Čínská onuce

Autor

Čínská onuce – litterate.cz

Pamatujete, jak nám politologové s vážnou tváří vysvětlovali, že pro Rusko je nevýhodné dodávat ropu a plyn do Číny? Protože jde o nevyrovnaný vztah… Čína je velká, silná, bohatá, mocná… Rusko je zaostalé, neschopné, prolezlé korupcí a jejich nepoměr je příliš veliký. Čína si s Ruskem vytře řiť, nadiktuje mu dumpingové ceny a kdovíjaké podmínky… zkrátka a dobře, pro Rusko je lepší držet hubu a krok a prodávat do Německa.

Kromě toho se Číňané začínají rozlézat po Sibiři, nějak podezřele dobře se jim tam daří… na což Putin nemůže koukat příliš milostivým okem, bo by se ta studená, ale nerostně bohatá oblast mohla stát čínským zájmovým územím. Rusko prostě v tomto vztahu nemá žádné dobré karty a ty Síly Sibiře mu vlastně vůbec nepomůžou.

Nebyl to právě ten energozmocněnec Bartuška, který dokolečka dokola tvrdil, že Rusko se nikdy neodvrátí od dobře platící Evropy, protože tady je to mnohem rovnější vztah? Že se Putin bojí grýndýlu, protože mu klesne odběr a tím peníze? Vlk tuto věc mnohokrát ve svých úvahách rozebíral, samozřejmě mnohem fundovaněji a odborněji. Zde na Kydech na to také mnohokrát došla řeč.

Přidejte si k tomu velvyslance Etzlera, který v Číně viděl vždycky jen to nejhorší a pokud o Pekingu nemluvil s despektem, tak jen v případě, když nadšeně líčil, jak Čína slupne Rusko jako malinu.

Zkrátka a dobře, všichni to říkali stejně. Všichni věděli, že se Rusko k Číně nepřimkne, protože by se stalo čínskou onucí. Že to Putin nikdy neudělá, protože přece není blbej. Ti stejní teď klidně říkají, že Putin blbej je, protože zaútočil na Ukrajinu a tím se sám vyloučil z okruhu civilizovaných států a nadšeně komentovali, že Čína sice Rusko neodsoudila, ale sankce pěkně dodržuje, protože chce dodávat zboží za zelené papírky do USA… jo jo, to bude překvapení.

Ejhle… on to Putin věděl a počítal s tím. Ano, Rusko se nechce stát čínskou onucí. Sice spolu podepsali smlouvy o nehynoucím přátelství, sice spolu budou dělat plynový byznys dalšími trubkami, sice Čína nakupuje ostošest, ale jinak je spíše zdrženlivá, alespoň navenek, ale Rusko fakt nechce být onucí.

A tak se Putin domluvil s Indií… Dal jim slevu na ropu, zajímavou, ale ne tak velkou, jak si na Západě všichni mysleli, Indie v podstatě nahradila skomírající export do Ojrópy a v Rusku teď dělá velký byznys ve farmacii a dalších oborech, které ojrofirmy opustily.

Ejhle, to je mnohem rovnější vztah že? Indové se na Sibiři neroztahují, zároveň mají s Čínou i nějaké ty spory, takže jsou rádi za ruskou vstřícnost, jsou velicí, mají kupodivu silnou ekonomiku, ale chudé obyvatelstvo, ropu a plyn potřebují jako sůl a je jen příjemný bonus, že mohou takřka bez práce přeprodávat ruskou naftu do Evropy. Putin to prostě viděl stejně jako Bartuška… není vhodné být čínským mopslíkem.

No a když už byl v tom jednání s Indy, tak netroškařil a domluvil se i se Saúdskou arábií… to nebylo tak těžké, prostě mu bylo jedno, že Sálmán nechal rozpižlat novináře a soustředil se na to podstatné – pokud Saúdové odejdou od dolaru, tak budou nikoliv chudší, ale bohatší. Se Saúdy si prostě prohodil zákazníky. Saúdové teď dodávají do Evropy a jejich režim je samozřejmě naprosto v pohodě a žádný líbodémo demokrat nemá z tamního středověku osypky a nikde je neventiluje. No a Rusko dodává Indii… Pokud spolu s Ruskem a dalšími zeměmi Saúdové přejdou na měnu založenou na surovinách, tak nebudou podléhat americkému tlaku na zvýšení těžby, ale budou v balíku ještě dlouhá desetiletí. A vo tom to je…

A když už jednal se Saúdy, pokračoval v úspěšných vztazích s Brazílií, Jihoafrickou republikou, natáhl plynovody do Turecka, pobratřil se s Asadem i Haftárem… sakra co on toho musel sjezdit a nebo v Kremlu přijmout… Podle našich novinářů ale seděl doma a byl osamělý… A přitom mu Saúdi (a mnoho dalších) chtějí vstoupit do BRICS… Správný a uvědomělý redaktor Novinek by se měl zastřelit… Nějak jim uniklo, jak Putin jezdil po světě a dělal kamarádšofty…

Nikdo jsme si toho nevšimli. Nikde nebyla žádná analýza, že se Rus domlouvá s Indem takhle dobře. Zato analýz o ožralých mužicích máme neurekom… Ani já, ani Vlk ani nikdo jiný, nikdo jsme nenapsali ani řádku o tom, jak Putin bude řešit, že nechce být ani čínskou ani evropskou onucí. Přitom to bylo jednoduché – v multipolárním světě existují docela velké země, které nejsou ani Čína ani Západ.

Já se vlastně už vůbec nedivím, že Putin tady na Západě vůbec nebudoval žádnou pořádnou proruskou kliku. Že ta jeho hybridní válka nikdy neexistovala, nemá tu žádné proruské politiky, nikde se nevyrojili proruští sabotéři, nikdo neblokoval dodávání zbraní na Ukrajinu. Asi si vyhodnotil, že je to moc práce, moc peněz a výsledek nejistý.

Prostě to dělal po svém. Stejně jako tenkrát, když přebíral moc a každý privatizační ruský oligarcha byl bohatší než on. Když měl armádu prolezlou korupcí, zemi v bídě a kdejaký hejhula si za výdělky z ruské ropy stavěl stometrovou jachtu…

Tenkrát Putin nevyhlásil křížové tažení, neposlal armádu do ulic, nezačal občanskou válku za lepší zítřky. O to čileji pracoval v pozadí. Začal mezi oligarchy chodit, mluvit s nimi a za chvíli už se v nich vyznal, některé získal, jiné zastrašil, Chodorkovského zavřel a nikdo ani nevěděl jak a Putin začal oligarchům jejich hru soudcovat a brzy je měl ve svém Versailles všechny pěkně pod kontrolou. A nějak politicky přežil křik ruských farizejů, že se Putin kamarádí s takovým hajzlem, jako je Abramovič.

V posledních osmi letech udělal zřejmě něco podobného. Má číslo na mobil všech důležitých státníků, mluvil s nimi, některé získal, jiné si koupil a ejhle… Rusko najednou zase hraje první housle… Je sice slabší než Čína, i než Indie… ale je to přece benzínka maskovaná za stát. K čemu se kamarádit se Salvinim… Módi, to je terno. K čemu se kamarádit se Zemanem… Bin Sálmán, to je jiný level. K čemu se snažit u Scholze nebo Merkelové, stačí zaplatit grýndýlisty, aby Evropu rozvrátili… Žádné velkohubé prohlášení o tom, jak bude Evropa platit. Žádné velké řeči, žádné vyhrožování, ani slovo o tom, co doopravdy udělá.

Jasně všechny ty Zemany, LePennové, Salviňáky a ostatní je třeba přijmout a vyslechnout. Ale zřejmě si Putin udělal naprosto realistickou představu, že žádnou opravdovou moc nemají, že za nimi nestojí ani průmysl, ani zbraně ani lidová podpora a nestojí za to je nějak moc podporovat.

Marian Kechlibar psal, že teď má Rusko nejvyšší potřebu svých zmobilizovaných přátel. Teď právě Putin potřebuje přátele, co mu budou krýt záda a podrží ho. A má je. Jen ne tady. Prostě si našel lepší, větší, výkonnější, ochotnější. Inu.. hledal je v jiných vodách. Hledal je tam, kde jsou na Západ naštvaní… A tady se mu pochechtávali, že v EU nepochodil. Nepochodil… ani se nesnažil. Zařídil si to jinde, potichu, bez velkých prohlášení, bez kupy řečiček, ale teď, když se na něj sesypaly největší sankce, tak to Rusko ustálo.

Kolik je to let? Skoro dvacet, co měl Putin památný projev a všichni se mu tady smáli. Debil… chce převrátit americký světový pořádek.

Před nedávnem měl na Perohradském fóru druhý… a také se mu smějí…

Porovnejte si Rusko mezi prvním a druhým projevem a promítněte si budoucnost, pokud to Putinovi bude vycházet jen tak, jako doposud.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (64 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Henry Kisinger hadra!

Evropu,která byla bohatá surovinami od rusaků podzvedli fakt opravdu ,ale opravdu nami slavně zvoleni NAŠI zastupitele ODS,KDUTOP Pirati pod STANEM a JA ANNA je doporučuji znovu zvolit!AVOTOTOJE!
No ni?

Průměrný počet slepic: 3.4 (13 hlasů)

by měl dostat už dnes svetr na přiděl!Těžky život bez slepic nemaj vajca nemáš nic!

No posmivat se vy knedlici na to vas užije,ale představte saaáaái to salati a,kdyby jsme to realizovali a zahajili aktivitu

ANI JEaaDEN HLAS PĚTIKOlLCE!!!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)

Mala menšina pry ÁNO!Ostatni zkomoli pana Marxe,ktery způsobil svym učenim,že chudina zbohatla a vlastnila VŠE!Nyni vidime,zradu funkcionařů KSČM,kteři se z dělniků přemenili na buržoasii a chtěji jen moc!

Odmitaji lidu sdělit, kdy padne tem nenažrany kapitalismus a na co se změni,již nikdo tam nezna učeni pana Marxe a to proto,že ho Policejni stat zakwwzal 66aaa6z nikdo na universitě ho neumi vysvětlit a pan doktor Skala na to pry ááaaa nema čas,protože se chce stat presidentem bez
Planu Narodni Zachrany PNZ ,kde vše stoji i ležia to nejde a nove polit formace ho maji v programu a bude bitka !Naše penize si krast nedame!
i zachrante SE piratiska, schovam vas pod sukynku nebot vaße prohnila kocabka hrozi jit ke dnu a bude z ni sračka!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Teprve to začne a asi dost zle,když USA informuje své občany,okamžitě odjeďte s území Ukrajiny.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=13&t=148&start=180#p27…

je to zaujimava infoska aj v suvislosti s dalsimi, co sa posledne dni objavuju vo frontovych swodkach.

Podla mna VVP poziada zapad, aby prestal byt ocami a usami v UA.
Vcera davali J. Poddubneho, ze ukoristena M777 v Lisicansku mala na sebe aj ten riadiaci modul pre vypocet nastavenia strelby.
V Rumunsku dnes spadol bezpilotnik, ktory USA pouziva ... vraj... na definovanie cielov v prospech UA army.

V kazdom pripade je najvacsi pruser prave ten s M777 bo aj J.Poddubny otvorene povedal ze vypoctovy modul ide supky lupky do labaku. Tam velmi rychlo zistia, ake nitky riadia vlastne presnost UA vojska.

Si myslim, ze dnes sa rokovalo prave o tom, o com hovoril Vucic. Ono aj Kissingera niekto musel oprasit, aby navodil temu. Aj Vucic ako povedzme blizsi partner Ruska dostal pokyn vyslat balonik, o ktorom sa este nehovori. Ale vypusteny bol.

Nemci by to aj stopli a myslim si ze uz aj cela EU. Ale USA hodla pre zachovanie dominancie USD obetovat okrem UA a Ruska kludne aj celu EU. Oni do toho pojdu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

A stejne to tady brzy politicka policie zavře pro q nedosta1atek Solidaritty roniků s HVS tj Hnuti Vidlaci a Voliči Sobé! Tqak q qq bacha na to nemame co ztratit!

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

operacia Ruska v UA meska.

To povedali amici v pentagone asi pred dvoma mesiacmi.

Takze ak budem ratat to, ze amici maju nejaky alternativny ruskym moznostiam a chceniu podobny plan, co Rusko chce a co moze, a rusi zacali o dva tyzdne neskor operaciu - ked sa amici uz davno stiahli d Lvova a teda mrkli ako prvi.

Vychadzajuc z tohto omeskania by som povedal, ze vcerajsie zasadanie parlamentu a rady bezpecnosti v Rusku sa preukaze za 2 tyzdne. Mozem len predpokladat, ze rusi najskor povedia svoje poziadavky amikom neverejne - to je uz ich taka crta, potom to batuska povie natvrdo verejne a potom sa budeme vsecia divit. Tie 300km vcelicky a AWACSy asi rusom na nalade nepridavaju,

Cize za 5 dni bude jasne co s plynom.
Za dva tyzdne sa nam pekne rozbehne Covid vlnka.
Panika s elektrikou tiez moze rast do krasy.

Bude to zaujimave leto a asi aj prazdniny na ktore nezabudneme.....

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pry dosttala Covid 19 s tvrdym průběhem a nemqqe do schodu! ůqq.Přejeme brzke uzdraveni a doufejme,qe ji nebudou bwlqswmovwatq balsamovat!To by se našqli ti mimozemštani! Aaaaaaaaaaaaaaaaa
Ono prozwafim neni t cenzura zskonem proto z nařizqeni vlady tu dostavam kapky,aby nebyly ty stopy! No kodovani to muši bejt! lo yaby
No ni?
qwwwwwwwwwwwwwbubu u u uuuuuuu

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Kteři už vite,že vitqězstvi se ziskava pouze v boji ideoligii a proto vaš vlqdni neomarxismus toq jestr rozbite qvšeho co ještě funguje a mohlo by v budoucnosti fungovat na sračku,aby se porazil kapitalismussa jako tehdy feudalimus a nastolil se ANovy světovýyaá áa řad typauaa aMein Kampf Śwabova Velkeho resetu na qnašich mrtvolach!Budete pozdravovat vaśeho ubtovatele ve STANU,ktery vas připravil o 20 teplych mist ve
Sněmovně pozdravem Nazdaqr BRAVKU a on na vas pošle svou politickou policiia a budete vyvraždeni jako pan aaa Thermoboy z SA?
A vo tom tu nqapißte!Pideje se k nam progresivistůmaaá z HBS atqj bratrstva Solidrity HVS tj Hnquti Vidqlqacqi Soběqq a k lidu jeho slovo je slovo boži a bude zas klid!
No ni?
Tak co vyřeáśáimae to qqqqqqqatoaqq spolu?

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Putin je zlý, ruský sviňák, anebo je to trochu jinak? My Češi, však známe, víme, Putina se nebojíme! Dnes, když máme Amíka, nemáme strach z mužíka!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Valí Vítek, valí bulvy, problémy mu dělají kurvy. ČT se však nepídí, jak ten bordel uřídí!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Těžký život bez slepic, nemáš vejce, nemáš nic. Zvláštní je, že ve sněmovně uzříš slepic vcelku hodně. To jsou ale slépky vadné, z těch nám vejce nevypadne!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Prqy jsme se nesqtřelili vqichni do nohy, ale s tou nasi vladou přimo mezi źebra a nebudeme moci brzy ani dychat řika
Orbqn ten,ktery pry jediny zachrani nemocne a hroutici se EU pani Lajny,která odzbrojila nejen bundesweher, ale oběqtuje brzy celéq EU strejdovi Puttlerovi!Nebo jwak to je s tim neomrxismem?
To mi vysvetlete qq moji mili pacani!?!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Čínu a Rusko nemá rád, žádný český demokrat. Tyhle země bezpráví Euročech už nestráví. Česko žije v době nové - eurolejnové!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jsou to dva, ale jen jeden z nich je nenávistný a navíc vypitý.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nebýt onucí je věc těžká a navíc vyhlášenou onucí je právě ta onuce česká!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Naše vláda bude s námi, na zimu nám zajistí i trochu slámy. Její volič by pak směl dostat svetr na příděl!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Vidlák má kydy a já lopatu. Veni, vidi, vici. Právě dnes a tu!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Měli jsme Havla, měli jsme Trumpovou. Dnes máme Petra Pavla a naději novou!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)