Zajímavé divadlo

Autor
Štítky

Díval jsem se včera na přímý přenos jednání o důvěře vlády

Andrej Babiš důvěru zatím nemá, schůze sněmovny byla odložena do úterka. Mezitím jedná mandátový a imunitní výbor. Mám takový pocit, že Andy má svůj vrchol už za sebou... Ideální šanci měl teď. Zeman byl na jeho straně, opozice byla rozdrobená a rozhádaná. Bývalí kolegové koaličníci v troskách na prahu vlastních občanských válek. Lepší podmínky už podle mě mít nebude.  

Figruky na mocenských šachách se posouvají a dosavadní rovnováha mezi vítězem voleb a prezidentem bude změněna.  Pokud Zeman vyhraje, už Andreje nebude potřebovat. Dokonce si mohl dovolit říci, že příště už po něm bude chtít stojedničkovou garanci. Zřejmě si do prvního kola dost věří. Pokud teď volby prohraje,  bude Andreje nesnášet a nebude mít žádný důvod mu jít na ruku.  Jakýkoliv jiný prezident si s Andym také rozumět nebude, naopak vyloženě si s ním vytře řiť.  Všechno, co platilo do dneška, to už zítra platit nemusí a nejspíš ani nebude. 

Nevím, co si při jednání Andrej a ostatní opozice řekli. Ale dneska to vypadalo jako demonstrace odhodlání. Dřív než vláda může být vydání ke stíhání a pak se ještě budou dít věci. Je zajímavé koukat, jak si bývalí nepřátelé navzájem notují proti novému nepříteli. Je dost možné, že Andrej svoje vyjednávání z byznysu trochu přehnal a místo rozbití opozice ji jaksi neočekávaně stmelil. 

Bude to velmi nabitý týden. Prezident, volby, imunitní výbor, důvěra vlády... Stát se může cokoliv. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Také jsem včera přes den sledovala přenos jednání sněmovny o důvěře vládě a nevšimla jsem si ničeho, co by udělali Babiš nebo poslanci hnutí ANO špatně.
Celá ta následující "rozprava" ve sněmovně mi ale začala připomínat inkviziční středověké soudy, které můžeme vidět v některých filmech. Ty soudy dokazují všemi možnými způsoby, že ona ženská musí být posedlá ďáblem, když jen odvarem z rostlin umí vyléčit lidi.
Všem poslancům vystupujícím v rozpravě vadilo buď co v programovém prohlášení vlády je nebo co v programovém prohlášení vlády není.

Babiše zcela chápu, že chce mít ve vládě jen "své" = spolupracující lidi a že je za ty roky unaven z neustálých intrik a podrazů. Věřím, že Babiš je z velkého byznysu totiž zvyklý na tohle jednání:
Jednou jsem byla požádána, abych pro auditory docela narychlo převedla závěrku z českého účetnictví do mezinárodního účetnictví pro jednu španělskou firmu podnikající u nás. Sešla jsem se s pár lidma z vedení této firmy a po půl hodině jednání jsem odcházela: byl dohodnutý rozsah práce, termín odevzdání za měsíc a byla dohodnuta i odměna za práci. To vše bylo potvrzeno podáním ruky na závěr. Ani jeden papír, žádná smlouva, jen ústní dojednání, které platilo. Za měsíc jsem práci odevzdala a oni poslali okamžitě slíbenou sumu.

Obávám se, že ten hlavní rozhodující třesk ale nastane až dnes (ve čtvrtek). Andy totiž slíbil oznámit, koho podpoří v prezidentské volbě.

Pokud podpoří Zemana, tak se otevře peklo, opoziční bazilišci začnou šílet a pištět jeden přes druhého: "ááááááá!!! no a teď je to už prokázané! Babiš má dohodu se Zemanem!

Horší (pro nás a naši zemi) to ale bude, když Babiš podpoří někoho jiného než Zemana.
Já mám takové blbé tušení, že Babiš by mohl podpořit Fischera. Oba mají vztah k Francii a francouzštině a Babišovi se Fischer může jevit jako docela přijemně pragmatický.
Takovou veřejnou podporou ale smrtelně urazí Zemana, protože Zeman je velmi ješitný člověk. Dál pak docela citelně zraní velkou část voličů hnutí ANO, protože volbou Fischera dá najevo, že podporuje spolu s ním probruselskou politiku a nevadí mu poněkud podivná hochštaplerská minulost tohoto slušného diplomata.

Abych pravdu řekla, mám z toho strach.

Zatím bez slepic

Paní Maneca.
Myslím si,že Babiš spíš dá podporu tomu,koho očekává že bude zvolen a bude mu nakloněn.

Zatím bez slepic

Maneco, máte zcela zbytečně strach. Babiš zcela jistě nikoho z antizemanovců nepodpočí. Sama jste trefila na komoru, když jste charakterizovala vztah Zemana k některým politikům jako opovrhující. Zeman i Babiš se vzájemně velice respektují. Oba jsou hodni toho nazývat je politiky, jakkoli se Babiš na rozdíl od Zemana stále ještě učí. Ale učí se zatraceně rychle.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babišovi Zeman naprosto vyhovuje. Mj i proto, že Zeman je čitelný, srozumitelný a konzistentní. Podání ruky řečeno obrazně u něj vždy platí.

Zatím bez slepic

A jak vysvětlíte že Babišova média přes pět let chrlí denně špínu na Zemana? Nejsou nejsprostější (jako Reflex), ale už je to taky za hranou dle mého názoru a zcela jednoznačně jsou v protizemanovém postoje zcela v první linii.
(To je taková moje obvyklá otázka na vztah Zeman-Babiš, ale nikdo mi ještě neodpověděl :-) )
Hezký den

Zatím bez slepic

Nejprve ale musím konstatovat, že MFD na Zemana nechrlí špínu, jen poctivě její pisálci píší tak, jak to cítí. Jistě k Babišovi jsou autocenzurně "shovívavější" ale nikoli apriori probabišovští. Dle mého názoru. MFD odebírám dlouhodobě. A ta jednoduchá odpověď je, že Babiš nikdy neměl ani v úmyslu při koupi oněch deníků vést ruku jejich pisálkům. Jen chtěl zabránit alespoň části mainstreamu vést mediální kampaně obdobné té vůči Zemanovi - a samozřejmě i vůči sobě.

Zatím bez slepic

A co si položit otázku jaký je výsledek toho co ty Babišovi média chrlí? Klesá podpora Babiše, Zemana? Když budu předpokládat, že Zeman je pragmatik a Babiš taky, tedy, že si vytýčí nějaký cíl který chtějídosáhnout, tak prostředky co využijí musí dát kýžený výsledek i když se někomu bude zdát divné, že nechají do sebe tepat, ale když výslekem bude to co chtěli, tak proč by mu zavírali "hubu"...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I když je možné všechno, těžko může Babiš podpořit Zemana, když jeho média ho denně pomlouvají a to i dost nechutně. Těžko říct co Babiš sleduje, musí přeci vědět, že v politice kdo rychle jedná vítězí. Už mohl mít podporu SPD a KSČM a ostatní v klidu ignorovat. Ze zahraničí, tedy EU, by mu až tak moc nehrozilo co by se nedalo ustát. Proč se lýsá k ODS je záhada, její současní představitelé jsou na úrovni Sobotky (z hlediska pozitivní akce) jenom o dost neurvalejší. Viděl jsem jen kousek přenosu, ale Babiš působil, narozdíl od prezidenta, dost nejistě.
Z určitého úhlu pohledu je Babiš trestán sám sebou svojí politikou, kterou šíří jeho média (zvláště Lidové noviny) a která se zdá na první pohled v rozporu s tím jak se chová jako politik. Co on osobně a konkrétně sleduje protiruskou a protizemanovskou (případně protitrumpovskou) hysterií je mi docela záhadou.
Hezký den

Zatím bez slepic

Už se stalo. Na tiskovce Babiše s ministryní MMR Babiš přímo sám za sebe na dotaz novináře Zemana přímo podpořil s podrobným zdůvodněním proč.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, doporučuji dnešní článek Vlka - pokud se ve svých odvážných závěrech nemýlí, má MZ za lubem vytvoření jakéhosi "poloprezidentského" systému, kdy si bude AB vodit na drátku. Je samozřejmě otázka, zda to AB došlo a zda má Vlk pravdu, ale pokud ano, určitě se to AB líbit nebude. Dokonce si troufám tvrdit, že by pro AB bylo mnohem lepší, mít za prezidenta sice nepřátelskou ale mnohem slabší osobnost, než MZ, který je nepředvídatelný a může být daleko nebezpečnějším soupeřem. Máte pravdu, bude to ještě velmi zajímavé... Možná si toto AB začíná uvědomovat...

Zatím bez slepic

Zeman není nepředvídatelný, to že to o něm tvrdí média ještě neznamená, že je to pravda. Ma svoje názory a nebojí se je prosazovat. Pokud tyto jeho názory oprostíte od mediálního nánosu špíny, tak zjistíte, že nejsou nerozumné.
Vlk se mi zdá natolik osobně zaujatý Zamanem a Babišem, že mu vše i vždy vyjde proti těmto dvěma politikům. Vedou mě k tomu dva důvody, první je, že nikdy konkrétně neřekne, co by mělo být dle něho správné, koho volit za prezidenta, koho tedy pověřit sestavením vlády. Druhý je jeho nadměrné používání pejorativních slov kobliháři, babišisté a pod, to skutečně nehovoří o těch lidem, ale jen o Vlkově způsobu uvažování o těchto lidech.
Zeman si bezesporu s ostatními politiky a partajemi "hraje", ale je možné se tomu divit, když ho 5 let veřejně a i dost nechutně pomlouvají? Kdyby se k němu chovali korektně, tak by dnes situace vypadala úplně jinak. Navíc Zeman ukazuje, že i když je na všechny sám tak na ně stále má - a to je to důležité. Chcete v politice silnou osobnost, která se nebojí i když ne vždy souhlasíte s jeho názorem nebo osoby typu Sobotky (kterého mimochodem Vlk chválí)?
Hezký den

Zatím bez slepic

tím co předvádí svou zaujatostí protibabišovi a vzláště Zemanovi prokazuje neprovázanost svých názorů a neschopnost z provedenách analýz vyvodit odpovídajíc závěry a přetavit je v podporu politiků, prosazující směr odpovídající závěrům z analýz (vztah k Rusku, migrační krize, sociální politika atd.)

Zatím bez slepic

Také si myslím, že je Zeman poměrně čitelný a konzistentní. Ta "nepředvídatelnost" pramení jednoduše z toho, že vypustí nějakou úvahu (rozuměj, dá novinářům "nažrat"), ti týden hysterčí spolu s příslušnými politiky, načež Zeman udělá v podstatě standardní věc ve standardní lhůtě a všichni jsou z toho paf a mají Zemana za nevypočitatelného, zlotřilého, až geniálního politika...

Zatím bez slepic

Jj, vždy je důležitější zda auto má "správně vytuněný výfuk" než to zda spolehlivě včas doveze řidiče na místo. Holt tebe zajímá čas novináře výfuk, musíš se stím naučit žít :D

Zatím bez slepic

Vlk hodil na sklo své doporučení stran volby prezidenta. Omylem. Stáhl jej a hodí na sklo až po půlnoci.

Zatím bez slepic

A konkrétní jmena tam nebyla, jen doporučení nevolit.....hádejte koho :-)

Zatím bez slepic

Bez komentáře - smějící se smajlík

Zatím bez slepic

Vlk onen výrok Zemana vytrhl z kontextu, kde Zeman jen upozorňoval, že ústava mu po 3. pokusu neříká, že sněmovnu rozpustit musí. Neřekl, že bude nečinný. Vlk si nevšiml, že Zeman (neobvykle s ohledem na prezidentské volby) ve veřejném prostoru upřesnil, že samozřejmě nelze mít dlouho vládu bez důvěry. Úmyslně? Neúmyslně, nezaregistroval? A Rychecký - nově, podle Fendrycha už ne přítel Zemana Zemana potvrdil. Rychecký vnesl do veřejného prostoru možnost prezidenta začít nové kolečko se třemi pokusy dle ústavy.

Zatím bez slepic

Či spíše vysvětlení. A udělám to otázkou. Kdo bude vládnout pavte - a třeba celé 4 roky - pokud nový prezident sněmovnu nerozpustí anebo v rozporu se zvyklostmi nejmenuje premiérem někoho, kdo nemá nejmenší šanci sestavit vládu (tedy bez podmínky - dle vlka neústavní - stran 101 při pověření). Rozpuštění sněmovny při stejných nebo velice obdobných volebních preferencí při posledních volbách postrádá smyslu. Jde jen a jen o prodlužování období bez vlády.
Proč je a právě dnes důležité mít vládu co nejdříve? Dění v EU. Obecně i z hlediska kvót pro migranty. Ve hře jsou zase, jak jinak dočasné kvóty ovšem tak nějak natrvalo vždy s pouhým většinovým odhlasováním. Na stole je návrh na nové znění dublinských dohod. Chcete-li odkaz - dám.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Babiš nemá jinou volbu, než Zemana. Zeman chce 101. Neřekl do kdy, tedy má Babiš volné ruce. Program schválně napsal tak, aby v něm každý našel to, co potřebuje. Aby nikdo nemohl tvrdit, že je jeho program s tím Babišovým v zásadním rozporu.
Chytrý tah ! Tento silný argument proti spolupráci s Babišem nelze použít. Voliči se začnou ptát politiků proč spolupráci s ním odmítají. Argument, že je trestně stíhaný, voliči už ve volbách odmítli.
Myslím si, že Babiš má v mezích daných možností, dobře nastartováno a odmítnutím Zemana si to nepokazí.

Zatím bez slepic

Ale to, že je Babiš pro všechny je zároveň míněno i vážně. O tom mimojiné svědčí skladba jeho hnutí z lidí, osobností ze všech stran politického spektra stran vyznání. Faltýnek je smýšlením sociální demokrat, Zlatuška nebo Pilný (bývalý ministr financí) je pravičák jako poleno.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

I minulá vláda byla, dá se říct, že pravolevicová. Jediné, s čím si nedovedla poradit, byly daňové ráje, případně masivní únik daní, kdy velké firmy, podnikající v Česku, odvádějí daně od svých českých dcer jinde, než u nás. To jsou částky v řádech desítek miliard. Kapsch mi také leží v žaludku. Schrastí třetinu zisků z výběru mýta. Typický tunel, s kterým nikdo nic nedělá. Celkově lze konstatovat, že Babiš uznává vše, co prospívá zemi, ať už jde o záležitosti sociální, zdravotnické, důchodové, či o snahu o rozumnou výši daní.

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babiš nebude vládnout zcela v duchu představ každého z nás. Bude dělat i prosté lidské chyby, ale zatím - pro mne - existuje už dost indicií, že Babiš bude vládnout rozumně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdybych byl Babiš a ne holub, vysekl bych na Andyho místě poklonu voličům, kteří jednoznačně prokázali svou Státnickou Moudrost jednoznačně už tím, že zvolili Andyho.
Takže si jistě moudře vyberou sami.
Nicméně - aby předešel kritice za to, že nechce odpovědět jako chlap - doporučuje pro ty váhající, aby podpořili buď kandidáta X, nebo Y, nebo Z(emana).
Přičemž podporu Z(emanovi) by nezdůvodnil - s tím, že jej každý dostatečně zná - a X a Y by svým hodnocením uštědřil na základě doporučení SVÝCH analytiků polibek smrti či naopak taktickou podporu.
(Začínám uvažovat politicky - jinými slovy stává se ze mne sviňák. Musím si na sebe dát pozor.)

Zatím bez slepic

A to je i ta správná poloha, přičemž není nutno přitom býti sviňákem. -usmívající se smajlík

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Interpretrace dění
Vidláku, Maneco. Jde o Vaše interpretace včerejšího dění. Totéž se týká pavte vlka. I u něho jde o interpretaci včerejšího dění.
Jiná interpretace. Včera se vůbec nic dramatického nedělo. Naprosto očekávaný, až nudný průběh. A Zeman? Vlastně naprosto otevřený, srozumitelný – v podstatě jako vždy. Pořadavek na 101 se týká přece jak většinové tak menšinové vlády. Situace se nijak nemění. Bude stejná, ať bude jako prezident zvolen kdokoli. Ani nový prezident nebude v jiné situaci než Zeman. Nikdo jiný než Babiš vládu sestavit nemůže. Stran stability nové vlády, což je i v zájmu ČR, nelze tedy podporovat nikoho jiného než Babiše v co nejrychlejším jejím sestavení. A ona podpora není ani náhodou projevem nějakého bližšího vztahu mezi Babišem a Zemanem. Zeman jen ostentativně tak, aby to bylo hodně vidět, vyhověl křiklounům, jak se má postupovat podle „zvyklostí“. Je přece zcela jedno, zda pověří nebo jmenuje podruhé Babiše premiérem. Jen otevřeně avizuje, že mu dá dostatek času. A avizuje, že nebude nečinný, že plně využije onen čl. ústavy, o němž jsem psal. V mezích ústavy, nikoli ve smyslu predikce vlka pavte. Nebude-li Babiš úspěšný ve druhém pokusu, pak Zeman včas a poměrně „brzy“ ukončí onen 2. pokus. Ve 3. pokusu nebude jiné možnosti pro předsedu sněmovny než pověřit znovu Babiše. Nikdo jiný nemá šanci. Vondráček naprosto zřetelně a otevřeně sdělil, že se poradí se sněmovnou. A bude velice interesantní, jaké tedy budou padat jiné návrhy od toho komparsu ve sněmovně. S klidem Zemana Vondráček může pověřit sestavením vlády kohokoli z jiných stran. Dá se totiž předpokládat, že ANO bude trvat na Babišovi jako premiérovi za všech okolností. Selže-li i 3. pokus, je na řadě prezident. A má jen dvě možnosti. Rozpustit sněmovnu – což má smysl jedině tehdy, pokud se výrazně změní voličské praferance. Anebo začít nové kolečko dle ústavy, pověřením nebo jmenováním premiérem s dalším pokusem o sestavení vlády. Zeman rozhodně nebude nečinný. V případě, že tu budeme mít nového prezidenta nebude mít jiné možnosti a já osobně se budu velmi bavit tím, co bude dělat.
Co se týká imunitního a mandátového výboru a oné dramatizace s jejím svoláním. To má na svědomí Okamura, nikoli ANO. Zástupci ANO mu to jen „demokraticky“ umožnili. Onen výslech Komárka. A je asi jen jeden důvod, proč to Okamura udělal. Měl by mu umožnit podporu, či toleranci menšinové vlády ANO. Měl by mu umožnit změnu postoje. Vondráček jasně sděli, že ANO počítá s tím, že sněmovna Babiše i Faltýnka vydá.
Celé divadlo ze všech stran směřuje k volebním preferencím, které se mohou a budou s narůstajícím časem měnit.
Mimochodem. Divadlo stran mandátního a imunitného výboru má tentýž cíl. Změnu volebních preferencí. A dle mého soudu je ANO pro všímavé i tady ANO už úspěšné. Viz můj člának, jakkoli se to malé písmo čte špatně. A ten, kdo si pustil z odkazu E.Wagnerovou má jasno. Ona totiž naprosto nedvojznašně řekla, že policie těžko vysvětlí, proč žádala o vydání starou sněmovny, když ji muselo být nad slunce jasné, že bude muset o vydání žádat znovu a po vyžádání od staré sněmovny nemůže stihnout ale absolutně nic.
A oč jde u i munitního a mandátového výboru? Nu i to, zda je možné, že trestní stíhání Babiše je či může být ovlivňováno politicky. A na to dala prakticky plnou odpověď E,Wagnerová.
Ergo kladívko, ANO i Babiš jsou stále stran prefrencí ve velice výhodné pozici. A proto je i Babiš se Zemanovými kroky naprosto spokojen. Vyhovují mu.
Rohle je zase má interpretace. A jakákoli jiná, nemusí být nutně pravdivá. Zejména z pohledu kohokoli jiného. A mám i interpretaci prvího kroku prezidenta, proč takový fofr s odstraněním Sobotky. Ta směřovala do EU a ke kvótám. Sobotka je člověk hledající a spíše se podvolující konsensu, Babiš má jazykové předpoklady a bude daleko aktivnějším obhájcem českých zájmů, nehledě na výhodu jazykového vybavení.

Zatím bez slepic

Spíš mě napadá,že to byla spíš prezentace nového parlamentního složení,natřásaní peřím nových ptáčků a hudrování starých holubů.
Dost věci si zavinil sám Babiš,ale mnoho možností nemá,ale aby vládnul jen ze svojí partou,tomu asi neprojde ani na podruhé.takovouto dělostřelbu neustojí.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

také si to myslím. Uvidíme. Pud sebezáchovy je silný motiv.

Zatím bez slepic

Samozřejmě, že vždy jde jen o interpretaci. V tom se shodneme.
Nesouhlasím však, že by nebyla možnost vlády bez Babiše. Problém je, že Zeman dal evidentně AB bianco šek na sestavování vlády. Pokud by jasně tlačil ANO do varianty, že vládu bude sestavovat za toto hnutí někdo jiný, je dost možné, že by nakonec AB nezbylo, než na to přistoupit - anebo jít do předčasných voleb. Výše jsem uvedl, proč by dle mne byly předčasné volby lepší, než nějaká vláda “s tichou podporou”. Je samozřejmě možné, že pro druhý pokus se AB nakonec spojí s ČSSD či někým dalším, komu vytečou nervy. Ale i to bude lepší, než menšinová vláda. Nesouhlasím s tím, že není vidět “bližší vztah mezi AB a MZ”. Já se domnívám, že kdo chce, tak jej vidí.
Ano, dá se souhlasit s Vondráčkem, že sněmovna AB a Faltýnka vydá. Samozřejmě, nelze vyloučit nějaké zákulisní machinace, ale pro další strany by byla asi sebevražda v této situace AB chránit - nemají k to mu důvod. Samozřejmě, že všichni doufají ve změnu volebních preferencí, to je přeci pochopitelné. Nicméně, jakkoliv je kauza zpolitizovaná, je také evidentní, že reálné jádro tam je - a všichni snad souhlasí, že minimálně po stránce morální to nelze obhajovat.
Zda se Vlkovy předpovědi vyplní, či ne, to nevím. Nemyslím, že by Babiš takto v demisi vládl 4 roky, ale na druhé straně nemusí spěchat. Může týdny a měsíce jednat a jednat a přitom vládnout. A MZ jej přitom stále bude mít pod kontrolou. To je podstata vlkovy teorie.
Ve svých možnostech zapomínáte na variantu, že se sněmovna rozpustí sama. Samozřejmě, to se dá čekat až v situaci změny volebních preferencí, ale myslím, že pokud by došlo na “Rusnoka 2”, tak by to dopadlo jako před časem, kdy pro byla i ODS, které se to vůbec nehodilo.
Alexi, vy stále věříte variantě, že i v případě vítězství bude MZ jednat v podstatě stále stejným způsobem. Já si na rozdíl od vás ale myslím, že MZ je politik nepředvídatelný, uváděl jsem zde dle mne jasné příklady. Nad vaším tvrzením, že MZ je “čitelný, srozumitelný a konzistentní” mohu jen kroutit hlavou, troufám si tvrdit, že už mnohokrát dokázal opak. Jak zde bylo uvedeno, často vypustí nějakou úvahu, tedy dá to novinářům nažrat, a poté udělá vcelku standardní věc. Podle mého názoru by ale toto prezident vůbec neměl, “my nesmíme ani naznačovat”.
Myslím, že neočekávaně bude jednat i v případě svého vítězství. Já bych spíše čekal, že se změní v neřízenou střelu, která nebude nikomu odpovědná a bude si dělat to, co bude vyhovovat jemu - tedy v důsledku, co bude zvětšovat jeho moc. Dá se tedy říct, že MZ bude tato situace velmi vyhovovat i nadále - to poslední, co by si on sám mohl přát, je stabilní vláda s jasnou většinou, kdy prezidenta nikdo nepotřebuje. Vy věříte, že MZ nadřazuje zájmy ČR nad svými, já ne.
Váš příklad, že Zeman koná v zájmu státu - mne osobně spíš svou podlézavostí znechutil. Ano, Herman je idiot, nicméně to, co Zeman prosadil, bylo totálně za čarou. Myslím, že bohatě stačilo vyjádření MZV, že jde o soukromou Hermanovu akci, od níž se ČR distancuje. Podlézavost s podpisy búhvíjakých činitelů musela v Číňanech vzbudit dojem ztráty tváře… S tím tam opravdu neprorazíme.
A zcela mimochodem, fascinují mne zdejší úvahy některých, kteří jásají nad programem vlády AB, jak je vlastně levicový. Myslím, že stejně jako MZ nemá AB problém být levicový či pravicový, bude prostě takový, jak se to jemu zrovna bude hodit. Ostatně, svým nadbíháním ODS svůj levicový program evidentně popírá. I proto se domnívám, že jak AB, tak MZ prostě nejsou důvěryhodní, ale zcela pragmatičtí - možná proto si teď tak rozumí. Otázka je, jak dlouho, no a pokud dojde k jejich sporu (a MZ bude dále prezidentem), tak budu velmi zvědavě pozorovat zmatek zdejšího fanklubu…

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

se pavte sejdeme na bojišti.

Tam se ukáže.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zeman má ještě třetí možnost - vedle rozpuštění sněmovny či zahájení nového kolečka s 1. pokusem jmenování premiéra podle ústavy - jmenováním "Rusnoka". K tomu ovšem sáhne jen tehdy, pokud k tomu bude důvod. A ten je alespoň zatím nepravděpodný.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, tvrdíte, že nový prezident si vytře s Babišem ...
Budu oponovat, nevytře. Z pozice prezidenta nemá možnost. Pro Babiše stejně jako pro ostatní politiky a strany jsou rozhodující volební preference. Mrkněte na to, co se děje na Slovensku. Tam je na světě otevřená válka mezi Ficem a tamním prezidentem. A jde o totéž. O volební preference. Taková je politika.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

na Vidlákův článek. Opravdu se vyplatí sledovat Radka Vondráčka. Sdělil, že hlasování o důvěře vládě nemá ale vůbec žádnou spojitost s vydáním či nevydáním Babiše a Faltýnka. Že se ANO i hodila aktivita Okamury? Je to možné takto chápat. Nicméně všichni vědí, že jak Babiš tak Faltýnek vydáni sněmovnou budou. A ANO s tím samozřejmě už dávno počítá. Stanjura z ODS děl stran "zvyklostí", že je jako potřeba znát výstup imunitního a mandátového výboru k hlasování o důvěře vládě s Babišem v čele naprostý a zřejmý nesmysl. Právě on má přece jasno. Trestně stíhaný Babiš nemůže být na základě zvyklosti premiérem. Mimochodem o tom je můj dnešní článek. Výstupem onoho výboru bude jen doporučení, rozhodne sněmovna. Vše co se okolo toho děje je jen a jen boj o změnu volebních preferencí. A i v onom výboru nejde ani náhodou o to, zda je možné, že do kauzy zasahuje politický účel. Samo dění ve výboru je jen a jen čisté politikum. Odpověď na onu možnost dala E.Wagnerová v odkazu obsaženém v mém dnešním článku. Svou úvahou o tom, zda bylo možné ze strany policie učinit v případě žádosti o vydání u minulé sněmovny něco jiného, než onen akt vyžádání.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mám jeden příklad, proč Zeman koná vždy v zájmu státu. Pamatujete na problém skutečnosti, že se ministr kultury Herman setkal s dalajlámou? Herman tehdy seznámil se svým záměrem Sobotku jako premiéra a ten mu to povolil. Zeman tehdy zachraňoval, co se dalo a on to byl. kdo svou ústavně chápanou aktivitou "zosnoval" ono vyjádření všech našich ústavních činitelů stran politiky jedné Číny. Herman se jako člen vlády s dalajlámou sejít nemohl, aniž by tím nezpochybnil pozici vlády v tomto směru. Učinil tak. Následovala logická reakce čínské velvyslankyně. Ani Zaorálek jako ministr zahraničí, ani Sobotka jako premiér nic. Proto se chopil otěží Zeman jako prezident a zorganizoval ono vyjádření všech našich nejvyšších činitelů. A i ten Sobotka ho podepsal. Řeči, zda to bylo ponižující či ne jsou ve světle skutečného sledu událostí a nečinnosti Zaorálka a Sobotky bezvýznamné, jakkoli má třeba Rychecký ve svém posouzení onoho úkonu samotného o sobě pravdu. Zeman si nenechá, a právem, ničit a likvidovat jím odvedenou tvrdou práci lidmi, kteří na svém místě neobstáli jako politici. A k dnešní volbě prezidenta si pusťte vyjádření jak představitele odborů, tak hlavně zaměstnavatelů. Doporučili důrazně volbu takového prezidenta, který pro podnikatele bude tu tvrdou práci s návštěvami jiných prezidentů spojených s vývozem podnikatelů realizovat. Zopakuji otázku jinde v diskusi stran vlka, hádejte koho měli na mysli.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Doporučuji všem, ať už v přímém přenosu sledovali nebo nesledovali Zemanův projev - nebo těm, kdo snad četli sestříhané komentáře, určené hrochům ("kdyby přišel hroch, aby tomu také rozuměl" J.W.) .

http://domaci.eurozpravy.cz/politika/212290-prectete-si-cely-projev-pre…

Zatím bez slepic

Právě teď na tiskové konferenci Babiš jen a jen za sebe doporučil volbu Zemana s podrobným zdůvodněním. -smějící se smajlík

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nojo, Alexi, ale možná to je tím, že Babiš postrádá naše informační zdroje, Vlkovy analytické schopnosti - nebo je menší sviňák (než já) ! :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

chechtající se smajlík - Mají pravdu předsedo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

http://www.literarky.cz/komentare/ostatni/25536-volba-prezidenta-leden-…
*************************
V Ostravě nejsou dostatečně uvědomělí.
Lašský bard Ládik to časně ráno viděl takto:

11 ledna, 2018 03:30

Tak furt nevím
zda jsem levým
nebo pravým hlasem
nad hlavou si mávám lasem
možná je to lariat
jen ať není šariát.

Komu to mám hodit na krk
každý mě už víckrát nakrk.
Mám k té urně vážit kroky
nebo radši nabít broky
do nějaké flobertky
a střelit ty robertky?

Já fakt nevím, fakt.
Nemám ani takt.
Měl bych radši držet hubu
dokud ji mám plnou zubů.
Nebo přijde chovanec
dá mi do ní kopanec
udělá mi v hubě šťáru
a já budu teďka k stáru
nasazovat klapáky,
a ty nečum, ty taky.

Žádné kulky s malým joule
teďka budou lítat koule
největšího kalibru
za euro a za libru.
A pak budou za franky
houkat prahou záchranky.

Na hřbitově hoří svíčky
miloš pořád dělá kličky
přitom všude samá díra
kavárna jen tupě zírá
na starce, jak skáče
o holi, jak ptáče.
Hin sa zítra hukáže
kdo se se zlou potáže!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

I tohle je výstižné.

Zatím bez slepic