Neutopické zemědělství - teď je ta pravá chvíle

Autor

Náš dědeček (dej mu Pánbu věčnou slávu) říkával jedno důležité zemědělské rčení, které podle mě platí celkem absolutně. 

Příroda má ráda rovnováhu

Podle tohoto rčení platí, že mírná zima bude mít drsný konec, tuhá zima bude krátká, suché jaro skončí velkým slejvákem, mokré a studené léto přinese dlouhý teplý podzim, špatný výnos na pšenici znamená nadprůměrný výnos v kukuřici a podobně. Prostě v zemědělství nikdy nesázet na jednu kartu, nikdy nepředpokládat jen jeden trend. 

Když se podíváte na dlouhodobé statistiky, zjistíte, že všechno je pořád stejné. Mění se krátkodobé trendy - neprší málo a pravidelně, ale prší hodně a nepravidelně. Nemáme pomalé nárůsty a poklesy teplot, ale náhlé zvraty. V průměru je ale všechno pořád víceméně stejné. Většina našich problémů není způsobená žádnou klimatickou změnou, ale námi samotnými, naší tupostí, omezeností a vědeckým přístupem, který si z množsví faktorů vytipuje jeden a pak na něm rajtuje. 

Ve světle dědečkova rčení bych řekl, že letošní suché jaro s výraznými mrazy skončí pořádnou průtrží mračen a delším teplým, ale deštivým obdobím. Za měsíc si můžeme říci, jak moc jsem se spletl. 

Každopádně, nebylo kam spěchat. Správný čas pro vidláky nastává právě teď. My, co jsme na podzim kvalitně zorali a hnojili, v zimě naváželi močůvku a v první možnou chvíli jsme svá políčka ještě v únoru usmykovali, nám teď nastává čas. Příští týden nasadím rotavátor, nakypřím pět centimetrů hlíny pro setí a sázení a když to dobře půjde, do půlky dubna bude všechno v zemi. Začnu ředkvičkami, špenátem, hráškem a kořenovou zeleninou, pak přijdou na řadu brambory, pak krmná i červená řepa, pak fazole. Pak pro jistotu počkám do půlky května a vytasím se s rajčaty, cuketami, lilky a paprikami. Nějaké místo se najde i pro dýně. 

Meruňek letos moc nebude, protože mrazíky - ale vzhledem k tomu, že loňská úroda byla obrovská, stejně by toho letos moc nebylo. Stromy jsou vyčerpané. 

Na Pravém prostoru jakýsi komentující minule tvrdil, že o zemědělství nic nevím, protože tvrdím, že mám zásoby jedu na myši a přitom koupě se eviduje u prodávajícího. Ano, to je pravda. Ale my vidláci umíme nakupovat i jinde. A ty dnešní slaboučké Stutoxy stejně nic nezabijou. 

Jo, kdyby někdo prošel vidlácké chalupy, našel by spoustu zajímavých věcí. Leckdo má ještě zásoby rtuti či Uragánu z Draslovky, dokonce není problém sehnat karbid vápníku, chlorečnan draselný neboli Travex a dokonce jsou ještě i zásoby čistého dusičnanu amonného tedy ledku v původní značně výbušné podobě. Dneska se ledek nechá slinout dohromady s vápnem a už nevybuchuje, ale kdysi byl každý sklad hnojiv potenciální atomová bomba. Proto se stavěly uprostřed polí mimo vesnice a mají kolem sebe navršené kopce hlíny pro odstínění exploze. Zkrátka a dobře, vidláci jsou zásobení... Když se rozpadala privatizovaná družstva, původní družstevníci si ledacos vzali domů, protože už tušili, že to brzy jen tak neseženou. 

U mě myšičky zimu nepřežily. Samozřejmě proto, že jsem každých deset centimetrů kolem pole zatloukl posed pro káňata a svolával volavky a racky tancem slunce. 

Můj tchán má už delší dobu zasetý ječmen (takže bude čím krmit a budou i kroupy), pšenice zimu přežila velmi dobře, řepku děláme jen jako zelené hnojení, takže teď jen vzpomínáme, jak nám krásně nakypřila půdu před orbou. 

Víno zřejmě mrazíky přežilo, protože Vidlákov je přece jen dost vysoko a víno u nás vypučí o čtrnáct dní později než na Pálavě, což se v posledních letech ukazuje jako klad. 

V chlívě mám čtyři selátka - svá vlastní, která jsem osobně odrodil, osobně jsem jim zaštípal zuby, podvázal pupeční šňůru a osobně jsem je i vykastroval. Ve výběhu pobíhá březí prasnice Xénie, další selata budou v červenci. To už bude po zemi všeobecná bída i drahota, tak se když tak ozvěte... pro věrné čtenáře i diskutéry třeba něco i udělám. 

Mimochodem - včera jsem koukal na obilnou burzu - cena řepky jde volným pádem dolů. Aby ne, při současné spotřebě pohonných hmot má Preol už teď dost řepky na dlouhou dobu, tak jde Andrej s cenou dolů. Jeden ilustrativní příklad... Můj kolega z práce, kterého rád uvádím, protože je šelma sedlák a fakt umí (to je ten, co obdělává 150 hektarů s otcem v důchodu a bratrem, který také ještě normálně chodí do práce) - tak tihle hoši měli řepku na cca 24 hektarech ze 150ti. Čili na cca 16% plochy. Je to hodně? Řekl bych, že byste podle žlutých lánů tipovali víc... ale u nás je opravdu řepkou osetých max 20% plochy. 

Z uvedených 24 hekatrů čtyři velmi špatně přezimovaly. Myši, sucho, nevhodná chvíle zasetí, nevhodná chvíle na ošetření, apod. Tož už to mají od pojišťovny oceněné, teď to budou zaorávat a zasejí tam kukuřici nebo slunečnici. Vzhledem k tomu, že kukuřici zaseje každý, zřejmě oni zasejí tu slunečnici, protože tu letos seje málokdo. Aneb jak se dělá bohatství postaru? Když všichni kupují, já prodávám a když všichni prodávají, já kupuju. Tohle je stejné. A pokud bude šance ještě něco "prodat pojišťovně," rozhodně to udělají. Řepka bude letos propadák. 

Pokusím se teď o vzdálenější zemědělský výhled... 

Všechna levná jablka jsou z Polska. Všechno levné vepřové je z Dánska. Všechno levné kuřecí je z Německa. Všechna levná zelenina je ze Španělska a Itálie. V tomto jídle jsme u nás značně pozadu. Dokonce i ty levné párky od Andrejova Vodňanského kuřete se dělají z drůběžího separátu z Pádské nížiny.  Pokud všechny zmíněné vlády nepředvedou vskutku husarské kousky a všichni zazobaní ezmědělští oligarchové neukáží organizační zázraky, tak bych si na kvanta levného zboží v hytlermarketech moc nevsadil. Zasazené a zaseté to je, ale on to někdo musí také sklidit, zpracovat a dovézt. Zmíněné země a leckteré další zatím nevypadají, že by tam také mohly být normální žně, ale po nákupu zásob by se mohly nakupovat zásobníky. 

Na vašem místě bych raději počítal s tím, že zelenina i maso budou krutě drahé. Chleba ani tak ne, obilí je u nás dost, takže nouzi mít nebudete, ale lukulské hody za pár kaček asi letos dělat moc nebudete. A na zimní rajčata či lednové jahody bych si také moc nevsadil. 

Proto vás znovu vybízím... najděte si svého vidláka. Domluvte se s ním už teď dopředu, že si přijdete načesat a nakopat. Budete to mít za normální ceny a mnohem kvalitnější než z Alberta. 

Pokud se bojíte následné ekonomické krize, která se může projevit vysokou inflací a tak přemýšlíte za co hodnotně utratit své peníze raději včas, kupte si velký mrazák. Aby se vám do něj vešla půlka prasete. Domluvte se se sousedem a nějakým vidlákem a udělejte si na podzim zabijačku. Možná zjistíte, že ceny vepřového v masnách poskočí natolik, že se vám ten mrazák zaplatí po prvním naporcovaném čuníkovi. 

Teď je ta pravá chvíle... pro vidláky na jarní práce a pro ostatní na hledání vidláků. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (54 hlasů)

Komentáře

z lopuchu, ten je veliký. Třeba se dá i naklepat a obalit.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Změnily to až brambory - vařené ve slupce byly k dispozici celý den. Často se jedly místo chleba i k ranní nebo večerní "culifindě". Když bylo sádlo, tak se oloupaly, ohřály a řádně omastily.
Brambory mají tu nevýhodu, že jsou hladové. Zasytí jen na chvíli, na rozdíl od chleba nebo placky.

On ten venkov nebyl taková romantika, jak si to dnes leckdo představuje; hlavně ten kopcovitý.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

byl by tatarský biftek a z toho se dá vydržet. 200g zasytí na 8 hodin.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

budou se muset spokojit s českým biftekem z umletého českého důchodce.
Mladší kusy už se tou dobou vzájemně sežerou v demokratické kulinární soutěži O nejlepší Chvilku demokracie.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Knížka je vyprodaná, ale lze požádat nakladatelství o dotisk. Zatím to udělalo jen 24 lidí.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Ostoj to měl dobré, hospodařil na úrodné půdě. Ale návrat do doby téměř před 1000 lety snad nehrozí ;)
Snad jen, kdyby byla taková katastrofa, že by přežily jen skupinky lidí a neměly nic k dispozici. Ale zase by bylo půdy habaděj a to Ostoj neměl.

Když, tak bych to viděl na návrat do doby před 150 lety.

A když už o tom návratu Z5, doporučuji mrknout na Tam, kde teče Sukpaj.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Zkusil jsem stáhnout a bohužel tam po straně 29 následuje rovnou strana č. 268 ... :-/

Zatím bez slepic

V edici Kolumbus vycházely většinou zajímavé věci, "Ostoj" není výjimkou.
Vzhledem k současné katastrofické náladě je tam zajímavá i kapitola 15 (str.189) "Obklíčení strachem".

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

taky dost, takže pohoda. Beru motyku a jdu sadit kamení, ať ještě něco přiroste. Co kdyby pochybělo...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Pane Targusi, s těmi kameny jste mi připomněl knihu Patricka Ryana, Jak jsem vyhrál válku: "... ukázal jsem na Araba jedoucího na oslu stezkou v našem týlu. Jeho žena se zavazadlem kráčela před ním — v bojovém prostoru se tradiční pořadí obrátilo, aby choť mohla sloužit jako předsunutý hledač min. Náhodní kočovní Arabové bloudili zemí nikoho v údolí patrně proto, aby vykopávali kameny."

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Já vidím všechny rady pana Vidláka,jako dobré,ale kdo se může vrátit k tomu aspoň malému hospodaření.
Snad dvě generace lidí se z něčím podobným nesetkalo,neví jak a kde začít,nářadí,stroje v kovošrotě,stáje stodoly z bourané,všude Anglický trávník,bazény.Jen opravdu,ti starší si udržuji zahrádku,kousek pro zeleninu,řádek brambor.
Proto hodím sem otázku,neměl by proběhnout další komas?

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Výborný postřeh, pane zemědělče, většina lidí ztratila znalosti o chovu, protože domácí zvířata ani neměli kde chovat. Obnovení těch znalostí bude obtížné.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Jak se říkalo,dovednosti se předávali z generace na generaci u zemědělců to byla podstata dalšího hospodaření.
Dříve zemědělec musel toho ovládat mnoho,učené knihy nebyly,jen zkušenosti.
Táta dokázal i otočit tele v krávě,když poznal,že jde špatně ven.
Nebo jak popisuje pan Vidlák,když měla rodit prasnice,tak sedlák neusnul,hlídal,kontroloval i celou noc.
Hodně byl rozšířen chov králíků,ale nemoci to dost zlikvidovali.Pokud byla v kurzu ovčí vlna,tak se dost chovalo i ovcí,pak to opadlo také.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Teď pěstujeme lidskoprávní agendu nebo českou a bruselskou eurobyrokracii. A utěšeně nám rostou.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zemědělče, před vice jak 30 léty jsem skončil s agronomováním. Teď si rád něco málo vypěstuju na zahrádce, ale to nestačí ani do jara pro 4člennou rodinu. Ve službách o víkendech v zem.podniku jsem párkrát i odrodil kravičku - ženské z kravína holt k tomu museli mít "chlapa". Jen jednou jsem musel rovnat nožičky telátka "uvnitř". To jsou vzpomínky - s tím, že pokud v okolí alespoň někdo mluvící bude vědět co a jak, tak i nyní se najdou mladí čí v nejlepších letech, kteří se do starých dovedností pustí a zvládnou je - viz. vidlák.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by kulajda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Kulajda.
A když jste měl školu rostlinář,nebo přímo ing.agronom,tak jste se k vědomostem dostal i kolem živočišní výroby.
Když problematicky rodila kráva,zvěrolékař daleko,tak kdo byl po ruce a trochu tomu rozuměl,tak se pomáhal,také nás jednou bylo u telení pět.Proto ty znalosti,ale také zájem pracovat v zemědělství.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
kdysi jsem Vám v debatě navrhl, ať hodíte na papír (nebo do complu) své vzpomínky. Jak se hospodařilo dříve až po současnost, co šlo na odbyt, jaké byly postupy, jaká rizika, výnos, jaká byla krajina, prostě vše, na co si vzpomenete. Pamětníků je málo.
Věřte, bude to mít svou cenu a zdá se, že nejen pro historiky!

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane dexx.
Mnohým osobám by to připadalo,že jsi vymýšlím.
Pamatuji si soukromé hospodaření dost dobře,rodiče šli do družstva v roce 1972,když se se to soukromé hospodaření zase utahovalo.Pracoval jsem i v JZD a pak zemědělské stavby.Možná jsem to někde psal,jsem ročník 1942.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

že in je mít bázen a ........

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

A sousedovy slepice a králíci jim smrdí až u svýho bazénu zvrací....
Eh, uvažuju, pokud zaprší, tak do našeho bazénu svedeme dešťovku,
ať již sousedům bude smrdět i ta čistá voděnka, nebo ne.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak přestaly lítat letadla, nádherně se vyčasilo. Ani ty kondenzační čáry water/chem trails na obloze najednou neuvidíš. Když ještě pár týdnů vydržíme v koronténě, snad začne i normálně pršet.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

bude stačit, aby ti z kotlinky, co chodili sbírat jahody do Anglie a česat ovoce do jižních zemí zůstali letos brigádničit doma. Jezdili na sezónní práce do zahraničí, protože tam si víc vydělali. Sem jezdili Poláci a Ukrajinci ze stejných důvodů. Pokud to nebude možné, ať už pro překážky v cestování, nebo pro přísné předpisy na společné ubytování, zůstanou doma a sklidí. Rovněž bude dost lidí bez práce, co si rádi přivydělají. Ale bude potřeba, aby peníze za brigádu při sklizních nebyly důvodem pro odepření podpory v nezaměstnanosti. Studentů jsou mraky, nebudou-li moci cestovat, mohou sklízet.
Je fakt, že některé komodity v našem podnebí nevypěstujeme tak levně jako na jihu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babolubo,
nepočítáte s lidskou leností. Raději se budou válet doma na podpoře než jít na brigádu na pole. Zhýčkaná těla by takovou zátěž ani nevydržela.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nikdy jsem ten kořen nejedl, tak nevím, jestli se sází, nebo trhá. Každopádně asi před týdnem na veřejnoprávní ARD si stěžovali zemědělci, že letos bez brigádníků z Polska bude zle. Nechápu, proč tam nikdo neřekl, že se jim tam válí milion počernělých imigrantů, kteří akorát provozují tělocvik klanění. Ale fakt něco takového na kameru nikdo nezmínil. Je to chorá společnost.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Chřest lékařský (Asparagus officinalis) je vytrvalá bylina, asi 40 až 150 cm. Jedna rostlina má 4-15 výhonků (fylokladia), které je nutné uříznout. A pak roste dál. Takže se především jen sklízí, a musí se sklidit hned. Pěstuje se na Mělnicku.
Ti, kdo provozují tělocvik klanění, možná trénují na sběr chřestu. Při něm se budou také ohýbat. Mohli by to spojit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Což mi připomíná průser mr. Beana, který kdysi publikoval nekorektní snímek pláně zaplněné modlícími se machometány s titulkem Věřící hledají ztracenou kontaktní čočku ajjatolaha Chomejního.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když už se bavíme o chřestu, který je poměrně velmi náročný na teplo a pěstební podmínky ,založit chřestoviště není jen tak.. U nás se běžně pěstoval jen v polabí a na jižní moravě. Náhrada za chřest je obyčejný mangold, který uroste i v gorolistánu. Má nároky na pěstební podmínky přibližně jako zelí.Mangold je ovšem mnohem všestranější než chřest. Řapík listu to je právě náhrada chřestu, kterou ten, kdo nejí chřest každý den, nepozná, že nejí chřest. Z listu se dá udělat zelí nebo salát, podle toho, co kdo preferuje. Netrpí na choroby a při trošku dobré půdě roste do velikosti lopuchu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když se to nepřikrylo, vyrostl krásný asparágus, babička nám to vnucovala na všechny způsoby, nejčastěji povařený se sádlem a se strouhankou, smažený jako květák, či jako polévka krémová....I zapečený s uzeným, aby to dostala i do chlapů.....
A když si dáte i kousíček, pak se při čůrání každý diví, jak podivně zavání....tož to je OK, dobře to prý čistí....
Ale je fakt, že v krámech se k němu chovají příšerně o ceně nemluvě a rychle se kazí, osychá či hůře zahnívá, ale když trefíte na čerstvý, je to dobrota...zelený preferuji.
Obsahuje prý řadu vitamínů (vitamín C, K, A, E, vitamíny skupiny B), minerálů (vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, křemík, měď), aminokyseliny a vlákninu. Díky těmto látkám patří mezi jeden z nejzdravějších druhů zeleniny.
Kdo žijete na JM, určitě to můžete zkusit, seženete-li ale semena a krycí materiál,,,,, již se pěstují jen hybridy, aby měl někdo monopol, snad Holandsko....to jsem jen zaslechla..
Slavnosti dělali, ale pěstitel široko daleko už žádný, moc náročné na lidskou práci....
https://slavnostichrestu.cz/node/13

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

není kořen, pane Laco :). Anýbrž stonek. Běžně jej koupíte v obchodě, ke konci sezóny se slevou, tak to zkuste. Bílý i zelený. Bílý je jemnější, zelený má víc vitamínů.
Stačí dole oloupat a povařit do měkka a dát na talíř. Přelít holandskou nebo sýrovou omáčkou a s rohlíkem nebo bílým chlebem...
Nebo šparglovou polévku z kuřecího vývaru. Nebo jen chřestovou. Např.
Koupíte ho i konzervovaný.

Založíte si kulturu a vydrží vám desítky let. Nám roste na jednom místě 70 let...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

na Ivančické slavnosti chřestu, o Mělnicku slyším poprvé.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Je vyhlášený.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Británii chybí na práci 90 tisíc lidí z východní Evropy.
Némecku schází 300 tisíc lidí na práci z východní Evropy.
A kdo si myslí, že jsme kolonie, je ovlivněn zlou propagandou...

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/britanie-nalehave-…

https://g.cz/nemecko-potrebuje-nahradit-300-tisic-lidi-z-vychodu-chybej…

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

je výživná. Doteď jsem netušil, že zprostředkovatelské agentury jsou vlastně "charity" :o)))

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Zato lidí, co o sobě prohlašují, že jsou uprchlíci před válkou v Sýrii tam mají nadbytek. Jenže ti tam asi nepřišli pracovat.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Mají miliony migrantů. Pracovní síly zajištěny. Všichni nemohou být inženýři a doktoři. Nebo jaderní fyzici. ;)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A nemá ho i spousta dospělých - třeba proto, že se nechali zaměstnavatelem ukecat, aby ukončili pracovní poměr dohodou. To jsou potom na ÚP VELMI nepříjemná překvapení...
Ti pak jsou vděční i za brigošku - pokud je PLACENÁ. S čímž má ovšem řada podnikavců dost problém; PROTO si raději najímají Rumuny, Bulhary, Mongoly, Nepálce a pod.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Proto vás znovu vybízím... najděte si svého vidláka.

Uz som si nasiel :D :D :D - teba chlope.

... pro věrné čtenáře i diskutéry třeba něco i udělám

Okidoki - něco málo, třeba :D :D :D jop

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Turecký hajzl a turecký sed
turecká šavle a turecký med
turecký STAN a nějak jsi zbled.
Turecký kebab je v každém městě
burky se třepou na Everestě
burku jsem viděl i na Hrebienku
turek ti roztopí sněhulienku.
Pod Vídní kopou janičáři
jsou rychlejší než silničáři
kam se na ně hrabe Skanska
nebo rota vatikánská.
Máme proti nim armádu?
Ta ryje v Kábulu zahradu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Kalouskova čorka
či u splavu Viktorka
nám po ránu
zvedne náladu?
Máme armádu,
co ryje zahradu,
držkou v zemi
jsme s našimi nadějemi.
V Kábulu či Mali,
to jsme tomu dali!

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

OT-90, Havlův tiger (https://cs.wikipedia.org/wiki/OT-90)
stojí před řekou Niger.
Stojí sám na ztracené vartě,
marně hledá druhý OT v partě.
Kam jsme druhý OT dali?
Prodali jsme jej v Mali.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Asi ale nebude tak zle. Aniž požádali o dodávky potravin Vidláka, založili mládenci-uprchlíci z Eura nový ekonomický web a tištěný týdeník Hrot. Podle fotografie https://www.mediar.cz/tydenik-hrot-zacal-newsletterem-casopis-vznika/ vypadají najedeně a spokojeně. Když jsem si přečetl poslední newsletter, který začali vydávat a uvědomil jsem si, že na fotce je také sedící žvanil Miroslav Zámečník, oblíbenec protivládního centra ČT24, víme odkud bude do plachet Hrotu foukat.
Zatím to vypadá tak, že si předplatili internetové verze WSJ, FT a Economist a sosají z nich náměty na články + stahují drby z netu. Další zbytečný web, ale také důkaz, že Pražákům zdaleka není zle.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Hřib s Třeštíkovou mají zase starost, aby umělci netřéli bídu s nouzí, tak pro ně vynysleli žebračenky, na které se jim má lid složit.
Osobně nepřispěji ani korunou, protože si umění představuji poněkud jinak než to, co dnes většina imělců tvoří.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dejte-klidne-i-pet-tisic-…

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Je to vysoce rizikový nápad. Když se sejde hodně peněz, ukáže se že nejsou třeba dotace. A to bylo dobře.
Když se sejde málo peněz, ukáže se že není zájem a proto nejsou třeba dotace. A to by bylo dobře.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

u nás taky pražská náplava "přesvědčila" magistrátní velení aby vypsalo sbírku na havlojc lávičku. Poslechl a njn máme ji, ale jaxi taxi
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/brno-havlova-lavicka-odhaleni-vaclav-h…

čertví proč to tak dopadlo.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

alespoň z TV. Předtím zmizel Faultýnek, ten měl asi máslo na hlavě, tak ho stáhli z očí.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)