Alexandr Veliký

Autor
Štítky

Byli jste někdy v Escorialu? Je to kousek od Madridu a španělský král Filip II. (Habsburský) si tam postavil neuvěřitelné sídlo. Je to obrovské, kolosální, ne to je špatné slovo, je to olbřímí stavba, má tisíce místností, ohromující výzdobu, všude samé zlato, prostě když tam přijedete a podíváte se na to, tak pochopíte, co to znamenalo mít aztécké a incké zlato. 

Escorial se stavěl v době, kdy nad Španělskem nezapadalo slunce. Jejich lodě drancovaly celý svět a i když jim piráti ledacos ukradli, stejně do Španělska přibývaly tuny a tuny zlata. Filip byl bohatý asi tak jako dneska Saúdové. Jejich obchodní společnosti nesly zisk v násobcích dividend. Španělští Habsburci mohli mít všechno. Jejich prsty v téže době dosáhly až k nám a to na 400 let. Kromě zemí koruny české, rakouské a uherské měli ještě i Holandsko a pěkný kus středomoří. Všude byly španělské peníze, bujela španělská móda, zkrátka byla to tehdejší velmoc číslo jedna. 

Budoucí Velká Británie se klepala strachy, jestli se jim španělská armada nevylodí na ostrovech...

Co bylo pak? Španělské zlato sloužilo k olbřímím nákupům hodným impéria. Bylo třeba financovat armády, kupovat zbraně, stavět lodě, shromažďovat cennosti, mít patřičnou reprezentaci a vůbec bylo nutné bránit to obrovské impérium, které svým bohatstvím budilo závist. Dvojnásobnou, když španělští habsburkové byli degenerovaní impotenti  jeden vedle druhého.

A tak po dlouhá desetiletí teklo španělské zlato do Británie. Ta byla malá, neškodná, měla po občanské válce, v posledních staletích přišla o všechny državy ve Francii, sice si držela loďstvo, ale vDrake nad Španěly vyhrál jen tak tak. Britové pak byli rádi, že se neválčí, ale obchoduje. Navíc konkurence byla velká, bylo nutné držet cenu tovaru nízko.

A tak zlato teklo a teklo do Londýna a tam na ostrovech pomalu vznikaly manufaktury, protože jejich výroba byla kvalitní a laciná a jednoho krásného dne, aniž by si toho kdokoliv všiml, jednoho krásného dne bylo všechno španělské zlato fuč. Dodnes je to ve Španělsku vidět. 

Zato Británie měla průmysl a měla i prachy a po relativně krátké době měla i obrovskou flotilu i válečnou flotilu a po další krátké době si od Španělů v zámoří vzala skoro všechno co stálo za to. 

Nepřipomíná vám to něco? Také žijeme v době, kdy původní impérium zbohatlé druhou světovou válkou přestalo vyrábět a začalo levně nakupovat. A světe div se, začalo nakupovat v zemi rozvrácené občanskou válkou, která byla zcela neškodná, protože byla ráda, že vůbec uživí svoje obyvatelstvo. 

A tak začaly dolary téct do Pekingu a v Pekingu začal růst průmysl, protože konkurence byla veliká a cena je největší diktátor. A jednoho dne... človek ani neví, jestli to už nastalo, jsou všechny dolary fuč. A v Číně je neuvěřitelná průmyslová infrastruktura. A tak nám ti žluťáci začínají stavět obchodní i válečné lodě, mají neskutečné spousty prachů a nebude trvat dlouho, budou si od předchozího impéria brát všechno, co se jim bude hodit. 

Mimochodem... ani předtím nebyla žádná válka Španělska s Británií na život a na smrt do posledního muže, náboje i zlaťáku. Lecos vlastně Španělé ještě rádi prodali sami. Ani teď nebude žádná zničující válka. Všechno už se totiž stalo... Americe dochází dolary a Čínské továrny mohou chrlit i jiné věci než chytré telefony. Například tanky, lodě, letadla, rakety, pušky.... 

Jednoho dne se objeví nový Alexandr Veliký, který postřehne, že náš Západ je jako Perská říše... obrovská, bohatá, ale na hliněných nohách. A vezme si ji celou. 

Tohle co jsem popsal, to je skutečná opravdová budoucnost. To je ten skutečný dějinný hybatel a s tímto se  budeme muset doopravdy popasovat ať se nám to líbí nebo ne. Žádná Gréta ani ostatní řečníci v OSN. A vůbec  v tom nebude OSN hrát roli. Nebude ani žádná Uršulka van der Leyen  a její nápady. Mnohem dřív, než si to taky díky zeleným a mee too skupinám zmrvíme, mnohem dřív nás zaberou. Dějiny jsou v tomto ohledu zcela neúprosné. 

Já se sice také vyjadřuju ke Grétě a klimazeměně, ale ve skutečnosti to nic neznamená. Mnohem důležitější je, kolik dalších letadlových lodí má Čína ve výrobě a jak moc se s ní Rusové kamarádí. Mnohem důležitější je, že Čína může od příštího týdny vyrábět miliardy nábojů denně, může si klidně dovolit nekupovat americké dluhopisy a zřejmě je schopná díky své totalitní konstrukci zcela přeprogramovat všechno co má a vrhnout své síly klidně i na válku. 

I Trump chápe, že v OSN se jen žvaní a nic to nebude znamenat. Merkelová i ta její nástupkyně mohou dělat co chtějí, mohou zavírat uhelné elektrárny a chystat pořádný blackout, mohou si myslet, že zachrání planetu, ale ještě než tohle všechno nastane, budeme už dávno prodáni. 

Koneckonců... když už nemohu prodávat vlastní dluhopisy made in Washington, mohu prodávat své bývalé spojence že jo!

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Proč?
Protože proto.
Protože chcípající kobyla kope kolem sebe jak smyslu zbavená.
Už teď kdokoli se jen pokusí naznačit, že soudruzi z Emeryki spějí namísto k zářným zítřkům rovnou do prdele, je označován za Puťkova agenta, trola, šmejda a tak dále.
Opravdu mám - myslím, že docela reálné - obavy, že situace vyvrcholí alespoň pokusem o totalitní režim. Režim se vší parádou, která k tomu patří. Soudruzi sousedi z Říše k němu mají dobře nakročeno, my jak ocásci pílíme za nimi, seč nám naše krátké běhy stačí.

Zatím bez slepic

Není on příbuzný Gazdíka, ta podoba i v myšlení...
Nerozčilujte se, prostě ví, co má zpívat, aby bral výplatu...tak jednoduché to je....

To v USA jde o víc.
Kvůli kšeftům rodiny Biden na Ukrajině a prý Trumpově prostořekosti v telefonu s komikem Zelenským, hrozí demokrati impeachmentem... (tak snad mají nabito jen jako u nás na Zemana)
TO by mělo větší důsledky i pro nás, než nějaké řeči tuzemských "prestitutů".
Odstraněním Trumpa by jsem byli horké válce blíže....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Něco podobného, co uvádíš v posledním odstavci, jsem měl na mysli již předevčírem, když jsem reagoval na Čmouda, jenže toho fýrera jsem neviděl v sousední Říši, tam na to nemají (ale možná jen blbě vidím) personu, spíš jsem se bál, že by to mohl být strejda Orbán, který by mohl být ve finále ještě o poznání horší, než rodilý soudruh z deutschlandu.

Zatím bez slepic

nemá kapacity. Feferóni jsou na to ještě málo zblblí, i když tam taky přituhuje.
Pro mne je jasným favoritem Říše. Tam je to do nich vtloukáno již od dob Bismarcka. Úplně stačí si prohlédnout jejich výběr dvou person - Merkelici a Urzulu. Ty baby nikdy neměly překročit práh domácího špajzu. Já bych je nepustil ani do sklepa, bo by mi tam ndělaly maras v uskladněné kořalce.
A mám strach, že by se Dojčeři mohli dát na pochod, jen co vypnou elektrárny a zjistí, že s elektroauty jejich blahobyt odjel nenávratně někam do daleké prdele, odkud není návratu...

Zatím bez slepic

Přiznávám, že Tvůj pohled je logičtější.

Zatím bez slepic

si mlsně prohlíží Erdogan. Taky jedna z možností.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

obě ruce a opsal Slezské písně. Já bych na analogie moc nedal. Hýbatelem dějin je hlad, ten se kvapem blíží, bo nikdo nechce robit rukama. Každý už makal a připravil děckam teplou židli a titul. Prý už i bakalář je akademik a politický geograf je nejvíc, i Leonardo je proti němu hňup. A že těch humaníků máme! To bude hlad!!! Místo omítky budou žrát polystyrén a vatu. Blackout bude permanentní a kdo bude mít bečku nafty a hilux, bude král... jede král, jede král.

Zatím bez slepic

bakalář je akademik ,
a sasek je general,
Angela chroupa viagru
aby mu on vubec stal.
Greta ta nas nenavidi,
ze nemame jachticky,
ocko zle a k tomu pekne
zapletene culicky,
svet se zblaznil i OSN
potapi se Titanik,
prijde na vas hodnej muslim
vasi hlavu smiky smik,
kdo si pocka, ten se docka,
padu nekam do riti
jenom vubec necekejte
ze se vladcum rozsviti,
jak to rikaval Havlicek?
s pany na nechodte na let,
pekne si to uzivejte,
nebot zesilel vas svet.

Zatím bez slepic

Diky

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

aktualne ma Cina problem co s dolarmi.
V case co opisuje Vidlak sa kotulalo fyzicke zlato a stacilo na minci zmenit xicht a napis a bolo to platidlo ineho statu.
Zeleny papier je nekryty. A Spencerova vcera pisala, ze sa cinske spolocnosti vo velkom a masovo zbavuju dolarovych aktiv. Dokonca aj ten kancelaria co skrachovala Cook ... bola v cinskom vlastnictve. Len tam umne od cinanov vytiahli 900M libier (bo svete div se to vlastnili uz cinania) a nasledne to poslali ku dnu. Tam bude mat asi niekto casom malu nehodu :)
Rusi maju uplne najnizsie aktiva v dolaroch.... co kedy mali.

Na dohlad od Hongkongu si Cina zaklada vlastnu burzu. Mne to pripada, ze Cina s Ruskom uz davno ukuli plan, co so zelenymi papierikmi.

Som zvedavy co vlastne tandem Rusko - Cina nema a nevie - okrem FB a PR :D :D :D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zvedavec.
On je problém jiný,USA se vrací natištěné dolary a dluhopisy,každý za ně něco chce a to je pro USA to nejhorší.
Ono se to dalo čekat,že i velmoc USA,bude na kolenou,příliš zla,krádeží,mrtvých stojí za jejich bohatstvím
Nazval bych to také tím,že se USA ohraničily,ohraničují podobnou zdí,jako kdysi Čína.

Zatím bez slepic

příliš zla,krádeží,mrtvých stojí za jejich bohatstvím - to je sice pravda, ale duvod to neni. Duvod je, ze presunuli vyrobu do Ciny.

Zdi se ohranicili, protoze si zakazali strilet po priprchlicich.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

A možná to byla "vyjednávací" strategie pro Brexit a politická hra.....taková výstraha pro VB....

Vše co je v médiích, jsou jen střípky a ještě vždy s nějakým záměrem veřejnosti předložené....Jako třeba hrátky USA s Německem přes koncern VW...

NO vytáhli a umně, je otázka..........,a 900 mil ne, hezky půl na půl....s jinými...
Nepodceňujme Číňany...jistě tu předchozí investici mají nějak ohlídanou a domnívám se, že se toto nedotáhlo, právě pro nesplnění ze strany TC managerů....prostě ty další prachy 200 mil liber nesehnali....a někdo se asi sakra snažil, aby to celé krachlo, důkaz třeba namátkou níže....

***********************
"Thomas Cook si už minulý měsíc dohodl finanční injekci 900 milionů liber. Dohoda o finanční injekci PŘEDPOKLÁDÁ, že "Thomas Cook ZÍSKA 450 milionů liber od čínské firmy Fosun Tourism, která se díky tomu stane většinovým vlastníkem britského podniku. Dalších 450 milionů liber BY podle dohody MĚLI poskytnout držitelé dluhopisů a věřitelské banky. Požadavek věřitelů zajistit si dodatečných 200 milionů liber ale dohodu o finanční injekci ohrožuje."
Zdroj:
https://byznys.ihned.cz/c1-66645670-cestovni-kancelar-thomas-cook-zada-…
***************************
A těch 200 mil manageři NESEHNALI, tedy dohoda nejspíše padla, a nevíme, kdo všechno držel ty novodobé "zbraně hromadného ničení " CDS, viz další článek.(níže odkaz o co se jedná)

https://faei.cz/na-krachu-cestovky-thomas-cook-nekteri-vydelali-miliard…

https://cs.wikipedia.org/wiki/Credit_default_swap

Zatím bez slepic

Čína s dolary žádný problém nemá... 

ona se těch dluhopisů samozřejmě co nejrychleji zbavuje, ale zároveń každý rok kupuje nové. To USA mají problém, kdyby Čína ty dluhopisy nekoupila... A ani to se nejspíš nestane. Jen postupně budou muset Trumúpovi pohrobci za příslib nákupů dluhopisů pomalu opouštět svoje základny a svoje nemnohé spojence. Však uvidíte. 

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

USD je zatím světovou rezervní měnou, ve které se obchoduje. Číňané zatím pořád přijímají platby za své zboží v USD, ale čím dál méně ochotněji a čím dál více preferují jiné měny. Pokud už dostanou USD, okamžitě je mění za něco jiného, především nakupují v Africe ložiska vzácných kovů a kovů vůbec. Prostě mění USD za něco hmatatelného.
Problém s přebytkem USD ale bude mít svět, protože všude po světě v Jižní Americe, Africe, Asii se USD používá jako uchovatel hodnoty a běžně přijímané platidlo. Tedy většina těch vytištěných USD není mezi lidmi v USA, ale někde po světě.
A tak USA jednoho dne vyhlásí změnu v rámci boje proti praní špinavých peněz a vytvoří nové peníze, přičemž ty staré přestanou platit. Odnesou to především všichni, kdo mají v držení USD a žijí mimo USA.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dnes se asi Vlk trefil přesněji než Vidlák v možné projekci do budoucna. Zatím co v minulosti byla imperia vytvářena především loupeží a kolonialismem, nyní je to především drancováním přírody a technickým pokrokem.
A hnací síla je obrovský růst obyvatelstva v Asii a Africe-podívejte se na poslední grafy u Vlka.
Myslím že jediné možné řešení je ještě ve větším technickém pokroku, který asi jediný (jak to známe z Evropy) dovede zastavit růst počtu obyvatelstva. Drancování přírody má zcela jistě své meze.
Takže prosím nebuďte proti technickému pokroku jako jsou počítače, robotizace a v energetice fotovoltaická přeměna sluneční energie na energii elektrickou. 🌞🌞

Zatím bez slepic

In reply to by Milan V (neověřeno)

Trvalý odkaz

jádru.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

to nejdražší možné a v případě konfliktu i to nejnebezpečňejší řešení. Ale třeba za 20-30 let vyvinou i levnější menší reaktory zakopané hluboko v zemi.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Milan V (neověřeno)

Trvalý odkaz

mne mohl fotovoltaický panel zapudit od manželské povinnosti. Už tak je toho málo...
Jinak lidstvo se přemnožuje, co svět světem stojí. Akorát to už nestíhají uregulovat války a pandemie. S AIDS-em to Amíkům nevyšlo, ebola taky nic...

Zatím bez slepic