat dobrý obchod. Volnější ruka v Evropě za spojenectví proti Číně. Koneckonců je i v Putinově zájmu nepěstovat si vedle svých hranic příliš silného úhlavního přítele. Jaké to asi bude, když naši ratlíci zjistí, že sice štěkali, ale páneček je už nepotřebuje? Ba naopak, že ze dne na den je mu český protiruský postoj na obtíž? Jak asi zareagují čeští rusobijci, až přímo z USA přijde rozkaz připustit k tendru na Dukovany Rosatom, protože je to součástí širší dohody mezi velkými kluky? 

Chápe u nás někdo, že dnes ještě usnou s vědomím skvělého přátelství s USA, ale zítra ráno  pak zjistí, že všechno už je jinak? 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (173 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Nikoli, národ čížků tu není proto, aby něco chápal.
Národ čížků je tu proto, aby kupoval uhlíkové odpustky, chodil denodenně do háku až do sedmdesáti let věku, nejlépe na čtyři šichty, a aby splácel hypošky bankám, v nichž mají silnou, nebo ještě lépe exkluzivní účast občané z Jů eSEj.
Takže krutý debakl našich atlantických spolusoudruhů je sice relativně krutý, avšak poučný a vzdělávací.

Průměrný počet slepic: 4.9 (67 hlasů)

Vidláku dělám to nerad, ale jediné v čem s Vámi v tomto článku souhlasím je fakt že mocnost samozřejmě vyjebe se státečkem bez armády a opravdových spojenců kdykoli se jí to bude hodit.
K australským ponorkám : v letech 1996-2003 Austrálie postupně uveda do služby šest ponorek třídy Collins. Dieselektrické, dlouhé 78m, s posádkou 42 námořníků a deklarovanou konvenční výzbrojí. Nicméně z torpédometů lze vypouštět i protilodní raketové střely. Už tehdy se nejednalo o běžné pobřežní ponorky, které mají délku kolem šedesáti metrů a posádku asi 30 lidí. Životnost dnešní ponorky je cca 25-30 let, takže k obměně typu stejně muselo dojít.
To co původně projednávali s francouzi rovněž nebyla žádná pobřežní ponorka : třída Barracuda jsou už velká stometrová hovada s více než sedmdesáti lidmi na palubě a především jsou to ponorky s atomovým pohonem. Tento projekt byl trochu zmenšen a vybaven dieselelektrickým pohonem a voila - máme tu levnější exportní typ pro autralany : Shortfin Barracuda Block 1A. Mimochodem i zde by amerika byla na stavbě účastna, konkrétně firma Lockheed Martin.
Realita : Francie začala třídu Barracuda konstruovat v r.2002 a zatím byl spuštěn pouze jeden předsériový prototyp. Stavba této třídy pro vlastní námořnictvo se opakovaně zadrhávala a zastavovala. Dosud francouzi nemají ani jednu Barracudu a o nějaké stavbě pro australana nemůže být pochopitelně vůbec řeč.
Ve světle těchto faktů by nás nemělo překvapovat, že Austrálie nakonec objednala osvědčený sériový typ z USA. Evidentně ponorky potřebují, protože před vlastní stavbu podle americké dokumentace (to je za optimálních podmínek 15 let) chtějí pronajímat americké stroje, asi jako my Gripeny.
Předpokládaná mašina : americká třída Virginia : délka 115m, posádka 124 lidí, deklarovaná výzbroj : torpédomety a taktické rakety Tomahawk. Na rozdíl od francouzkého zatím spíše projektu se jedná o osovědčenou kontrukci, moře dnes brázdí 21 sériových strojů bez větších technických problémů, další lodě se staví a ještě nějakou dobu stavět budou. Už před australskou objednávkou bylo jistých dalších 20 mašin jen pro US NAVY.
Poslední oprava : pohon atomové ponorky nemá nic společného se smlouvou o nešíření jaderných zbraní. Atomový reaktor v ponorce není brán jako jaderná zbraň. Žádná v příspěvku uvedená ponorka není zkonstruována na vypouštění strategických raket s atomovou hlavicí. Neumožňuje to velikost vypouštěcích sil. Jediné co připadá v úvahu je teoretická možnost opatřit Tomahawky jadernou hlavicí (technicky vyzkoušeno), ale i v tomto případě z toho nebudeme mít plnohodnotnou strategickou ponorku, protože budeme muset k pobřeží nepřítele (omezený dosah Tomahawku), omezenou velikost nálože a budeme silně limitováni i způsobem vypuštění střely.

Průměrný počet slepic: 4.5 (48 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

při všech pravdivých údajích - např. atomový pohon opravdu není atomová zbraň - jste zamluvil smysl článku, totiž že transakce proběhla velice nestandardně. USA si tedy vytřou p*del nejen se státečkem bez armády, ale i s významným spojencem.

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

In reply to by J. Hruška (neověřeno)

Trvalý odkaz

Informace o "nestandartním průběhu" transakce jsou dány našimi médii, která vzala v potaz kvikot ublížených francouzů. Jsme s nimi EU tak nás podle toho informují.
Ti blbější z nás toto stanovisko berou v potaz jako absolutní pravdu.
V reálu mají tyto smlouvy vždy klauzuli o odstoupení - povšimněte si, že Makrolon nikde nevyhrožuje soudem nebo smluvními sankcemi za nesplnění smluvních závazků ze strany Austrálie.
Povím Vám sladké tajemství, on ani vyhrožovat nezačne.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

In reply to by J. Hruška (neověřeno)

Trvalý odkaz

vám nakecal, že francie je významný spojenec?
Kdybyste napsal - PROBLÉMOVÝ SPOJENEC - bylo by se bývalo vaše tvrzení blížilo mnohem více realitě.
Viz pozastavené členství Franíků v NATO, viz žůžo dobrodrůžo v Afghu a v dalších ropných státech vůbec, viz betonové atrapy shazované namísto skutečných pum v Kaddáfího Libyi, blablabla...

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Jste trapní ... myslíte že to je k něčemu dobré?
Já vím, nemyslíte...pracujete.

Průměrný počet slepic: 3.8 (21 hlas)

na třech počítačch.
(Vidlák taky nesedí každý den o půlnoci u počítače s prstem na entru, aby přesně v 00:00 odpálil článek)

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

že uvedené je tak trošku na revanš EU za Nord Stream II a další vyfikundace EU proti USA zájmům, ale jinak plně souhlasím, a sám jsem to psal (jinde, ne tady u vás) už při domlouvání stahování USA z Afghanistánu (nemyslím si, že se jedná o nějaké překotné stahování)), že se prostě připravují na Čínu a bude jim každý dollar dobrý.

Průměrný počet slepic: 1.9 (27 hlasů)

Ty se o to myšlení radši ani nesnaž, trolí blbe.

Průměrný počet slepic: 3.8 (30 hlasů)

Nord Stream vede do Francie nebo do Německa?
Spolufinancoval ho Brusel nebo Německo?

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Což je v podstatě vedoucí a hlavní země EU, i když Frantíci by to taky rádi. Pak tu máme ty nedávné hospodářské války, nedodržování sankcí některýma zeměma EU. A USA se určitě v tom globálu nezabývají každým jedním státem v Evropě.

Průměrný počet slepic: 1.8 (10 hlasů)

In reply to by kebab (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy jste byl ve vládě USA, že víte, čím se ta vláda zajímá a čím ne ?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Ne, nebyl. Ale mám oči uši a umím číst i jiným jazykem, takže vím, co se skutečně kdy dělo :-)))))
A vy si primárně přečtěte to mé uvozující "No, já osobně si myslím, ...."
Mohu si něco myslet, mít názor, že ano? Nebo ne?

Průměrný počet slepic: 2.2 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

1. Jaderná ponorka není jaderná zbraň, pokud není vybavena jadernými střelami. Existují i jaderné ponorky, které takové nosiče nemají, mají jiné úkoly (zpravidla stíhat cizí ponorky). Jaké mají být ty austrálské netuším, ale jaderné rakety nutně mít nemusí. Spíš bych se tomu dost divil.
2. Někde v knihovně mám knihu, dosti ponurou, kterou jsem četl kdysi v mládí. Nevím, zda vyšla česky, mám ji v polštině pod názvem "Ostatni brzeg" (Poslední pobřeží), Svět je již zcela mrtev po jaderné válce, jen poslední americká (jaderná) ponorka kotví u posledního (a též postupně umírajícího) pobřeží, v Austrálii. Nakonec navštíví mrtvé pobřeží USA i Evropy (totální zkáza) a připluje se potopit zpět do Austrálie. K jaderné válce, kterou vlastně nikdo nechtěl, došlo pouhou souhrou hloupých náhod. Ani se v té knize moc nenasazuje na Rusy. Bylo i zfilmováno s G.Peckem v hlavní roli, podle mě hodně nezdařile (jako love story), kniha je o dvě třídy lepší. To jen jako poznámka na okraj a pro pobavení.

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)

Autorem té knihy je Neville Shute (snad si to pamatuji správně). Asi to bylo tenkrát dost působivé, když si to pamatuji, podobně jako Vieja Meriho (Fin) a jeho "Lovce lebek".

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji za tipy. Knihu jsem stáhl v němčině jako epub.
Ten Fin se ale jmenuje Veijo Meri, taky jeho Lovce lebek se mi podařilo sehnat v elektronické podobě

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji za tip na knihu, viděla jsem kdysi novější verzi filmu z r. 2000, jmenuje se stejně, jako ten s G. Peckem - Na břehu. Shuteho mám ráda, čtení je to působivé, i když povětšině nijak povzbuzující.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dík za tip, Godote. Máte-li další (či budete-li mít v budoucnu) sem s nimi, rád si něco nového přečtu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

protivný, jak dvě hovna za sebou.
Soudruzi moudře pravili, že ponorka s jaderným pohonem je jadernou zbraní, tak je jadernou zbraní. Konec, tečka. Již naši soudruzi před sedmdesáti a něco lety volali, že bourat bábovičky si nedáme!!!
Chlape, jak chcete být jednou krásný mladý (blbost nevadí), když furt melete svá jedině nesprávná moudra???

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Autor má pravdu - i nnás mohou USA potrestat tím, že nám zruší zakázku na jaderné ponorky. Hnusný kapitalisti!

Průměrný počet slepic: 2.2 (30 hlasů)

…. ale určitě nám budou chtít vnutit svůj (japonský) jaderný reaktor. Pěšky jako za vozem.

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)

něj nelze střílet, anebo jej použít místo munice...

To je jak v tom soc prc vtipu z rádia Jerevan.

Naše sovětské traktory míru milovně oraly poblíž čínské hranice, když tu náhle na ně zaútočily neznámé ozbrojené bandy svými děly a kulomety. Naše sovětské traktory nejdříve palbu opětovaly a poté mírumilovně odletěly na svou základnu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

Tak muzes napsat, jak by si se citil jako rusobijec, kdyz by v ramci dohod velkych kluku z USA prisel prikaz dukovany=rusko :D

Jak by si se citil, kdzy sji investoval tolik roku a svoji povest do nenavisti proti nejake zemi a stejne jako Frantiky by te podrazili a musel si verejne rici "rusko je nejlepsi volba na dostavbu" :D

Ale chápu, radej napises "zrusi zakazku na ponorky", ale uz ti hloda cervicek pochybnosti, co kdyz ten hloupej Vidlak ma pravdu a ty budes muset verejne rici "mám rád rusa a chci aby stavel dukovany/temelin".... To se pro tebe svet v zadel obrati a ten pocit ponizeni a zrady... Poznas jak se citil Makron nebo nasi lide v 1938, kdyz je zapad zradil ;)

Průměrný počet slepic: 4.7 (35 hlasů)

prostě tyhle hoši začnou psát a chovat se podle toho, jak bude vítr foukat, a budou se tvářit, jako kdyby tak psali odjakživa, a většinou tomu budou i věřit. Bývalý senátor a europoslanec Štětina budiž příkladem. Nějaké ponížení a zrada nejsou pro tyto lidi kategorie, kterými by se vůbec zabývali, oni svět "chápou" trochu jinak.

Průměrný počet slepic: 4.8 (48 hlasů)

Přesně jak psal Johan Pohan. Oni takhle nepřemýšlejí. Kniha 1984 tento doublethink krásně popisuje. Mohu dneska věřit, že nepřítel je Oceánie a uprostřed proslovu to změnit na Eurasii a vůbec mi to nebude divný. Strana rozhodla. To, že mohou psát a jsou vydáváni na mainstreamu je ,jak už to popsal v Prolomení hradeb i v Cestě z nevolnictví (neplacená reklama) Hampl, jejich povahová vlastnost. Nejseš-li dostatečně správně názorově ohebný, nikdy se v korporátu neprosadíš.

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)
Trvalý odkaz

Svět vždy byl dynamický, vždy někam spěl a spolu s tím se i měnily priority. Konec konců, my bychom si také přáli aby Česko sledovalo své zájmy. Bohužel se neshodneme jaké to jsou zájmy. Jeden hot, druhý čehý. Jednou náš president horuje pro 2% HDP na války a za pár dní, po výprasku od domorodců v Afghánistánu, to považuje za plýtvání.
Čili, politika USA odpovídá době a je zaměřena na své potřeby. To, že USA nemohou bojovat na dvou frontách je zřejmé. USA jsou oceánská mocnost a dnes je v pohybu Pacifik. Rusko je typická kontinentální mocnost a navíc má vše co potřebuje. Nemusí expandovat ven. Na sto let má prostor na vnitřní expanzi. Čína je smíšená ale potřebuje přístup na jih, až do Afriky, kde hledá surovina které nemá. Musí se střetnout s námořní mocností. Mírumilovně či vojensky. Čína dávala a patrně dává přednost obchodu. USA mocenské - vojenské - expanzi.
Proto je pro USA nutné zabránit spojenectví Číny a Ruska. Změnit myšlení a pochopit že Čína je stále silnější trvá dlouho. Pak ale může opravdu dojít ke změně kvantity v novou kvalitu. Na poloostrov Evropu zmítaný vnitřními krizemi nebude možné brát ohled. USA Rusko již na svoji stranu nedostane, ta možnost byla promarněna, ale Rusko může být garantem toho, že Čína nezničí USA. Cena bude pro USA levná. Opuštění východní a střední Evropy. To by mohlo na nějaký čas přinést klid posthabsburskému prostoru, který se brání etnickému zničení.
A nějací Kolářové, Opatové, Mitrofanové a podobně budou nutnou, ale bezvýznamnou ztrátou. Zvládnou to jako novinář a exposlanec Komárek, neuvěřitelně uvěřitelný případ chameleona všech barev.
Pro nás, pokud nevyrostou noví politici, to neznamená nic. Musíme se především starat, aby mládeži nevymyli mozky až na dřeň. Být připraveni.
Že budeme hozeni přes palubu je realita, jde jen o to nedopadnout jako dříve bohatá Ukrajina, dnes chudičký otloukánek Evropy a zásobárna levné pracovní síly..

Průměrný počet slepic: 4.6 (52 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejdůležitější je nespadnout do jednoho pytle s islamizovanou západní Evropou. Je vidět ten úpadek strategického myšlení, kdy dnes USA tlačí k sobě Rusko a Čínu (i Írán). Dřív Kissinger se je naopak snažil rozdělit. I Brzezinski varoval, že sjednocený kontinentální blok by mohl oceánskou moc USA ohrozit. Ta dualita pevniny a oceánu to už je vlastně myšlení A. Dugina (kniha Velká válka kontinentů).

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moc bych se nasmál, kdyby si k volnému obchodování v Evropě řekl Putin ještě o navrácení Aljašky ... s tím, že realizaci už klidně provede jeho nástupce.

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Pokud Australanům neprodají v té ponorce rakety s jadernými hlavicemi, samotný reaktor v ponorce smlouvu neporušuje. Ledoborec s reaktorem v ruské Arktidě taky není zbraň. Problém je jinde, že Niový Zéland odmítá, aby takové ponorky vpluly do jeho vod. Bojí se nehody reaktoru a zamoření přírody.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

Nový Zéland chce přežít, nechce být něčí hloupostí zničen. V zájmu svých občanů se snaží vyhnout jakékoli konfrontaci. Jednou může být zemí, která se stane kolébkou nové civilizace. To je chvályhodné.
Ale drobnost. Nemůžete srovnávat vyzbrojenou jadernou ponorku - to je zbraň a díky jadernému pohonu i účinnější než ponorka konvenční - s atomovým ledoborcem, který zbraní není a není vyzbrojen.
Zajímavá je otázka, zda létající střela vybavená atomovým pohonem a vyzbrojená klasickou hlavicí, je atomová zbraň či není.

Průměrný počet slepic: 3.5 (15 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím žádná taková není v provozu.
A pokud by byla, byl by to druh velmi slabé "špinavé bomby".

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proto tam mají muslimských migrantů na dávkách, jak naseto a plošně odzbrojili obyvatelstvo, jako v Británii.
Teď ještě tu o Karkulce.

Průměrný počet slepic: 3.9 (23 hlasů)

Podle wiki i CIA Fact Book je na NZ muslimů 1,3%.
49% populace je bez vyznání a 36% jsou křesťané.
Zbytek jsou hinduisté, buddhisté, sikhové a pod.

Nepletete si Maory s Maury?
Už jsem na takového "odborníka", co se přitom holedbá svým učitelováním na vysokých školách, narazil.

Průměrný počet slepic: 3.5 (19 hlasů)

je chráněné území. Alternativní prostor pro globální vládu. Švýcarsko už nedostačuje, Evropa je nestabilní.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

kolik jich tam je.
Rozhodující je, že mají povoleno mít náboženské stavby a shromažďovat se kolem nich. To myslím ve fyzickém významu i přeneseně.
Neboli mají možnost si zřizovat svá duchovní a vzdělávací centra.
Základní kámen vedoucí k množení a radikalizaci je položen. Vše další již není otázkou "zda?", nýbrž "kdy?".

Průměrný počet slepic: 4.4 (19 hlasů)

přátelství, tímto příspěvkem jste namlel totální hovna.
Jediný teroristický čin na NZ totiž spáchal čistočistej běloch, zbraněmi dovezenými z Austrálie a vystřílel mešitu.

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

Do jakého kolena jste studoval dotyčného rodokmen, že víte, že to byl čistočistej běloch?
Máte nastudováno vzájemné skóre nemuslimové kontra na Novém Zélandu expandující islamistické buňky, kriminalita a čištění ulic a čtvrtí, násilí přistěhovalců v školách a požadavky po vládě, včetně života z přídavků, že něco melete o jediném teroristickém útoku?

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

lépe příště,
učit víc a žádné hřiště.
Znovu zopakuji - není otázkou "zda?, nýbrž "kdy?"
Že vám to zatím ještě nedocvaklo, za to opravdu nemůžu.
Kolik let trvalo, než se udál ve Francii první nábožensky motivovaný útok od organizovaného dovozu první várky připrchlíků z Afriky?
Teď mám na mysli zběsilý úprk Frantíků z jejich kolonií, nikoli soudruhy inženýry ze Sýrie.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

No k tomu zlýmu bělochovi - teroristovi
Myslím že by se měl každý nejdřív podívat na video z kamery, kterou měl ten zlej kluk na hlavě. A pak kriticky posoudit zajímavé momenty. Třeba když vejde do hlavní místnosti v té mešitě, oběti už jsou sami od sebe nakupeni podél stěn, nehýbají se a terorista je začne kropit ze samopalu. No a to je zajímavé - ze zdí se nepráší, okna se nerozbijí, předpokládám že ranění by se škubali při zásazích. Žádné viditelné zásahy. Zkrátka nic se neděje, všichni dál leží, terorista odejde, jede k další mešitě a cestou v autě při jízdě ( v uzavřené kabině) jen tak z plezíru vystřelí z brokovnice. Udělá to takové malé puff a nic, auto je celé, jede dál. Na fotkách z doby po zatčení je už ale auto s vyskleným předním sklem, někdo logickou chybu napravil. Je to stejné jako akce Skřípal, Čuk a Gek ve Vrběticích , naprosto nevěrohodné scénáře média promění v pravdu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Překvapivě i mezi Maory jsou muslimové, i když zatím jen malá menšina. Imámové z jižní Asie tam agitují hlavně mezi gangy. Jsou různé maorské motokářské gangy.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

ledoborce jeden kontejner s odpalovacím zařízením pro rakety, druhý kontejner s velitelským stanovištěm a třetí kontejner s raketami samotnými?

Průměrný počet slepic: 3.9 (10 hlasů)

Větší lodě jsou stabilně sledovány. V roce 1962 podobné kontejnery na palubách spustily Karibskou krizi.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

budou všichni vědět, že mám o jedno odpaliště víc, než ti druzí.
Kromě toho ještě existují poklopy do podpalubí a maskovací sítě a maskovací polystyrény. Srbové se z těchto propriet bleskově naučili stavět neexistující tanky a auta a mosty a silnice. A velmi úspěšně, jak posléze zjistili soudruzi z NATO. Pokud si dobře pamatuju, skóre bylo cca 10 000 bomb a 13 opravdu zasažených tanků, takže žádná hitparáda.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Targusi, drobný problém byl v tom, že Státy nasadily víc raket než Srbové maket.
V reálu se tehdy srbská armáda o moc víc než na ty makety nezmohla. Těžko to můžu brát jako srbské vítězství.

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

tuto pseudoválku vyhrál, já jsem vám předložil obtížně vyvratitelná fakta o úspěšnosti maskovacích prací srbských vojsk. Soudruzi z NATO se naparovali, že zničí všecky jugoslávské tanky (tehdy to ještě byla Jugoslávie). Snad mi nebudete tvrdit, že jejich armáda měla třináct tanků.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

v boji s letadly NATO se přece jen utkaly i mikrovlnné trouby, rozmístěné po poli , otevřené krumpáčem (aby vyzařovaly). Na palubě letadla nebyl čas analyzovat, zda spektrum signálu může-nemůže znamenat reálné nebezpečí a tak se do zářičů prostě pálilo, protože byla zjevně porušována lidská práva.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Rusáci používaj jako maskování standardní přepravní kontejner.
Střely lze odpálit jak z dopravní lodě, tak i z plošinového vagónu nebo kamionového návěsu.
A celej zbylej demokratickej, svobodnej, inkluzivní a multikulturní svět se může podělat:
https://www.youtube.com/watch?v=iwkxJeVhNOM&t=5s

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)