Dvojité mrknutí

Autor

Dvojité mrknutí – litterate.cz

Krátký reklamní úvodník:

Včerejší debata pod reklamou na Rajchla měla pro mě jedno velké pozitivum. Sice jsme se jako obvykle na ničem neshodli, ale pokud vím, ani tady, ani na Kydech, ani na Fejsbůku, ani nikde jinde, mě nikdo neobvinil, že jsem o Rajchlovi psal ze zištných důvodů. Nikdo nepřišel s tím, že jsem od něj za svůj článek dostal peníze.

Myslíte, že bych se mohl občas pochválit, že jsem důvěryhodný?

A teď už dnešní text:

Uplynulý víkend byl geopoliticky velmi rušný. Předsedkyně americké sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová zahájila svojí cestu po jihovýchodní Asii, přičemž avizovala i návštěvu Tchajwanu. Kosovská vláda zase chtěla spustit svůj projekt přeregistrace aut a pasů srbského obyvatelstva žijícího (stále ještě) na severu Kosova, především v Mitrovici.

Velmi bedlivě jsem to sledoval, protože obojí mělo potenciál Třetí světové války a v obou případech to vypadalo, že by se to skutečně mohlo stát.

Čína spustila mohutné námořní, pevninské i letecké manévry s pořádnou kanonádou, přelety stíhaček i konvoji válečných lodí, vydala své tradiční poslední varování v Global Timesech (neříkejte, že jsme vás nevarovali), Sitting Ping varoval Bidena osobně v telefonátu, že kdo si hraje s ohněm, může se spálit a že by USA nemělo podceňovat odhodlání miliardy Číňanů bránit svojí svrchovanost.

Srbové zase začali přesouvat ke Kosovu svoji armádu, na hranicích srbských oblastí vyrostly barikády, údajně se i střílelo, srbský prezident vystoupil v televizi s projevem, jeho pobočník promluvil o nutnosti denacifikace Balkánu… zřejmě to celé mělo nějaké raněné a možná i mrtvé.

A pak… nic.

Letadlo s Pelosiovou si to namířilo do Singapuru a kosovská vláda odložila platnost svého nařízení o měsíc, údajně na americkou žádost. Dvě americká mrknutí v jedné neděli. další střípek do mozaiky dnešního politiky.

Nedělejme si iluze, přátelé. V posledních deseti – dvaceti letech se na této planetě nevyřešilo nic. Všechny horké oblasti horké zůstaly, všechny nenávisti se jen zvětšily. Pokud se někde podepsaly nějaké „věčné smlouvy o přátelství mezi národy“, tak u toho rozhodně nebyl náš Západ. My jsme to všude jen víc rozjebali. Pokud tu sedí nějaký Kartouzův elfík, který má za úkol vyvracet moje dezinformace, tak má teď příležitost. Rád si poslechnu, kde na světě jsme zajistili mír mezi znepřátelenými národy, které díky Západu našly kompromis, zapomněly na vzájemné křivdy a přijaly dohodu, nad kterou nemusí bdít žádné IFOR, SFOR, UPROFOR nebo jiné vojenské FOR. Kde na světě díky Západu skončila válka a začal skutečný mír bez mírotvorců?

Ono se také nějak nikde nepodařilo vytvořit žádný nový spojený multikulturní národ, víme? I když se o to velmoci snažily, nevznikl žádný Jugoslávec, nevznikl žádný Sovět, nevznikl ani žádný Čechoslovák a když se podíváte na snahy Skotska o samostatnost, tak zřejmě nikdy nevznikl ani žádný Velký Brit.

Zpět k Tchajwanu a Kosovu. I tady jsme totiž v situaci, kdy sice obě entity existují, ale nic se nevyřešilo. Tudíž to znamená, že každé mrknutí bude soupeřem využito. Amíci mrkli a během toho mrknutí jak Číňani, tak Srbové udělali krok dopředu. Využili situace. Možná to není velký krok, ale je to přece jen pohyb. Ale rozhodně ani v tomto případě nesměřuje k mírovému řešení. Jen se ukazuje, že Amíci už si svoje zájmy jaksi nedokáží vynutit. Ale samozřejmě by moc chtěli.

Jak přesně toho jejich soupeři v této chvíli využili, to zatím nevíme. V Kosovu se věc odložila prozatím o měsíc. V Číně se neodložila vůbec a neodloží se, dokud Pelosiová nebude zase sedět doma. Klidně se můžeme zítra probudit do průseru, proti kterému je Ukrajina jen plivnutí do moře. Podle mě si USA couvání nemohou dovolit, protože z couvání se brzy může stát útěk. Nejen jejich vojenské síly, ale i jejich dolaru a posledních zbytků prestiže. Zbytek už je jen faktor času. Čína nadále posiluje svoji kontrolu nad Žlutým mořem a jednoho dne prostě oznámí, že je to její moře a americké letadlové lodi tam nevpustí. Srbové nadále posilují svoje vazby s nepřáteli USA, modlí se za Putinův úspěch a doufají, že jednoho dne se karta otočí.

Každopádně jsme o víkendu byli svědky další americké taktické prohry. Svým způsobem je to logické. Naše mééédia stále operují s pojmem celého světa, který stojí neochvějně proti několika barbarům, ale ono je to spíš obráceně. Celý svět stojí proti několika státům Západu, který jim ale už dávno odevzdal průmysl i suroviny. Americké mrknutí je na jednu stranu potvrzením geopolitické reality, ale moc bych si na nějaké sametově klidné řešení nevsadil. Západ vždycky odcházel ze svých kolonií s válkou. To jen Sovětský svaz to rozpustil tak nějak bez krve. V případě USA bych s tím tedy moc nepočítal.

Ne, zatím se svět ještě nemění. Jen se maličko posunuly hranice. Kamínky se rozjely z kopce, lavinu zatím nestrhly. Ale za chvíli to přijde znovu. Krátkou chvilku. Už jen proto, že tu máme praporečníka protizápadního odboje. Putin si prostě troufnul. A od té doby 75% planety přemýšlí, jestli se k němu mají přidat, nebo raději ještě chvíli počkat. Každé takové mrknutí posiluje protizápadní odhodlání.

Ne, nelíbí se mi to. Byl bych raději, kdyby na tuto situaci vůbec nedošlo. Už dávno předem jsem měl pocit, že naše opevnění už není nejvyšší. Byla chyba dovolit nepříteli, aby si to přeměřil. Vlastně nás už čeká jen jediné – stále častější strategické rozhodování, která část Říše už není strategicky nezbytná pro obranu před Východem.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (43 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Nesouhlasím ovšem s tím, že nevznikl žádný Čechoslovák. Vidím jich plno. Jsme to my, co vidíme člověka a celkem se nezajímáme, zda je z té moravské Žiliny, nebo z té slovenské.

U nás se nikdy v nějakém sporu mezi Čechem a Slovákem neříkalo: "Je to sice lump, ale je to Čech!" Nehovorilo sa ani: "Daromný človek, ale šak je to Slovák!"

Jaký rozdíl, když v USA musel soudit Japonec, zda ten černý boxer obleče rukavičku, ve které zavraždil bělošku... V té době jsem v USA byl, tož si tu komedii pamatuju.

Ale jinak, pane Vidláku, ano, ano, ano. Máte pravdu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

já zase vidím Vlastimile Čechy a Moravu zaplavenou Slováky a to tak řvali jak chtějí ten svůj šlovenský štát. Pamatuji si to velice dobře. Jezdil jsem na Slovensko a Mečiár byl tehdy slovenským bohem. Na druhou stranu lepší Slovák v Česku než ukrajinská Marfuša, či dokonce primitivní ukrajinský Rom.

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

ja zas vidim na vlakovej stanici v Poprade plno typkov v tricku a kratasoch, sandáloch a bielych ponozkach ako sedia v parku na trave a zeru paštiky a chlascu pivo z plechviek. A ked dožeru, dopiju a zahulia, tak sa okoloiducich pytaju: Prosim vas, kudy se jede na lomnický štít?

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

není co dodat! he,he,he...!

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zaregistroval jsi v te dobe, pokud ji tedy osobne pamatujes, ze ve federalnich pruzkumech bylo pro rozdeleni vetsi procento Cechu nez Slovaku, ale ani v souctu by to na rozdeleni nestacilo? Tohle byla zalezitost politiku, a zejmena tech ceskych. Meciar se toho chytil az ve chvili, kdy rozdeleni bylo neodvratne, protoze nekdo to udelat musel a na Slovensku v te dobe nikdo schopnejsi nebyl. Bud rad, ze s Klausem nasli spolecnou rec a dohodli se tak jak se dohodli. V (nejen) moderni historii lidstva je poklidny rozpad a nasledne pohodove "zahranicni" vztahy Cechu a Slovaku extremne vzacnou vyjimkou, bez vzniku nejakych nedoresenych zamrzlych sporu, ktere az po case vyhnisaji na povrch (tak to bylo u rozpadu Jugoslavie, a ted to vidime i mezi Ruskem a Ukrajinou). A nastesti to rozdeleni udelali tak rychle, ze se do toho ani nestihly zamontovat USA se svym rozesravacim "sirenim miru, demokracie a lidskych prav".

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Moje milované Československo rozbila vlastizrádná trojice Vašek, Vlado, Vašek. Ten první, to je ten uchrchlaný, prolhaný, zrzavý hradní skřet. Ten druhý je jasný, a ten třetí je ten co mluvil už tehdy jak buzerant, když říkal, že za dva roky doženeme Rakousko, ten co prosadil tu privatisaci a ten co řekl, že nezná špinavé peníze.

Pane Kubulo@Kubo, máte pravdu!

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

In reply to by Vlastimil Čech

Trvalý odkaz

Říkat někomu, že má pravdu a zároveň říkat opak toho co onen člověk říká? Schíza?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jakym pry krutym způsobem bude organizovat pan doktor REICHL odpor proti svemu zvoleni do čela Parlamentu!Hlavni body tady jsou!aas!

0.Je třeba nasledovt solidarně všchny politiky,kteři se zasadne odmitaji objevit osobně v živych diskusnich rubrikach na občanskycxh webech! aa
1.Bude zajištěno pevne Spojenectvi s SPD ,ktera JEDINA ma v programu bod 10 tj Rasantni změnu režimu,bohužel nikdo tam nevi na col
2.mechanizmus kontroly tzv zastupců voličů samymi volici a to dnem i noci bude VŠEMI politiky brutalně odmitnut
3.33 let trvajici embargo na Zkon o referendu MUSI byt zchovano i když voliči již maji navrh,ktery toto embargo znici n sračku!
4.Formace PRO odmitne okamžitě financovani tchto změn i když se bude jednt o milird voličů!
ATD

Pane Reichl je to pravda nebo ni?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Nahoře vidi voliči čaast Pogramu Narodni Zachrany PN?!Nikdo z politiků si ho NESMI dat do sveho programu!Proto se stali voličum nepotřebni!
Aktualni se stal inzerat
8 275 7xá52 voličů hled svoje zastupitelekteři budaou akceptovat PNZ tj Progrm nraodnich zajmů bychom splnili podwvek pqanaqq SASINAktery se pta stqaqle či zajm qqbudou voliči volit a nikdy nedostnqe od zuboqeqnqyqcqh voliqůqq ODPOVED!!aswwswqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq… politi

qqqqqqqqqqqq

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Naši drazi voliči chodzte všichni do p...!

Odsouhlasili jsme na vas Policejni stat budete á qq qq MUSITE se nas bát!!
No ni pacani?qeaaaasssq bquqqbuq qmqQQvqqqQ
QQQKomet vnitraci qqqoqqmqeqqqqnqtqqqqq qqvqqqnqqiqqqtqqqqqqqc1iqqqqqq qqqqqqqqq zakodovali

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pamatujete, jak nedavno si VK pochvalil rozdeleni CSR bez krve? V pratelskem duchu? Kdy rekl, ze jeste ze jsme meli stesti, ze jsme tehda nebyli v EU?! Jak se pravdomluvni demokraticti novinari osivali? Ja myslim ze VK mel naprostou pravdu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)

byl vždycky odéesácký syčák, ale byl alespoň opravdu inteligentní. Na rozdíl od toho póvlu co přišel po něm.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

Byl to on ,ktery nam zaměrne a vědomé naservitoval system kapitalismu bez přivlastků vychzejici z gangsterismu a ten nas bude rabovat do mrtě!
Pry se za něho nehod!a nikdy omluvit a děla se tak hloupy,že z republiky udělala jeho ODS smrdici po neomarxisticku se rozkladjici hnojiště!
No ni pacani?

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

ja se divim,že tak vzdelany a chytry presqident neporadi te Okmůře wa i naqemu panu Sefovi Vidlakovi na co změnit ten načisto nejhorši kapitalismus pitqwwtqkych komunistickqqcqhq qsmradů qq bez přivlastků!
Že by ten hamplmqqqan ded@@dek nevedel ,že seq banksreři dohodli dne qwdwtum mi brqqni vnitrqci opqakovat,rozhodnuti jejich odvoqwqlasqqqt NEJDE ,jenom odložiqtqqqq a qoqdqkqlqaqdqwqqtqqqqqqqqqqqq qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqzas nas aaaaq chce obalQqqmutqitq?qqqqqqqqqqq

Fuj ,fuj fuj to jeq hnuj!!!!

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

In reply to by Zauber (neověřeno)

Trvalý odkaz

naše mila fialoqva okuqrka ODS je sqamoqzrejme,jak to všichni vidime ,ve vleku neomaqrxiqstiqckychq piratu tech milych konzumentu@ travy a jezdcu na jejich mrtvych oslech! qq qqq!
Jen se b@vte voliči pak pujdete pod nimi ne do p,,, ale do krachu!
No ni pacani?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Ahoj. Sice nejsem elfík, byť si to řada lidí zde myslí, protože neschvaluju každou blbost co zde padne... Ale odpověď na zadání bych měl. Jestli se teda počítá třeba taková Rwanda. Sice se o tom tam píše ledacos, ale podle svědectví kamaráda, který tam jel šířit antibiotika a přivezl si odtud krásnou manželku, je to oáza míru a rozkvětu. Tak třeba za mě ta Rwanda. Byť to tam může tedy nakonec skončit jako v Jižní Africe. Tedy, že po úmrtí tajnou službou instalovaného spasitele se do toho zase dají a rozjepou(sic) tu zemi ještě víc, než byla (což si teda zrovna v případě Rwandy nejsem jistý, že by ještě šlo).

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Nepovedla se ta Rwanda především proto, že se celkem slušně vyvraždili? 

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Tu krásnou manželku bych rád viděl... pokud je bílá.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Vlastimil Čech

Trvalý odkaz

Na barvě manželky záleží až v poslední řadě!!
Pivaři mají specifická kritéria: stabilní, metr a půl vysoká s placatou hlavou, aby bylo kam odložit krigl.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

A znáte vůbec Rwandu, že ji dáváte jako příklad? Vraždění mezu Hutii a Tutsii je podle vás krásný příklad? A to napětí, kdy jedno i druhé etnikum se nevzájem bojí, to je hodno následování?

Docela mě děsí co považujete za super vztahy mezi občany, když něco podobného je u vás dobrý příklad :(

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to úplně mimo mísu, omlouvám se všem.
Kdysi vyvolení propagandisté tvrdili, že co pravicová vláda naškudlí, to levicová vláda rozhází.
Zdá se mi, že už to neplatí. Nebo si to jen špatně vykládám ?
Škudlit na lidech, to jó. Vyhazovat naškudlené za blbosti, to jim jde nejlíp !

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

ani levice neexistuje. Jsou jenom menší syčáci a větší syčáci. Hra na pravici a levici je směšná.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

bych mohl říci, že mně Rajchl vůbec nevadí. Já bych ho totiž nikdy nevolil!

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Nevím, co jste z těch komentů vyrozuměl, ale já v nich našel shodu určitě víc než většinovou. Není nic jednoduchšího než před volbami našli ozvat hory doly a po nich to vše "zasadit do reálného rámce". Pomiňme to, co je Rajchl zač a jakou má minulost, ale "ministran" s podobným programem je tu už teď přehršel a právě proto nám vládne Fiala. Tedy spíš nevládne a nevím, jestli je to dobře nebo špatně. Vždyť ten Rajchl nedělá nic jiného, než to, co tu kritizujete. Kvůli něčemu nemusí toho v té straně, kvůli něčemu jinému někoho jiného v jiné. Hlavně pak ho nikde nechtěli hned postavit do čela. No tak tady, tak nějak spontánně, "odspodu", vzniklo nové, vlastenecké hnutí, které to myslí "echt správně" a kde se, samozřejmě pro dobro všeho lidu, tak nějak postavil do čela. Hahaha. Je to jen tříštění sil, kecy v kleci člověka se slušným řečnickým talentem. Který ale doposud NIC nevyhrál! Skrachovaly Blšany, prohrál ve FAČRu, jako ředitel zlikvidoval i firmu která kšeftovala s hazardem, zabalil to v Trikolóře... Pro mne je to typický hospodský kecal, který se veze na vlně ale po kterém tu
zatím nezůstalo nic! Protože to jediné odteklo kanálem. No a tomuto člověku vy děláte reklamu. Tomu opravdu nerozumím...

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

asi ani radšia nevzkazal,že tu na něho netrpelivě čeka možna cele SV tj 8 275 752 zklamanych dušiček voličů,že se jim doposud nedal ranu!Tady je hrozne podezřeni,že si to radšsi šef rozmyslel a jen ho reklamoval a to je tak celé,no konec japonec!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Mnoho jest náčelníků-málo indiánů.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak nam Pelosi pristala na Tchajwane.

A?

A nic. Rusi zatial preukazali najvacsie gule.
Ak Cina nema plan, ze len co Nancy vytiahne paty z ostrova tak tam naklusu cinania. ma Si o poriadny kus hanby k dobru.

By som povedal, ze amici vedu 1:0

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

nepropásla šanci. Co já na to včil? Na Tchaj-wanu chybí dnes už jenom Rambo - Vystrčil!

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Čí potřeby budete volit?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Tak papírový drak nezklamal a vyhořel, aniž by vůbec začal. Samozřejmě, že ta hra nekončí, ale nutno uznat, že Pelosi zabodovala a to tak, že pořádně. Sitting Pig dostal facku.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Naopak, zabodovala Čína. Udržela soudnost a umírněnost i za cenu ztráty tváře. Kdyby se tak nestalo, už hy tady bylo "veselo". Z toho byste měl radost? Číňané nezapomínají. Sami si vyberou svou příležitost.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Pokud to takhle zůstane, máte pravdu. Sitting Ping nemusí reagovat hned. Ale reagovat musí. Pokud udělá jen manévry, je to uhnutí jako blázen. Ale pokud za měsíc přepadne Tchajwan, tak prostě vrátil facku podle svého plánu a ve svém čase.

Podle mě se to v brzké době dozvíme. Vzhledem k vyhrocené rétorice se něco stát musí a nebo je Čína na kolenou. 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vlastni giga množstvi dolarů z nakoupench AMI dluhů.Pote co udelali dělaji strejdovi :-Putinovi pochopil,že by z toho dluhu nedostl nic!
Na rozdil od Kremlu ignorovaal i rozhodnuti banksterů ze dne 29.3.2019 qqqqqqjimž byla era kqpitalismu ukončenaq qqqqqqqqqqqq!qqwqqqq1qRoqzqhqoqdqnuqtiq stqoqjiqqalqeqq!!!!!!qq
Nesmim qqqqqqqqqqqqq1qqqq1qq vas nikoho informovat a tak budete tou nastupuj@8ci erou muset byt asi dcela moné zničeni!@A@Boz@¹1
Boze cara chran, děla co muze viz MWS nyni už s nazvem Moscow World Standart!
No ni pacani?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)