Konec obilné dohody

Autor

Včera vypršela tzv. obilná dohoda Ruska s Ukrajinou. Rusko svoji část dodržovalo, Ukrajina a Západ svoji část nedodrželi. Ukrajinské lodě s obilím odplouvaly, ruské lodě s hnojivy neodplouvaly. Čpavkové potrubí, kterým Rusko dodávalo na světové trhy amoniak, bylo vyhozeno do povětří. Poslední loď s ukrajinským obilím vyplula v neděli z Oděsy. Obvyklá fraška. Rusko dohody dodržovat musí, Západ nemusí, protože je morální tak nějak z podstaty. Tak je to správné, tak to má být.

Zároveň došlo včera k dalšímu útoku na krymský most. Poškození zřejmě není tak velké, jak bylo posledně, ale opět to znamená dlouhodobé omezení provozu. Rusko už bez krymského mostu fungovalo, takže bych si myslel, že z vojenského hlediska je to spíše větší nepříjemnost, než vážný problém, ale rozhodně to Putinovi pomohlo v tom, aby obilnou dohodu opravdu neprodloužil, i kdyby Turci a další obchodní partneři mocinky chtěli.

Letošní rok nebyl z hlediska obilovin vůbec špatný. U nás se žně teprve rozjíždějí, ale už teď mohu konstatovat, že výnosy jsou vysoké a ani vysoké teploty v posledních čtrnácti dnech zrnu neuškodily. Pšenice sype kolem osmi až devíti tun z hektaru. Zrno je těžké a buclaté. Krásná čísla. Ale také sleduju první varovné signály… pšenice má málo dusíku. Zemědělci letos s hnojivy škudlili. Není divu, bylo to drahé, ceny hnojiv šly na čtyřnásobek, pak zase spadly na jedenapůlnásobek… takové výkyvy opravdu neprospívají podnikání a byznysu.

Teď na to doplácejí především ti malí, kterých se vláda s Nekulou tak vehementně zastávala. Ti, kteří měli být údernou pěstí deagrofertizace, ti teď sklízejí krmnou pšenici, protože s hnojivy zacházeli opatrně, příroda si nepřečetla grýndýlové příručky a místo aby všechno sežehla klimatickou změnou, tak nasypala na hektaru o dvě tuny víc než obvykle. Velcí hráči samozřejmě uměli nakupovat hnojiva lépe a stabilněji, takže letos je to jednoduchá rovnice. Čím větší konglomerát, tím větší kvalita pšenice. Za týden bude tady na Znojemsku asi po všem, takže potom vám to řeknu úplně přesně. Ale být Výborným, začnu se modlit. Právě ti, kterými se Jurečkovci zaklínali, ti přijdou s nataženou rukou, protože ceny klesají a oni nemají kvalitu.

A teď ke geopolitice…

Obilná dohoda nebude. Tečka. Rusko uživí Afriku samo. Tečka. Už loni tam z Ukrajiny moc obilí nedojelo. Tečka. Řeči o hladomoru mezi černoušky, za který může Rusko, jsou jen pro smích. Tečka.

Nedá se úplně přesně říct, co se bude dít ve vzdálenějších zemích závislých na ruském (či ukrajinském) obilí. Předpokládám, že globalizace si cestu našla, jen se změní dodavatelsko odběratelské vztahy, podobně jako je tomu s ropou a plynem. Obilí po světě vozí především čínské korporace s výrazným podílem amerického kapitálu, takže bych si myslel, že pšenice všude bude, jen si bude muset najít jinou cestu a na fakturách bude jiné IČO.

Ukrajina bude plná obilí. Půjde o miliony a miliony tun. Jediný export bude možný přes EU. Samotná Brusel samozřejmě bude Ukrajinu zachraňovat a žádné překážky exportu dělat nebude. Už v zimě a na jaře jsme viděli, že když jde o nejvyšší evropské hodnoty, jsou pesticidy naprosto zdravé a neškodné, dokonce i v Německu. Nebylo problém ukrajinské obilí „naředit“ nějakým jiným a rázem začaly všechny rozbory vycházet. Logistické kanály jsou už napojené, obchodníci mají vyzkoušené, jak to vozit. Už se ví, kolik taková přeprava koštuje.

Poláci sice import k sobě omezili, Slováci také, ale upřímně, nemělo to žádný význam. Ceny obilovin prostě spadly dolů už jen tím, že Němci mleli mouku z ukrajinského obilí jako diví, zabalili to do německých obalů a prodávali to v hytlermarketech po celé východní Evropě. Když před třemi měsíci naši nákupčí zdráhavě nabízeli cenu za pšenici z letošních žní na úrovni kolem čtyř a půl tisíce korun za tunu, tak nás zemědělci chtěli kamenovat, že jsme se zbláznili. Dneska nám líbají ruce… tedy těch několik, kteří tenkrát byli v tak blbé situaci, že takovou smlouvu podepsali.

Současné výkupní ceny jsou kolem čtyř tisíc korun za tunu. Ale není žádný velký zájem za tuto cenu nakupovat. Vzhledem k tomu, jak to teď vypadá na Ukrajině, tak já osobně čekám, že pokles ceny zhruba o tisícovku je ještě možný a stále reálnější. Jestliže máte někde klondajk levného nákupu, tak se to sem prostě dostane, protože zisk z takového byznysu bude tak ohromný, že vystačí na úplatky i obcházení zákonů. Tedy… dneska už se zákon nepřestupuje, prostě dostanete výjimku, když patříte do klubu.

Jsem hodně zvědavý na nejbližší týdny. Ceny všeho šly nahoru, ceny pšenice klesnou na vysloveně ukrajinské hodnoty. Výnosy jsou velké, takže to pokles cen částečně vykompenzuje, ale jsem zvědavý, co to udělá s účetní bilancí. Necítím se povolaný v této chvíli někomu radit, jak se má zachovat, protože nic není jisté a nikdy nevíte, s čím zase tam v Evropské komisi přijdou a jak na to budou trhy reagovat. Ale kdybych já teď měl nějakou pšenici na prodej a někdo mi za ní nabízel čtyři tisíce za tunu, prodal bych okamžitě, protože lepší cenová situace už zřejmě letos nebude.

Pokud mě chcete podpořit v tomto mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

V červenci nebudu knihu rozesílat. Vidláci jsou od slunka do slunka na poli. Ale žádná adresa ani platba se neztratí a od srpna budeme opět distribuovat. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (183 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

to je myslím ještě to nejmenší zlo. Bude zajímavější sledovat, kolik lidských životů si vyžádá odveta za útok na Kerčský most. Dva nevinní civilisté už to svými životy zaplatili.

Průměrný počet slepic: 4.4 (42 hlasů)

to je i prezidentský palác v Kyjevě, i kyjevské mosty, železniční uzly, dodávky plynu a ropy z Ruska, elektrárny....

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

Pokud to tedy myslí Vidlák vážně, je cesta poměrně jednoduchá. Stačí vyjít z toho, proč se lidi cpou do politiky - v prvé řadě pro peníze.

Spočítejte někdo, kolik dostane Alternativa Národní Suverenity, dle Vidláka s potenciálem 20%, tj. cca 1 milión ve volbách propadlých hlasů:

Tuto částku rozdělíme na dva koše:

  • koš A - každému něco rovným dílem z 30% ročního příjmu
  • koš B - bonus jednou ročně slosovaný pro 3 subjekty

Tato všeobecně výhodná motivace se smluvně ošetří a losování notářsky garantuje.

A co nabídnout voličům? Suverenitu v postupných krocích. Podobně jako to proběhlo ve Švýcarsku v letech 1848-1891. Na začátku novou ústavu, schválenou lidem.

Průměrný počet slepic: 2.5 (25 hlasů)

Slovo Švýcarsko bylo pro mne do nedávna slovem neutrálním. Po Vaší slovní masáži už mi při tomto slovu naskakuje kopřivka. Jste génius v tom jak někomu něco znechutit.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

Děkuji, mám taky pro Vás jednu:

Doporučte svým dětem a známým, ať se vedle angličtiny pilně učí také německy, popřípadě francouzsky či italsky.

Tedy pokud se chtějí mít dobře. S Vaším přístupem ke svému národu jiné východisko nevidím :-)

Průměrný počet slepic: 2 (12 hlasů)

Já všem svým známým doporučuji aby se učili Rusky a Čínsky.

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

taky tuším, že bude v Česku čím dál hůř.

Víte proč? Nedávno jsem koupil lano švýcarské firmy Mammut a expresku od Petzl se sídlem ve Francii. Jedno mají společné: Made in Czech Republic

Proč asi? Proč Švýcaři v roce 2016 převezli stroje na výrobu lan do rakouské haly Teufelberg ve Veselí nad Lužnicí?

Protože zdejší pracovní síla je nejméně 5x levnější a nic nenasvědčuje tomu, že se to v dohledné době změní :-)

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

Souhlasím s Vámi, že Švýcarsku se daří a bude dařit dobře, vzhledem k tomu že ve Švýcarských bankách mají své našmelené prachy a zlato, uloženo gengstři z celého světa, bez ohledu jaký režim tam vládne. Ti nedopustí, aby Švýcarsko někdo ohrozil, ovšem jen za předpokladu že jejich vklady tam budou v bezpečí. Pokud ne tak Švýcarům nepomohou ani ty F-35. 😊

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Kromě bankovního tajemství, které už USA prolomily, je hlavním předpokladem úspěchu bankovního sektoru stabilita politického systému - žádná vládní krize od roku 1848.

Hlavním zdrojem bohatství Švýcarska jsou však lidé a výsledky jejich práce v různých oborech.

Srovnejte počet vědeckých publikací na milión obyvatel:

publikace

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

určitě taky zaregistroval nedávný neslavný konec Vaší druhé největší banky Credit Suisse.

Banku s tímto úžasným názvem tam Vaši hoši vedli od deseti k pěti, až se v březnu začal řešit bankrot. Nakonec to dopadlo nouzovým řešením, na kterém se podíleli Vaši politici, šéfové Vaší největší banky UBS a oni bankrotáři z Credit Suisse. Přes víkend vymysleli řešení, které bylo následně prezentováno jako převzetí Credit Suisse bankou UBS.

Ono "převzetí" bylo ve skutečnosti krádeží za bílého dne, kdy UBS převzala aktiva, ale ne už tak dluhy. Akcionářům Credit Suisse uměle, od stolu, srazila cenu akcií zhruba na polovinu a dluhopisy odmítla převzít úplně.

Prý to švýcarské zákony umožňovaly a poslední, co jsem zaregistroval, byly nějaké sliby, že by se tedy ty zákony snad teď měly změnit.

Tak to jste si na to určitě udělali referendum :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

že švýcarské hospodářství nestojí a nepadá se smutným osudem jedné tradiční banky. Bankovnictví ale není můj obor, zaznamenal jsem jen z tisku projednávání problému na mimořádném zasedání parlamentu 11-12. května a následné ustanovení parlamentní vyšetřovací komise 8. června:
Ausserordentliche Session der eidgenössischen Räte zur Übernahme der Credit Suisse durch die UBS

Většina Švýcarů byla z toho šokovaná, někteří i zděšeni, takže nějaká nápravná lidová iniciativa vyloučena není :-)
V Česku si občané mohou leda tak zanadávat v hospodě, protože ryze zastupitelská demokracie je zde svatá.

Aneb jak říká spolužák Igor Stříž: "Přímá demokracie u nás jen přes mou mrtvolu!"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Obrovské roje Dronů “Роя VOZмездия” začaly čistit od Ukrajinců Rusům cestu k Charkovu! Milion Putinových Kamikaze Dronů Lancet se chystá k rozhodující bitvě!

Ještě v loni česká média svorně šířila zprávy, že Rusové mají panickou hrůzu z ukrajinských válečných dronů, které je zabíjejí na potkání. Že sami Rusové nejsou schopni do boje proti Ukrajincům nasadit skoro žádné drony, protože ruské velení je zaostalé, a nebylo ani schopno vyrobit, natož nasadit do boje vlastní drony, které by byly srovnatelné dronům NATO, které jsou Ukrajině dodávány. Na podzim už dokonce médium Svobodná Evropa vytrubovalo do světa, že Ukrajina už s pomocí zemí NATO vybudovala celou armádu složenou z válečných dronů, a že s nimi brzy vyžene Rusy z Ukrajiny. A česká média se k té propagandě houfně přidávala, a hlásala, že díky sankcím na čipy a čidla už nebude Rusko schopné vyrábět ani nové zbraně, které by nahradily ty zničené, ani moderní vojenské drony. A hlavní český mediální válečný expert Vladimír Votápek, nyní Pirát (foto), před tím učitel marxismu leninismu na vysoké škole, dokonce před měsícem nazval Putina Vyděšeným Dědou, který se bojí nadcházející ukrajinské ofenzívy, a přemýšlí, jak by se z celé té války rychle vyvlíknul, aby ho po porážce nezatkli

Teď média i mediální váleční propagandisté mlčí. Ruské Drony Lancet letos od jara opanovaly bojiště a staly se metlou pro americká tažená děla M-777 ráže 155mm, i  starší 105mm, stejně jako pro obrněné i neobrněné samohybné houfnice. Polské houfnice Krab, české Dana, a zejména francouzské Caesar, jsou ničeny Lancety závratným tempem.  Podle expertů už bylo zveřejněno 350 video záznamů, při kterých ruský Lancet úspěšně zničí dělo, obrněné vozidlo Bradley, radar, raketomet, nebo dokonce i tank Leopard 2A6. Lancety prý už zničily 45% všeho dělostřelectva dodaného Západem Kyjevu. Lancety dokonale vymazaly klasické dělostřelectvo z bitevního pole, a jedině raketomety HIMARS, díky své extrémní mobilitě a dalekému dostřelu, prokázaly schopnost přežít na ruském bojišti. Lancet za 45 000 USD dokázal, že zničí okamžitě každé dělo Caesar, které najde na bojišti. ČR nakoupila 52 děl Caesar za jednotkovou cenu 8.5 milionu dolarů za kus. AČR může všechna děla vyhodit, proti Rusku jsou k ničemu, a s nikým jiným ČR bojovat nebude. Obdobně 40 tanků Leopard 2A6/7, které se chystá za 20 miliard nakoupit Černochová, nemá proti Lancetu šanci, a na ukrajinském bojišti zatím jen ukázalo, že se nedokáží Rusům ani přiblížit na dostřel.    

pokračování, celý článek viz zde:
https://www.michalapetr.com/map-1730-obrovske-roje-dronu-%d1%80%d0%be%d1%8f-voz%d0%bc%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%8f-zacaly-cistit-od-ukrajincu-rusum-cestu-k-charkovu-milion-putinovych-kamikaze-dronu-lancet-se-chysta-k-rozho/

Průměrný počet slepic: 4.5 (44 hlasů)
Trvalý odkaz

V červnu 2022 jsem komunikoval s redaktorem ČT.

Z mého mailu:

Dobrý den.
> Vaše reci o svetovém hladomoru me neskutecne dojmuly. A tak jsem prošel Google a docetl jsem se , že podíl Ukrajiny na svetovém obchodu s obilím je asi 7%. Pokud to je pravda , tak me presvedcte , že pokles o 10% je schopen zpusobit svetový hladomor.

Odpověď:

Nikdy jsem nemluvil o svetovém hladomoru. Mluvil jsem o tom, že Ukrajina zásobuje jídlem 400 milionu lidí zvlášte v chudých zemích Afriky a Asie. To je údaj FAO a WFP OSN. Tam hrozí nárust ceny a potenciálne i hladomor.

Nejsem tu od toho, abych Vás presvedcoval, ale abych informoval. Není nic jednoduššího, než abyste si zde a ve vysílání uvedené informace overil u citovaných agentur OSN.
Moje odpověď:

To je odpověď hodná redaktora ČT. Na světě je asi 7 000 000 000 lidí. Z toho 400 000 000 je asi 5,7%. Kupodivu to odpovídá mým číslům . Když si ten zbytek dá denně o jeden rohlík méně , tak bude po hladomoru. Mimochodem. Rusko exportuje asi 18% .
 
Odpověď resaktora byla ve smyslu
Neoslovil jste mě pane.Nebudu s Vámi dále komunikovat.
 
Průměrný počet slepic: 4.8 (46 hlasů)

Před lety jsem měl podobnou zkušenost se Zárubou z ČT. Nejprve v přímém přenosu řekl, že hráč simuloval, ačkoli jej vzápětí odnesli z ledu a dále ve finálových duelech o mistra ligy nepokračoval. Tehdy jsem se ohradil a poslal mu e-mail, aby komentoval objektivně. Následovala sprcha arogance, nadutosti, lží a uržek. Já jsem se taky nenechal zahanbit a vracel to tomu dobytkovi i s úroky. Po asi 4-5 mailech dal moji adresu do spamu. Od té doby již hokej nesleduji. A taky jsem odhlásil poplatek za televizi.

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

In reply to by Zappova ukolébavka

Trvalý odkaz

Jakmile ty blbečky nachytáte na švestkách, nemají už dál co pindat. Proto ta trapná arogance. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Prigožin a Surovikin jsou pryč, Wagner se vrací do boje

Otázkou dne je, zda Polsko, podporované či nepodporované USA, rozšíří válku na Bělorusko, které podporuje Wagner.

Stephen Bryen - 18. července 2023, https://asiatimes.com/2023/07/prigozhin-surovikin-gone-wagners-back-to-fight/

Wagnerovy jednotky jsou v Bělorusku a cvičí tamní armádu. Další Wagnerovy jednotky jsou nyní v konvoji na cestě do Běloruska. Mluvčí společnosti Wagner a jeden z jejích vrcholných představitelů zveřejnili videa, která mají v podstatě stejný závěr: budou bránit vlast a podporovat ruské vojenské a civilní představitele.

Jednotky společnosti Wagner jsou zpět a soukromý vojenský organizátor se zřejmě chystá hrát strategickou roli pro Rusko a Bělorusko.

Byl vybrán nový šéf společnosti Wagner. Je jím Andrej Trošev, vysoce vyznamenaný veterán ruské armády, sedmdesátiletý plukovník, který hrál významnou roli v Sýrii, kde se přímo podílel na vojenských operacích. Jeho pseudonym je Šedovlasý.
 

Spoluzakladatel a éminence grise společnosti Wagner, Jevgenij Prigožin, zmizel.
Dne 29. června se v Kremlu uskutečnilo setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s přibližně 30 veliteli Wagnera, včetně Prigožina. (Generál Sergej Surovikin, další pohřešovaný hráč, se schůzky 29. června nezúčastnil).
Tato tříhodinová schůzka podle Kremlu přinesla Putinovu nabídku. Ten údajně prohlásil, že se všichni Wagnerovci "mohou shromáždit na jednom místě a pokračovat ve službě a nic se pro ně nezmění. Povede je stejný člověk, který byl po celou dobu jejich skutečným velitelem". Tou osobou je podle Putina "Šedoj", přičemž použil ruský výraz pro Šedivý vlas.
Na to Prigožin odpověděl: "Ne, kluci s tímto rozhodnutím nesouhlasí."
Prigožinova odpověď fakticky ukončila jeho kontrolu nad Wagnerem. Po schůzce, buď 4., nebo 5. července, provedla ruská policie a FSB (ruská nástupkyně KGB) razii v Prigožinově rozsáhlém sídle v Petrohradě.
Objevily se různé zprávy, některé říkaly, že si Prigožin jel do svého sídla v Petrohradě limuzínou vyzvednout peníze a zbraně, které mu byly předtím zabaveny. Podle jiné zprávy se hlásil v kancelářích FSB v Petrohradě a dělal totéž.  V obou případech se však jednalo o fámy a žádný očitý svědek se nepřihlásil.
Zpětně se zdá, že tyto a další historky měly za cíl udržet Prigožinův skutečný osud pod pokličkou.  

Prigožinem vedený útok namířený na Moskvu 24. června byl pro Putina velkým problémem. Ruský vůdce byl z bezpečnostních důvodů odsunut z Moskvy. Loajální síly, včetně Čečenců, prezidentské stráže a policie, byly přesunuty k ochraně ministerstva obrany v Moskvě, Prigožinova hlavního cíle.  
Prigožin zřejmě věřil, že klíčoví představitelé armády, kromě ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, podpoří jeho převzetí moci, očistí ministra obrany a náčelníka generálního štábu a do čela ruských ozbrojených sil postaví Prigožina a možná i Surovikina.
Zdálo se, že Putin si také není jistý loajalitou armády. Tato nejistota byla nepochybně vyvolána obavami z "generála Armagedonu" Sergeje Surovikina.
Surovikin, který působil jako zvláštní poradce Prigožina a Wagnera, byl na vedení armády nesmírně rozzlobený. Surovikin byl vrchním velitelem ruských ozbrojených sil od 8. října 2022 do ledna 2023, kdy ho nahradil Valerij Gerasimov.
Surovikin dostal nejasný titul Gerasimovova zástupce, a přestože si formálně ponechal funkci, stal se zvláštním poradcem Prigožina. Surovikinovo ponížení, které mu uštědřila stará garda v armádě, ho nepochybně přimělo k tomu, aby Prigožina silně podpořil. Oba se po vítězství u Bachmutu dali dohromady.
Když se 24. června Vagnerovy jednotky přesunuly k Rostovu na Donu, Surovikin natočil sebeobhajující video, v němž tvrdil, že invaze byla špatná, a prohlásil, že by se Vagnerovy jednotky měly vrátit na své základny. Existuje předpoklad, že toto video bylo natočeno proto, aby se vyhnul případnému budoucímu stíhání, pokud by Prigožinem vedený puč neuspěl.
Koncem června Surovikinova dcera údajně sdělila televiznímu kanálu Telegram Baza, že Surovikin pracuje z domova a nebyl zadržen. Následně Surovikinova manželka oznámila, že se její manžel nevrátil domů.
Podle listu Wall Street Journal a dalších médií byl Surovikin zadržen spolu s dalšími třinácti armádními důstojníky.



Rozložení Wagnerových sil
Nyní je známo, že část Wagnerových sil se nachází v Bělorusku, kde cvičí pravidelné armádní jednotky.
Uvedl to Andrej Kartapolov, který předsedá výboru pro obranu ruského parlamentu: "Je jasné, že Wagner odjel do Běloruska cvičit běloruské ozbrojené síly. Existuje takové místo jako Suvalský koridor. Kdyby se něco stalo, tak ten Suvalský koridor velmi potřebujeme. Úderná jednotka je připravena tento koridor obsadit během několika hodin."
Polsko soustřeďuje síly podél hranic s Běloruskem, což vyvolává znepokojení v Minsku a Moskvě. Zahraniční poradci, včetně britských, nyní slouží jako techničtí pomocníci polských sil na hranicích s Běloruskem, čímž Rusku signalizují, že ve skutečnosti může jít o iniciativu NATO zachránit Ukrajinu útokem na Bělorusko a donutit Rusko rozdělit své síly.
Suvalský koridor je 96 km dlouhý pás země, který spojuje ruskou enklávu Kaliningrad s Běloruskem.  Zatímco Kaliningrad může být podporován po moři nebo letecky, pozemní most je důležitý pro zajištění normální komunikace. Existuje zde přímé silniční i železniční spojení.  Tento pás země je z jedné strany polským územím a z druhé litevským.
Litevci loni zablokovali dodávky po této trase a však blokádu zrušili poté, co Rusové pohrozili vážnými následky. Koridor je také považován za slabý článek NATO, protože je to jediné pozemní spojení NATO s pobaltskými státy z Polska a z Evropy. Kromě letecké přepravy je to pozemní trasa, kterou NATO potřebuje k podpoře těchto zemí.

Indický Punchline uvádí, že ve víkendovém rozhovoru "přední zahraniční a obranný expert německé strany číslo dvě Křesťanskodemokratické unie Roderich Kiesewetter (bývalý plukovník, který v letech 2011-2016 vedl Asociaci záložníků Bundeswehru) navrhl, že pokud si to podmínky v situaci na Ukrajině vyžádají, mělo by NATO zvážit krok k "odříznutí Kaliningradu od ruských zásobovacích linek". Vidíme, jak Putin reaguje, když je pod tlakem".

Dne 6. července Rusové přeletěli s letounem Tu-214SR a dvěma stíhačkami Su-30M do mezinárodních vod poblíž Kaliningradu a dále do Ruska. Vstříc jim vyšly britské stíhačky Typhoon, které přiletěly z Estonska, aby je doprovodily. Tu-214SR je známý jako ruské letadlo "soudného dne". Jedná se o mobilní velitelskou a řídicí platformu s rozsáhlým víceúčelovým nákladem.
Tu-214SR se pravděpodobně nacházel v oblasti, kde získával informace o operacích Polska a NATO v blízkosti Běloruska a Kaliningradu. Rusové považují Kaliningrad za strategicky velmi důležitý a citlivě vnímají vývoj, který by mohl tuto enklávu ohrozit.
Postoj USA k tomuto vývoji není znám, ale je jasné, že Ukrajina nyní utrpěla těžké ztráty a může být na pokraji prohry ve válce s Ruskem.
Řada negativních zpráv přichází z Pentagonu, ale také od náčelníka ukrajinského generálního štábu Valerije Zálužného, který se snaží přehodnotit neúspěšnou ukrajinskou ofenzívu. 

Strategické otázky
Válka na Ukrajině je součástí zástupné bitvy mezi NATO a Ruskem. Ačkoli skutečně existují vedlejší otázky důležité pro hlavní bojující strany, například ruskojazyčné obyvatelstvo Ukrajiny, NATO před ruskou invazí vybudovalo ukrajinské síly, aby mělo dostatečnou sílu na znovudobytí klíčových území v Donbasu a na Krymu. Budování sil NATO bylo součástí plánu přivést Ukrajinu do NATO a strategicky izolovat Rusko.
Rusové se plánu NATO postavili. Než však Rusko vyslalo své jednotky za hranice, pokusili se Rusové zapojit Washington a NATO do diplomatického procesu, jehož cílem bylo vyřešit otázky mezi Ruskem a NATO a Ruskem a USA. Tato snaha nabyla nejvyzrálejší podoby v prosinci 2021, ale ztroskotala, protože Washington i NATO ruskou iniciativu odmítly.
Otázka začlenění Ukrajiny do NATO je stále nevyřešená, a to i po posledním summitu NATO ve Vilniusu. Samotný summit vkládal naděje do vyhlášení vítězství na Ukrajině a dokonce předvídal svržení ruské vlády. Probíhala tajná jednání s klíčovými ruskými představiteli, včetně Prigožina.
Prigožinův převrat se však nezdařil a Rusové úspěšně odrazili dlouho očekávanou ukrajinskou ofenzívu. Ukrajina utrpěla velmi vysoké ztráty a počáteční ztrátu nejméně 20 % západní techniky, která tam byla vyslána, aby boj vyhrála. Systémy jako německý tank Leopard a americké bojové vozidlo pěchoty Bradley byly neúspěšné a působily rozpaky.
Co je však horší, bitva (která stále probíhá) odhalila, že systémy a taktika určené k ochraně NATO před Ruskem byly nedostatečné a vycházely z řady chybných předpokladů o vedení války.
Není zdaleka jasné, zda by jakýkoli gambit, který by se pokusil zachránit Ukrajinu rozšířením války na Bělorusko, uspěl, a přitom by mohl Evropu uvrhnout do všeobecné války na jejím území. NATO nyní není na válku připraveno. Neúspěchy na Ukrajině to dostatečně ilustrují.
Je sice pravda, že NATO může shromáždit vyšší leteckou sílu, ale muselo by letět proti účinným ruským systémům protivzdušné obrany a ruským stíhacím letounům. Velká válka by se však odehrávala na zemi a tu NATO nyní vést nemůže, možná nikdy nebude moci.

Použije Washington svého zástupce, Polsko, k útoku na Bělorusko, aby se pokusil zachránit Ukrajinu?  
Wagnerovy síly nyní povstaly z popela a Prigožin a Surovikin jsou pryč. Pokud má předseda Výboru pro obranu Dumy pravdu, jsou tyto síly připraveny obsadit Suvalský koridor v případě, že Polsko zahájí válku s Běloruskem.
----
Stephen Bryen je vedoucím pracovníkem Centra pro bezpečnostní politiku a Yorktownského institutu. Tento článek byl původně publikován na stránkách Weapons and Strategy. Asia Times jej se svolením přetiskují.

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)

Tento článek z dnešních "Asia Times" naznačuje, co je tady v Evropě aktuálně ve hře. Tak jej zveřejňuji v plném rozsahu i přes jeho dost velkou délku.

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

In reply to by Inza

Trvalý odkaz

Děkuji za článek.

Musela jsem se dost soustředit, abych mu porozuměla, ale snad se mi to povedlo.. Jen si nedovedu dostatečně ujasnit, jestli je silné Rusko dostatečnou zárukou, že nedojde v Evropě ani jinde k jadernému napadení kohokoliv. A nebo je tomu naopak, že to bude důvodem pro USA něco v Evropě vyprovokovat..

Dík všem za články, které se pokouší reálně informovat o konfliktu..

A příjemný letní den!

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

Tenhle článek si pohrává s myšlenkou otevření druhé fronty proti koalici Ruska a Běloruska, která by měla odlehčit Ukrajině. Nechce se mi věřit, že by Poláci byli ochotni podstoupit podobné martyrium jako Ukrajina ? Nicméně jedná se pořád o klasickou nejadernou válku.
Co se týká vojenských akcí mají státy vytvořené vojenské doktríny. To jsou připravené a schválené závazné postupy pro politiky, jak mají (musí) postupovat při ohrožení státu. Tyto doktríny jsou na úrovni ústavy, tedy závazné a kromě toho veřejné, aby chování států bylo čitelné a předvídatelné i pro ostatní země.
 
Vojenská doktrína RF zaručuje, že v bezprostředním případě ohrožení hodlá použít všechny dostupné prostředky obrany, tedy jak konvenční tak nekonvenční zbraně. Jaderné zbraně hodlá Ruská federace použít pouze a jenom v případě, že budou použity proti ní nebo proti jejímu spojenci, například Bělorusku. Rozhodnutí o vojenském použití jaderných zbraní má v kompetenci prezident RF a o plnění rozkazů se stará velitelství vojsk strategického určení. Samozřejmě před použitím jaderných zbraní se dává přednost diplomacii, která má za úkol odvracet veškeré hrozby a nebezpečí namířené proti RF.
 
Ještě v éře SSSR (1985) byl vytvořen systém konečné atomové odvety - jakási pomsta ze záhrobí, která má odradit případného útočníka proti SSSR - dnes Rusku. I kdyby měl protivník technickou převahu a zničil všechny vojenské velící útvary Ruska byl by tento automatický systém totální jaderné odvety aktivován automaticky bez potřeby aktivace člověkem. Tento systém se jmenuje Perimetr a přezdívá se mu "Mrtvá ruka". Systém je od doby svého vzniku stále technicky vylepšován a je v neustálé pohotovosti. Na celém území Ruska se nacházejí šachty ve, kterých se dnes nacházejí hypersonické rakety s atomovými hlavicemi. Každá z nich má nastaven svůj cíl. Veškeré akce nutné k odpálení jsou plně automatizovány. Aktivace nevyužívá žádné elektromagnetické vlny protože v době války je pravděpodobné  použíti rušících prostředků. K odpálení dojde tak, že je vystřelena raketa - "posel", která přeletí území Ruska a při svém přeletu aktivuje jaderná sila, která jsou v dosahu jejího aktivačního signálu. Samozřejmě, že princip, který je k tomu použit patří k nejvíce střeženým tajemstvím Ruska.
Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Z toho co jste napsal mne celkem jímá hrůza..

Připomnělo mi to trilogii, kterou napsal Dmitry Glukhovsky. Jmenuje se Metro 2033, Metro 2034 a Metro 2035 a pro mne to bylo hodně depresívní čtení. Je to o tom, jak v podzemí Moskevského metra roky přežívá skupina obyvatel, která přežila třetí světovou - jadernou válku. Na zemi je zničený život, všude radioaktivní prach a přežil jen ten, kdo v okamžiku výbuchu byl v metru. A ti v Moskvě jen doufají, že se totéž, tedy přežít, se povedlo i dalším lidem v metrech jiných velkoměst..

No - nezbývá než doufat, že si na obou stranách uvědomují, že by to byla konečná.

 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Inza

Trvalý odkaz

Inzo, díky za článek, ráda jsem si přečetla. Z naší "hovnovize" a presstitutů se nic takového nedozvíme.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Americký plukovník to vystihl přesně! Ukrajinská armáda se zhroutila a Zelenský vydá pokyny zahájit teroristické útoky proti Rusku všemi prostředky, které má Kyjev od kolektivního západu k dispozici! Ruská armáda spustila ofenzívu ve směru na Charkov a po zpackaném summitu NATO bylo potřeba překrýt neúspěchy Zelenského ve Vilniusu, takže přišel další propagační útok na Krymský most! Ukrajina po fiasku ve Vilniusu nemá už jinou možnost, než zahájit terorismus v Rusku!

Americký plukovník Douglas McGregor vystihl ukrajinskou situaci po summitu ve Vilniusu naprosto přesně. Ukrajinská armáda se rozpadá, ofenzíva selhala. Rusové spustili vlastní ofenzívu ve směru na Liman a Charkov a podle posledních informací stojí na frontové linii 100 000 ruských vojáků připravených k útoku na Charkov, největší ruské město na Ukrajině. Ruská speciální operace neskončí, dokud Charkovská oblast nepůjde zpátky k Rusku. O tom se mluví již hodně dlouho, ale oznámení ministra obrany Sergeje Šojgu, že Ruská armáda zahajuje ofenzívu na Liman a ve směru na Charkov, pouze potvrzuje, že cíle té speciální vojenské operace spočívají v jediné věci, a to je připojení ruskojazyčných a ruských etnických regionů k Rusku, protože již nemohou být součástí ukronacistické Ukrajiny.

 

Po fiasku ve Vilniusu už Kyjev ví, že ukrajinská armáda skončila a teď už lze Rusku jen škodit, ne ho porazit...

 

 

https://aeronet.news/…du/

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

Podle analýzy Scotta Rittera byl Volodymyr Zelenský naverbován britskou MI6 jako agent a od té chvíle je šéf britské zahraniční rozvědky jeho velícím důstojníkem! Proč se Zelenský v říjnu 2020 zúčastnil v londýnské centrále britské MI6 tajné schůzky? Zelenského naverbování vysvětluje, proč je obklopen britskou ochrankou a proč Zelenský chce vést válku až do posledního Ukrajince! Šokující analýza naznačuje, že Zelenský se chová více jako agent než prezident!

 

Více než rok před začátkem války na Ukrajině došlo v Londýně k podivné a bizarní události, která podle všeho měla zásadní dopad na běh událostí na Ukrajině a de facto v celé Evropě. Volodymyr Zelenský byl 14. října 2020 na státní návštěvě ve Velké Británii. Jak se ale média nakonec dozvěděla [1], během této návštěvy došlo k bezprecedentní události, která v dějinách mezinárodní diplomacie nemá obdoby.

 

Volodymyr Zelenský se totiž neplánovaně zúčastnil tajné schůzky v centrále britské MI6 a za zavřenými dveřmi jednal s šéfem agentury Richardem Moorem. Z jednání nevznikl žádný záznam a ani Ukrajinci neví, o čem se tam přesně mluvilo. Setkání se účastnili kromě Zelenského a Moorea jen tlumočníci a jinak nikdo další. Něco takového je naprosto neuvěřitelné. Zelenský po schůzce uvedl, že se jednalo o otázky bezpečnosti Ukrajiny. Jenže, po zhruba roce a půl se začaly dít věci.

 

Zelenský podle Rittera podepsal spolupráci s MI6 krátce poté, co se stal prezidentem Ukrajiny

K něčemu takovému se normální prezident nepodepíše. Ovšem agent, který je z Londýna za své služby placen kokainem, na němž je závislý, je ochoten udělat s ukrajinským lidem naprosto všechno. Bývalý americký zpravodajec US Marine Corps Scott Ritter natočil reportáž [2], ve které analyzuje, že ukrajinský prezident byl pravděpodobně před vypuknutím války na Ukrajině naverbován britskou MI6 s jediným cílem, aby souhlasil se zatažením Ukrajiny do otevřeného válečného střetnutí s Ruskem a do obětování vlastního národa ve válce, kterou Ukrajina povede v zastoupení za Velkou Británii, USA a tzv. kolektivní západ. Pokud by ukrajinský prezident nebyl závislý na kokainu, válka na Ukrajině by už dávno skončila. A nejen skončila, ona by podle všeho vůbec ani nevypukla…

 

Zelenský výměnou za dodávky kokainu je svolný s obětováním vlastního národa ve válce, kterou prodlužuje na žádost Londýna a Washingtonu

Toto odhalení vysvětluje, kde se to bere, že prezident najednou nemilosrdně zabíjí vlastní národ v nekonečné válce, kterou nechce ukončit, do které posílá další a další Ukrajince, kteří nejen nic na frontě nezmůžou, ale hlavně tam zahynou. Západní média se přitom usilovně snaží pomocí válečné propagandy držet obyvatelstvo v mylné představě, že ukrajinská armáda vítězí, vlastně od vypuknutí SVO na Ukrajině neslyší obyvatelé EU a USA z médií mainstreamu nic jiného, ale pravda je taková, že Ukrajina ustupuje. Pomalu, ale neustále.

 

Ustoupila ze Soledaru, potom z Bachmutu a o víkendu spustila Ruská armáda protiofenzívu a AFU začala ustupovat už i na frontě u města Krasnyj Liman. Stejně tak Ruská armáda v neděli po měsíci vytlačila ukrajinská vojska z Vremenovského výběžku, tedy z prostoru tzv. země nikoho mezi frontovými liniemi. Takhle nevypadá vítězící ukrajinská armáda. Jenže Zelenský je katem a vrahem vlastního národa, přesně jak před několika dny [4] v bulharské Sofii na něj za zavřenými dveřmi křičel bulharský prezident Rumen Radev….

 

https://aeronet.news/…em/

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Na to sere pes. USA s celým servilním západem sere na ukrajinské obilí, na bývalou Ukrajinu, na zbytek Ukrajinců.

Ukrajina i s obyvatelstvem byla určená na odpis. Využít a zahodit.

Teatrální ukroušská ofenzíva je očekávané fiasko. Prachy a hlavně vojenské vybavení a munice celému západu včetně USA docházejí až do dna.

Kyjevská loutková junta to chápe. Ale hlavně pochopila o co západu jde a co ji ještě chvilku udrží nad vodou.

Drobné a soustavné teroristické akce na území Ruska ...... samozřejmě s patřičnou mediální prezentací.

Za to budou od západu dostávat drobky ze stolu. Ne moc, jen tolik aby přežili, hlavně nevykrmit!

Ale to je rovnice, ve které figuruje pouze kyjevská loutková junta a torzo ukronacistické armády.

V této rovnici pro obyčejné Ukrajince i s jejich obilím už není místo. ;o/

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

ono i to obilí je spíš americké než ukrajinské

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Jelikož jsou sýpky státu Česká republika  plné ukrajinského obilí  už dávno, musíme ho odebírat osobně.

Stát a fijalovo vláda zastropuje ceny mouky na 6 Kč a zbytek ceny do 30 Kč zaplatí prodejcům.

S výhradami prodejci toto opatření přijmou.

Čeští voliči budou vděční a při příštích volbách budou volit svou sociálně zodpovědnou vládu.

Každý na světě, pokud slyšel Céskó, Sésko, Sesensko nám bude vládu závidět!

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Co pesticidy způsobují lidem. 

Pesticidy, které se v našem těle postupně nahromadí, mohou mít negativní vliv na naši nervovou soustavu a v extrémních případech může dojít k trvalému a nezvratnému poškození mozku.
Některé druhy pesticidů mohou také narušit hormonální systém. Studie izraelských vědců dokonce prokázala jistou souvislost mezi pesticidy a Parkinsonovou chorobou. Pesticidy jsou také často spojovány s rakovinou a kožními problémy.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)