Nespravedlivý mír

Autor

Pamatujete na Muammara Kaddáfího? Toho plukovníka, který se v roce 1969 stal vůdcem libyjské revoluce a vládl tam až do roku 2011, kdy ho chytili Západem podporovaní povstalci, zlynčovali ho a zabili. Byl to beduín a tak byl řádně cáklý. Měl výstřední vystupování, byl na hezké holčičky, dovedl politicky různě lavírovat… sbližoval se s Východem i Západem, financoval teroristické skupiny a dával od nich ruce pryč, financoval Sarkozymu i Berlousconimu kampaň, ale vůbec mu to pak nepomohlo.

Na druhou stranu, Libye byla stabilní země, lidí tam zase nežilo tolik, protože je to jedna velká poušť a díky těžbě ropy a plynu tam bylo dost peněz na velmi snesitelný život. Obzvlášť v porovnání se zeměmi okolo. Po internetu kolují různé povídačky, jak tam bylo všechno zdarma, jak stát postavil lidem dům a pokud místní zdravotnictví nedokázalo vyřešit pacientův problém, byl na státní náklady převezen do Itálie… ale tyto historky jsou značně přifouknuté. Ano, člověk měl teoreticky na takové věci nárok, ale prakticky se k nim dostal jen tehdy, když byl Plukovníkův kamarád. Nebo kamarád jeho kamaráda. Nebo nějak jinak příbuzný. Nicméně tyto „urban legend“ ukazují, že Libye byla vzornou výjimkou v jinak zdevastovaném Sahelu… a vlastně v celé Africe.

Kaddáfí stál také u zrodu Africké unie, vzdal se chemických zbraní i obohacování uranu, snažil se zlepšit image v Evropě, ale tohle všechno mu bylo málo platné a jakmile se ukázalo, že není technicky schopen masového vraždění, měl na krku povstání, kterému nejvíc napomohli ti evropští politici, kteří mu něco dlužili (především peníze), francouzské a britské bombardování pak zařídilo zbytek a Kaddáfí špatně dopadl.

A vzápětí se ukázalo že beduínský plukovník měl pravdu… Libye byla hrází mezi Evropou a migrací z Afriky. A je jen potměšilou spravedlností dějin, že otevřená stavidla této migrace nejvíc dopadla na země, které měly v Kaddáfího svržení prsty. Plukovník jaksi nevyhovoval evropským hodnotám a všichni intelektuálové v té době byli nadšení z jeho pádu. Velcí filozofové i státníci té doby měli hlavy zastrkané v řitích a nechápali to, co chápal každý běžný Ital z Lampedusy… že to bude průser.

Vedle Italů a Francouzů se k průseru přidala i Mutti Merkel, aby bylo o dvanáct let později možné konstatovat, že ani Němci to nezvládli.

Kaddáfí byl všechno jiné, jen ne demokrat. Ale jeho přínos ke stabilitě Evropy byl podstatně větší, než přínos všech eurounijních papalášů dohromady i s jejich hodnotami a demokracií. Jakákoliv nespravedlivá dohoda s ním by bývala byla lepší pro nás a koneckonců i pro Libyjce.

Teď sledujeme v přímém přenosu dost podobnou situaci na Blízkém východě mezi Izraelem a Palestinou. Jen s tím rozdílem, že tentokrát tu máme dokonce dvě evropské hodnoty zároveň. Ony jdou sice tak nějak proti sobě, ale nezdá se, že by to někomu vadilo. Na jedné straně se naše kriegsministryně balí do izraelské vlajky a na druhé straně se finančně pevně stojí za Palestinou. I v diskusích to vypadá podobně. Na jedné straně je třeba potrestat Hamás i se všemi Palestinci, protože když se zločinu dopustí (skoro) stát, bude potrestán stát i se všemi občany a volání po masivním bombardování a zabíjení je úplně hmatatelné. Na druhé straně se tu leckdo tetelí blahem, že zákeřná sionistická entita, která udělala z Gazy koncentrák, dostane brzy na budku od sunntiů i šiítů zároveň, protože „vrazi palestinských dětí“ proti sobě poštvali celý muslimský svět. I ten muslimský svět, co ho mají v Londýně, Paříži a Berlíně.

Čistě věcně se zeptám… fakt je v zájmu Evropy, aby se na blízkém východě otevřelo další válčiště proti Západu? Vy, co se těšíte na likvidaci Hamásu, fakt chcete vedle Ukrajiny i druhou frontu? Fakt chcete riskovat, že izraelský útok na Gazu bude probíhat podle schemat platných pro válku na Ukrajině? Maršál Petrla samozřejmě ví, že žádné zbraně z Ukrajiny se do rukou Hamásu nedostaly, to udělali ti zákeřní Rusové, ale Hamás ty Javeliny má! Už se jimi na několika videích pochlubil. Čeští elfové brzy zjistí, že další dezinformační narativ byl pravdivý, jen se jim nehodil do krámu. Hamás má i ty laciné čínské drony a umí z nich shazovat nálože, které zničí i Merkavu.

Fakt chceme, aby další izraelské bombardování Gazy nakonec spustilo rakety Hizbaláhu, Izrael pak bude bombardovat Libanon, Írán bude z iráku odpalovat rakety… a bude z toho další válka, která bude požírat denně miliardy peněz a tisíce nábojů, ale fronta se nepohne ani o píď? Fakt chceme, aby Sýrie nakonec použila svoje protiletadlové systémy S300, které mají dostatečný dosah i nad celým Izraelem? Fakt je v našem zájmu, aby Izrael bombardoval letiště v Damašku a Allepu?

A vy, co se nemůžete dočkat potrestání sionistické entity, fakt si myslíte, že kdyby Izrael zmizel ze světa, tak tam najednou vznikne vyspělý a mírumilovný muslimský stát? A vytvoří ho lidé, kteří jsou už po čtyři generace bojovníci proti židům a nic jiného? Fakt by zničení Izraele znamenalo mír a stabilitu? Nebo to bude povzbuzení pro celou muslimskou diasporu po celé Evropě, že bílí satani jsou slabí a je nejvyšší čas si v Německu a Francii založit svoje emiráty? Fakt si někdo myslí, že nás, evropany, Palestinci milují?

Pamatujete, jak skončily křížové výpravy? Muslimskou expanzí do Evropy. Až k Vídni se dostali… Jasně, Izraelská politika vůči Palestincům není právě košér, ale Izrael je stabilní stát a je stejnou hrází proti muslimské imigraci jako byla kdysi Libye. Kaddáfího politika také nebyla zrovna podle evropských měřítek. Nejspíš ani nemohla být, protože Libyjci nejsou Němci. Navíc… po Evropě neběhají židovští sebevražední atentátníci a v synagogách v Německu si v sobotu nevyprávějí o zabíjení nevěřících.

Vážně chceme, aby si tam na Blízkém východě uchoval největší armádu samotný Turek, který vzpomíná, že mu to tam celé patřilo? A má v rukou stále větší klíč od plynu i od migrace… Na to nezapomínejme.

Největší muslimskou menšinu v Evropě má Rusko… Putin musllimům sice povolil mešity, ale proti jakémukoliv teroristickému útoku vystoupil naprosto brutálně a nemilosrdně. Rusko nikdy s teroristy nevyjednávalo. Beslan nebo moskevské divadlo, mluvilo se jen do té doby, než se shromáždily speciální jednotky. Pak se šlo dovnitř, bez ohledu na následky a žádný terorista to nikdy nepřežil. Zahynulo u toho vždycky i hodně rukojmích, ale ve skutečnosti to mnohem víc lidí zachránilo, protože každý radikální Čečenec nebo jiný muslim dobře ví, že nemá cenu zaminovat školu a dávat požadavky. Splněny prostě nebudou.

Jenže v této chvíli Rusko není na naší straně a Putinovi se hodí, aby Američani měli mnohem větší problém, než Ukrajinu. Dokonce i tupá Leyenová ví, že pokud padne Izrael, tak je Evropa namydlená, protože výsledkem bude nestabilita, která se bude dost podobat nestabilitě po svržení Shaddáma Huseina. Jenže tenkrát ještě Američani měli dost sil i peněz, aby to dvacet let víceméně drželi. Dneska už tuto sílu nemají a Izrael je tak blízko Evropě, že z těchto oblastí už na Evropu doletí i ty íránské Šáhidy. Vážně chceme mít na březích Středozemního moře další rozesraný svět ve kterém bude mít poměrně velké slovo Rusko, které má dneska sto důvodů nás nenávidět?

Prosím, prosím, prosím, přestaňme všichni s tím fanděním jedné nebo druhé straně. Válka na Ukrajině nikdy nebyla v našem zájmu, v této chvíli není v našem zájmu ani žádná velká válka na Blízkém východě a už vůbec není v našem zájmu, aby Izrael tuto válku prohrál. Znovu jsme u Orbánovy politiky. Mír! Blbý, mizerný, nespravedlivý mír. Stejně blbý, mizerný a nespravedlivý mír jsme už dávno měli naordinovat Ukrajině a uchovat si plné sklady pro to, k čemu se schyluje v Izraeli. Všichni ti místní fírerové by přemýšleli jinak, kdyby věděli, že státy NATO mají munici na dva roky války. A dvojnásobně by přemýšleli jinak, kdybychom jim na Ukrajině nepředvedli, že záleží na dronech a ne na tancích.

Neměli jsme nikdy sponzorovat Hamás placením „učebnic“ a měli jsme víc tlačit na Izrael, aby z Gazy nedělal koncentrák. Měli jsme se snažit o politiku, která by Izraelce a Palestince sbližovala a ne je rozdělovala k nenávisti na tisíc let. Neměli jsme zvát Ukrajinu do NATO, neměli jsme vůči Rusku dělat konfrontační politiku, neměli jsme vyprázdnit sklady a neměli jsme se odstřihávat od ruských energií. Tohle všechno bylo od začátku blbě.

Teď už je skoro pozdě… ale já jsem strašně rád, že to celé ještě nevypuklo a budu vděčný Všemohoucímu, pokud to ani nevypukne. S plným vědomím, že nevypuknutí bude zázrak nad zázraky. Není žádný důvod, mít radost z toho, že Biden teď neví, kudy kam, protože skoro dvě miliardy muslimů naopak vědí přesně, co chtějí a v EU jich máme docela dost. Tenhle veselý rej kostlivců bohužel tančíme na našem vlastním hrobě.

Naším zájmem je co nejdřív ukončit válku na Ukrajině a napravit vztahy s Ruskem. Kdo říká, že Rusové jsou horší než muslimský svět, by neměl dostat vycházky ani na sobotu.

Maximálně tlačit na všechny aktéry na Blízkém východě, aby s vzájemným vražděním pokud možno počkali.

Poslat liberální hodnotovou politiku na smetiště dějin, znovu nastartovat vlastní domácí průmysl i jadernou energetiku, ukončit dotování nesmyslných grýndýlových projektů a udělat znovu Evropu great again. Včera bylo pozdě. Stát, který se pustí do války s Rusem a vypne si u toho jaderné elektrárny, ten si žádnou milost nezaslouží.

Poučit se u Orbána, jak se dělá nikoliv eurohodnotná politika, ale zájmová politika. Státní zájem vynalezl kardinál Richeliu a dokud nepřišli libtardi, tak to byl nejlepší způsob, jak mít hodně pokroku a málo válek. Ano, za cenu určitých (zpravidla cizích) nespravedlností i sviňáren.

Není žádné právo na pomstu, odvetu a odplatu. To jen roztáčí kolo dalších pomst, odvet a odplat. Nástup multipolárního světa je sice nezadržitelný, ale má jednu nevýhodu – žádný policajt vám nepřijde na pomoc. Dokonce ani tehdy ne, když mu Fiala leze do řiti. Multipolární svět se zatím víc podobá stěhování národů než pax Roma.

Přestaňme s tím fanděním. Pokud tenhle zápas vypukne, tak to zboří tribuny, ať bude prohrávat kterákoliv strana. Přestaňme s hodnotovou politikou a začněme důsledně sledovat vlastní zájmy, ve kterých nikdy nebyla válka mezi Ruskem a NATO na Ukrajině, ani sponzorování palestinského džihádu, ani omlouvání izraelských jestřábů. . Dokázali jsme tím jediné – měření sil všech stran bude hodně devastující a my tomu neutečeme.

V situaci, kdy máme prázdné sklady, nemáme suroviny, všichni jsou proti nám a světový policajt se kdykoliv může stáhnout za Atlantik, nás může zachránit jedině zázrak v podobě blbého, mizerného a nespravedlivého míru. Bohužel ale zřejmě na vzpamatování budeme potřebovat víc času, než kolik nám ho bude dáno.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle agentovné alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička nebo placky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (374 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Potíž je, že když mi agresor se zbraní v ruce vlítne do mé země, tam začne vraždit i civilisty, viz Ukrajina nebo Izrael, já vím, že z globálního hlediska by bylo lepší zatnout zuby a snažit se dohodnout. Jenomže to já v tomto případě nedokáži. Vyrazím s pěnou u huby do protiútoku a dost bych nedoporučoval žádnému mírotvůrci, aby se mi u toho stavěl do cesty. Nelíbilo by se mu to.

Průměrný počet slepic: 1.8 (94 hlasů)

Akorát při tom shoří i baráky všech sousedů, dokonce i těch, kteří neměli důvod se do toho míchat. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (88 hlasů)

 někde v dějinách najit místo na vhodnou "tlustou čáru".   Ale asi se nikdy nedohodneme, kde by ta čára měla být, před každou křivdou totiž byla jiní křivda a předtím jiná - a dojdeme k "pračlověku Janečkovi, který mi zabil strejčka."

   Nikdy nezamezíte lidem, aby někomu nefandili a fandí tím víc, čím jsou jednodušší. Pohled na rozparáděného fotbalového fandu je stejný, jako na člověka, který se násilím domáhá svého práva. V tlupě je síla. Když je člověk sám, musí přemýšlet.

Průměrný počet slepic: 4.5 (51 hlas)

znělo postarší, poněkud přihlouple znějící heslo. Ale je to tak, fandění vypíná mozek, nahrazuje logické myšlení emocemi a každý by si to měl hlídat.

Průměrný počet slepic: 4 (21 hlas)

ty baráky už hořej, milý Vidláku.

Když v Mnichově Čembdrdlejn nás prodal, pak přijel do Londýna, tak tam prohlásil, že vyjednal ten váš mír. Fakt ho vyjednal? Já bych řekl, že agresor dostal po předkrmu větší apetit a rozpoutal největší válku, která tato planeta kdy zažila.

Takhle vypadá ten váš mír? Díky, ale ten nechci! To radši s flintou v ruce chcípnu za ten svůj.

Průměrný počet slepic: 2.2 (68 hlasů)

ten Čemprdlejn, tak nás prodá bez obav někdo jiný. Žádný normální, civilizovaný stát nepůjde do války kvůli bezvýznamnému, malému státečku.

Průměrný počet slepic: 5 (27 hlasů)

jeho "kyvadlová politika", kdy opakovaně létal za (Československu vyhrožujícím) Hitlerem vyjednávat, byla jen hloupá.

Rozhodující byla Francie, ten koncept společného postupu proti případné německé rozpínavosti byl originál její. A nebyl špatný, společně bychom to v roce 1938 dokázali.

Průměrný počet slepic: 2.5 (15 hlasů)

rusové, nebo Ukrajinci? Já bych řek že ti druzí.

 

S vidlákem souhlasím, ale řeknu vám jak to dopadne. EU udělá úplně přesně pravej opak než by vidlák chtěl. A proč. Protože to tak dělají vždycky. Pokaždý vyberou to nejhorší možný řešení. Tak to je a nic s tím neuděláme.

Průměrný počet slepic: 4.9 (88 hlasů)

a pokud mu budeš otravovat děti a mávat před nosem bejsbolovou pálkou, buď si jistý, že se z něj stane agresor, který ti poněkud zpřehází anatomii.

Průměrný počet slepic: 4.7 (38 hlasů)

za sousedy šmejdy, pak se z tebe celkem logicky může stát tzv. agresor, který na ně vlítne do protiútoku.

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Přestaňme s tím fanděním. Přestaňme s hodnotovou politikou a začněme důsledně sledovat vlastní zájmy, ve kterých nikdy nebyla válka mezi Ruskem a NATO na Ukrajině, ani sponzorování palestinského džihádu, ani omlouvání izraelských jestřábů. Dokázali jsme tím jediné – měření sil všech stran bude hodně devastující a my tomu neutečeme... píše Vidlák.

A pokládá otázky které dokáže odpovědět jenom budoucnost. Dodávám k idei multipolárního světa toto: Třenice vždy budou. Staré křivdy budou vyhrabány se smetiště dějin, nové křivdy založeny. A státy se znovu začnou sdružovat, pokud je někdo silnější bude ohrožovat. Budou ty smlouvy stejně validní, jako Mnichovská dohoda a podobné dohody, které se, jak se zdá, uzavírají jen proto, aby nebyly dodrženy s ryze sobeckých důvodů a slouží jenom jako časová rezerva k dozbrojení? 

Nikdy nezavládne věčný mír, protože Homo Sapiens je mimořádně surový živočišný druh, sobecký a toužící po ovládnutí jiných. Prokazuje to celými svými dějinami. Když se v mezidobí mezi válkami pokouší předstírat něco jiného, vždy mu maska lidskosti brzy spadne. 

A je jedno, v kterého Boha věří. Mívám pocit, že takto Matka Příroda (v Boha se mi od deseti let nepodařilo uvěřit)  takto reguluje stav populace na zemi a minimalizuje škody, které jako lidstvo pácháme. 

Ale nefandit žádné straně jakéhokoliv sporu je výzva moudrá. Protože každá strana, skupina nebo bublina má vždy nějakou chybičku na kterou se přijde později. Většinou, když už je pozdě.  

Prostě: Dobře, Vy Vidlák!

Průměrný počet slepic: 4.5 (71 hlas)

----------------------------------------------------------

Ve válce dají politici munici, bohatí jídlo a

chudí svoje děti. Po válce politici uklidí

munici, bohatí získají ještě více jídla a chudí

jdou hledat hroby svých dětí.

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (87 hlasů)

Stručné a výstižné!!!

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

že tento národ na daném území je potřeba zahnat do moře.

Palestinští vůdci nikdy nepřistoupili na navrhované kompromisy. Ani od Izraele, ani od OSN. Oni chtějí buďto vše, nebo nic. Což ovšem znamená zánik Izraele. Pro Izrael jsou z toho tři východiska. Buďto zaniknout, nebo se naučit plavat jako delfíni, nebo se bránit.

Já bych se osobně bránil a tak nějak cítím, že by se mi bránilo líp se zbraní v ruce, než s bílou vlajkou.

Průměrný počet slepic: 2.8 (45 hlasů)

Otázkou je, jestli se tahle válka deseti milionů židů proti dvěma miliardám muslimů dá z dlouhodobého hlediska vyhrát... Byly doby, kdy měl Izrael sedm milionů lidí a muslimů byla jen miliarda. Byly doby, kdy USA byly schopny vést zároveň dvě války a ještě držet v šachu muslimský blízký východ. Byly doby, kdy byla Merkava takřka nezničitelná. Byly doby, kdy neexistovaly čínské drony za pár korun. Byly doby, kdy pěšák nesestřelil vrtulník. 

Tohle všechno už neplatí.

Hrdinný odboj ala Thermopyly je krásný a určitě si zaslouží baladu, ale nic víc po něm nemusí zůstat.  Pro Izrael je teď určitě lepší, nedopustit, aby se na něj sesypali všichni naráz. i když to bude znamenat, zdání slabosti. Tahle kovbojka se snadno může stát genocidou. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (58 hlasů)

Nerad to říkám, ale většinou díky vašim křesťansko věřícím. Ale Izrael se už mnozí machometáni mnohokrát pokusili zničit, nikdy neuspěli, ale máte pravdu, že situace se změnila a tentokrát by se jim to mohlo povést.

Co se tím změní? Národ, který už 2000 let dostává po koulích, tak jeho příslušníci jsou ve vetšině zemí tohoto světa. A nemyslím si, že židé by byli nějak geneticky vyjímeční. To, že jsou ve většině úspěšnější, než většina populace kolem nich, za to můžou právě ti, kteří jim šli celá staletí po krku. Protože, pokud jste pod velkým tlakem, buďto to dáte, nebo ne.

Sežeňte si propagandistický film Der Ewige Jude. Prej nějakej Goebbels to odstartoval. Tam se dozvíte, co jsme za šmejdy. Já jsem atheista, ale jsem hrdý na své židovské kořeny. A to, že zde vůbec jsem, znamená, že moji předci dokázali přežít pogromy i šoa. A nepodceňujte tento opovrhovaný národ. Já jsem nikdy ještě v Izraeli nebyl, i když se na to chystám, ale pokud by Izrael začal volat o pomoc, sednu na první letadlo a poletím tam.

Průměrný počet slepic: 2.5 (33 hlasů)

máte takové zkušenosti s obchodem... [;>))

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

máte takové zkušenosti s obchodem... [;>))

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Nejsem si jistý berrnarde, jestli to, že Izrael zatím nezničili a tak se jim to určitě nepodaří ani tentokrát, je vojenská kategorie. Jako propaganda na povzbuzování izraelských vojáků je to dobrý, ale doufám, že generálové přemýšlejí i v jiných kategoriích... 

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

všichni jsou, bez příčiny, na židy přes 2000 let zlí 🤔

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

.. a je, stejně jako Rusko, připraven je použít v momentě, kdy půjde o holé přežití. Pak se z pouští Blízkého východu stanou radioaktivní pouště..

Osobně soudím, že nejlepším řešením Blízkého východu by bylo zúrodnění některé blízké pouště a nabídka Palestincům, aby tam odešli žít. Atomová elektrárna na pobřeží by vyrobila spoustu elektřiny a odpadním teplem by vytvořila spoustu vody na zavlažování. Izraelské zkušenosti s kapénkovou závlahou ukazují, že se dá zalévat i mírně slanou vodou. Pokud by ti lidé měli slušné bydlení, možnost hospodařit, pracovat na dalším zúrodňování krajiny, zajištěný odbyt své produkce, Většina z nich by ráda ze svého Koncentráku Gaza odešla. Tohle ale není projekt pro Evropu, která si sama podřezala své žíly Green Dealem a dalšími hovadinami. Není to ani projekt pro globální lichváře, protože se na tom nedá vydělat tolik, jako na výrobě zbraní..

Za peníze, které stojí JEDINÝ TANK,  je možné zúrodnit mnoho hektarů pouště, postavit železnici, která bude vozit rašelinu pro první výsadbu olivových a citrusových hájů, díky vodě a umělým hnojivům vypěstovat organiku, která naváže a do země uloží miliardy tun uhlíku, a která bude držet vodu.. Co teprve by se dalo udělat za peníze, které stojí letadlo.. 

Celý sever Afriky byl ve starověku úrodný, dokud nepřitáhnuli muslimové se svými stády koz a ovcí, které tu zeleň vypásly na hlínu, kterou pak deště spláchnuly do moře.

Kartágo bylo tak bohaté, že ho Řím musel 3x zpustošit aby ho definitivně zničil. Bohatství Kartága plynulo z obchodu, řemesel a zemědělství, které dokázalo všechny ty řemeslníky a obchodníky uživit. Definitivně zničili Kartágo až poté, co jeho pole oseli solí..

Průměrný počet slepic: 4.7 (52 hlasů)

si pro sebe uzurpovali oblast, dnes se zove Izrael, tak před tím to byla neúrodná poušť. Začali jí zúrodňovat a hlavně tento miniaturní stát se stal technologickou velmocí.

Vyžeňte je, vraťte jí palestincům a co se stane? Za pár let to bude zase poušť, kde budou chcípat hlady svobodní palestinci o které žádné arabské státy v okolí nestojí.

Průměrný počet slepic: 3.2 (12 hlasů)

Stejné argumenty jako ty používali nacisti k vyvětlení svého práva na genocidu méněcenných ras a zabrání jejich území pro sebe. ;o)

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

potřebovali, jako přivandrovalí chazaři

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemám pocit, že multipolární svět by vyprovokoval stěhování národů. Ten jen způsobil, že mnoho států globálního jihu udělalo a ještě udělá čelem-vzad a jejich tváře se pouze otáčejí od západu směrem k východu. 
To stěhování národů způsobily barevné revoluce, které zosnoval svými zákulisními akcemi právě ten světový četník. Ten nechodí na pomoc těm, co se dostávají do úzkých, ale naopak jde "přivést k rozumu" ty, které napadla jiná představa o své budoucnosti, než kterou pro ně naplánoval právě on.
Bohužel, ten Západ se pro mě stává symbolem deziluze, úpadku a destrukce. Tady převládá filozofie akcí s nulovým součtem, koncentrace bohatství u pár tisíců jedinců může vznikat jen na úkor mnoha miliard lidí celého světa. Finanční sektor vysává a zubožuje průmysl. Počet absolventů nesmyslných humanitních studií,  jejichž diplomky řeší naprosto bizarní a zcela zbytečné problémy, prudce stoupá, kdežto počet studentů technických a přírodovědeckých oborů, kteří by měli nést na svých bedrech budoucí materiální rozvoj společnosti, adekvátně klesá. Západ si sám podřezává větev, na které sedí.
Naopak v zárodku multipolárního světa převládá snaha po spolupráci a víra v lepší budoucnost na základě oboustranné výhodnosti ve stylu Win - Win.
Čemu tak asi mám fandit?
Průměrný počet slepic: 4.9 (69 hlasů)
Trvalý odkaz

Libye byla jediný stát v Africe, který nám platil za investiční celky (chemičky, rafienerie, ...), které jsme tam stavěli. Všichni ostatní mají u nás sekeru, kterou dodnes nazaplatili.

Průměrný počet slepic: 5 (45 hlasů)

Dne 20. října 2011 byl brutálně zavražděn libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Zbyla po něm velká řeka vytvořená člověkem.

Opakovaně jsem se setkal se zmínkou o tomto libyjském projektu, ale všechny informace, na které jsem narazil, mi připomínaly nějakou "konspirační teorii". Samozřejmě to nebylo bez ní, ale zde je pro vás (kteří jste to ještě nečetli) několik podrobností o realizaci tohoto obrovského projektu. Informace v tomto článku pocházejí ze zdrojů z roku 2010, jaký současný stav tohoto díla to vůbec netuším.

Velká uměle vytvořená řeka je považována za největší inženýrský a stavební projekt naší doby - jde o obrovskou podzemní síť vodovodů, která denně dodává 6,5 milionu metrů krychlových pitné vody do pouštních oblastí a pobřežních oblastí Libye.
Tento projekt je pro zemi nesmírně významný, ale také dává důvod podívat se na bývalého vůdce libyjské džamáhíríje Muammara Kaddáfího v trochu jiném světle, než jak ho vykreslují západní média. Možná i tím lze vysvětlit skutečnost, že se o realizaci tohoto projektu v médiích téměř nepsalo.
Tento obrovský systém potrubí a akvaduktů, který zahrnuje také více než 1 300 studní hlubokých přes 500 metrů, zásobuje města Tripolis, Benghází, Syrta a další. Muammar Kaddáfí nazval tuto řeku "osmým divem světa". V roce 2008 Guinnessova kniha rekordů uznala Velkou řeku vytvořenou člověkem za největší zavlažovací projekt na světě.
V 60. letech 20. století byly v Libyi v saharské poušti objeveny 4 obří podzemní vodní nádrže, které obsahují 35 000 km3 vody: povodí Kufry, povodí Sirt a povodí Morzuk.
Již v 80. letech Kaddáfí zahájil rozsáhlý projekt na vytvoření vodní sítě. V říjnu 1983 byl založen Projektový úřad, který měl přivádět vodu z jižní části Libye, kde se nacházejí podmořská jezera, do severní, průmyslové části Libye. V roce 1996 se artézská voda dostala do domácností v hlavním městě Tripolisu!
Do začátku války byl tento projekt téměř realizován. Uvádí se, že je ze 2/3 hotový.  Musím říci, že šlo o historický úkol pro celou severoafrickou oblast, protože problém vody je zde aktuální již od dob Fénicie. A co je ještě důležitější, na projekt, který mohl celou severní Afriku proměnit v kvetoucí zahradu, nebyl z MMF vydán ani cent. Právě posledně jmenovanému faktu někteří analytici přičítají destabilizaci regionu.

Touha po globálním monopolu na vodní zdroje je již dnes nejdůležitějším faktorem světové politiky. Málo známá povaha projektu se vysvětluje tím, že o něm západní média prakticky neinformovala, a mezitím projekt předstihl svými náklady největší stavební aktivity na světě: projekt stál 25 miliard dolarů.
Zásadní odlišnost libyjského zavlažovacího projektu spočívá v tom, že k zavlažování zemědělské půdy využívá téměř nevyčerpatelný podzemní zdroj vody, a nikoliv povrchový zdroj vody, který snadno podléhá značnému poškození v krátké době.

Voda je dopravována uzavřeným způsobem pomocí 4 000 kilometrů ocelových trubek uložených hluboko v zemi. Voda z artézských nádrží je čerpána 270 šachtami z hloubky několika set metrů.
Jeden kubický metr křišťálově čisté vody z libyjských podzemních nádrží stojí libyjský stát při započtení všech nákladů na její těžbu a dopravu pouhých 35 centů. Vezmeme-li v úvahu náklady na metr krychlový pitné vody v evropských zemích (asi 2 eura), činí náklady na zásoby artézské vody v libyjských podzemních rezervoárech podle nejpřesnějších odhadů téměř 60 miliard eur. Jistě souhlasíte s tím, že takový objem zdroje, jehož hodnota stále roste, může být mnohem vážnějším zájmem než ropa.
Svým vodním projektem by Libye mohla zahájit skutečnou "zelenou revoluci". Samozřejmě doslova, což by vyřešilo spoustu potravinových problémů v Africe. A hlavně by zajistila stabilitu a ekonomickou nezávislost.

Navíc jsou již známy případy, kdy globální korporace zablokovaly vodní projekty v regionu. Existuje názor, že Světová banka a MMF záměrně zablokovaly výstavbu kanálu Bílého Nilu - Jonglejského kanálu - v jižním Súdánu, která byla zahájena a ukončena poté, co americké zpravodajské služby vyprovokovaly růst tamního separatismu. Pro MMF je samozřejmě mnohem výhodnější prosazovat vlastní nákladné projekty, jako je například odsolování vody. Nezávislý libyjský projekt do jejich plánů nezapadal.  V sousedním Egyptě Mezinárodní měnový fond za posledních 20 let sabotoval všechny projekty na zlepšení zavlažování a zásobování vodou.

Před válkou zavlažovala uměle vytvořená řeka asi 160000 hektarů, aktivně rozvíjených pro zemědělství. A na jihu, na území Sahary, slouží aryky vyvedené na povrch jako napajedla pro zvířata. A hlavně, pitnou vodou byla zásobována velká města země, zejména hlavní město Tripolis.

Zde jsou nejdůležitější data v historii libyjského zavlažovacího projektu "Velká řeka vytvořená člověkem", který byl v roce 2008 uznán Guinnessovou knihou rekordů jako největší na světě:
Celková délka podzemních inženýrských sítí umělé řeky se blíží 4 000 kilometrům. Objem zeminy vytěžené a přemístěné během výstavby činí 155 milionů metrů krychlových - 12krát více než u Asuánské přehrady. A použitý stavební materiál by vystačil na stavbu 16 Cheopsových pyramid. Kromě potrubí a akvaduktů zahrnuje systém více než 1300 studní, z nichž většina je hluboká více než 500 metrů. Celková hloubka studní je 70krát větší než výška Mount Everestu.
Hlavní větve vodovodu tvoří betonové trubky o délce 7,5 metru, průměru 4 metry a hmotnosti přes 80 tun (až 83 tun). A každá z více než 530 tisíc takových trubek by mohla snadno sloužit jako tunel pro podzemní vlaky.
Z hlavního potrubí teče voda do nádrží vybudovaných v blízkosti měst o objemu od 4 do 24 milionů metrů krychlových a z nich vycházejí místní vodovody měst a obcí. Sladká voda se do vodovodního systému dostává z podzemních pramenů nacházejících se na jihu země a zásobuje sídla, soustředěná především u břehů Středozemního moře, včetně největších libyjských měst - Tripolisu, Benghází, Syrty.
Voda se čerpá z núbijského akviferu, který je největším známým zdrojem zkamenělé sladké vody na světě. Núbijský akvifer se nachází ve východní části Sahary na ploše větší než dva miliony kilometrů čtverečních a zahrnuje 11 velkých podzemních zásobáren.

Núbijská zásobárna vody byla objeven v roce 1953 britskými geology při hledání ložisek ropy. Sladká voda se v něm skrývá pod vrstvou tvrdého železitého pískovce o tloušťce 100 až 500 metrů a jak vědci zjistili, hromadila se pod zemí v době, kdy byla Sahara úrodnou savanou zavlažovanou častými vydatnými dešti.
Po objevení obrovských zásob sladké vody se okamžitě objevily projekty na vybudování zavlažovacího systému. Tato myšlenka však byla realizována mnohem později a jen díky vládě Muammara Kaddáfího.

Projekt zahrnoval vybudování vodovodu, který by přiváděl vodu z podzemních zásobníků z jihu na sever země, do průmyslově rozvinuté a více osídlené části Libye. V říjnu 1983 byl zřízen projektový úřad a zahájeno financování.

Celkové náklady projektu byly do zahájení výstavby odhadovány na 25 miliard dolarů a plánovaná doba realizace byla nejméně 25 let.
Výstavba byla rozdělena do pěti fází:
První z nich byla výstavba 1 200 km dlouhého potrubí a vodovodu s denní dodávkou dvou milionů metrů krychlových vody do Benghází a Syrty;
Druhá etapa měla přivést potrubí do Tripolisu a zajistit mu denní dodávky jednoho milionu metrů krychlových vody;
Třetím je dokončení vodovodu z oázy Kufra do Benghází;

Do země přijeli specialisté předních světových společností z USA, Turecka, Velké Británie, Japonska a Německa. Bylo zakoupeno nejmodernější vybavení. Pro pokládku betonových trubek bylo vybudováno 3700 kilometrů silnic, které umožnily pohyb těžkých strojů. Jako hlavní nekvalifikovaná pracovní síla byli využíváni migranti z Bangladéše, Filipín a Vietnamu.
Do nádrží Ajdabiya a Grand Omar-Muktar byla voda přivedena v roce 1989 a do nádrže Al-Gardabiya v roce 1991. První a největší etapa byla oficiálně otevřena v srpnu 1991 - začalo zásobování vodou velkých měst, jako jsou Syrta a Benghází. Již v srpnu 1996 bylo zavedeno pravidelné zásobování vodou v Tripolisu, hlavním městě Libye.
Na vytvoření osmého divu světa tak libyjská vláda vynaložila 33 miliard dolarů, přičemž financování probíhalo bez mezinárodních půjček a podpory MMF. Libyjská vláda uznala právo na vodu jako základní lidské právo, a proto obyvatelstvu za vodu neúčtovala žádné poplatky.
Vláda se také snažila nenakupovat pro projekt nic ze zemí "prvního světa", ale vyrábět vše potřebné doma. Veškerý materiál použitý pro projekt byl vyroben na místě a továrna postavená ve městě El Burayqa vyrobila více než půl milionu železobetonových trubek o průměru čtyři metry.

Před výstavbou vodovodu tvořila 96 % Libye poušť a pouze 4 % půdy byla vhodná pro lidské obydlí. Po úplném dokončení projektu se plánovalo zásobování vodou a obdělávání 155 000 hektarů půdy.
Do roku 2011 bylo možné do libyjských měst dodat 6,5 milionu metrů krychlových sladké vody a zásobovat jí 4,5 milionu lidí. Zároveň 70 % libyjské vody spotřebovávalo zemědělství, 28 % obyvatelstvo a zbytek průmysl. Cílem vlády však nebylo pouze zajistit obyvatelstvu plný přísun sladké vody, ale také snížit závislost Libye na dovozu potravin a v budoucnu dosáhnout plné soběstačnosti země v produkci potravin.

S rozvojem zásobování vodou byly vybudovány velké zemědělské farmy na produkci pšenice, ovsa, kukuřice a ječmene, které se dříve pouze dovážely. Díky zavlažovacím strojům napojeným na zavlažovací systém vyrostly v suchých oblastech země kruhy uměle vytvořených oáz a polí o průměru od několika set metrů do tří kilometrů.
Byla také přijata opatření, která měla Libyjce povzbudit k tomu, aby se stěhovali na jih země na pouštní farmy. Ne všichni místní obyvatelé však byli ochotni se přestěhovat a dávali přednost životu v severních pobřežních oblastech. Vláda země se proto obrátila na egyptské rolníky s výzvou, aby přišli do Libye za prací. Vždyť Libye má pouze 6 milionů obyvatel, zatímco Egypt jich má více než 80 milionů a žijí převážně podél Nilu.

Průměrný počet slepic: 5 (70 hlasů)

Kaddáfímů zlomil politicky vaz pokus o emancipaci afrického trhu s ropou, za kterou chtěl platil Africkým dinárem, krytým zlatem.

Průměrný počet slepic: 4.9 (49 hlasů)

Přesně tak!

Průměrný počet slepic: 5 (27 hlasů)

.. kdy ještě byla Amerika dost silná na to, aby mu zakroutila krkem, a Rusko s Čínou příliš slabé na to, aby do toho Americe hodily vidle.. 

Měl deset let počkat, ale on si chtěl postavit svou "Cheopsovu pyramidu", aby si ho svět zapamatoval.. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (40 hlasů)

Transport železobetonových trubek, nově vzniklé oázy

Průměrný počet slepic: 4.9 (40 hlasů)

Stačí dát stovce primitivů absolutní moc nad jinými a je po kultuře,

po intelektu a po lidské důstojnosti.“

(neznámý autor)

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

přichází z Ameriky a nikoliv z Ruska. Naše cesta nad propastí je proklatě úzká.

Průměrný počet slepic: 4.5 (44 hlasů)
Trvalý odkaz

Začínají zdůvodněním nutnosti obrany.

Ale vždy se ukáže, že nešlo o nic menšího, než o krádež cizího a zvětšení vlastního území (Němci to kulantně nazývají Lebensraum), a následné etnické vyčištění ukradeného území.

Palestinci mají tu smůlu, že již 80 let se lžidovský Lebensraum upíná k jejich území. ;o/

Průměrný počet slepic: 4.6 (33 hlasů)
Trvalý odkaz

Břetislav Olšer   29.4.2015

    http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/13653-svet-se-proste-riti-do-dablovy-riti-valky-usa-jsou-jen-byznys-ktery-za-ne-zaplatime-my-libye-nejuspesnejsi-africka-zeme-je-dnes-jen-stat-na-papire.aspx

 

Libyjská centrální banka, která byla pod přímou Kaddáfího kontrolou, měla téměř 144 tun zlata. Libye tak byla mezi 25 zeměmi světa s největší zásobou drahého kovu za 6,5 miliardy USD. Také podle indexu lidského rozvoje – což je souhrnný údaj, který kombinuje příjmy, vzdělanost a zajištění zdraví a užívá jej OSN v každoročních Zprávách o lidském rozvoji. Libye prostě je, vlastně do bombardování byla, nejúspěšnějším africkým státem. Vzpomínky na minulost. Kaddáfího Libye měla HDP na obyvatele $ 14.192, měsíční podpora v nezaměstnanosti $ 730, měsíční plat zdravotní sestry $ 1.000, příspěvek při narození dítěte $ 7.000, nevratná dotace státu na získání bytu pro novomanžele $ 64.000, cena benzínu $ 0,14/ liter. Bezplatné je zdravotní péče, školní vzdělání, nájemné neexistuje, platby za energie v domácnosti se neúčtují, až polovinu ceny automobilu dotuje stát, alkohol se neprodává… Co z toho zbylo dnes…?

https://www.youtube.com/watch?t=8&v=ht_k2RKAWGs

V roce 1951 byla Libye nejchudší zemí světa.

V roce 2011 před „ arabským jarem“ byla nejbohatší zemí v Africe.

Bydlení bylo považováno jako lidské právo.

Novomamželé dostávali příspěvek cca 1 000 000 Kč na zakoupení bytu.

Elektřina byla pro všechny zdarma.

Před nástupem Kadáfího byla negramotnost 80%

V roce 2011 byla negramotnost 20% a školství zdarma

Zdravotnictví bylo zdarma

Pokud Libyjec nenašel potřebnou léčbu nebo vysokou školu doma , mohl se léčit nebo studovat v cizině. Náklady hradil stát.

Všechny půjčky měly ze zákona úrok 0%

Pokud si Libyjec koupil auto , dostal od státu 50% příspěvek

Cena benzinu byla 2,60 Kč za litr

Pokud chtěl Libyjec hospodařit , dostal zdarma půdu , dům , zařízení , dobytek a osivo.

Libye neměla žádné dluhy

 

Otázka:

Která země

1)      Měla HDP $ 14 192 na obyvatele , měsíční podporu v nezaměstnanosti $ 735 , 144 t zlata v centrální bance , příspěvek při narození dítěte $ 7000  a neměla žádný dluh.

2)      Snížila za 50 let negramotnost z 80% na 20%

3)      Dávala novomanželům příspěvek na koupi bytu ve výši $ 64 000

4)      Bezplatnou zdravotní péči ,školství a elektrickou energii pro domácnosti

5)      Lidem , kteří chtěli hospodařit dávala bezplatně půdu , zařízení, dobytek a osivo.

 

Doporučení Vidlákovi. Ještě je u nás dost pamětníků , kteří pomáhali v Libyi v oblasti zdravotnictví a investiční výstavbě. A tak je možné si ověřit jestli to byla bublina nebo ne.

Průměrný počet slepic: 4.9 (42 hlasů)

ČÍSLA A FAKTA O LIBYJSKÉ DŽAMÁHÍRÍJI:

HDP na obyvatele činí 14 192 USD
Na každého člena rodiny stát vyplácí 1000 $ dotací ročně.
Podpora v nezaměstnanosti - 730 USD měsíčně.
Plat zdravotní sestry - 1000 $.
Na každé nově narozené dítě se vyplácí 7 000 USD.
Novomanželé dostávají 64 000 $ na koupi bytu.
Na otevření živnosti jednorázová finanční pomoc - 20 000 $. 

Vzdělání a léky jsou zdarma.Vzdělávání a stáže v zahraničí jsou na náklady státu.

Řetězec obchodů pro početné rodiny se symbolickými cenami základních potravin.
Za prodej prošlých výrobků hrozí vysoké pokuty a zadržení speciálními policejními jednotkami.
Část lékáren - s bezplatným výdejem léků.
Za padělání léků - trest smrti.
Elektřina je pro obyvatele zdarma.
Prodej a konzumace alkoholu je zakázána - "suchý zákon".
Půjčky na koupi auta a bytu jsou bezúročné.
Placené služby realitních kanceláří jsou zakázány.

Až 50 % nákupu automobilů hradí stát. 65 % pro ozbrojené složky. 

Jeden litr benzinu stojí 0,14 dolaru.
Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

No jó..., tak to nemohli amíci nechat jen tak bez povšimnutí, to je jasný jak facka. A prej "arabské jaro"... Hovada to jsou, do všeho se s*rou a všechno roze*erou.

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Kaddáfí především řekl, že on je ta brzda, a když jej zabijí, zvedne se Afrika a půjde si do Evropy pro tamní bohatsví. A taky se tak stalo.

Průměrný počet slepic: 4.9 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

Popisovat válečné a podobné zájmy Izraele i jakéhokoliv arabského státu nepovažuji za nutné. Z mého pohledu všechny konflikty souvisí s mocenskými zájmy mocných a nemocnými, postiženými na všechny světové strany se stávají občané, kteří válkami ať už s jakýmkoliv "bohulibým zájmem" někoho probíhají kdekoliv. Tedy je jedno, zda je to Ukrajina, Náhorní Karabach, Válka Severu proti Jihu, Třicetiletá válka na našem území ... , a můžu jít od minulých měsíců do hodně vzdálené minulosti.

Chci zvýraznit jednu skutečnost. Československý a Český občan měl a možná stále ještě má autoritu v nejrůznějších koutech světa. Proč?

Trošku něco zmínil Inza a někteří další. Z toho co pamatuji a čeho jsem se třeba jen okrajově zúčastnil (okrajově, zprostředkovaně přes lidi, se kterými jsem se v životě střetával, nebo dokonce spolupracoval).

V Hradci Králové existoval závod, který připravoval pro montáž komplexy potravinářských zpracovatelských závodů kromě jiného v tzv. zemích třetího světa, montáž zajišťovali Českoslovenští odborníci, kteří zároveň připravovali pro provoz místní lidi u  odběratelů, na dodávkách technologií se účastnili i obyčejní lidé, dělníci našeho Závodu Vítězného února a další montážní dělníci "příbuzných oborů". Nejvzdělanější odborníci i obyčejní montážní dělníci s místními spolupracovali na úrovni rovnosti, ne s despektem a to bylo oceňováno, to si místní lidé napříč vzděláním a postavením pamatovali.

V Praze a jinde už hodně dlouho do minulosti, ČKD dopravní systémy a Tatra Smíchov Škoda Ostrov nad Ohří, Tatra Kopřivnice, závody zaměřené na výrobu kolejových vozidel pro městské účely, nebo pro železnice, dodávaly své výrobky naprosto na všechny kontinenty. V době, kdy jsem působil těsně před ukončením výroby následníka těchto firem SKV SIEMENS, který našeho výrobce z rozhodnutí vedení "Německé" nadnárodní společnosti zlikvidoval včetně nové výrobní haly, jsem se střetával s "obyčejnými" zaměstnanci, kteří celý život věnovali servisu v Československu vyrobených lokomotiv, tramvají a trolejbusů  a dost barvitě vyprávěli o svých cestách po SSSR, Asijských zemích, na Americkém kontinentu. Věděli, bez hlubokého obhajování znalostí z VUML jak to na světě chodí, měli a zřejmě mají kontakty na uživatele našich strojů a zařízení. Jsem si jistý, že i naši vojáci v misích, v místech konfliktů požívali autority, kterou jim poskytli jejich předci řešící původně úplně jiné poslání.

Nakonec bych se zmínil o kontraktu, který by si měla připomenout především paní Černochová. Ale tam ona nejspíš svými znalostmi, vědomostmi, ani dovednostmi nejspíš nedosáhne.

Kadáfí si usmyslel, že vyškolí své letectvo nejlepšími piloty, technickým personálem a a vyzbrojí letouny které budou odpovídat podmínkám "jeho" regionu. Svého času na jiné diskusi mě školil nějaký doveda, že naše L 39 byly výhradně cvičné stroje a jejich podzvukovost nemá pro bojové využití význam. 

Je zajímavé, že ten nevypočitatelný politiky nechal přistát na své základně účastníky soutěže napříč světovými výrobci, nechal je předložit plány výcviku a využití perspektivně nakupované letecké techniky pro výcvik i pro bojové využití. Byly tam opravdu renomovaní výrobci s piloty a technickým personálem. Naši technici a piloti si přivezli velmi zajímavé zážitky z té mise. Měli možnost nikoli přes železnou oponu , ale přímo na stojánce osobně poznat konkurenční stroje a sejít se s lidmi, kteří je obsluhovali a udržovali v provozu. 

Ta obří zakázka byla zadána našemu výrobci, školení a výcviku se ujali naši vojenští i civilní odborníci přímo v Libyi, a ti, se kterými se počítalo na vyšší funkce se školili jak u nás na VVLŠ v Košicích, tak na VAAZ v Brně. Tento kontrakt nebyl jen výsledkem umu leteckých odborníků. Libyjci se rozhodovali i na základě zkušeností s našimi civilními dodavateli průmyslových celků a na základě zkušenosti, kdy na tuto zemi nekoukali představitelé naší země jako na někoho nepřijatelného, podřadného. 

S tím vším je nejspíš potřeba se vypořádat s respektem, že nelze přehlížet mnohdy středověké způsoby jednání tamějších představitelů, ale že je možné "vývozem" mírových celků, mírových zkušeností, vývozem vzdělanosti a příkladu především mírových představ komunikace nejen mezi státy, ale mezi lidmi obecně. Neznamená to v žádném případě nastavení druhé tváře po prvním políčku. Tomu se musí ale lidé učit hodně dlouhodobě. Tomu ani naši chciválkové ještě dlouho neporozumí.  

Průměrný počet slepic: 4.8 (35 hlasů)
Trvalý odkaz

Dlouho ( roky  )  jsem si to nechtěl připustit. Bohužel téměř vše nasvědčuje tomu, že většina zla na Světě je způsobena tzv. vyspělým Západem  v čele s USA. Dobře, potřeboval jsem dostat trochu za uši abych otevřel oči -  válka v Jugoslávii, covid, pětisebranka u vesla se všemi následky, Ukrajina, ...  

Smutné je, že většina populace na Západě ( nebo minimálně u nás v ČR )  stále žije v iluzi o hodném, spravedlivém, demokratickém a téměř dokonalém  Západě, který má to výsadní právo dělat světového policajta a rozhodovat, kdo si má co myslet   kdo si co smí myslet  a  dokonce kdo smí žít a kdo ne ( viz. např. dnes zmíněný,  zavražděný Kaddáfí, který je jen jeden z mnoha ).  A pokračování hlubokého  spánku ovcí  se děje díky sugesci , kterou šíří západní massmeeédia. Teď  to je sugestivní  horror  o zlém, primitivním a zaostalém Rusku, jehož jediným přáním je porobit si  východ Evropy a nejlépe celý svět. Před tím to byl horror o strašlivém  moribundusu covid, a protože i na ten nejděsivější horror se časem omrzí a lidé otupí,  začíná  nový horror jménem blízký Východ. Petr Robejšek naznačuje, že by se vůbec nedivil, kdyby nás začali strašit  válkou s UFOuny. 

Ale jak probudit ty spáče? Mám jich ve svém okolí hodně a určitě to znáte: když jim něco řekněte a pošlete např. odkaz na nějaký významný zahraniční server, tak "si zacpou uši, zavřou oči a začnou  hystericky křičet a dupat". Samozřejmě přeháním,  ale jen trochu. Prof. Staněk tvrdí, že jediný způsob jak spáče probudit je nechat je narazit ať si rozbijí  ksicht.  Jenže to nás vezme s sebou .... 

A víte co mi přijde na celé věci asi nejsmutnější? Že většina lidí i  v Americe  jsou  úplně normální lidi jako my, kteří chtějí v klidu žít,  ale protože jsou systematicky  oblbováni tak  v USA je u vesla to co tam teď je. A ty obrovské problémy na Světě způsobuje jen neparná hrstka hajzlů. Ale co s tím?


Poznámka: když jsem studoval, bylo u nás v ČSSR  poměrně dost studentů i z Libie a ti tehdy šířili Zelenou knihu, kterou napsal Kaddáfí. Už delší dobu se chystám, že si ji po mnoha letech znovu přečtu  a dnešní zmínka o Kaddáfím mi to připomněla. Chtěl jsem sem vložit krátkou ukázku, ale když jsem si začátek  ze Zelené knihy přečet, jsem v šoku jak aktuální je pro náš současný svět. A proto sem vložím  delší text v samostatném komentáři. 

Průměrný počet slepic: 4.9 (22 hlasů)

"Ale jak probudit ty spáče? Mám jich ve svém okolí hodně a určitě to znáte: když jim něco řekněte a pošlete např. odkaz na nějaký významný zahraniční server, tak "si zacpou uši, zavřou oči a začnou  hystericky křičet a dupat". Samozřejmě přeháním,  ale jen trochu. Prof. Staněk tvrdí, že jediný způsob jak spáče probudit je nechat je narazit ať si rozbijí  ksicht.  Jenže to nás vezme s sebou ...." 

----------------------------------------

Nepřeháníte, Bobo, je to přesně tak, mám to kolem sebe jak přes kopírák a objevuje se to občas i tady. Je nutné narazit a rozbít si hubu, jinak budou spát dál... Ale mám někdy pocit, že to klidně podstoupí, protože si nechtějí připustit, že by se mohli mýlit. Oni by klidně souhlasili s redukováním obyvatelstva planety na tu jednu "zlatou" miliardu, protože si myslí, že by do ní patřili. :-). Bohužel na to jejich ovčí myšlení doplatíme úplně všichni - jak píšete, vezme nás to s sebou. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

svoji Mařku k té nejsvatější Zdi nářků. Tam se můžem tiše kát i srdceryvně naříkat. Neboť, totiž dobře vím, že se skvěle očistím. A tak jsem si už teď jistý, že budu více než ten křišťál čistý.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak jsem již napsal výše, po mnoha letech jsem se znovu začetl  do Zelené knihy. A jsem v úžasu,  jak  trefně  popisuje  Kaddáfí   v první kapitole naši současnou situaci.   Nevím jak to bude dál, ale první kapitola je vskutku pozoruhodná, posuďte sami. 

KAPITOLA I  

NÁSTROJ VLÁDY Nástroj vlády je prvořadým politickým problémem, jemuž čelí lidské společenství. I konflikt uvnitř rodiny je často výsledkem tohoto problému. Tento problém se stal velmi vážným od vzniku moderních společenství. Národy dnes čelí tomuto trvalému problému a společenství jsou vystavena různým nebezpečím a těžkým důsledkům, k nimž vede. Nedokázaly jej dosud vyřešit s konečnou platností a demokraticky. Zelená kniha předkládá konečné řešení problému nástroje vlády. Všechny politické systémy ve světě jsou nyní produktem boje o moc mezi nástroji vlády. Boj může být mírový nebo ozbrojený jako jsou konflikty tříd, sekt, kmenů, stran nebo jednotlivců. Výsledkem je vždy vítězství jednoho nástroje vlády — ať už je to jednotlivec, skupina, strana nebo třída — a porážka lidu, tj. porážka skutečné demokracie. Politický boj, jehož výsledkem je vítězství kandidáta na příklad s 51 procenty hlasů voličů, vede k diktátorskému vládnímu orgánu, maskovanému jako falešná demokracie, protože 49 procent voličstva je ovládáno nástrojem vlády, pro který nehlasovalo, ale který jim byl vnucen. To je diktatura. Kromě toho může tento politický konflikt vytvořit nástroj moci, který představuje jen menšinu, protože jsou-li hlasy rozdělovány mezi několik kandidátů, jeden z nich získá více hlasů než jednotlivě kterýkoli jiný kandidát. Ale sečtou-li se hlasy těch, kteří jich dostali méně, mohou tvořit převážnou většinu. Avšak kandidát s méně hlasy vítězí a jeho úspěch je považován za zákonný a demokratický! Ve skutečnosti je tomu tak, že pod rouškou falešné demokracie je zřízena diktatura. Taková je skutečnost politických systémů, převládajících v dnešním světě. Jsou to diktátorské systémy a je jasné, že falšují skutečnou demokracii.

PARLAMENTY Parlamenty jsou páteří tradiční demokracie v její dnešní, ve světě převládající, podobě. Parlament je falešným zastoupením lidu a parlamentní systém je scestným řešením problému demokracie. Parlament je původně zakládán, aby zastupoval lid, ale to samo o sobě je nedemokratické, protože demokracie znamená moc lidu, a nikoli moc jeho zástupců. Pouhá existence parlamentu znamená nepřítomnost lidu, ale skutečná demokracie existuje jedině prostřednictvím účasti lidu, a nikoli prostřednictvím činnosti jeho zástupců. Parlamenty se staly právní přehradou mezi národy a výkonem moci, vylučují masy z politického života a monopolizují si svrchovanost na jejich místě. Národům je ponecháno jen falešné vnější zdání demokracie, která se projevuje stáním v dlouhých frontách při vhazování hlasovacího lístku do volební urny. Aby byl odhalen charakter parlamentu, musíme se podívat, jak takový parlament vzniká. Parlament je buď volen z volebních obvodů, ze strany nebo koalice stran nebo metodou jmenování. Ale všechny tyto postupy jsou nedemokratické, protože rozdělování obyvatelstva do volebních obvodů znamená, že  jeden poslanec zastupuje tisíce, statisíc nebo milióny lidí podle počtu obyvatelstva. Znamená to také, že tento zástupce neudržuje žádné lidové organizační spojení s voliči, protože je stejně jako ostatní poslanci považován za představitele veškerého lidu. Právě to vyžaduje nynější tradiční převládající demokracie. Masy jsou proto naprosto izolovány od svého zástupce a ten je naopak naprosto izolován od nich. Ihned po získání jejich hlasů monopolizuje si sám jejich svrchovanost a jedná místo nich. Převládající současné tradiční demokracie ve světě obdaří poslance parlamentu posvátností a imunitou, jež je upírána jiným jednotlivým příslušníkům lidu. Znamená to, že se parlamenty staly prostředkem, jak pro sebe uloupit a uchvátit moc lidu. Proto má lid právo bojovat prostřednictvím lidové revoluce za zničení nástrojů, jimž se říká zastupitelské sbory (parlamenty) a které uzurpují demokracii a svrchovanost na úkor lidových mas. Má také právo vyslovit novou zásadu nezastupitelnosti. Jestliže však parlament vzejde z vítězství strany ve volbách, je to parlament strany, a nikoli lidu. Zastupuje stranu, a nikoli lid, a výkonná moc určená parlamentem je mocí vítězné strany, a nikoli lidu. Totéž platí o parlamentu, v němž každá strana má určitý počet míst, neboť členové parlamentu zastupuji svou stranu, a nikoli lid, a moc nastolená takovou koalicí je mocí spojených stran, a nikoli lidu. V takovém systému je lid obětí, na kterou se všichni vrhají, klamanou a vykořisťovanou politickými orgány, zápasícími o moc a zároveň i o získání hlasů. Lid stojí tiše v dlouhých frontách, postupuje jako korálky růžence, aby odevzdal hlasy do volebních uren, stejně jako hází jiné papíry do nádob na odpadky. Taková je tradiční demokracie, převládající v celém světě, ať již jde o systém jedné strany, dvou stran, mnoha stran nebo bez politických stran. Z toho je tedy jasné, že zastoupení je podvodem. Parlamenty, tvořené metodou jmenování nebo dědičného následnictví nespadají pod žádnou formu demokracie. Kromě toho, jelikož se systém volených parlamentů opírá o propagandu pro získání hlasů, je to demagogický systém v pravém smyslu tohoto slova a hlasy mohou být koupeny nebo manipulovány. Chudí lidé nedokáží soutěžit ve volební kampani, a tak se vítězi stávají vždy a jen bohatí. Filozofové, myslitelé a spisovatelé obhajovali teorii zastupitelské vlády v době, kdy národy, aniž by si to uvědomovaly, byly hnány jako ovce králi, sultány a dobyvateli. Nejvyšší tužbou lidu v těchto dobách bylo mít někoho, kdo by ho zastupoval před takovými vládci, kteří to odmítali. Národy proto prošly dlouhým a rozhořčeným bojem, aby dosáhly toho, po čem toužily. Po úspěšném nastolení éry republik a započetí éry mas je tedy nesmyslné, aby demokracie znamenala jen zvolení několika málo zástupců, kteří by jednali jménem širokých mas. To je zastaralá teorie a překonaná zkušenost. Veškerá moc musí být mocí lidu. Nejtyranštější diktatury, jaké poznal svět, existovaly ve stínu parlamentů ....

-----

Knihu je možné volně stáhnout na webu. Pokud bude zájem, večer sem po vzoru Inzy vložím delší text, ať to teď během dne tady nezavazí. Ale už z prvních  odstavců je jasné, proč byl Kaddáfí zavražděn -  jeho projekty a tahle kniha, to  se "vyspělému" Západu vůbec, ale vůbec nehodilo.

EDIT:  odkaz např. zde:  https://uloz.to/file/wxYUeho7LgIv/kaddafi-zelena-kniha-pdf

 

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

.. Vlož odkaz, nemá smysl to zaplevelovat..

Průměrný počet slepic: 1.3 (7 hlasů)

je to na "ulozto.cz", jinak jedině koupit.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

nejsi nějak spolčen s Milošem z Bernu? Zatím tady asi dnes nebyl, ale pokud se tady objeví, bude mít z tebe opravu velikou radost. :-)
Kdo by to do toho kluka beduínskýho, co se narodil ve stanu v poušti, řekl, co?
Dík za tip, knížku si určitě stáhnu.
Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

S Milošem  rozhodně  nijak  spolčen nejsem  a když slyším, že je někdo z Bernu nebo ze Švýcarska, mám obavy, aby se mi  z něho  nezačaly  dělat pupínky.  Jinak řečeno,  na Bern mám už alergii  :-D.   A příspěvky od Miloše z B. "obcházím" velkým obloukem, protože Miloš je úmornej  a  úplně marnej.  

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Když jsem onehdá mluvil s pěti Slováky, pracujícími v hotelu Victoria, žádných pupínků jsem si nevšiml.
Jeden kuchár mi ukazoval na mapě nejméně 10 míst ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, kde již pracoval,
dokonce si s angličtinou vystačil i na pozici šéfkuchaře.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)