Ještěrův úkrok stranou

Autor

Možná vás to překvapí, ale já osobně jsem očekával, že Zeman Lipavského nejmenuje, pak že dojde na tu kompetenční žalobu a Rychetského spravedlivý ústavní soud jednou provždy určí, že o složení vlády se nerozhoduje na Hradě. Že výsledkem několikaměsíčního rozhodování bude nález, který z českého prezidenta definitivně udělá kladeče věnců a podepisovače listin, které mu přistrčí jiní. 

Měl jsem v hlavě článek, který jsem chtěl samozřejmě doladit až podle skutečného výsledku, ale jeho leitmotivem mělo být, že mi to nevadí a naopak, že to vítám. 

Ano, já jsem Vidlácky chtěl, aby se prezident stal kladečem věnců a podepisovačem věcí, které nemůže změnit. Měl jsem pro to následující důvody: 

1. Zeman za chvíli skončí. A i když se mluví o velkých Babišových šancích, pokud by kandidoval na prezidenta, tak já si tím nejsem tak jistý. Podívejte na knížu Kchárla - ten prohrál vlastně jen proto, že se nechal přistihnout, jak neumí hymnu a kvůli jedné větě, že Beneš patří před soud v Haagu. Nikde není řečeno, že se nějaká takto malá chybka nestane i Babišovi. Nemluvě o tom, že týden před druhým kolem voleb by si novináři vzpomněli, že svojí práci chtějí dělat dobře a ne rychle... a vytáhli by zase nějaký Babišův hřích, který ani hříchem není, ale to by se zjistilo až po volbách. Zkrátka není nikde řečeno, že další prezident bude vlastenecky smýšlející člověk razící politiku všech azimutů a ekonomické diplomacie. Příští prezident může být kovaný sluníčkář stejně jako to mají na Slovensku. 

2. Pamatujete si ta silná prohlášení různých kandidátů na prezidenta, že by nejmenovali Okamuru, že by nejmenovali Babiše, zkrátka že by to udělali podle líbodémo a samozřejmě by si nikdo nevzpomněl na nějakou ústavu a nějaké žaloby by byly zbytečné, protože kdyby byla prezidentkou třeba Milka, tak samozřejmě ústavní soud dojde přesně k opačnému nálezu, než když jde o Zemana. Nedělejme si iluze. Kdyby ta Fialova kompetenční žaloba na Zemana dopadla, tak by tohle už nešlo. Kdo má většinu, ten by byl premiér a vláda by se sestavila podle toho. Nějaká budoucí Milka, Langšádlová, Petr Pavel, senátor Fischer a podobní by byli víceméně ze hry. 

3. Je to vlastně podobné, jako když se kdysi domluvila ODS a ČSSD na změně ústavy, aby se propadlé hlasy ve volbách přepočítávaly více ve prospěch velkých stran. Nakonec z toho nejvíc těžil Babiš. Tohle by bylo dost podobné. Z degradace prezidenta by mohl nejvíc vytěžit nový lídr alternativy, který by díky tomu nemusel dělat tolik kompromisů, nemusel by se s líbodémo tolik ušpinit a o směřování země by se víc rozhodlo  ve volbách méně při zákulisních tanečcích. Podívejte jak to vypadalo teď, když k Zemanovi naklusali budoucí ministři a hned se jim z vlastních řad dostalo nadávek za to, že na Hrad vůbec šli. Myslíte, že třeba Okamura by to neschytal podobně, kdyby musel naklusat na Hrad za Langšádlovou a vysvětlit jí, že má většinu? Myslíte, že by ho alternativní příznivci volby jedině dobra hned nezačali kamenovat? 

Zkrátka a dobře, já jsem očekával, že si Zeman zařídí, aby byl prvním a posledním silným prezidentem. Aby po něm už byl na hradě jen nějaký nýmand bez možností, bez pravomocí, který nebude schopen ničeho. Který prostě podepíše co mu přinesou, protože to tak bude mít v ústavě. Nestalo se. 

V principu to především znamená, že prezidentská volba i nadále bude něco jako volby do poslanecké sněmovny. I nadále nevolíme ceremoniáře a vítače zahraničních delegací, ale spolutvůrce českého politického směřování. Znamená to mimo jiné více taktizování, čili to co většina voličů už ani neumí. Znamená to opravdu přemýšlet nad volbami menších zel, když není možné si vybrat dobro, znamená to víc přemýšlet dopředu. 

... a znamená to také zachování ústavní pojistky. Znamená to, že pokud se příštím prezidentem stane nějaký ojroúderník, což je klidně možné, tak to budoucí český Orbán nebude mít vůbec jednoduché a bude muset být téměř Gottwaldem, aby budoucí prezident všechny jeho návrhy přijal. Nedivte se, že ze současného stavu nemám vlastně žádnou radost. 

Vlastně by mi vůbec nevadilo, kdyby Zeman v pátek udělal naprosté faux pax, že si to rozmyslel a Lipavského prostě nejmenuje a ideálně kdyby nejmenoval ani Rakušana. Ať to rozhodne soud. Nevím, jestli si to někdo uvědomuje, ale za rok v tuto dobu zřejmě budeme muset opět volit menší zlo v podobě Babiše a doufat, že mu to vyjde i přes nátlak novinářů i německé a americké ambasády, protože jinak tam bude sedět nějaký hajzlík, který by Fialu nechal dovládnout, i kdyby to byl největší idiot pod sluncem.  Opět budeme volit se skřípějícími zuby. A opět se najde dost blbců, kteří budou tvrdit, že nemusíme volit menší zlo, že můžeme volit  dobro v podobě nějakého alternativního nýmanda typu Lubomír Volný...

... a pak se budou všichni ti voliči dobra divit, jak hladce nám líbodémo převzala všechno. Což se děje i teď. Ještě budu mít hodně příležitostí jízlivě připomenout, že v parlamentních volbách propadlo milion hlasů, které kdyby si rozdělili Babiš s Okamurou, tak by nebylo o čem mluvit a dneska bychom měli Babiše za premiéra a Okamuru za ministra vnitra.

A vlastně není vůbec dobré, když Rychetského skvadře zůstane možnost rozhodnout o prezidentské kompetenci někdy  v budoucnu ve jménu zabetonování pozic Miroslavy Němcové. 

Jasně... celá situace má i svou kladnou stránku... Příští týden tu bude nová vláda, která bude odpovědná za to, aby zemi vyvedla z Babišovy drahoty, aby ukončila drakonická covidová opatření, aby zrušila povinné očkování, aby zavedla nová mnohem lepší covidová opatření která se nikoho z nás prakticky nedotknou, aby zkrotila inflaci, dostavěla Dukovany i Temelín, zredukovala počet úředníků na ministerstvech, zlepšila práci ve sněmovně, urychleně dobudovala dálniční síť, napravila vztahy s Ruskem a Čínou a zároveň dávala důraz na lidská práva, zavedla grýndýl, který je přece příležitost, podpořila Ukrajinu a její spravedlivý boj proti Rusku... já toho musím nechat, samým smíchem nejsem schopen datlovat do klávesnice. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (160 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Několikrát tu již padlo, nechme čas pracovat. Ten je neúnavný a nepodplatitelný. Pro tuto chvíli je rozhodnuto a není nad čím spekulovat. Jen chvíli počkat a mezitím se věnovat něčemu užitečnému i méně užitečnému - třeba chvíli studovat Machiavelliho, politiku nebo něco podobného. A na příští rovnodennost se zase věnovat těm veledůležitým otázkám a problémům.
Ke komentování toho bude habaděj i dříve. Doma a hlavně ve světě, kde se tlačí na pilu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (29 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je třeba se soustředit na Vánoce.
Letos nás bude u stolu šest, bohužel už ne moje maminka, zesnula tiše minulý týden ve věku 88 let. Tak na ní budeme jen vzpomínat.
Taková ztráta ovšem nic neubírá na nutnosti připravit jídelníček. Cožpak Štědrý den, ten je celkem jasný. Na Boží hod plánuji svíčkovou z daňka, na Štěpána asi kachničku.
Už mám doma připravenou dostatečnou zásobu veltlínu z Wachau a hlavně bedničku Chateau Cantemerle 2011 (Haut Medoc, Grand Cru Classe).
Vyzkoušel jsem nový recepis na svařené víno. Karamelizovaný cukr, badián, hřebíček, nové koření a kůra z pomeranče a citronu - to vše svařit na jakýsi sirup, procedit a připravit do lahve. Až přijde chuť na svařák, pak červené víno rozehřát (nevařit!) a okořenit podle chuti tím sirupem. Je to báječné. Víno samozřejmě stačí obyčejnější, třeba mnou už zde zmíněný Luberon z Provence - samozřejmě žádný "šit" to být nesmí, ze špatného vína se nic dobrého neuvaří.

Průměrný počet slepic: 4.4 (42 hlasů)

…. z postele.
Zapomněl jsem na celou skořici......

Průměrný počet slepic: 4.3 (25 hlasů)

Godote, nezapřete se. Já se těším na dobu povánoční a posilvestrovskou. Na nepopsaný panenský nový rok. Na Vánoce, stále to ještě takto i já neznaboh mohu psát se těším na tvorbu bramborového salátu. Každopádně, brambory v něm musí být. A jablko a ...a... taková malá tajemství. mění se to podle chuti a inspirace a proto se těším.
Na pití je to jednoduché, sokolovské pivo Permon, karibský rum a plantážník z něj - nebo z toho českého rumového likéru - také klasický svařák z nostalgie na mládí co je již v dálné dáli a jako vzpomínka na slunečná léta na ostrovech sangría s mraženým ovocem. A od Nového roku se po letech pustím do Soudce Ti. Čína jde nahoru a příprava je nutná :-)

Průměrný počet slepic: 4.5 (28 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

...v podstatě máte s Godotem recht. Co vlastně zbývá? Taky to při tom vývoji mohou být poslední "regulerní" Vánoce. Kdoví, kdo příští rok bude v kolébce a kde bude kolébka. A Tři králové budou třeba všichni kominíci (jestli je tedy seženou ze zahraničí) a u jesliček může být i velbloud. A na obloze poletí Půlměsíc s dlouhým ohonem (já doufám, že už bude po erekci)
Z komory vyházím věci a udělám zní vinný sklípek a budu prodávat jenom archiv. No vlastně blbost, dělat kozla zahradníkem :)
A ti krásní a mladí nás nechápou neb jsou digitalizovanější......

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Robertiku 007 pravda neexistuje ,jen prý názory.Dobrá.

Názor investifgativce z naši Avantgardy teamu SV je poprve v dějinach republiky začit propagovat PŘIMOU DEMOKRACII ,ale pozor Občanskeho typu tj nejen pomáhat politickým formacim v přimem kontaktu s občany zjisťovat proč prohravaji či vyhrávaji volby.Oni totiž jsou jak všicni vite námi občany placeni ALE ,
Zda taky nás OPRAVDU zastupuji občany je otázkou a nikdo to nezjištuje !
Co zjištěni přináši naš investigativec to je nyni sepisováno a mohlo by se se i tady objevit!
V tomto okamžiku mě cenzura VYMAZALA a musela jsem využit znalosti internetu,aby tento koment nebyl zničen ještě předtim než to dopišu.

Jistě všichni vite,že zničeni významu slova SOLIDARIRTA a zástrk hlavy do pisku včetne ohnuti hřbetu do formy luku nepomuže NAOPAK bude signalem,že vám všem hrozi od "vzdělanců"zla vychovaných na prvni prioritě ovládáni davů hezky digirtalni koncentrak.
Zkusim to odeslat jako úvod dalšich komentů,nebot znovu hrozi jeho vymazni,objevuje se totiž upozorněni na lište,že budu upálena!

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Solidarita je totiž ten nejbezočnějsi způsob jak vyhrát volby a to by bylo po 32 letech mlčeni jehnňatek určenych na poražku to pravé!

Proto se taky VŠECHNY politicke formace brani vztekle miněni občanů,že je třeba otevřit pod članky na WEBECH POLITICKÝCH SUBJEKTU diskuzni rubriky se zajištěným pozor BEZBARIEROVEJHO PŘISTUPEM jako je tady, už vzorově funkčni a nevymlouvat se,že se musi obcane prizpusobit kakofonii na FRCBUKU,kde za nic nikdo neruči a navic se řika,źe tamni nešťastnici ho využivaji jako vrbu a majitel už na nich vydělal prodejem jejich adres 80 miliard dolaru.
Představte si,kdyby nekdo takto začal tvorřit čočku,no jak by to prospělo našsim zastupitelům!
A vo tom to je a doufam,že i bude,když se zjisti obsah slova SOLIDARITA!

Mir s vámi válečcnici ,nebo taky ne a ukradou vám i ty vidle!

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to doufam jenom prozatim?Proč tedy jsou aktivována masivni opatřeni s cilem zničeni komentu a pokusy zacpat rychle pusu všem dalsim známýym a neznámým husitům?

Tato dvě sděleni,jak to vypada,budou vykoupena režimnimi piráty a i ČSSD vnitráky zacpanim pusy s vědomim,že vystaši neexistujici vyznavače SOLIDARITY a všechny dalši domorodce ,nebo co nebo jak?
No to je varováni a boži dopuštěni včetně dárku na vánoce,když se má prý ted brzy i něco dit u toho čerta Putina?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dvomilionova strana byla verchuškou přivedena ke krachu.Nasi awantgardiste mluvili přimo se všemi "přecedy a činovniky"a to včas včas v as!

No byl to zajimavy zážitek.S jednim tamnim lidrem JUDREM to,ale dopadlo zajimavě.Nejprve nas chtěl přátelsky pozat do sklipku.Tak jsme mu řekli,že by jsme se tam nevešli.
Mame přiliš mnoho členstva a on je taky našim SV členem!To ho zarazilo a ptal se jake tedy má čislo LEGITIMACE.
No to byla voda na náš mlýn!
Dostal odpoveď jak vyšitou.
"Mistopredsedo,kdyby legitinmace stála 1 korunu museli bychom mit 8 275 752 koňur.
A bylo po vtákách!
Přecedovi jsme řekli,že máme navod jak by KSČM mohla přesvědčivě zvitěězit ve volbách a ziskat si nejen nove volice v doposud nevidanych čislech.
Vite co řekl?
" Mohu s vámi o tom "jednat",očividně po ns NĚCO CHCETE!"
Vůbec si totiž nedovedl přesstavit,že by tomu mohlo bý NAOPAK tj politicka strana přeci potřebuje volice bez nich je to NULA!
Toto vadné vêdomi přetrvava DODNES,jak nas informuje naš investgativec a protože chceme mluvit "přim"o z jednotlivými činiteli té strany a to i nyni no tak dostali prý přikaz nám už nezvedat telefony a jejich ustredna nas má,pokud vůbec funguje,přepinat na agenturu ARGUSOVO OKO tj hlidaci agentura budovy čili VRATNNEHOOO. . .

Mezitim jsme si zjistili i telefony kanceláře nové předsedkyne v domněni,že zachová tradici a bude v ponděli ve své kancelaři,aby tedy byla v připadě dotazů potencionalnich voličů k dispozici,no ta přimá demokracie a zajišťovala spojeni s voliči!
No ona je k nezastiženi,neni ani v Bruseli a nikdo nám nechce dát dalši telef.čisla možná i ji snad doposud nedali ani telefon,aby mnoho sympatizantu KSČM mezi nami v SV se zeptalo,kdo tedy bude vést chybějici propagandu zajišťovat ,kdyz byly zakazany a ucpany diskuzni rubriky a nikdo z nich se tady mezi námi neobjevi,aby to vysvětlil.
Takovavá ignorance a lhodstejnost je pozoruhodná !?
Mame tu vice historek a zkusime je dát načisto levè levici,nebo co máme dělat vi to někdo?

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rejžáci momentálně nepřiznaně stagnují, protože jsou už ohavně nenažraní a spousta výrobců se už musí poohlížet jinde, nebo si za rozumných podmínek domlouvá spuštění některých, pečlivě zakonzervovaných evropských a amerických provozů.
V Maďarsku je zakonzervován téměř celý závod MEV (Magyar Elektrónik..cosi) - vlastně bývalý, jen přejmenovaný Tungsram, aby nevyvolával "socialistické" asociace. Tungsram a později MEV uměl ve velkých kvantech vyrábět kvalitní, blbuvzdorné operační i výkonové zesilovače, komparátory, ale i jednočipy a paměti až do roku 2009 a to pro téměř celou Evropu. Sám mám ještě uložených několik "památečních" operáků od Tungsramu stejně, jako v Rumunsku pouze pouzdřených, francouzských a italských čipů nízkošumových OZ (čipy od SGS Ates)..
Fairchild, který byl jako samotný už docela v prdeli, protože ho dumpingem těžce podjížděl rejžák (třebaže dost tratil) - tak ten se spojil s ONSemi a už to fičí. Zde je důkaz v datasheetu diskrétu KSP10: https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/ksp10-d.pdf
Propojili výrobní provozy, Onsemi mělo svůj vývoj i sortiment, Fairchild měl svůj tradiční vývoj a má samostatný sortiment, který vhodně doplnil sortiment Onsemi.
Wafery jim pečou lidi u nás na Valachoch, v Rožnově a umí to zatraceně dobře, jsou v tom po Japoncích nejlepší, protože ON tam nalil do jejich výroby dost škváry a v Rožnově stále běží vývoj toho "malého odolného analogu a digitálu", který přesně potřebuje automotive, ale i spotřebka, např. low-drop stabilizátory, lightballast (spínané zdroje pro LED) a dělají i vynikající návrhy IGBT a tyristorů - to uměli už v 80.letech..
Japonská fabrika Renesas (bývalé Hitachi, špička na mosfety a IGBT) už zase jede na plný výkon, TSMC potíže se surovinami eliminoval - považte dovozem z Ruska - a vypadá to, že se dá dokupy i poslední z americké trojky, Texas. Možná se k takovému konsorciu výrobců polovodičů přidají i nedávno resuscitované, polovodičové divize RCA a také General Electric, který měl v automotive dlouho prim - lepší usměrňovače do alternátorů, než GE neuměl udělat krom Japonců (Matsushita) nikdo.
Ty poslední tři vyjmenované firmy, jsou totiž stále schopny vyrábět sice "jakoby" zastaralé, ale festovní a hlavně blbuvzdorné polovodiče s dlouhou životností, pro řídicí jednotky automotive - zcela přesně tak, jak to potřebují. Ostatně, provozy pro tuto výrobu měly tyhle dvě firmy, RCA a GE, zakonzervovány, byť byly opět jako v případě Fairchildu válcovány čínským dumpingem, který ale ojebáván, hovno vydržel. Automotive, ale ani spotřebka u Boschů, nebo elektronika do ledniček a sporáků nepotřebuje 5nm a užší technologie, tam je to naprosto k ničemu. Dokonce ani do infotainmentu se to nehodí, protože vývoj těchto nejnovějších supertechnologií ala TSMC, ještě zdaleka nemají ukončen. Nemají vychytánu spolehlivost a odolnost v podmínkách, které panují v automotive (teploty, vibrace, přesná regulace napájení atd).

Takže čína si bude moci nabouchat ty svoje předražený pajcovačky a šprajcovačky, kvůli kterým stálo evropské i americké automotive, do špic - a evropské automobilky pojedou dál, teď už nezávisle na vůli rejžožroutů.
Ideální by bylo, začít vyrábět i klasickou spotřebku z materiálu evropských a amerických firem, což je docela dobře možné.
Ten bývalý maďarský Tungsram toho uměl valit fakt kvanta pro celou východní Evropu, do větší části západní Evropy dodával kvalitní materiál pod hlavičkou renomovaných firem, které si u Tungsramu levnou a dobrou výrobu zadaly - například Philips/NXP, Siemens to bez obav montoval do Simaticů i telefonních ústředen a GSM BTS-ek.

Občas je dobrý si přečíst zprávy ze světa, od renomovaných velkododavatelů součástek, jako je například Ryston Group či SemicTrade.
Vážně se hovoří i o obnovení výroby pasivních a elektromechanických součástek zde v Evropě, kde to mělo dlouholetou, bohatou tradici u spousty firem - Wima, Rifa, Evox, ERO, ROE, Vishay, Philips, Vitrohm, Frolyt, Iskra, Bourns, Aripot.

Nejvyšší čas, poslat čínu s jejich pajcovanými shity a blikátky do prdele. Blikátka v podrážkách bot jsou zbytný.
A Indy s CDIL, ISC a CMI, co prachmizerně kopírují až 30 let staré, léty prověřené, japonské a americké modely polovodičů, ty taky.
Indům to učení tak moc nejde a nekupujou si licence, ani druhovýrobu. Takže vesměs reverzní inženýring, který se u polovodičů ne vždy zdaří - jak bylo ostatně vidět u nás, na MDA2020 a některých IO pro BTV.

Průměrný počet slepic: 3.2 (46 hlasů)

Ja jsem samozrejme rad za radu ohlasenych investic do vyroby polovodicu v Evrope, ale k Jeziskovi si preju, aby neskoncilo jenom u slibu. Vyroba je totiz energeticky narocna.

Bohuzel dale pak je to uz jenom ideologicke zatmeni mysli. Hazet na Cinu problemy v automotive odvetvi je jeste vetsi ukazka buranstvi a nenavisti k tridnimu nepriteli, nez demonstroval Trump. (ten to ale delal pro velikost a bohatstvi sve zeme, jako jini "vudcove" pred nim)

83% svetove vyroby chipu je Taiwan a Korea... Ale ti jsou taky zluti a zerou ryzi, takze je to jedno, proste za to muze Cinan.

https://www.techrepublic.com/article/global-chip-shortage-cheat-sheet/

Za pozar v Japonske fabrice a boure v Texasu taky muze Cinan...
Dalsi firmy, treba v Malajsii se po velmi malych objednavkach od automobilek preorientovaly na slozitejsi chipy, kde je ale vetsi vydelek, a zpatky se jim uz nechce, stalo to totiz dost penez. Ale to taky hodime na Cinana, zere prece tu rejzi.

Vyrobci cipu pro automotive v 2020:
The top automotive chip companies
Infineon Technologies (13-14% market share)
NXP Semiconductors (11% share)
Renesas Electronics (8-9% share)
Texas Instruments Incorporated (8% share)
STMicroelectronics (7% share)
Robert Bosch GmbH
ON Semiconductor
Cree
https://www.nextbigfuture.com/2021/09/overview-of-the-auto-chip-industr…

Proste jeden Cinan a smejd vedle druheho.....

Trochu mi to pripomina paralelu, kdy za zdrazeni plynu v Evrope proste muze Rusak. A basta.

A ty "perfektne zakonzervovane" provozy, ktere jsou pripraveny ke spusteni? to je prece k smichu... U nas je prece taky rada odstavenych fabrik, ktere jenom cekaji na svoji sanci :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (50 hlasů)

Hlavně firmy přechodem z jednoduché na složitější výrobu čipů vyměnili technologii výroby a starší technologii vhodnou pro automotive už nejsou schopny předělat zpátky bez značných nákladů, o kterých vědí, že se jim nevrátí.
Pokud si správně pamatuji, Tesla v Rožnově pod Radhoštěm nevyráběla IGBT technologii, ale IGCT.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Nemám problém s Vašim názorem , že výroby je možné obnovit. Problém je, kdo to bude vyrábět a komu to prodávat. Čína , Indie a Indonesie to je 50% světové populace. A to nemluvím o tom , že výrobci dostávají tak 30% ceny výrobku (mimo zbrojní výrobu). Zbytek se ztrácí v neproduktivních službách (skladování , doprava ,banky ,obchodní náklady a zisky). Někdy mám dojem , že si někdo myslí , že se klidně uživíme tak , že si budeme vzájemně prodávat párek v rohlíku. To nesmyslné propagování a rozvoj služeb (terciální sféra) na úkor vývoje a výroby nemůže vést ke zdravému rozvoji

Průměrný počet slepic: 4.9 (30 hlasů)

In reply to by Dědek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale prosim vas, ekonomika sluzieb je znamkou vyspelej spolocnosti ... ked si budeme vsetci navzajom utierat zadky, tak uz nebudeme musiet piect chleba, pac sa najeme dobreho pocitu, ze uz mozeme len sluzit, a nemusime vyrabat :P

Viete jak dobre sa zije v sluzbach? Uz v 2018 som sa vzdala nejakeho kuska pola v tramtarii, a este vcera prisla vyzva, ze mam dolozit, ze sa toho ale doopravdy vzdavam ... bo aj pravnici musia z niecoho zit (si skoro myslim, ze som sa o ten meter stvorcovy vedla cesty mala sudit)

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Ano "ekonomika sluzeb" a pak taky jeste ta "znalostni ekonomika", na to si dobre vzpominam.
A co vyrobky si prece dovezeme, jidlo taky. A jako zlaty hreb byly kotle na obili.
Ktery z tech slovutnych ekonomu, kteri to tlacili, si na to dneska vzpomene.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

... stačí když se všichni naučíme kopat a budeme se mít jako prasat v žitě :

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-ceska-1-liga-kopiruji-milionove-vypl…

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

ale je nutno pripocitat DPH, vystavit prijmovy doklad a odvest dane.
Bez toho nam to HDP nevyroste a nebudeme se mit dobre ....

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Dědek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jasne, skladovani a doprava jsou strasne neproduktivni cinnosti a nezaslouzi si byt honorovany. To da prece rozum, ze si kazdy muze dojit pesky primo do fabriky, lopatkou si z hromady nabrat neco cipu a zaplatit hotove na pokladne... :-D

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Njn, ale ja zrovna teraz potrebujem pre holku spodare, a pre chlapca flanelku, a presla som vsetky detske hadrarny v Brne, a kupene nemam nic ... oni ti dopravcovia do tych skladov nic nedoviezli, a pretoze je pod nasu uroven vyrabat, bo sme vyspeli, tak holt budem nadavat za sijacim strojom ja ... (akoze v CaA spodary boli, ale zrovna 'moja' velkost nie, bud ju v tom bude skrtit zadok, alebo tie spodary niekde cestou strati ... tak holt mama nepokrokovo za sijaci stroj ... este ze ma to mamicka a babicka za komunistov naucili)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Dědek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Především je hezké, když si myslíte, že výrobce má z ceny výrobku 30%. Někde možná ano, ale většinou se to pohybuje v rozmezí 15 - 20%. Zbytek padne na Vámi uvedené skladování, dopravu, finanční toky, distribuční síť, marketing. Ale také ještě na cla, certifikace, povolení a jiné tarifní i netarifní překážky.
Ovšem tercierní sféra je dávno za zenitem, místo toho bude průmysl 4.0 a výrobu budou provádět pouze roboti. :-) Tedy takový je utopistický plán. Poučením budiž plány ze 60. let, jak po roce 2000 budou zrušeny peníze a budeme létat na dovolenou na Měsíc.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

koupil své první auto (ještě nemá ani řidičák, pacholek jeden). Je to stará plečka, spadá už do kategorie veteránů.
Když zvednu kapotu, nikde žádné čidlo, žádná zbytná elektrohovna. Okolo motoru pusto, prázdno.Tachometr se zastavil na hodnotě něco málo přes 300 000 km a je to jediné nefunkční zařízení v tomto vozidle, bo "už moderní plastová kolečka". Poté, co jsem srovnal odtrhy na prehistorických svíčkách, chytá "až" na druhé protočení motoru.
Nikde žádný display s kontrolkami, nic na mě netroubí a nebliká, nic mne nerozptyluje, nic mi nekafrá do řízení.
Připadám si, jak na jiné planetě...

Průměrný počet slepic: 5 (40 hlasů)

A co ČKD Polovodiče? To už těžko někdo odkonzervuje. Pár tyristorů a diod odtud pietně uchovávám. Podobně Tesla Holešovice, Lanškroun, Blatná, Vrchlabí, atd. atd.

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

... budiž jim země lehká ... do prázdných či polorozbořených hal již nikdy nikdo nic nenainstaluje. A potom, po 10 - 15 letech již na těch mašinách nikdo nic neumí vyrobit - a "nejsou lidi" !!

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

I kdyby jak píšete bylo ledacos "zazimováno". Kde najdete lidi, kteří umí. 30 let je 30 let a tri co uměli.... a jé je.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Krásný sen, a pak jsem se probudil s rukou v nočníku...

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Příteli Godote, dozvídám se, že Vám zemřela maminka, což je mi líto.

Ale chtěl bych Vás potěšit, a tak se Vám svěřím s mou představou. Po maminčině smrti jsem se mnohokrát dostal do úzkých a neměl jsem zrovna pocit, že vylízání z těch průserů byla jen moje zásluha. Proto jsem si mnohdy říkával, že to není možné, že nade mnou musí někdo držet ochrannou ruku, někdo, kdo mě musí mít rád. Nepřišel jsem na nikoho jiného, než na maminku!

Bylo by toho více, ale jednou, když se mi z nemocnice vrátila moje pomlácená a sešitá žena po zle vypadající autonehodě, tak mi řekla, že zrovna takový pocit měla, když při nárazu autobusu plných jejích děcek ze školy prolétávala jako jediná nepřipoutaná v pásech předním sklem autobusu, letěla víc jak 15m mezi tam se vyskytujícími samými šutry a zapadla vlastně do toho úplně nejměkčího, co bylo v širokém okolí jako jediné, že prostě měla pocit, že v tom letu (a hlavně v tom dopadu) není sama! Shodli jsme se na tom, že máma spolu s mým hodným tchánem nad námi lítají, seč jim síly stačí, jak to konečně bez slůvek postěžování si vlastně dělali celičký svůj život.

A já bych Vás chtěl potěšit, příteli, že je moc dobré vědět, že máme svého anděla/y.

Průměrný počet slepic: 4.7 (50 hlasů)

zapomněl jsem se zase podepsat, s tím už nic nenadělám!

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

jen se podivejte vsichni na koment miglance STREJDY,,který "vychytrale"chce čekat dalšich 30 let,to potvrzuje. Ještěr dokázal národu ,že umi bojovat i SÁM.!
Vyhodnotil,že takovy boj je zbytečcný.Sitace hrozi i konfliktem na Ukrajině,kterýy prý má začit v nejbližši době.s republikami svobody.
USA vycickaly z Ukroušu co se dalo a jsou jim naprosto nepotřebni a bojovat za ne NEBUDOU.
Posili jen to co obsahuje NACO.
Pokud by v teto situaci neexistovala tzv NAŠE VLÁDA bylo by to na presidentovi.
Asi to bude vypadat tak,jako konflikt v Karabachu a Putin MUSI zajistit mirove sily a dost možna tak obsadi polovinu UK na behu řeky,ale na celou UK se vykašle.
Tam žije ještě SS DIVISION GALICIEN ,banderovci ,kteri vraždili nešťastne Polaky a kdovi,zda se ti oni to zase daji libit a neukousnou si krajicek atd.
Dalši problémy bude řešit pry ten polovzdělanec vychovaný už na prvni priorité zla.Bude to tanec SV,.VITA no nečekejte pokrok,ale vaše prý přáni STŘEDOVEK.

Miru zdatr,anebo taky ne!

Demokracie byla poražena a menšina nyni bude poroučet většinê.Vyběžky digitalniho koncentraku jsou tady.Vidite,že i mi lezou do klabosrtnice ,davaji zpupně najevo svoji všemocnost,když mi v textu vytvařeji ne moje chyby,aby ukazali že i vám mohou brzy zakroutit krkem a klidne pod vylhanou záminkou zničit i vaši hračku VIDLE!

Průměrný počet slepic: 3.9 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

...mi dnesni pomery pripominaji stary vtip z Treti rise : Adolf chtel zjistit co si o nem lid opravdu mysli. Tak si nasadil paruku, oholil knirek, dal bryle, vysel ven na ulici a oslovil prvniho chodce : Jaky je vas nazor na nasi politickou situaci ? Chlap mu zaseptal : To vam nemohu rict zde na ulici ! Pojdte ke mne domu ! Tam za sebou zamkl na dva zapady, vysrouboval pojistky, odpojil telefon, zatahl rolety, nakoukl pod postel, pustil sprchu, a zaseptal Hitlerovi do ucha : Sympatizuju s führerem !

Průměrný počet slepic: 3.9 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

"Podívejte na knížu Kchárla - ten prohrál vlastně jen proto, že se nechal přistihnout, jak neumí hymnu..."

Ale no tak, Vidláku, taková hloupá podpásovka...Karel Schwarzenberg hymnu samozřejmě uměl...
Stačí se zeptat strýčka Googla jak to bylo...
:-)

Průměrný počet slepic: 2.3 (33 hlasů)

In reply to by Pochybující (neověřeno)

Trvalý odkaz

„Cíleně zamlčel, že i jeho rodiče měli kolem sebe samé nacisty a že dokonce v rodovém sídle, kde pobývá jeho manželka Therese, dosud visí obrazy s hákovými kříži a hajlujícími lidmi,“
Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/zeman-opira-utoky-na-schwarzenberga-o-clan…

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)

In reply to by Pochybující (neověřeno)

Trvalý odkaz

A ja zase mohu poslouzit svym ocitym svedectvim : Zive si pamatuju rozhovor v TV s Kcharlem, kde se rozebirala vina sudetskych Nemcu. Pan knize na to takovym zlehcujicim tonem : "No tak jednou podlehli pokuseni..." Potomci treba zavrazdenych ceskych cetniku a vojaku to bagatelizovani zajiste vysoce ocenili.

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

In reply to by Pochybující (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přece nebudete věřit vlastním očím víc, než řádně BIStorizované verzi, kterou se teď referenti učí nazpaměť. To byste nebyl ani trošku řádný demograt.
Že mají odvahu zatloukat kulisákovy výplody z jara 1990, to se ani nedivím, při neexistenci internetu a řádně normalizované ČT09. Že to samé zkouší u události z roku 2013, kterou už tak snadno nezcenzurují, to mi trochu zvedá obočí, ale třeba to mají aspoň zkoušet.
Mimochodem, už jste v agentuře vypátrali, jestli to tenkrát začal v Kcharlově týmu zpívat Čuk nebo Gek? :-)))

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

In reply to by Pochybující (neověřeno)

Trvalý odkaz

a Karel se chtě nechtě musel přidat...a z toho vzniklo známé pořekadlo: Boryš umí po skalinách!
https://www.youtube.com/watch?v=lZkjlJmTo9U

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

In reply to by Pochybující (neověřeno)

Trvalý odkaz

...kam a ke komu patří. Viz třeba ukroruinský majdán. Hubu si vodkou nemyl, ale mektal vždycky stejně, Když mu zrovna bylo rozumět anebo neusnul....A když usnul, dostal na klopu placku a asi o tom ani nevěděl.

Průměrný počet slepic: 4.3 (19 hlasů)

In reply to by Pochybující (neověřeno)

Trvalý odkaz

akorát zapomněl česká slova - Gott erhalte Franz, den Kaiser... (Zachovej nám Hospodine...)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

dáváte-li stále ještě nějakou naději Babišovi. Ten už je dávno mimo hru, úskočný, neschopný, korouhvička, neví kam se vrtnout, všemi odepsaný.
Zde vysvětlení :
https://www.protiproud.cz/politika/6188-sok-tupych-hlav-zeman-kapitulov…

Třeba tímto jste se sám mezi ně sám zařadil, : " ... A opět se najde dost blbců, kteří budou tvrdit, že nemusíme volit menší zlo ...". Nesmíme ho volit, frštenzí?

Průměrný počet slepic: 3.7 (31 hlas)

Ale pak se nedivte a případné nadávky můžete směřovat výhradně k sobě.
Propouštím ovšem, že pokud bude druhé kolo např ve složení Zděšena Němcová / komunistický NATO generál, pak se velikosti zel nebudu ani pokoušet měřit.

Průměrný počet slepic: 4.3 (26 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdybych musel v takovém případě volit s pistolí u hlavy, dal bych to zděšené Němcové. Tak nějak bych doufal, že se bude dostatečně opájet svou funkcí, aby vypadala vznešeně a čaputovsky a na nějakou sofistikovanou kreativitu nebude mít schopnosti ani čas. A druhý důvod - stále věřím, že funkcí prezidenta má politik svou kariéru završit, nikoliv zahájit.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

...půjdu příště volit - jestli ještě vůbec budu mít možnost. A jelikož si připadám jako čím dál tím větší blázen, půjdu i do třetího kola!

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Jednoduše nechtěl šlápnout do hovna.

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

...když je všude v alejích přímo nasráno. To si člověk musí vybrat to nejmenší hovno, zvlášť když kráčí v pohorkách....

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)
Trvalý odkaz

„Mimochodem, nebude to žádná personální averze, protože jsem toho člověka nikdy neviděl. Ale budu mít své důvody, které Petru Fialovi řeknu, a přes to nejede vlak,“ nechal se slyšet Zeman.
Pan prezident musel dát zpátečku na kolej, přes kterou vlak jede .

Průměrný počet slepic: 3.2 (22 hlasů)

a to každému stačí, aby věděl, jaké názory fijala podporuje. Srazy sudeťáků v zemi, kde vyvraždili 300 000 lidí. To má fijala posrané uppadkv.

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

Přemýšlím, zda víc brzdí v rozletu silný libodemo prezident nelibodemo premiéra, než naopak. Mám takové svrbění, že kdyby se Vidlákovi jeho vize naplnila, nemuseli bychom být z toho nakonec vůbec rádi. Skoro bych řekl, že aktivistický libodemo prezident překáží nelibodemo premiérovi méně, než naopak. Automat na podpisy nemá pak smysl řešit (pokud se tedy nebudeme bavit o jmenování soudců, například...)

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

bude nějaká husička, např. pí Putačápová.

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Sám bych to lépe nenapsal, ale já jsem jen komentující lůza, já si mohu dovolit trochu poškorpit zdejší voliče toho hňupa a zloděje Flákance...ale Vidlák? Ano znova budeme skřípat zuby, vybírat menší zlo, pro jistotu se u toho ještě zpijem do bezvědomí a hodíme to Koblihovi. Protože možnost, že hrad obsadí nějaká vlastizrádná zrůda Pravdy a Lásky, je velice reálná. Přiznám se, že v krocích Zemana zatím žádnou zjevnou logiku nevidím. Dobře, ale vím, že Zeman nedělá nikdy nic jen tak, takže jsem zvědavý, jaké jsou "plány, v plánech, jiných plánů.

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

"Dobró...Dobró....Dobrušéé...koza, ani jsem nestačil vystřelit!" A to počkejte, až dokoupím Pálavu a Tramín...z Valtic.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)