Co když to udělají znovu?

Autor

Krátký pirátský úvodník: 

Tohle jsem musel.. . Mám pro vás jedno nádherné videjko, které vám určitě zlepší náladu. Je tak dokonalé, že jsem nemohl odolat 

https://www.youtube.com/…cho

Rád jsem Bartošovi udělal reklamu, rád jsem to udělal zdarma a pokud natočí nějaké další podobné videjko, ať se mi hned ozve. Zveřejním ho takřka okamžitě. 

A teď už dnešní článek: 

Řekl bych, že to, co se dalo o Afghanistánu říct, to už řečeno bylo. Všechno ostatní je tajné. Naše armáda může desetkrát dělat na Vítkově tajtrdlíky a pietní akce, stokrát můžeme tvrdit, že se naše evakuace povedla, ale... jak by řekl Vincek Čerčil, evakuacemi se války nevyhrávají. Prostě jsme tam dostali nářez i USA tam dostali nářez a to tak veliký, že se vlastně ani nechce věřit, že to nebylo plánované. 

Také vám všem docvaklo, že USA svým chvatným odchodem vyzbrojily Tálibán tak dokonale, že by si to z fleku mohl rozdat s kteroukoliv západoevropskou zemí?  Desetitisíce aut, desetitisíce kulometů, děla, rakety, obrňáky, vrtulníky, letadla, všechno. Jako by to bylo součástí dohody. USA samozřejmě nemohou po dvaceti letech tvrdit, že se s Tálibánem už před rokem hladce dohodly, že ho použijí nově jako protiváhu proti Íránu a že ho na tento úkol patřičně vyzbrojí. 

Nebylo by to nic divného... proti sovětům použili mudžáhidy, proti Íránu použili Irák, proti Sýrii použili Islámský stát. Tohle by byl jen další pokus nejméně půl století trvající politiky. Prostě se domluvili a teď to udělali tak, aby je nikdo nemohl obvinit ze zrady na spojencích. 

A nebo ne. Nebo jsou v tom Pentagonu tak podělaní a Biden je tak senilní, že to prostě neplánovali a zlý úmysl není třeba hledat, protože se dá vysvětlit obyčejnou hloupostí.  Ale na konci toho všeho je vyzbrojený Tálibán a v Bílém domě se možná někdo právě těší, až tihle sunnité vyrazí dělat problémy šiítskému Teheránu.  Osobně nevěřím, že to Tálibán udělá. Nemá to zapotřebí. Ale tam za Jordánem funguje myšlení poněkud jinak. Netroufám si tvrdit, že tomu rozumím... 

Zkrátka a dobře, nevypadá to jako dokonalé win win? Nepadne ani jeden Američan, ale Írán bude mít docela problémy. I rusko bude mít docela problémy a vlastně i Ćína bude mít problémy, protože je další velmocí na řadě, která se může nechat tam v Hindukůši pohřbít. Stačilo jen předstírat stahování, pak předstírat úprk a podle tajných dohod tam nechat všechno potřebné. A pak doufat, že Tálibán udělá, co možná někde v Kataru už dávno slíbil...

Koneckonců teď nám tvrdili, že to poslední odbojné údolí nikdy nepadne, že tam velí jakýsi afghánský lev, že Tálibán dostává v bojích na prdel... a přitom už je možná po všem a dneska ráno nám bez uzardění oznámí, že slavný odboj nevydržel ani tři dny.  A nic... v pohodě. K tomu se USA stahují ze Sýrie... Že by tam také pozapomněli nějaké ty petardy a bumajzle? 

Tolik ke vzdáleným zemím. 

Ale dovedete si představit, že by naši američtí bratři udělali něco podobného blíž našim hranicím? Třeba na Ukrajině? Já si to představit dovedu. Koneckonců tam už lecos vojenského nalilfrovali. Může to vypadat i hodně podobně. Zelenský bude prosit o pomoc proti Rusku, Amíci budou pomáhat a pomáhat, budou to tam vyzbrojovat, my je budem vyzbrojovat, všichni je budou vyzbrojovat, až budou vyzbrojení po uši.

A pak... pak se Amíci dohodnou s místními nácky, protože ukrajinští oligarchové si spíš chtějí užít prachy než umřít za vlast. Ale banderovští náckové... ti se nezakecají. Náckové si udělají převrat, Zelenský na poslední chvíli uprchne, americké jednotky se stáhnou domů a za nimi zůstane vybavení pro celé divize. 

Dovedete si představit, že tu za pár let můžeme mít po zuby ozbrojený čtyřicetimilionový stát plný frustrovaných obyvatel, kde je srab, bída, mor a neštovice - takovou evropskou Saulussu Secundus, kde se právě přestalo udržovat zdání demokracie a USA se prostě včas stáhly a umožnily vzestup nějakých pořádných banderovských hord?  Něco jako to umožnily Tálibánu. Třeba tam zrovna bude nějaké americké cvičení a milí mariňáci tam "zapomenou" nějakou opravdovou tankovou divizi a pořádné protiletadlové baterie. Ukrajinci totiž nejsou negramoti a narozdíl od Paštunů se s těmi moderními hračičkami naučí rychle zacházet a co víc - budou je umět i opravit a udržovat.

A v čele této znovuzrozené Edinoukrajiny bude nový Stěpan Bandera dostatečně schopný i všeho schopný, který si rychle a brutálně zajistí pořádek a kázeň, protože prachy si vezme z těch oligarchických paláců a kont, které zázračně nebudou zamraženy.  

Je někde nějaká záruka, že takový šmejd dodrží slovo a zaútočí dle dohody na ještě více a ještě špičkověji vybavené Rusko, které je ještě více militarizované a bude připravené? Neřekne si po vzoru Hitlera, že bude lepší nejdřív rozšířit svou moc na úkor zemí patřičně zkrušených zeleným údělem? Kdo to má hranici s Ukrajinou? Rumunsko? Slovensko? Maďarsko?  Dovedete si představit, že právě toto je v delší perspektivě cílem amerických plánovačů a právě proto vidíme občas ty vlaky plné vojenského materiálu, které oficiálně jedou na východ, ale nějak se mi nezdá, že by se vracely zpátky?

A všimněte si - neumře ani jeden americký voják. Biden svůj slib splní. koneckonců i současný odchod z Afghánu zřejmě ustojí. Proč by neustál i rázné prohlášení, že s Banderovci nepeče, ale ve skutečnosti se bude tetelit blahem, že dobře vyzbrojení náckové a banderovci Putinovi pořádně zatopí z vlastních historických důvodů? 

Dovedete si představit, že brzy můžeme mít v poměrně blízkém sousedství vyzbrojenou zemi, kterou budou ovládat podobní šílenci jako v Islámském státu? Jen to nebudou zbabělí arabáši a kozomrdi, ale řádní molodci, kterým nějaká vraždička nezvedne krevní tlak. Dovedete si představit, že naši představitelé tomu dokonce půjdou vstříc a jednou možná na naše bratry Slováky budou lítat projektily vyrobené v českých zbrojovkách?  

Měli bychom si zvykat... byla to ode mě jen taková hloupá úvaha... ale čím déle o ní uvažuju, tím víc mi nahání strach. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (107 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

...rada ceskych dobrovolniku by tam sla pomahat.

Průměrný počet slepic: 4 (17 hlasů)

Otázka je komu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

"rada ceskych dobrovolniku by tam sla pomahat."
To je jistě pravda. Možná i já.

Ale co by dělali naši warlordi ze zbrojních firem a obchodníci, kontrolováni US zbrojní lobby? Protože bez US odvráceného pohledu by si neškrtli? Kalousek a jeho lidi v TOP, ODS KDU, se kterými ve vládě spolupracoval v lezení USA do řitě a dával jim podíly za to, že prošly několikanásobně předražené zbrojní zakázky? Jak to zařídil Trautenberg jako ministr zahraničí? České tanky, čerstvě modernizované za 13 000 000 000 Kč (tehdejších!), Grady a vlak střeliva do Gruzie, vše za symbolickou cenu 1 Kč... !!! Později se ukázalo, že to bylo na invazi Saakašviliho do Osetie... Co čučkař Koudelka? Her Hermann? Hujeři, co prosazovali US základnu s radarem u Prahy? Saša Vondra z US konzultační firmy Dutko Worldwide? A jeho lidi? Piráti, poslušnější pokynů z Bruselu a Washingtonu, než se od nich očekává? Co Fialovi a Bělobrádkovi Sudeťáci z ODS a KDU? O skupině starýho (po 89 ho školili v USA, pak tam dělal velvyslance) i mladého Koláře, ani nemluvě.
Náhubkový zákon, trestní postihy jinak smýšlejících, blokace sociálních sítí. A vždy demokratický Big Brother v klidu. Všichni by se připojili, jak se zpoza oceánu i z domácích základen (koupené státní instituce, politické neziskovky, US velvyslanectví), píská. Někteří z nich by dostali místa v US firmách, jako Vondra v Dutku, jiní by najednou rozjeli zázračnou politickou kariéru...
Prostě, hejvlisti - pražská kavárna, by poslechla pokynů z USA. Zaměstnanci korporátek a státní správy a lidskoprávních neziskovek v Práglu a lidi na nich závislí, by se přizpůsobili a brali to jako ctnost. Stejně jako se přizpůsobují dnes aobhajují, kromě je bych blbostí, i migraci.
A věřme tomu, že by to v TV a tisku nějak ušlechtile a humanitárně, zdůvodnili....

Jen si myslím, že Slovensko a Maďarsko se nemají čeho obávat.
Proč? Jsou za Karpaty. Rumunskou Severní Bukovinu, už ukronácci mají. Zato s Polskem nemají přirozenou hranici a Poláky nenávidí až za hrob. Polsko mezi válkami, zlikvidovalo snad až 100 000 Ukáček, většinou civilistů, když Ukáčka byla ve východní části Polska druhořadými občany. Na druhé straně, na UK začal teror proti polské státní správě i civilistům.
Dnes Polsko Ukronáckům pomáhalo už na Majdanu a pomáhá dosud. Na Donbase má "dobrovolníky". A má daleko silnější armádu. Tradičně leze USA do zádele. (Polsko vede velmi podobnou politiku, jako mezi válkami. Jen místo Německa chce táhnout na Východ s USA. A nověji to bigotně katolické Polsko táhne se znovu islamizovaným Tureckem, kdysi s úhlavním nepřítelem, s nímž dnes geopoliticky spolupracuje a omlouvá jeho agrese. A od něhož kupuje ve velkém drony, které se nedávno osvědčily při masakru Arménů. Stejně jako Uk. Přitom, pokud by polským jestřábům vyšlo, že by znovuzískaly nějaká východní území a Rusko se rozložilo, logicky se střetnou s Tureckem, které by geopoliticky zaplnilo východní a jižní prostor a právě Polsko by bylo ten slabší. Se zásadní pomocí z Evropy, ale ani z USA, které za pouhých 10 let BLM a podpory menšin a muslimů, budou už totálně někde jinde, nelze spoléhat.
Přesně jak to bylo za II. Světové. Polsko prolomilo diplomatickou izolaci Hitlera a jako první stát s Německem spolupracovalo. Spolupodílelo se na rozdmýchání světového konfliktu a čekalo kořist, na což se dnes, asi záměrně, zapomíná... Nedošlo mu, že bude logicky na řadě, už proto, že na Východ museli Němci mašírovat přes něj a navíc neměli sebemenší důvod, mu přenechat obilnici Ukrajinu, s železnou rudou a uhlím...)
Všechny strany v této hře sledují své cíle. Všechny se nenávidí a mají spolu účty z minulosti a proti sobě nároky do budoucnosti. Které zatím počkají, protože je "něco" ( není těžké hádat, co), geopoliticky spojuje. Ukronácci praktikují šílenou politiku a budou první obětí, protože jen přes UK je plochá, rovná cesta na východ. A z jihu a východu na západ... Polsko a ostatní Evropané, pak mohou být druhou obětí. Pokud nastoupí džihád, vedený Tureckem. Které má, díky desítkám let US rozvojové pomoci, zbrojní průmysl, neomezené islámské lidské zdroje a už dnes, v tuto chvíli, je schopno obsadit Balkán s celou střední Evropou.
Takže - z pohledu svidomých Polsko ano, ale až třeba někdy. Reálně ovšem nikdy.

____________________
Hypoteticky, ale je to docela dobře možné a věřím, že o tom US jestřábi přemýšlejí - USA vyzbrojí Uk, budou podporovat v zastoupení její dobrodružství východním směrem. Nebo pevné spíše destabilizaci oblasti. Chaos. Který bude vyčerpávat okolí a Rusko zvláště. Za současné změny rovnováhy sil v podbřišku! - Afghánistánu, kde už USA Talibán vyzbrojily.
Kde vidím nebezpečí?

Pokud by Ukronácci začali masakrovat Donbas a Lugansk ve větším měřítku, Rusko zasáhne. Nebo napadli Krym a tedy přímo Rusko. Sankce proti Rusku už mnoho nezmohou a Evropa by mohla přestat dostávat plyn. Ale to je poslední možnost, Rusko potřebuje platby. Jde o to, j
jak se to západním korporátním médiím podaří prodat západní a světové, veřejnosti.
Události na Majdanu nedopadly podle přání US plánovačů. Navíc se vyzradili, že převrat plánovali a platili. V Sýrii taky měli rezervy, pohádkám o chemických zbraních málokdo věřil. Nebo pohádkám o spřáteleném demokratickém odboji. Který se po výcviku a vyzbrojení, zařadil do islámského státu. O nemožnosti zastavit islamistům obchod s kradenou ropou do Turecka. Nebo to o "bombardování nemocnic" v obleženém Aleppu ruskými letadly ( jednu dobu to byl hit). Ale přehnali to, počet je zradil. "Vybombardovalo" se tehdy v Aleppu víc nemocnic, než bylo dohromady před konfliktem v celé Sýrii ...
Ovšem, systematická blokace nepohodlných faktů a názorů na sociálních sítích, jak se teď děje více a více, může mít vliv.

Bezprostředně bych to spíše viděl jako napadení Ruska v zastoupení, tedy, že by Uk vyvolávala konflikt s Moldávií v Podněstří, kde žije silná ruská menšina nebo s Běloruskem. Nebo podněcování nepokojů na Kavkaze a opozičních skupin nebo současně i přímé napadení, Běloruska. To má na Základě vroubek. Nejde o migroše. Bělorusko totiž neprivatizovalo! průmysl, zemědělství, půdu, bytový fond a vůbec, aktiva. Je to, pro finančně silné skupiny, země oplývající mlékem a strdím. Je co ukořistit. Pár much najednou a navíc jednou ranou.

A pokud konflikt v Donbase a na Krymu s Ruskem, Uk na to nestačí ani vyzbrojená. Musí tam být podpora více zemí (včetně aktivace domácích černých koní, jako byl u nás svého času Havel a spol.) A vydržet to nějakou dobu a reakci vydávat za agresi. ( Jako v roce 38 v ČSR. Kdy Henlainovci byli beránci boží demokratičtí a každá odpověď státu na jejich řádění, byla vydávána za nevyprovokovali agresi. ) Dokud se nedostaví nepřijatelný mezinárodní tlak... nebo dokud se proti vládě neobrátí veřejnost.
Už to tak proběhlo vícekrát. Naposledy v Sýrii, kde zlý Assad vraždil nevinné - teroristy, co v davu stříleli na okolostojící i na policajty.
A i když se nic nevyřeší, oslabí to druhou stranu a už to je také úspěch...

Uk by musel někdo přímo podporovat. Alespoň nějakou dobu, než je sežere. Nabízí se někdo poblíž se silnou armádou. Kdo má v oblasti na východě, zájmy. Někdo takový je a už s Uk spolupracuje. Polsko. Je logické předpokládat, že by za to riziko, něco chtělo. Jak to Polsko dělalo v historii a proč jako první stát v Evropě podepsalo spojeneckou smlouvu s Hitlerovským Německem? Snažilo se od svého vzniku po I. světové expandovat všude v okolí, kde byla šance a mělo napjaté vztahy se všemi sousedy? Když ne celou Ukrajinu, tak aspoň polovinu, ale později. Proti Rusku je Uk třeba. Tak kam expandovat? TG Předtím, Litvu, Slovensko a - české země. Nemáme armády a pro Západ nic neznamenáme, i kdybychom jim ještě 2x servilněji, odezírali ze rtů. Zvýšení počtu obyvatel a získání dalšího výrobní základny a tedy daní do státní pokladny, by pomohlo s hrazením nákladů na konfrontační tón a provokace. A my bychom posloužili účelu, byť jako nesvébytná součást vyššího celku. Samozřejmě by vše bylo v souladu s lidskými právy. Čo už, pro dobrý účel...
Stejně, mezinárodní právo po napadení Jugoslávie a účelové krádeži Kosova, dávno neplatí.
A kdyby náhodou došlo na Maďarsko, padlo by i ohnisko odporu proti globalizaci. Více much jednou ranou. I Brusel by jistě pustil chlup. Ale Maďarsko je tvrdší oříšek. Obyvatelé jsou vlastenci a mají silnější armádu. Ještě, že jsou k dispozici v masovém měřítku ty vyzkoušené turecké drony. Na rovinatý terén jako dělané...

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Policie-vysetruje-silene…

Jsem zvědavý a to velmi, jak se TOHLE vyřeší. Je to jasné nabádání k násilí. Ale k násilí vybízí cikán, tedy příslušník, pořád ještě, menšiny.
Navíc se dopouští i rasismu, protože pod pojmem nepřizpůsobiví předpokládá, že se jedná výhradně o cikány a tudíž cikáni zásadně nepracují a nechají se státem systematicky živit.

Řekl bych, že to policie ČR odloží a vůbec se to nedostane k soudu.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Prostě video je zablokované.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

A Asie platí víc. Už tam Amíci lifrují i zkapalněný zemní plyn. A Rusko ty trubky tam už také má.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09, uvedla: »Stát by Budvar neměl vlastnit, jsem rozhodně pro jeho privatizaci.« Ta jen replikovala svého předchůdce ve funkci Miroslava Kalouska, který už v roce 2007, ještě jako člen KDU-ČSL a ministr prohlašoval: »Z dlouhodobého hlediska mám za to, že občané si nezřizují stát, aby provozoval pivovary nebo další subjekty. Stát by Budvar měl prodat.« A podobně už jen papouškuje Pirát Ivan Bartoš: »Nemyslím si, že je důvod, aby stát provozoval pivovar (Budvar). Není to asi to největší české zlato.« To si fakt dovolil dost!

Těmto lidem, kteří by ožebračovali stát o trvalý příjem nelze do budoucna svěřit státní majetek ke správě, jen by ho zpronevěřili.

Průměrný počet slepic: 4.9 (56 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pekari by raději měla mlčet, ať si neodradí část elektorátu.
Anebo zkusit místo pindů a luxování veřejných financí živit se pivovarnictvím a peníze tržit z těchto dosti náročných, tvrdých (jakými pivní trh na mezinárodním poli je) trhů.
Naše zlatíčko je Bartoš. Ne pivovar, to náhodou trefil dobře.

Kolik by se vytěžilo z privatizace jejich výdělečných spolků, byl by vůbec zájem ?!?! Co na to Rakušan ? A Němec ?
Rus to má zakázáno. Na rozdíl např. od wahabistického Sauda.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, dnes jste se rozjel, ale platí, všeho moc, škoda. Tálibán se nebude pouštět do světa, vystačí si sám. A Ukrajina? 40 milionů obyvatel, zlaté časy! A pak je tam třetina Rusů, kteří Ukrajinu opravdu "milují" a další třetina mluví rusky, to není moc echt ukrajinské. Ukrajina je ruina před rozpadem. Nemá žádnou budoucnost, natož pak banderovskou. To je jen nechávají si hrát a třeba se to jednou v občanské válce hodí.
Je to nedávno nepředstavitelné, ale Západ v čele s USA, EU a NATO se nám hroutí před očima. Gendery počínaje a Afghánistánem konče. I dobré rozhodnutí někdo změní na ptákovinu. Světu postačí čekat. Smůla je jen v tom, že jsme také uvnitř. Naštěstí jsme trochu na kraji, tlaky budou menší, ale ústupové cesty si sami blokujeme. Afghánistán odhalil veškerou vnitřní slabost a obelhávání se.
Shrňme to, u Kábulu jsme bojovali o Prahu a fatálně jsme prohráli. Uvěřme tomu. Čekají nás nelehké časy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (45 hlasů)

Vidlákova úvaha týkající se Ukrajiny není úplně mimo mísu. Ano - je tam zle, třetina lidí z toho ráje zdrhla, je tam hodně Rusů a lidí nemilujících nějaké Bandreovce, ale ...
Jen připomínám, že v Reichu bylo cca 60 mil. obyvatel, v dobách největší slávy bylo v NSDAP cca 1. mil. Němců. Taky tam byla početná skupina, kteří Hitlera moc nemuseli (Židé) a taky tam bylo hodně zle - hospodářsky i politicky.
Takže si je třeba uvědomit, že cca 1,8% obyvatel, kteří byli semknuti v ideologii a disciplíně udělalo "pořádek" podle svého vzoru nejen v Německu, ale v celé Evropě ... 1,8% odhodlaných a přesvědčených obyvatel.
A troufám si tvrdit, že na Ukrajině těch 1,8% přesvědčených Banderovců dají dohromady. Další paralela je ta, že Hitler bez západní pomoci (hlavně bank) by nepřežil ani den. I tady je paralela - kdo "drží" světový měnový systém? ... není to náhodou někdo, kdo by rád aby se opět válčilo v Evropě a hlavně pořádně "zatopilo" RF ...?

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

Němců s Rakušany a Volksdeutsche bylo snad 100 milionů v době, kdy na Zmei žilo jen 2,5 miliardy lidí. Německo mělo jeden z nejsilnějších průmyslů světa a jeden z nejleoších vzdělávacích systémů. Už roku 1914 mělo 2. největš íekonomiku po USA an světě. To bych úplně nesrovnával. A válka je drahá. Většina bývalého sovětského z rojního průmyslu je už na Ukrajině zastaralá. Pár továren ještě funguej dobře, ale stát nemá peníze na mohutné zbrojení. Riziko bude spíš představovat rozvrat tamního státu než jeho zesílení.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

"...Ukrajina je ruina před rozpadem..."
To je zajímavý příměr.
Něco jako " miliardář před zbohatnutím".

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Jožinek Chlorků (neověřeno)

Trvalý odkaz

I u ruiny ještě stojí část stěn, které časem spadnou.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Za referenci na Salusu Secundus udeluji timto ustni pochvalu pred nastoupenou jednotkou.
Jinak popsany ukrajinsky scenar mi prijde malo pravdepodobny. Ale uvidime (nebo radeji ne).

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Většina Ukrajinců chce hlavně mít lepší práci a mír. Nepůjdou dobývat půlku Evropy. Navíc sousední státy jako Maďarsko, Rumunsko a Polsko nejsou v takovém rozkladu jako západní Evropa, co se týká vůle k přežití. Polsko má cca 1 000 tanků a velké aktivní zálohy. I Bělorusko má poměrně silnou armádu. Teoreticky by mohli jít proti Moldávii nebo Slovensku, ale nevěřím tomu.
V Moldávii mají zájmy Rumuni a v Podněstří jsou Rusové. Slovensko je v NATO a ostatní členové Visegrádské skupiny by k tomu taky řekli svoje, kdyby bylo ohrožené. Tím neříkám, že tam nemůžou být problémy. Může tam narůst turecký vliv. Turecko by určitě chtělo mít obilnici. Už letos prodalo Ukrajině drony. Může tam narůst i vliv různých mafií a dojít k velkému rozprodeji rozkradených zbraní všem solventním světovým zájemcům. Prognózy budoucího vývoje ohledně Donbasu to by vystačilo na samostanou úvahu. Spor o Krym nedává možnost žádné straně couvnout, aby "neztratila tvář". Může se proto táhnout ještě mnoho let. Žádná ruská vláda by policky neunesla vydání části území. Země NATO a EU by se zase znemožnily, kdyby Krym uznaly jako část Ruska. Vojensky to Ukrajina nevyřeší přes všechny koupené drony proti jaderné velmoci. Rusko dokáže Krym držet tolik let, dokud se jako stát nerozpadne. Toho se nikdo z nás dožít nemusí. Navíc si neumím představit, jak by se měl znovuvčlenit do Ukrajiny, dokud tam bude žít většina obyvatel, která se víc ztotožňuje s ruskou identitou. Těžko ukrajinská vláda nabídne tolik, aby jejich názor změnila...zvlášť po dostavbě po mostu u Kerče.

V USA už nejde o vítězství ve válce, ale o zisky majitelů zbrojovek, kontraktorů a dodavatelů pro armádu. O banky půjčující na války atd. S islamisty jde o vzájemný vztah, kdy USA si myslí, že je využívá a tyhle skupiny si myslí, že využívají zase naivity Američanů. Kdo koho obelstí a přeč*rá.

Dnes je tam poblém, že v politice vládne gerontokracie jako v SSSR v 80. letech. Armáda se byrokratizuje a politizuje na úkor odbornosti. Částr generálů na úkor zájmů vlasti se zajímá o to, aby po odchodu fdo výslužby dostali štědře placené fleky ve zbrojovkách, dozorčích radách a různých think tancích. Proto musejí mít ty "správné" názory. Jejich obava (generálů, poradců) říkat Bidenovi pravdu, když jde "jen" o ztrátu místa je zarážející, když to porovnám se situací rádců ve středověku a renesanci, kteří riskovali, že král pravdu neunese a přijdou o hlavu nebo se situací generálů v totalitních režimech 20. stioletí, kde riskovali mnohem víc a přesto byly případy, kdy například Žukov, Šapošnikov nebo Rokossovskij dokázali opravit a přesvědčit i Stalina, který kritiku rád neslyšel...

Vojenské záležitosti vyžadují energického velitele, který má dobrí poradce. A tím (Zom)Biden není. Každá složka si tam dělá svou politiku. Chaos. Tzv. nedílná velitelská pravomoc nějak není/nefunguje.

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)

Většina Ukrajinců chce hlavně mít lepší práci a mír. Nepůjdou dobývat půlku Evropy.
-------

To si pamatuji z nemecka take chteli lepsi praci a mir, uverili jednomu ze je potreba si to vzit od sousedu a jak to dopadlo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

V odkaze názornej příklad, jak dopadne U.S. generál, když se opováží "nedržet basu" a spolčit se s Trumpem.
Po všeobecné dehonestaci mu banka vypoví běžnej účet. Zdroj je všeobecně známý P.C.Roberts:

"Stupidita amerického byznysu a vojenských lídrů je zarážející.
Nejspíš tomu neuvěříte, ale je to fakt. Americká banka Chase Bank zrušila generálu Mike Flynnovi jeho osobní kreditní kartu s odůvodněním, cituji: „protože generál představuje ohrožení pověsti naší společnosti“.

Generál Flynn je tříhvězdičkový generál, což je hodnost, jakou v americké armádě dosáhla jen nepatrná hrstka mužů. Byl ředitelem CIA a sehrál rozhodující roli při vytváření americké protiteroristické strategie i při demontáži protiamerických povstaleckých sítí.

Byl to on, který rozpoznal, že Obamova politika vůči Sýrii postrádá smyslu, jelikož teroristé, kteří dle Obamova narativu měli být nepřáteli Ameriky, byli titíž lidé jako domnělí „umírnění demokraté“, bojující proti „diktátorovi“ Asadovi, které Obamův režim jakožto svoji zástupnou armádu, umetající cestu pro nástup US Army v Sýrii, horlivě podporoval. Ale zbytečně, protože Rusko tento nástup, jak známo, zablokovalo.

Následně poté přinutil Obamův režim generála Flynna k odchodu do penze, protože v Americe dneška není ani nejvyšším generálům dovoleno říkat pravdu.."
https://www.ac24.cz/komentare/roberts-neuveritelne-co-se-v-americe-deje/

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Rozdíl mezi Ukrajinou a Afghánistánem nebo jinými státy Blízkého východu a střední nebo severní Afriky je demografie. Ukrajina vymírá. Miliony lidí odešly za prací přes hranice. Ukrajina měla roku 1991 cca 51 milionů obyvatel. Teď odečtěte 5 milionů za Donbas, 2,5 milionu za Krym a možná 8 až 10 milionů pracujících v zahraničí z počtu ne 51 ale asi 45 milionů obyvatel k době před Majdanem. Už od 90. let byla nízká porodnost. V geopolitice slouží USA Ukrajina jako prostředek nátlaku na Rusko a EU elitám současně jako zdroj levné pracovní síly, kterou mohou nelítostně vykořistit, a díky tomu mohou udržovat nízké mzdy i ve střední Evropě. Přál bych Ukrajině lepší vládu, ale z pasti tamního pojetí nacionalismu a finančních závazků vůči zahraničí se jen tak nedostanou.

Oproti tomu Afghánistán už má cca 40 milionů obyvatel. Průměrně 5-6 dětí na ženu. 2x víc lidí než před 20 lety. Irák už má taky 40 milionů. Libanon asi 6 milionů. Státy kde velkou část zabírá poušť nebo hory a lidí se tísní čím dál víc v oázách a u řek.

Stojí za to porovnání s dobou před 50 lety, 2. světovou válkou nebo začátkem 20. století. Afghánistán měl 6 milionů lidí za 2. světové a dnes 5 milionový Kábul jen 150 000 lidí! Dnes je půlka Afghánců mladší než 20 let. Každý rok naroste tamní populace o víc než milion. Každý rok víc než 400 000 kluků doroste vojenského věku, i kdyby jen 10 % (příliš optimistické číslo) sympatizovalo s militantním islamismem, znamená, že to, že tamní vedení ročně dostane do rukou 40 000 nadšenců. Rok co rok. A bude to pokračovat po většinu 21. století. A ti zbylí ne-nadšenci mohou být ke spolupráci přinuceni nebo podplaceni. Je nouze o práci.

Madrasy v Pákistánu mají snad několik milionů žáků. Nekonečný zdroj radikálů. Vychovaných za peníze ropných šejků. Absolventi mohou jen učit teologii, právo nebo bojovat. Jiné předměty neměli. Žádný stát nepotřebuje miliony učitelů náboženství. Proto jsou nuceni odejít jinam do světa učit (radikalizovat jiné) nebo bojovat nebo zůstat v zemi a potom se věnují organizování protestů, kdykoli se jim tamní vláda zdá málo horlivá ve víře. Vláda jaderné mocnosti je pod neustálým tlakem této veřejnosti. Jakýkoli smířlivý krok k Indii, USA, Arménii (Páksitán dodnes Arménii neuznává jak ostát kvůli Karabachu) nebo Izraeli by následovalo běsnění horlivců. Zrušit drakonické tresty a zákon o rouhání si tam žádný politik už netroufá potom, jak dopadli poslední navrhovatelé zrušení zákona...

Irák měl 6 milionů za války, Egypt cca 15 a dnes víc než 100. Tunisko už skoro dokončilo demografický přechod a přesto má přibližně 11 milionová populace 2x víc porodnost než Česko.

Dva světy vedle sebe v globalizujícím se zmenšujícím se světě. První vymírá, řeší krizi důchodů. Druhý se tísní na malé obyvatelné loše na okraji pouště. První nabízí štědrý sociální systém, sytdí se za svou historii a má slabé politiky. Druhý má miliony mladých, kteří hledají budoucnost, protože ji dnes moc nemají. Jedna z příčin Arabského jara. Do toho informace o blahobytu prvního světa se v tom druhém snadno ukazují z internetu. Dřív s pár rádii a televizemi tolik informací se šířit nemohlo.

Dnes stačí, když jeden člověk z vesnice se přeplaví do Evropy. V Paříži si půjčí na den oblek a auto, vyfotí se jako, že je to je jeho majetek. Fotky pošle přes internet domů a tam 50 bratranců na to obdivně kouká. A mnozí se rohondou taky k cestě. Informace se šíří snadno, ale současně skoro mnikdo nechce přiznat, že se někde má špatně. Naopak bude nový život vychvalovat, když už zaplatil tolik převaděčům...

Průměrný počet slepic: 4.8 (35 hlasů)

K demografickému vývoji na Ukrajině. Pluli jsme tam v roce 2007 po Dněpru z Čerkasi do Záporoží. V Světlovodsku u hráze Kremenščucké přehrady jsme šli do restaurace, byla prázdná, tak si s náma pingl povídal. Mmj. - Světlovodsk se už tehda(! - rok 2007) smrskl z 10000 obyvatel na cca 7000. A vemte si, ten největší úprk nastal po roce 2014.

Jako největší nebezpečí pro nás z té strany nevidím agresivitu samotné Ukrajiny (náckové by chtěli, ale nemají nato), ale že se spolčí s Poláky (naštěstí jsou tam silné historické animozity). To by pak bylo nebezpečí i pro nás a jaké.

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

Jen si to vezměte, kdo se dostal do čela tálibánské vlády? Prakticky všichni ti, kteří seděli v Guantánamu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Není nakonec Afghánistán taková Salusa nebo spíš Duna, věčná válka v horách na hromadě lithia a různých nerostů?

Dá se zmínit i citát připisovaný Platónovi v době peloponéské války, že jen "mrtví se dočlali konce války".

"Nesmím se bát. Strach zabíjí myšlení. Strach je malá smrt, přinášející naprosté vyhlazení. Budu svému strachu čelit. Dovolím mu, aby prošel kolem mne a skrze mne. A až projde a zmizí, otočím se a podívám se, kudy šel. Tam, kam strach odešel, nic nezůstane. Zůstanu pouze já."

A tohle sedí na americkou vládu a nechvalně známého Zombidena. "„„Když budeš odhazovat ty, kteří ti pravdu tlumočí přesně, zbudou ti jen takoví, kteří vědí, co chceš slyšet. Neumím si představit nic nebezpečnějšího než hnít v zápachu vlastních představ."

„Měla by existovat věda o nespokojenosti. Lidé potřebují těžké časy k rozvoji psychických svalů." Paul Muad'Dib

Kde asi tak vzal americký novinář a spisovatel v 60. letech ve slunné Kalifornii tolik znalostí o poušti, oázách a džihádu?

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Pro mě (a asi i jiné), když jste zabrousil do těchto vod jistě Huxley, Orwell a i Bradbury. Herberta mám knižně i na videjku (i s Dětmi Duny) a myslím si, že je to jinotaj na ropu, takže mi to s Ukrajinou nesedí. A pro mne to bylo varování před Džihádem pouštních národů a vykrádáním jejich ropných polí ve jménu nastolení lepšího řádu, který se tam ostatně ale vůbec nehodí. Nicméně pletichy a "plány v plánech jiných plánů" jsou pro mne dokonalý příměr a nakonec zabití hlavního ekologa je pro mne skoro mystické.
Ukrajina je pro mne téměř zbořená hráz, nebýt Donbasu a veteránů z Afganistánu a nechuti Porošenkových branců bojovat v občanské válce proti vlastním lidem, kteří nesouhlasili s upřením práva na jazyk a to v prvé řadě. Fašistické "banderovské bojůvky" s dvojitým bleskem na rukávech uniformy, s mlčenlivým souhlasem "demokratického Západu byly nástrojem podporovaného rozvratu předpolí RF a provokace světového konfliktu. Ale to jsou jen moje Kydy, protože je to známá věc. Tedy pro ty, co se nekrmili za Ukr. krize mainstreamem, který měl ostatně informační embargo na to, co se tam děje.
Takový Bradbury předpovídá nejen hrozbu zdigitalizovaného světa (povídka Dům?) ale třeba i kultůrní inkvizici - inkluzi v 451 stupňů Farenheita. Tedy aspoň mě to tak připadá a našly by se i jiná "sci-fi" dílka prolínající se s realitou.
Každopádně díky za připomenutí Duny, až nebudu mít chuť koukat na seriály (a to nemám nikdy :D) tak si to zas pustím.

Průměrný počet slepic: 4 (25 hlasů)

"A tohle sedí na americkou vládu a nechvalně známého Zombidena. "„„Když budeš odhazovat ty, kteří ti pravdu tlumočí přesně, zbudou ti jen takoví, kteří vědí, co chceš slyšet. Neumím si představit nic nebezpečnějšího než hnít v zápachu vlastních představ."

Naprosto přesné vyjádření.

A zřejmě se to netýká jen Amíků i u nás zřejmě se posli špatných zpráv popravují (minimálně mediálně). Je třeba mít úsměv na tváři a mávat, mávat, mávat!

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

Ježišmarja posly.

Průměrný počet slepic: 3.3 (9 hlasů)

Ale ne, správně to máte. Posel bez posla jako pán bez pána. "Ti posli" se popravují, jako "ti páni". :)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

vyhneme se dilematu i/y úplně... :-))

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

ty jsi čím dál lepší :D
"Ale dovedete si představit, že by naši američtí bratři udělali něco podobného blíž našim hranicím? Třeba na Ukrajině? Já si to představit dovedu. Koneckonců tam už lecos vojenského nalilfrovali. Může to vypadat i hodně podobně. Zelenský bude prosit o pomoc proti Rusku, Amíci budou pomáhat a pomáhat, budou to tam vyzbrojovat, my je budem vyzbrojovat, všichni je budou vyzbrojovat, až budou vyzbrojení po uši." My budeme vyzbrojovat leda hovno, když nakupujeme to, co už amíci nepotřebují. Neumíme se vyzbrojit ani sami, letectvo máme v pronájnu, přes EU realitku patrně s dph 15% za zprostředkování prodeje :D
Už dost kecáš....podle našich "Armádních novin" se Ukrajina před rozpadem SSSR podílela na jeho zbrojním průmyslu 30% výroby! Takže v době ukr. krize tam bylo zbraní hafo a ne ty sračky jako v našem profláklém skladu, jehož výbuchy se nakonec řešily zblblou ideologií hloupých a zmanipulovaných státních představitelů. Po sedmi letech a modří vědí, co je to za paskvil. Ukrajinu si pamatuju hodně, protože to byla pro mne totální ztráta iluzí a ubezpečení o tom, že vlastně stran Západu žádná dobrá politika není reálná. Viz šest naplánovaných a během pěti let uskutečněných válek us kongresem, dehonestování spojenecké Francie (která je stejně jako ostatní členové NATO jejich vazalem, mimo Turecka, které si vařří vlastní kebab), která se nechtěla účastnit v Iráku.
Porošenko byl tenkrát se svými uslintanými požadavky v us kongresu a chtěl zbraně prvního úderu a ten mu je nakonec zaplaťpanbu nedal, protože by to mělo širší dopad a amíci vědí, že otevřená válka s Ruskem není reálna. Jak konvenční, tak atomová. Takže tvoje "variace nejen na renezanční téma" jsou alespoň pro mně pěkně mimo mísu nebo i tendenční.
Chápu, že máš jiné povinnosti s početnou rodinou a tvým hospodářstvím, ale napadá mě Cimrmann..."říkal jsem vám, nepouštějte se do složitějších věcí. dědvševěd" ....takže to budeš muset buď zrýmovat a nebo od fantizií přejít třeba k odkazům, aby to mělo informační charakter. Od jisté doby jsou to pro mne už jen Kydy z Limonádníka a ta doba trvá cca 1,5 roku což je "Doba kovidová". Pro mne příklad kovidové inkluze, čímž jsem samozřejmě celej příspěvek totálně dorazil :D
Kdysi jsem v lecčems souhlasil a rád, ale ta doba je pro mne bohužel pryč :( Tvoje úvahy nejsou podepřeny zdroji, buď nedostatkem času nebo snad úmyslně? Pokud je to ve smyslu "najděte si to sami", tak jak je zvykem čas má na to jen menšina a chuť málokdo. A současná realita mi ukazuje, že času a chuti je málo. Přejímání je snažší, tak si dej dopozor, ať nesklouzneš k manipulacím.

Průměrný počet slepic: 3.3 (23 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

...je mutace původního kmene "pozor". Vznikla působením skvělé valtické Pálavy, takže je to možné klasifikovat jako blábol ožralého pražáka :D

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co to je za kravinu to “ Tvoje úvahy nejsou podepřeny zdroji…”? Tohle pisou v diskuzich spis ty libodemo slunicka, kdyz tedy rovnou neplacou, ze je to hejt, dezinformace, fake news, populismus, nacionalismus, homofobie a podobne. To tady jako nemuzeme cist neci nazory, kdyz je nema podporene jeste necim, co uz napsal nekdo jiny?

Ostatne myslim, ze USA je sice pomalu, ale chcipajici kun. Budou tedy kolem sebe hodne kopat. Da se rici, ze klidne rozmrvi cely svet okolo sebe, jen aby si zajistli par let hegemonie navic. Nadneseny scenar s Ukrajinou je desivy, doufejme ze mene pravdepodobny, protoze Ukrajina je predevsim nastroj k oslabeni Ruska, ale je stale mozny.

Vypada to, ze doba mirove dividendy po studene valce je nenavratne pryc. Budeme muset zacit zbrojit. Nikoliv maly expedicni sbor pro pouste Afganistanu, Mali a nebo pro Bosnu a Kosovo. Potrebujeme domaci armadu vyzbrojenou proti letadlum, dronum a hypersonickym strelam. Doufam ze to bude z vlastnich zbrojovek a diky umu nasich lidi, jako tomu uz v historii byvalo. Pronajem par letadel fakt neni reseni.

Průměrný počet slepic: 4.9 (26 hlasů)

Sakryš chlape, to by sme v té úspěšné zbrojní historii měli dojít až k době husitské.
Tehdá to byl výzbrojní úspěch.
Pokud máte na mysli předmnichovskou republiku, tak to byl průser.
Korupce a vydírání, hlavně ze strany ŠKODY a.s., důsledkem prosazování beznadějně zastaralých vzorů.
Skoro všechny lehké tanky vyrobenné do Mnichova, neměly kanóny, Avie B-534 měly konstrukční vady (po zemi se potajmu vozily v noci na opravy) a byly pomalejší než některé typy bombardérů zařazených do služby.
A současnost?
Zadavateli, tedy Ministerstvu obrany nejde o funkčnost akvizice, ale o vejvar na "provizích".
Pamatujete si na jméno Dalík?
Místo modernizace DANY se nakupuje francouzský šrot, vyřazují se funkční vrtulníky a nakupuje usáckej šrot.
Tanky zmodernizoval ing. Kalousek a ty ještě funkční, staré T-55 a T-54 jsme poslali i s municí a palivem kravatoužroutovi do Gruzie. Ai aby tam v Osetii rošiřovali pravdu a lásku.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

A zapoměl jsem na osmapadesátky.
Ti naši usáčtí spojenci dodali i s municí islámskému státu.
Tak mě tak napadá, čím by se potenciálně zmobilizované zálohy, ve věku 50+ vlastně měli bránit?
Jak za husitů, vidlama?
Kdo má teď doma vidle?

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

Už teď se v mobilizačních zásobách vyměňují osmapadesátky za Bren 1.
Nicméně celkový počet zbraní, které zbyly k případnému mobilizačnímu vyzbrojení záložníků je směšně malý.
Uniformy, přilby, boty, malá polní a další základní vybavení pěšáka už není ve skladech pro tyto účely vůbec. V reálu, ač je to neuvěřitelné, máme k dispozici pouze rukávové pásky.
Na druhou stranu máme statisíce upotřebitelných zbraní mezi lidma, což za bolševika nehrozilo.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

kosy a padla vz58, tech by melo byt legalne mezi lidma kolem 30.000 kusu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Franta lže. Všechny naše prvorepublikové stroje označované jako "lehký tank" měly kanon. Byly jenom dva : LT-34, LT-35, oba vyzbrojeny dvěma kulomety a kanonem ráže 37mm.
"Pouze" kulometnou výzbroj měly tančíky (tančík vz.33), obrněná auta a část lehkých tanků dodávaných jiným armádám.
S korupcí, klientelismem a prosazováním zastaralých vozidel a letadel do výzbroje musím naprosto souhlasit. Poláci byli se svými zbraněni technologicky dál než technicky zdatnější První republika.
Nicméně ve vývozu tehniky do ciziny a hrabání peněz naši průmyslníci jnad Poláky jednoznačně vedli a na rozdíl od polských fabrikantů hrabali až do roku 1945.
V reálu to bylo ještě horší, agrárníci bojovali (velmi úspěšně) za maximální množství koní v armádě, čímž úspěšně brzdili motorizaci.
K současnému stavu armádní techniky si musíte uvědomit, že jedním z důvodu našeho členství v NATO je odklon penězovodu k západním výrobcům, maskovaný jako unifikace výzbroje s ostatními členskými státy.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Když už mě označuješ za lháře, měl by jsi dodat nějaká fakta:
Tančík Lt-34 byl bojově neupotřebitelný (pomalý se slabým pancířem), ze Škodofky Lt-35 nebyli nadšeni ani tvůrci Nové Evropy (viz paměti O. Cariuse) a Lt-38, pokud už byl u útvaru, neměl výzbroje - ni kanónu či kulometu.
Holt důsledek kartelového rozdělení trhu.
Tak by jsme v době Mnichova mohli Němčóry strašit pouze řevem tankových motorů.
K tomu dalšímu souhlas.
Jediné, co jsme měli před Mnichovem exkluzivní a záviděníhodné, byla odhodlanost a nadšení "prostého" lidu bránit svou vlast.
Viz demonstrace s hesly: "Vydejte nám zbraně, dali jsme Vám na ně!"
Což, dnes, patrně neexistuje.

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

Jasně, tvůrci nové Evropy nebyli ze Škodofek LT-35 vůbec nadšeni, ale pro přepadení Polska jim přišly zatraceně vhod a v prvoliniové službě zůstaly jako PzKpfw 35(t) až do konce roku 1941. Jo a mimochodem, půlku z těch „Škodofek“ vyrobila ČKD.
https://www.fronta.cz/lt-vz-35
https://www.fronta.cz/lt-vz-38

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Proč by je nepoužili, byly zadarmo.
Jinak vzpomínky německých tankistů o nich používají termín "česká pomsta".
Pneumatické ovládání Lt-35 zamrzalo, nýty s pancířů při zásahu vylétávaly a zraňovaly posádku, samotný "pancíř" měl obdobné vlastnosti.
Nakonec snad bylo dobře, že naši vojáci tenhle šrot nepoužili v boji.
Jo, já vím, Rommelova divize "duchů" s nima osvobodila Francii.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

a pokud vím, nedotkli se jich Němci ani klackem a hned je zkusili výhodně prodat „spojencům“. A když je ani ti nechtěli, tak je rovnou sešrotovali.

P.S. Netroufám si posuzovat, do jaké míry vzpomínky německých tankistů ovlivnila snaha nějak omluvit skutečnost, že přes všechna svá „slavná vítězství“ nakonec dostali důkladný výprask od podlidí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Franta tvrdí : cituji : "Skoro všechny lehké tanky vyrobené do Mnichova, neměly kanóny"
fakta : Všechny naše prvorepublikové stroje označované jako "lehký tank" měly kanon.
Byly jenom dva : LT-34, LT-35, oba vyzbrojeny dvěma kulomety a kanonem ráže 37mm.
Žádný LT-38 naše armáda před Mnichovskou kapitulací nepřevzala, protože existovaly jen prototypy. Ani po Mnichovu se LT-třicetosmičky do naší výzbroje nedostaly.
Proto tvrdím, že Franta lže.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Roku 1938 ty tanky ještě stačily. I Němci měli tehdy jen 50 (!) tanků, které nešly prostřelit z boku kulometem s průraznou municí. A tedy by projeli liniií našeho lehkého opevnění a musela by se jim potom postavit děla v další linii obrany. Tehdy šel vývoj strašně rychle, co stačilo roku 1938, bylo 1939 už problémové a začátkem 40. let vhodné jen do týlu. Stejně tak protintankové kanony ráže 37 mm se používaly v Evropě do roku 1940 běžně a potom najednou roku 1941 už byly v podstatě směšné.

Nejde soudit rok 1938 podle tažení ve Francii 1940. I Německo za ty 2 roky sakra hodně zesílilo.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Jednotlivé stroje mohli mít Poláci roku 1938 lepší, ale jejich armáda jako celek byla poddimenzovaná. Roku 1939 30 milionová země mobilizovala 900 000 mužů, 1938 populačně poloviční Československo mobilizovalo 1 128 000 mužů. Poláci další stovky tisíc nestihli dopravit do kasáren a na bojiště. U nás zase nenastoupila část sudetských Němců. Československo mělo zase leoší pevnosti včetně řopíků.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Co když to udělají znovu? Udělají. Tiskem probíhají zprávy, že Pobaltí přehodnocuje svou bezpečnostní politiku a Ukrajina taky. K tomu volání po Evropské armádě, ale zde spíše EK využívá situace k prosazení vlhkého snu o velké integraci rozpadající se EU. Která se rozpadla už ve 2020, kdy si státy začaly zabavovat navzájem roušky, testy, plicní ventilátory. Rázem se ukázala pravá tvář té evropské solidarity.
O zbraně z Afghánistánu se nebojme. Něco si nechají místní kmeny, něco zničí laxní údržbou, něco prodají zahraničním kupcům, a to by nás mělo zajímat. Brzy se nejspíše stane, že se některé z ponechaných zbraní objeví v Evropě a to spolu s teroristy šířícími islám.
Nesdílím naděje, že se Tálibán bude držet jen Afghánistánu. To jen strkáme hlavy do písku. Afghánistán byl vždy jen volným seskupením kmenů v území vyděleném čárami na mapě. Takže se některé části Afghánistánu připojí k Íránu (oficiálně nebo tam bude Írán udržovat vliv), další k Uzbekistánu, Tádžikistánu.
Čína bude s tálibánci obchodovat a rozhodně ji na přímé hranici neohrozí. Ty hory přelezou sotva horolezci natož aby přes ně probíhala nějaká invaze, která by místní hory musela obejít obloukem.
Pákistán se v Afghánistánu angažoval vždy a bude i nyní. Otázkou je, zda si Paštúni založí svůj Paštúnistán na území Afghánistánu a Pákistánu nebo budou fungovat samosprávně v obou státech jak Kurdové a nechají založení státu na jinou dobu.
Pandžšír - tam horliví tálibánci udělali chybu. Měli je nechat sedět v údolí, neprovokovat a časem se dohodnout. Místo toho se snaží prorazit silou a prolitá krev jen dále znesváří obě strany, takže nějaký kompromis bude obtížný a možný až po letech. Navíc tam funguje odkaz předků, že Pandžšír nikdy nikdo nedobyl, tak jej budou bránit i nyní.
proč Afghánistán tak rychle padl? Vždy to bylo spíše volné společenství kmenů a centrální vláda ovládala leda Kábul. Jakmile se zdálo, že prohrává, místní klany se dohodli s vítězícím Tálibánem. Ale nic to neznamená, klidně se zítra spojí s někým jiným. Jako ve 2001 při invazi USA, kdy se tálibán hroutil stejně rychle jako kábulská vláda nyní.
Konečně Tálibán sice vyhrál vládu nad Afghánistánem, ale ekonomická katastrofa jej o ni připraví a to do roka a do dne. Zkrachují ekonomicky a bude se konat velký výprodej. Ložisek Číně, vojenské techniky (Číně a Rusku, takže za pár let budou mít Číňané vlastní kopie a Rusové nové technologické demonstrátory). A k tomu se pěstitelé vrhnou na pěstování máku a Tálibán jej nakonec povolí.
Do toho se nachystá vlna uprchlíků a je jen otázkou času, kdy se v Evropě najde někdo dostatečně sociopatický, kdo zavře hranice ploty a k plotům přistaví kulomety. Sice jej v Bruselu odsoudí, ale nikoho už to moc zajímat nebude.
Naše obava, co bude s lidmi v Afghánistánu, kteří ztratili perspektivu, je lichá. Půjdou do EU, dokud je EU bude přijímat,a Afghánistán si ponesou sebou včetně islámu, kmenových rozmíšek, šíření džihádu a nemocí v Evropě vymýcených, takže proti nim nebudeme mít obranu. Uvrhnou Evropu do chaosu a návratu ke kmenovému uspořádání - jako v Afghánistánu.
Obranou by bylo, kdybychom jim sdělili, že mohou mít jen tolik potomků, kolik zvládnou uživit, a jinam přijít nemohou, ale to je nehumánní.
Nastane situace kdo z koho v penězích, potravinách, lécích, apod. Jak evropské státy ukázali ve 2020 při zabavování roušek, testů a plicních ventilátorů, žádná evropská solidarita neexistuje a jen zbývá počkat, až si dost lidí uvědomí, že král je nahý.
A my jsme díky 30 letům likvidace vlastního zemědělství a průmyslu bezbranní. Komu dá EU přednost, až nastane střet mezi muslimy a duhovými pochody hrdosti? To bude prubířský kámen, kam se bude ubírat naše civilizace. Drobná nápověda, rozhodovat budou politici podle hlasů voličů, a porodnost je u gayů a lesbiček oproti muslimům značně menší. Budou ještě vůbec duhové pochody hrdosti za 20 let?
A kdy se z úst papeže Františka dozvíme, že Korán je vlastně dalším evangeliem Bible a z úst muslimů dozvíme, že Bible je vlastně nedokonalou ranou verzí Koránu? Zní to hrozně uším věřících, katolíků i evangelíků, ale taková je realita. Jsme sněhové vločky v krutém světě. Západoevropské státy jsou na tom ovšem o poznání hůře, ale mladé generace v ČR reprezentované Bartošem a Piráty se jim zdatně přibližují.
A USA se stáhnou do svého kontinentu, protože vyvážet demokracii je drahé.
Chybou bylo, že přítomnost cizích vojsk v Afghánistánu byla 20 let. Po takové době už na ně místní pohlíží jako na okupanty a zdroj přivýdělku. Takže nějaké další války budou rychlé, tvrdé, zničí území, ale vojáci už tam další roky obnovu dělat nebudou.
A mezitím se teroristé z Afghánistánu vmísí do proudu uprchlíků a usídlí v Evropě. Příležitost je pro teroristy příliš ideální a lákavá na to, aby ji nevyužili. Naštěstí nás ještě chrání naše chudoba oproti sousednímu Německu. Tamní árijská rasa mizí pod přílivem islámu, takže za pár generací islám máme také.

Průměrný počet slepic: 4.4 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

...ten rozhovor s izraelským špičkovým rozvědčíkem, tak us army jen úspěšně rozesrala jakéštakéš stabilizovanou oblast Rusy a v okolí Afganistánu jsou přijímání hlavně úspěšní kandidáti na islámský špičkový terorizmus. A pesimisticky si myslím, že do zámoří to nedosáhne, ale tenhle kontinent na to nakonec draze doplatí a to s podporou politiky EU. I zrádci (tlumočníci) talibánu se nakonec obrátí k víře na volání džihádu. Pokud bude země vyloupena, jak popisujete, tím radikálnější to může být. A kterým směrem to půjde? Kdo si např. muslimské menšiny hlídá a kdo proti nim vojensky zakročil?
Dovedu si zafantazírovat, že vojenské složky v EU dostanou befel nezasahovat, stejně jako policie v současnosti. S tureckými spojenci v NATO v zádech a sraním Bruselu na Řecko? Jen můj hloupý pocit.....

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

Opráší Angela Merkelová své heslo Wir schaffen das? EU vsadila na jistý trend, který má v historii analogii v tzv. albigenských čistých, kteří byli natolik čistí, že už neubránili ani sami sebe. Afghánistán nikdy nebyla stabilizovaná oblast, ale místní kmeny byly natolik malé, že se stačily dobře hlídat mezi sebou v údolích. A každé údolí bylo samostatné.
EK a celý Brusel sice budou neustále mluvit o toleranci, jednotě v kulturních odlišnostech, ale ty rozdíly jsou příliš velké. Nezapomeňme, že původně byl Afghánistán územím budhismu.
Proti muslimským menšinám nezakročí nikdo a když zakročí, už bude pozdě. Mám obavu, že už je hotovo a Evropa se s islámem vypořádá leda ve válkách, které vzniknou v období rozpadlých států EU. Jedinou obranou státu může být si sem nenechat vnutit žádné imigranty, ty vnucené důkladně prověřit, a umožnit jim přesun do Německa.
Evropa jede politiku appeasamentu jak Chamberlain s Daladierem vůči Hitlerovi, kdy v 29. září 1938 obětovali Sudety (brzy bude výročí, sledujme média), 15.3.1939 zbytek ČSR, 1.9. 1939 Polsko, a stejně je v dubnu 1940 Hitler a nacisté také napadli. Takže i nyní politici EK nemají odvahu postavit se dějinné výzvě a volí cestu nejmenšího odporu ustupovat tomu, kdo nejvíce křičí. Což jsou neziskovky dovážející imigranty.
Tudíž se obávám, že je hotovo a česká vláda má nejvyšší čas připravovat obranu ČR před útokem muslimů z prostoru Německa a Rakouska. Stačí si projít historická tažení dřívějších nepřátel, protože geografii nezměníme a tak nejvhodnější směry útoku budou stejné a již známé.
A jak ukázal Afghánistán, měli bychom nakupovat AK-47 a RPG-7, Toyoty Hillux s kulomety, šátky na hlavu a sandály, protože to je výzbroj, která porazila US armádu. Kdepak nějaká nová BVP nebo letadla! Pokud se nechystáme někoho napadnout, jsou to pro pouhou obranu území vyhozené peníze a nám stačí výzbroj, která dokázala porážet v Iráku a Afghánistánu. Stačí ruční zbraně a aby jich byl dostatek. Což je princip obrany Švýcarska, mnoho rozptýlených ručních zbraní u obyvatel.
Hezké bude, až na nás budou spojenci z NATO apelovat, abychom si koupili jimi vyráběné zbraně, když ty samé zbraně nechali v Afghánistánu zadarmo. Neměla by je armáda raději koupit v Afghánistánu od Tálibánu?
Z Afghánistánu se NATO mohlo stáhnout podle nějakého plánu. To by ovšem nejdříve nějaký plán musel být. Místo toho stažení vypadá v očích všech jako porážka a útěk z bojiště s odhozením zbraní. NATO se stalo neakceschopným uskupením podobně jako EU. Žvanírnou a odkladištěm přebytečných osob. Prostě končí a další velmoc našla na hřbitově velmocí svůj konec.
Ekonomicky byl Afghánistán vyloupen hned v prvních hodinách po vstupu Tálibánu do Kábulu. Uměle udržovaný režim i ekonomika závislé na armádách NATO dostaly s odchodem armád ránu z milosti. Nyní budou budovat jiný svět se všemi těžkostmi, které se pojí s obnovou ekonomiky zničené válkou. A studium Koránu ekonomy nevychová, proto se režim Tálibánu zhroutí ekonomicky a rozpadne na samostatnost jednotlivých údolí. Když Pandžšír vydrží vzdorovat dost dlouho, připíší tamní lidé další kapitolu do historie nedobytnosti Pandžšíru. Lidé v Afghánistánu se nakonec obrátí proti Tálibánu a ten si zavolá na pomoc hádejte koho .. Číňany!
Takže všechny prachy nalité do Afghánistánu nakonec shrábnou Číňané.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Umíte běhat v sandálech po Hindúkuši nebo alespoň po Tatrách?
Já ne.
Voni jo.

S Toyotama Hilux v lesích moc štěstí taky nenaděláte. Ani když ji budete mít okulometovanou.
Lesů máme hodně a zdaleka ne všude jsou lesní cesty.
Hiluxy jsou hlavně na rozlehlé pláně, i když jsou to hindúkušské "almy". V Kotlince s tím můžete machrovat na dálnici, ale jinak tu jsou spíš k ničemu.

Co se afghánské ekonomiky týče, tak první, co amíci uděali po tom vejprasku bylo, že ukradli všechno afghánské, co kde v jaké bance našli. PLUS ještě stihli vykrást kabulskou státní banku těsně před tím, než potupně zdrhli.
Takže vůči Afghu zahájili astejnou politiku jako vedou vůči Severní Koreji a Kubě. Zničit, vyhladovět.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ty poklady v bance stejně pocházely z toho co tam předtím USA nacpaly.

Průměrný počet slepic: 1.3 (4 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Občane,
naše lesy jsou doslova protkány sítěmi lesních cest. Některé jsou průjezdné i obyčejným osobním autem, jiné potřebují terénní vozidlo. Ale cest je tu dostatek a pro Toyoty Hillux jsou většinou sjízdné.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nevěřím, že mají tak otužilé nohy a že pro ně neplatí biologické možnosti člověka. Proto chtěl Trump stahování do května, to by jim trvalo déle to obsazování, než rozmrznou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

...reakce na Gerda, kladná.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)