Když se nedaří...

Autor

Každý seriál, který trvá dost dlouho se dostane do fáze, že je možné lacino spíchnut nějaké další díly tím, že se sestříhají povedené části jiných epizod a udělá se z toho nějako Best Of. Motoristický pořad Top Gear pak tímto způsobem udělal pár dílů, které nazval - Když se nedaří. Materiál je natočený, fanoušci jsou ochotní koukat celkem na cokoliv, ušetřené peníze se hodí. Dovolte mi teď udělat něco podobného a sestavit obdobný pořad pro naši liberálně demokratickou a globalizovanou vesnici. Ono se toho nedaří stále více. 

V první řadě bych řekl, že se našim liberálním demokratům a občanské společnosti nějak nepodařilo vytvořit loajální voličstvo. Asi nejlepším důkazem tohoto vysvědčení je volba prezidenta, kdy ti starší a méně vzdělaní, kteří před třiceti lety nadšeně cinkali klíči a pak se pustili do dohánění a předhánění Západu, z velké většiny volili právě Zemana. Drahoš se stal kandidátem těch mladých, vzdělaných, ale nezkušených. Člověka to přímo nutí přemýšlet, koho bude za dvacet let volit třeba náš Mikuláš Minář... 

Také se to nějak nepovedlo se vzděláním. Neziskovky mají dneska prsty v každé škole a každý učitel se setkal s jejich školením, podepsal jim lecjaké papíry, udělaly se nové osnovy, nové programy, postupuje se podle nové metodiky, každá větší škola má zmocněnce pro šikanu a začleňování a přitom nikdy nebyly výsledky mezinárodních srovnání pro naše žactvo a studentstvo tak tristní. 

Moc se údajně nedaří ani životní prostředí.  Po třiceti letech odsiřování, třídění odpadu, boje proti dopravním stavbám, boje proti komínům, spalovnám, skládkám, zpřísňování emisních norem, katalyzátorech, protěžování cyklistiky a omezování dopravy ve velkých městech máme republiku narvanou auty se stále se zhoršující hromadnou dopravou, bez rychlovlaků v koridorech a na záchranu máme posledních dvanáct let, jak nám řekli studenti. 

Ani církvím se nedaří. I přesto, že je stát od roku 89 dobře živil a později jim dal i velký balík peněz a majetku, v konečném důsledku zbude katolíkům malá klerikální partaj a ostatním církvím nezbude nic. Ani miliardy nepomohou tam, kde chybí nadšení nebo alespoň věrnost. Měli stát na své straně, pak měli na své straně peníze a při každém sčítání lidu se k nim hlásí poloviční počet lidí než předtím. 

Se spojenci to také není valné i když se všechny naše vlády bez výjimky tak snažily. Vlastně jako kdyby tu po Havlovi už byla jen džungle. Klaus, Zeman, Paroubek, Topolánek, Nečas, Babiš všichni se mohli upoklonkovat, vstupovat do NATO nakupovat Pandury, vrtulníky, nechat si tu stavět silnice od zahraničních konsorcií, mohli sem zvát americké prezidenty, jít na ruku všemu a všem... a stejně nic. Babiš už teď ví, že pár bonzáků od Pirátů a a jedné nejmenovné neziskovky zvládne jedním dopisem víc, než zvládl on za šest let zahraničních cest. 

Vstoupili jsme do NATO a od té doby bojujeme v prohraných válkách. V Afghanistánu se naši spojenci domluví s našimi nepřáteli, se kterými jsme vedli sedmnáct let těžké boje za cenu mnoha peněz i obětí na životech. Za to pak od amerického prezidenta dostaneme doporučení kupovat americký plyn, nebo bude zle, případně nám umožní bojovat v Íránu. Ještě se nerozhodl.  

Navíc po konferencích za naši republiku jezdí pornoherec Janda. Byl v USA i v Kanadě a vypadá na fotkách velmi oficiálně. Admirál určitě dodá odkazy. Jaké to asi je pro Opatu? Vojákem celý život a pak mu v podstatě v zastoupení velí takový debílek. A vrchní generál jen dává rozhovory ve kterých nechápe, proč naše armáda nemá u obyvatelstva respekt... Proč? Protože Janda a jemu podobní. 

Naše ekonomika také nějak nešlape, ale jak by taky mohla, když nemáme vydrilované a vzdělané absolventy a očekávají se od nás jen ručičky v montovnách? Ale tohle není tak úplně jenom naše vina, tohle je v celé naší části světa stejné. Kdy jste naposled mohli sledovat v televizi otevírání nové továrny vyrábějící něco hmatatelného z čeho si půl planety sedne na zadek a vypisuje objednávky? A vůbec... kdy jste naposled viděli nějakou novou přehradu, ocelárnu, důl na lithium, úložiště jaderného odpadu, nebo elektrárnu? Kdy jste naposled četli o neskutečných problémech českých podnikatelů, kteří by rádi rozšířili výrobu, protože jim svět trhá z rukou jejich baterie, mobily, 3D tiskárny, léky, dalekohledy, družice, mikročipy...  a chudák majitel už zastavěl všechno a teď nemá kam se vejít? Kdy jste naposled viděli startup, který by se po dotovaném startu osamostatnil a přinesl státnímu rozpočtu na daních miliony  a miliony peněz? Ani Ellon Musk ještě na svých Teslách nevydělal, jen zvládl vysát peněženky hodně investorům. 

Jediné, co skutečně bují, je byrokracie, policie, úřednictvo a nekryté peníze. 

Nedaří se nám ale ani to rozšíření porfólia do Číny nebo Ruska. Jednak je tu asi dost lidí, kteří se povinně pozvrací kdykoliv uslyší jméno Putin, ale ruku na srdce... tolik ježdění do Moskvy i Pekingu a pořád tu nevidím ty čínské firmy, které by lacino stavěly koridory, širokorozchodnou trať a napojovaly nás na Hedvábnou stezku.  Pár sportovních klubů a jedny aerolinky s tím moc neudělají. 

Nedaří se nám ani zadržovat tu migraci. Stále častěji slyším, že Babiš sice navenek křičí o tom, jak zastavil kvóty, ale nejspíš někde potichu něco slíbil a teď se to jen jmenuje jinak. 

Nedaří se nám ani bezpečnost. Po třiceti letech peněz na integraci a multikulti, po povinném učení ve školách, po miliardách peněz pro vyloučené lokality, dokonce i po všeobecném výsměchu všem morálním hodnotám v podobě manželství a vychovávání dětí, po zpřísňování držení zbraní, kriminalizování verbálních projevů, boji proti nacismu, stejně musíme mít na náměstích bariéry proti teroristům, leckde už policajti nesmějí ani sundat neprůstřelnou vestu a bez automatické zbraně nevystupují z auta. Kolem německých mešit to vypadá jako v Turecku, naši vrchní imámové posílají klidně peníze teroristům do Sýrie a vydávají knížky proti kterým je Mein Kampf ještě čajíček a všechno jde. 

Po třiceti letech budování nezávislé justice se tu za ni musí demonstrovat, protože jeden ministr spravedlnosti ji může zcela zničit, ústava neústava. Ústavní soud je schopen tvrdit že hoteliéři mohou zkoumat, zda jejich hosté náhodou nesouhlasí s ruskou anexí Krymu, státní zástupce Šaroch dostává stovky dopisů, kde ho lidé podporují, aby Čapí hnízdo vyšetřil podle práva, ale kdyby náhodou usoudil, že Babiš nic neudělal a vše je v pořádku, tak to bude pro tyto stovky a tisíce lidí důkaz, že selhal. Fakt mu to nepřeju. 

Nevypadalo to takhle nějak v roce 89 těsně před koncem? Ideologii už nikdo nevěřil, ale ostatní vypadalo ještě pevně. Pak přišel první větší náraz a bylo po všem. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Štěpán Kotrba na svém fejzbůku:
-----
Sice si jednou spletl brojlery a bojlery. Sice měl image vařenýho květáku. Sice byl neschopnej přesvědčit kohokoliv o čemkoliv. Ale dnes je mu třeba dát za pravdu.

Komunisti měli 40 let a poplyšákoví politici doteď třicet. Dobře... odpočítám jim deset na "napravování chyb socialismu". Ale těch dvacet let zbylých je polovina času. Kde je rozvoj země - elektrifikace a plynofikace vesnic, kanalizace a čističky, asfaltové cesty do každé dědiny, přehrady a zdymadla, mosty a tunely, elektrifikace železnice, nádraží v každé druhé vsi, továrny a elektrárny, letiště (o polních ani nemluvě) a vlastní letadla, kde jsou ty stovky tisíc postavených bytů a vybavení do nich, kde jsou autobusy, tramvaje a trolejbusy, desítky kilometrů metra? Dnes bychom měli umět vyjmenovat minimálně polovinu toho, co udělali komunisti.
-----------------
VIDEO Naštvaný Jakeš: Plivou na socialismus! Kde jsou ty krávy? Kde jsou ty přehrady? Teď ani dálnici nepostaví
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/VIDEO-Nastvany-Jakes-Plivo…

Zatím bez slepic

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

V tom má Jakeš nezpochybnitelnou pravdu.

Pokud by někdo chtěl oponovat s kdyby, neobstojí.

Zatím bez slepic

A proč by se to mělo stavět, když už to udělali komunisti?

Zatím bez slepic

Mimochodem, když už jsme u toho rozdělování slov, víte, co ve španělštině znamená puta? :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já myslel že ten odmítnutný připrchlík co s e přiznal, že přefik tu 16 letou holku je svině, ale on je svině Okamůra, že to rozmazává:
https://hlidacipes.org/znasilneni-u-litomeric-a-tomio-okamura-jak-pracu…
Oni se nezeptají, jak se k nám dostal odmítnutý, vyhoštěný člověk bez dokladů, proč? Protože jsou to prodejní vorangutáni.

Zatím bez slepic

oč v tom článku jde? No přeci o to, aby ti, komu se článek líbí, přispěli nějakou tou peněžní částkou.
Odstřihnout od penězovodů.

Zatím bez slepic

ty naše myslí, že se jim otevře cesta ke korytům. Ale jinak to sedí.

Zatím bez slepic