Přitěžující okolnost

Autor

Tak jsme se dozvěděli, že USA dodají na Ukrajinu kazetovou munici. To je takový granát, co se před dopadem rozletí na řadu menších granátů, ty pak zasáhnou mnohem větší plochu a dělají mnohem halasnější škodu. Hned se ozvala celá řada států i lidskoprávních organizací, které tento krok kritizovaly, protože ty malé bombičky někdy taky nevybuchnou, zůstanou na bojišti a rády pak trhají ručičky a nožičky civilistům, kteří mají tu smůlu, že se v té oblasti musejí pohybovat. I naše republika je signatářem smlouvy o nepoužívání této munice a pokud vím, většina našich politiků alespoň držela hubu, když už nic jiného.

Tedy… kromě Zdechovského, ten se tetelil blahem, že tato munice bude používána (výhradně) proti ruským vojákům, kterým z toho bude pěkně horko. Ukrajina tyto granáty samozřejmě nepoužije v obydlených oblastech… Aneb, když máte v europarlamentu křesťana, ze kterého i Pánbůh zvrací…

V principu není tato munice o nic děsivější než třeba ruské Soncepjoky – to jsou ty termobarické rakety, které když zasáhnou, tak v jejich dosahu nepřežije nic naprosto spolehlivě. Vojáci už o této frontové novince vědí a znamená to pro ně víc práce s lopatou při hloubení zákopů. Menší bombičky totiž znamenají, že neudělají tak velkou díru do země, takže správně udělané polní opevnění před nimi docela slušně chrání. Tato munice se osvědčuje především proti nekrytému nepříteli, který se pohybuje, protože relativně malým projektilem pokryjete velkou plochu.

To v této chvíli úplně není ruský případ. Rusové jsou zalezlí v zákopech, které si nadělali, koukají jak k nim přicházejí ukrajinští vojáci a navádějí na ně palbu. Ukrajinské drony není nikde vidět, protože jsou celkem efektivně rušeny nebo sestřelovány. Ruští vojáci si poněkud víc prohloubí zákopové nory, samozřejmě, někdo bude mít smůlu a schytá to, ale za současné situace tato munice nebude mít na frontě o nic větší význam, než svaté Javeliny i Himarsy.

Biden ovšem při komentování této dodávky řekl zajímavou věc. Bylo to prý těžké rozhodnutí, ale kdyby ho neudělal, Rusové by dobyli větší kus Ukrajiny. Je to jen střípek, možná mylný, ale pokud to opravdu přesně takhle zaznělo, tak tím Biden v podstatě řekl, že ukrajinská ofenzíva selhala, Ukrajinci ničeho nedosáhnou a naopak to budou Rusové, kteří za chvíli přejdou do útoku. A ano, v takovém případě henta kazetová munice bude mít svůj význam. Já se pokusím tuto stopu sledovat, třeba nás někam dovede.

Já dnes ale chci psát o něčem jiném…

Hned po oznámení o dodávkách kazetové munice se ozvaly hlasy, že Spojeným státům už vlastně nic jiného nezbylo. Jiná munice už prostě není k dispozici. Je vystříleno. Poslední významné zásoby jsou právě tyto velmi nebezpečné hračky. Dál už není co na Ukrajinu posílat. Spojte si to s Bidenovými prohlášeními ohledně summitu NATO ve Vilniusu a celé to začíná dělat dojem, že je to takový poslední pokus, jak ještě Rusům zasolit, než se ukáže, jak je to celé doopravdy.

Pojďme si na chvíli zahrát na to, že dezoláti mají s Ruskem pravdu. Že Rusko není na kolenou, ale naopak hraje hru plnou klamu. Pojďme si připustit, že Rusové dělají to, co dělat chtějí. Že si byli vědomi ukrajinské síly a přizpůsobili tomu svojí taktiku přesně v duchu mistra Sun´c. Vnikli na cizí území, zažehli na něm velký válečný požár a starají se, aby v tomto požáru zemřelo co nejvíc Ukrajinců za svoji vlast. Pojďme si připustit, že Rusko má dostatek rezerv, nebojuje ze všech sil a zdáním vlastní slabosti vyčerpává válečný potenciál NATO, přičemž Evropa ani USA nepřešly na válečné hospodářství, zatímco Rusko ano.

Milá vládo, jste si vážně jistí tím, že Ukrajina zvítězí? Jste si vážně jistí tím, co se už stokrát ukázalo jako lež? Že Rusko je kousek od porážky? Jste si jistí tím, co řekl náš generál PePa – že Rusko je slabší, než vypadá? My dezoláti tomu totiž moc nevěříme. Naši intervjuci příliš lhali a žádné informace neověřili. Vy tam ve Strakovce vypadáte, že jste také uvěřili vlastní propagandě. Už rok posloucháme, že stačí ještě trochu zabrat, ještě pár tanků, pár raket, pár stíhaček, ještě jedna další zázračná zbraň a už to bude.

Co když nebude? Co když má Rusko prostě navrch?

Uvědomujete si, že pokud máme pravdu a naopak je to Evropa, která mele z posledního, že dodávky kazetové munice budou jednou přitěžující okolností? Uvědomujete si, že jednoho dne někdo bude vyšetřovat, kolik jste o konfliktu věděli a budou se ptát, proč jste posílali další peníze i munici, když už vám muselo být jasné, že Ukrajina nevyhraje?

Uvědomujete si, že pokračování války jen proto, abyste se neukázali jako banda pitomců, bude mít jednou dost nepříjemnou dohru? Tohle není žádná sranda, tohle je velká válka se stovkami tisíc obětí. V USA nad tím možná jen tak mávnou rukou, stejně jako nad mrtvými v Iráku nebo Afghanistánu, ale myslíte, že vám to také projde? Myslíte, že vás se nikdo nebude jednou ptát, na váš podíl?

Jste si fakt natolik jistí vítězstvím Ukrajiny? Máte k tomu dostatek dobrých informací? Protože jestli zvítězí Rusko a ukáže se, že jste to už dávno věděli, jen jste nevěděli, jak se dostat z vlastní pavučiny lží, tak to s vámi špatně dopadne. Myslíte, že vám lidé odpustí ten propad životní úrovně? Že vám odpustí odzbrojení naší armády? Myslíte, že se nějak vykroutíte z těch zhruba padesáti miliard, které jste vyčlenili na tuto válku a které jsme všichni zaplatili?

Mimochodem… slušný obnos, řekl bych. Válka nás stála padesát miliard. Řekněme, že čeští hujeři jsou vždy v čele, ale pokud i ostatní státy v EU přispěly podobnou částkou, tak se tam na Donbase vystřílelo víc, než je náš státní rozpočet. Tohle se neodbude mávnutím ruky. Fakt ne.

Pokud Ukrajina zvítězí, tak se nikdo na nic nebude ptát. Ale pokud mají dezoláti pravdu a Ukrajina prohraje, tak to bude fičák, jaký tu ještě nebyl.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“

V červenci nebudu knihu rozesílat. Vidláci jsou od slunka do slunka na poli. Ale žádná adresa ani platba se neztratí a od srpna budeme opět distribuovat. Systém si váš dar pamatuje, ať byl odeslán kdykoliv.

Všem dárcům děkuji.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (245 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Mně něco říká, že dezoláti mají pravdu. Zase ta intuice...

Průměrný počet slepic: 4.7 (65 hlasů)
Trvalý odkaz

Šok! Izrael včera nakoupil 25 stíhaček F-35 za polovinu ceny, za kterou ČR nakupuje jen 24 letadel F-35! Rozdíl v ceně neuvěřitelných 57 miliard CZK! Budete čubrnět, kdo má asi shrábnout provizi!

Neuplynuly ani tři dny od doby, kdy čeští zbrojní experti varovali, že současné zbrojní nákupy madam Černochové už začínají oživovat vzpomínky na zbrojní nákupy Parkanové, a slavnou kauzu vlády ODS: Topolánek – Dalík – Pandury! Když včera Izrael definitivně oznámil, že nakupuje 25 letadel F-35 za 3 miliardy USD, (65 miliard CZK)! A přitom 30. června mluvčí fialové vlády Smolka potvrdil, že ČR nakupuje 24 letadel F-35 za 122 miliard CZK! Rozdíl v ceně je na první pohled pěkných 57 miliard CZK!! Ale jen na první pohled. Skutečnost je ještě mnohem varovnější! 

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant k nákupu stíhaček F-35 také uvedl, že:

  1. Izraelský obranný průmysl začne po dohodě s USA vyrábět součástky a díly pro výrobu letadel F-35 v USA!
  2. Celý nákup 25 letadel F-35 Izraelem bude kompletně financován darem vlády USA!!!

Česko má zaplatit za 24 stíhaček F-35 USA o 57 miliard CZK více, než je cena za 25 stíhaček F-35 pro Izrael! Zdá se tak, že přirážka za stíhačky pro ČR zcela pokrývá finanční náklady, které Washingtonu vzniknou z financování nákupu stíhaček F-35 pro Izrael! USA u nás chtějí vybudovat své válečné základny proti Putinovi, ale nejen, že jim nestojíme za to, aby nám nákup stíhaček také jako věrným ale chudým spojencům proplatily, ale dokonce po nás ještě chtějí dvojnásobnou cenu!! Není zkrátka spojenec, jako spojenec! 

Jakmile se podíváme do zákulisí vyjednávání mezi Izraelem a USA o nákupu 25 stíhaček F-35, neuvěříme vlastním očím, jak tvrdě se vyjednávalo. Izrael oficiálně potvrdil dosažení dohody poprvé 2. července. Pět dní před tím přitom izraelský premiér Benjamin Netanjahu povolal čínské novináře a oznámil jim bombastickou zprávu, že se chystá na historickou do Pekinguv rámci posílení bilaterálních vztahů s Čínou v procesu regionálního vyvažování moci. A že, návštěva poslouží také jako připomínka Washingtonu, že Izrael má i jiné diplomatické možnosti než jen orientaci na USA.

Načasování Netanjahuova oznámení o cestě do Pekingu čínským novinářům je také excelentní. Netanjahu si novináře pozval, aby jim návštěvu potvrdil, jakmile ukončil odpolední jednání s kongresmany a senátory z Washingtonu, kteří za ním přijeli vyjednávat o zlepšení vztahů s USA. A oznámil, že Izrael bude posilovat technologickou spolupráci s Pekingem, a zváží zapojení Číny do infrastrukturálních projektů v Izraeli. A to jsou přesně ty dvě oblasti spolupráce s Čínou, které na Washington působí jako mávání červený hadrem na býka! 

Cesta k izraelskému nákupu levných amerických stíhaček F-35 vedla přes okaté sbližování s Pekingem!  Cesta k drahému fialovému nákupu těch samých letadel vedla přes podkuřování USA se smlouvou o jejich vojenských základnách v ČR! Spojenectví je vztah přesně popsaný už německým kancléř Bismarckem: Každé spojenectví  je tvořeno jezdcem a koněm! Tahle okřídlená věta se učí v každé diplomatické a politické škole. Fialoví politici do těchto škol buď nechodili, a nebo jsou příliš hloupí, aby první princip politického vyjednávání pochopili. Nezbývá tak, než je vyměnit, a nebo platit, a přijmout osud Bismarckových koní! 

zdroj: https://www.michalapetr.com/map-1723-sok-izrael-vcera-nakoupil-25-stihacek-f-35-za-polovinu-ceny-za-kterou-cr-nakupuje-jen-24-letadel-f-35-rozdil-v-cene-neuveritelnych-57-miliard-czk-budete-cubrnet-kdo-ma-asi-shrabnout-prov/

 
Průměrný počet slepic: 4.7 (81 hlas)

Na první pohled ještě hůř nakoupili Němci, ale v ceně mají mít započteny i náklady na provoz a údržbu:

  • Německo: 35 ks za 10 mld EUR ... 285 mil EUR/ks
  • Česko: 24 ks za 5.1 mld EUR ... 210 mil EUR/ks
  • Švýcarsko: 36 ks za 6.1 mld EUR ... 170 mil EUR/ks
  • Izrael: 25 ks za 2.7 mld EUR ... 110 mil EUR/ks

Deutschland zahlt für F-35 fast doppelt so viel

Ps: na těch číslech je nejlépe vidět, proč se vedou války a jak důležité je mít nepřátele :-)

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

Cena bojových letounů se jen velmi těžko srovnává. Vždy záleží na tom, co všechno je součástí dodávky a co se platí zvlášť.

Jedno je ale jisté, v dnešní ekonomické situaci si F35 nemůžeme dovolit, a navíc je nepotřebujeme. Gripeny by nás se vším všudy vyšly mnohem levněji a pro naše účely by plně postačovaly. My nejsme velmoc.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

In reply to by Freud

Trvalý odkaz

Před prvním hlasováním v roce 2014 (odmítnuto 53.4%) vláda i parlament doporučovali, nejspíše z finančních důvodů, investovat do dokončení vývoje nových E-Gripenů - byla jim dána přednost již v roce 2011 před francouzskými Rafaly a Eurofightery (Airbus). Za 3 mld franků mělo být pořízeno 22 Gripenů včetně kompletní výzbroje. Mnohým se tato částka zdála zbytečně velká, jiní doporučovali doplnit 32 stávajících F/A-18 o nové stroje tohoto typu. Odpůrci argumentovali také tím, že některé součástky jsou teprve na rýsovacím prkně, obrazně řečeno. Důvody jsou shrnuty a diskutovány v tomto článku: Volksabstimmung über Kampfjet "Gripen" - Das umstrittenste Flugzeug der Schweiz 

Před druhým hlasováním v roce 2010 (schváleno 50.1%) nebyl specifikován typ letounu, který měla později vybrat vládní komise, jen částka byla navýšena na dvojnásobek (6 mld franků, přičemž 60% musí být využito na offsetové zakázky ve Švýcarsku). V té době E-Gripeny stále ještě nebyly ve výzbroji žádné armády (ve Švédsku až od roku 2023) a protože byly už jednou Suverénem odmítnuty, vláda nabídla firmě Saab takové podmínky, že nové Gripeny ani nebyly představeny na přehlídce kandidátů:  Rafale (Dassault), Eurofighter (Airbus), F/A-18 Super Hornet (Boeing) a F-35 (Lockheed Martin). Zřejmě zapůsobil také tlak USA, takže vláda argumentovala tím, že F-35 mají nejlepší poměr cena výkon (přestože za provozu jsou 2x dražší než ostatní kvůli stealth technologii). Zde se o tom podrobněji píše: Gripen, Hermes-Drohne und bald Bomber F-35?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pokud Ukrajina zvítězí, tak se nikdo na nic nebude ptát.

Už herr Hitler tvrdil, že vítěze nikdo nesoudí!

 

Samozřejmě že měl pravdu

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

JAKPAK TO ASI DOOPADNE

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pětihnus uzavřel stovky poboček pošty, neboť 1,5 mld Kč byl proň příliš velký příspěvek na službu státu. Ale desítky miliard házet do ukrajinské propasti (a to neznáme cenu vojenské pomoci), na to si klidně půjčíme s komerčním úrokem! Nejsou léky, doktoři, školky, stát se drolí pod rukama, a čím dál rychleji.

Průměrný počet slepic: 4.4 (39 hlasů)
Trvalý odkaz

V nějakém projevu v souvislosti  s konfliktem na Ukrajině Putin mimo jiné řekl, že: " ..... na Ukrajině jsme ještě pořádně nezačali ..." . Vůbec bych se nedivil, kdyby dodávání  kazetové munice  způsobilo, že Rusové už začnou pořádně. 

------------------------------------------------------

Dost často se mi stává, že jdu večer spát a říkám si: Tohle je jen zlý sen, protože to, co se děje přece není možný. Ulehám s přáním,  že ráno se probudím, a vše  bude tak jako dřív.  Ale  pořád nic, ráno stejný orwellovský svět.   Jenže ono se to plížilo mnoho let.  Jen tak co mne teď napadá:

Důsledná registrace studen na pitnou vodu.  Kdo  a proč chce mít  soukromé  studny pod dozorem ? 
Najednou, z ničeho nic králičí mor před mnoha lety. Že by "první vlaštovka", začátek pokusu s umělými viry? Docela se to totiž časově shoduje s přemnožením králíků v Austrálii 
"Podpora" - přesněji řečeno úplatek za likvidaci vlastních kamen na tuhá paliva,  tzv. kotlíkové dotace 
Likvidace velkochovu drůbeže na maso i nosnic, opakovaně v několika vlnách,  tzv. ptačí chřipka. Viděli jste někdo někdy hejna mrtvých ptáků v přírodě? Samozřejmě, že ne
Likvidace vepřového - tzv. prasečí chřipka
V Anglii se údajně eviduje i každý kus drůbeže. U nás se zatím eviduje jen větší zvířata, ale asi se budou řešit i ty slepičky
V kontrastu s likvidací živočišné výroby zavádění brouků do potravinářství - to je ale náááhodička, že?
Likvidace farmaceutického průmyslu v CR, většina léku se již v CR nevyrábí
Zákaz prodeje kamen na uhlí a na dřevo  - naprostá debilovina, která má  v CR platit myslím od 2024 
Zákaz výsadby neschválených plodin  - tím si nejsem zcela jist - Vidlák o tom jistě ví více, včetně toho, že ze schválených plodin údajně nelze udělat setbu na příští sezonu 
Covid  -  nástroj  jak  "naočkovat"  celou populaci 
Ukrajina  - "multi-tool" -  mnoho  průserů na nás v jednom balení  
Petr Fiala a  mnozí  další  otočili svoje názory ze dne na den o 180 stupňů
Politici na skoro celém Světe obecně táhnou za jeden provaz ( co se týče očkování )
Podpora migrantů. Všichni vědí, že to je giga problém, a stále to běží na plné obrátky
Likvidace národních  armád  -  v Německu naprostý rozvrat,  u nás to není o mnoho lepší. S tím prudce souvisí odzbrojování veřejnosti. 
O digitální měně   CBDC = Central Bank Digital Currency   se už běžně  mluví  a to stále častěji. Nemůžu se zbavit pocitu, že s tím souvisí odstávka všech větších bank vloni na podzim, že v době zastavení služeb  zaváděli nový bankovní systém.  ČNB o CNBC oficiálně informovala již v r. 2020 - odkaz zde: https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/cnblog/Digitalni-meny-centralnich-bank-CBDC/

A  na konec ta učitelka, co si pustila pusu: to je ideozločin jako vyšitý. Kdo nečetl  Orwella, zde odkaz na wiki ať ví,  co to je ideozločin:  
https://cs.wikipedia.org/wiki/1984_(rom%C3%A1n) 

Svět je nemocný. Nebo myslíte, že výše uvedené je normální stav  Světa? Asi jsem trochu paranoidní, ale  já si prostě nemohu pomoci  a  vnímám to tak, že  někdo se nás  snaží  zlikvidovat. Co je ale nejpodivnější, že to je v celém Světě. Že by bylo něco pravdy na té šuškandě, že někdo  chce zredukovat lidstvo na  1/10 současného stavu?   

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (51 hlas)

brilantní souhrn průserů... A ano, někdo, kdo patří do společnosti těch "vyvolených", chce zredukovat lidstvo na jednu "zlatou miliardu" a všechno běží mílovými kroky. Samí bohatí páprdové, kteří už roupama nevědí coby. Kdo na ně bude makat a něco vytvářet, aby měli co žrát (brouci to určitě nebudou), si zřejmě neuvědomují.

Průměrný počet slepic: 4 (18 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Ale jedna osminka lidí, vybraných podle ochoty makat a poslouchat těch 7/8 rádo upálí třeba zaživa nebo rozemele na moučku pro své nebinární larvy na amarouny.

K tomu trochu prášku z krmelců elit pro obveselení a vyčištění hlavy. 

V přímém přenosu vidíme, jak to s těmi untermensch zamýšlí naši vyvolení pomazaní .

Spočítejte si, kolik osmin v našem státě nepracuje vůbec a kolik osmin to všechno živí.

Důchodce si dejte do škatulky "zasloužili se o stát!".

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Samozřejmě, kazetová munice i termobarické zbraně jsou neskutečné prasárny, měly by být zakázány stejně, jako jaderné či chemické zbraně. Bohužel jsou účinné a Rusko je ve válce používá rádo a často. Nějak jsem nezaznamenal, že by Vidlák proti tomuto protestoval, naopak se na alternativě objevovaly obdivné názory, jak skvěle to Rusové s nimi umí. Takže předpokládám, že když bude to samé používat i Ukrajina, nebude to Vidlákovi nijak vadit, protože to bude, jak se říká, „fifty fifty“. K dokonalosti by tedy měla dostat i ty termobarické bomby, ale to bychom asi chtěli moc. Mimochodem, možná vám Vidláku uniklo video, jak Ukrajinci použili proti Rusům ukořistěný TOS-1, takže i Rusové ochutnali, jaká je to skvělá zbraň. Bylo by samozřejmě ideální, kdyby třeba Čína zatlačila na obě strany, aby tuto munici nepoužívaly, věřím, že jasné tytyty by mohlo Rusko přesvědčit, že stejně jako není vhodné použít taktickou jadernou bombu, bude lepší přestat i s tímto svinstvem. Ale bohužel, svět není dokonalý.

K tomu Bidenovu výroku - mám pocit, že jemu šlo o to, že kazetové munice je hodně a jakkoliv s masovou výrobou 155 granátů se začalo, ještě plná kapacita nenaběhla, takže tato munice má vykrýt částečný nedostatek. Ne, že by 155mm munice vůbec nebyla, ale nikdo Ukrajincům nedá své železné zásoby. Samozřejmě, kde je skutečná pravda a kolik se dokáže v Evropě, USA a Rusku vyrobit, to nikdo neví.

No a co se týče hypotetické situace s totální ukrajinskou porážkou. Já tu už mnohokrát psal o svém přesvědčení, že válka skončí „ruským nevítězstvím“, tedy v podstatě patem, kdy Rusko si podrží nějaké územní zisky, Ukrajina nebude mít šanci je zpět dobýt, ale Rusko zase nebude mít sílu Ukrajině totálně nadiktovat mír, snad jedině to, že Ukrajina nevstoupí do NATO. Pokud by došlo ke zhroucení Ukrajiny a její totální porážce, tak by - podle mého názoru - došlo k obrovské uprchlické vlně, proti které je ta současná v podstatě čajíčkem. To je zajímavé, že Vidlák nezmiňuje. Takže si myslím, že otázky na nějakých zbytečných 50 miliard by zcela překryl problém s tím, kam ty lidi dát a co s nimi udělat. Naopak, možná by se mnozí začali ptát, proč jsme té Ukrajině nepomohli víc, proč se neudělalo naprosté maximum, aby takové peklo nenastalo.

Průměrný počet slepic: 2.3 (42 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Jen naiva by si mohl myslet, že když zlomyslní američani pošlou do bývalé Ukrajiny 1.000 kusů bomb s kazetovou municí, tak Rusové také nenavezou do bývalé Ukrajiny svých 10.000 bomb s kazetovou municí.

A ty tu pak budeš opět brečet jako první. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.4 (31 hlas)

No ale Ethanole oni tam ti Rusové už tisíce těch kazetových bomb nejen navezli, ale i použili. A použili i daleko větší svinstva. Mám tomu rozumět tak, že to je správně? Mě se vůbec nelíbí používání této munice, ale připadá mi poněkud zvláštní neumožnit napadenému, aby se bránil stejnou měrou.

Průměrný počet slepic: 2.5 (28 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Několikrát jsem tvoje lži tiše přešel.

Ale už mě to nebaví.

Klidně si papouškuj propagandu kyjevské nacistické chunty, ale beze mne. ;o)

Průměrný počet slepic: 4.3 (32 hlasů)

Ethanole, já nelžu. Samozřejmě, je možné, že občas uvěřím něčemu, co se posléze ukáže jako nepravda (to ovšem třeba Vidlák také), ale vědomě rozhodně informace nepřekrucuji. Prostě jen mám informace, které vy se ani neobtěžujete zjistit. Už jste si přečetl tu knihu, co jsem vám doporučil? Abyste o tom konfliktu taky něco věděl, což bohužel, jak se zatím ukazuje, je váš problém. Položil jsem vám jednoduchou otázku, na kterou zjevně nemáte odpověď.

A mimochodem - od kdy je chunta volena ve svobodných volbách? To je nějaký nový význam tohoto slova. O „nacismu“ nemá smysl se bavit.

Průměrný počet slepic: 2.5 (20 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Lze doložit nějaké neutrální zdroje? myslím toho ruského "svinstva" jak říkáte.

Zatím bez slepic

Rusové kazetovou munici samozřejmě mají. Dodávka Ukrajině tedy (pokud se uskuteční) arzenál dorovnává, podobně jako letouny F-16. To je základní logika, na tom není nic, o čem by se dalo diskutovat.

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Vidlák tu většinou jen konstatuje fakta, která někde zjistil.. Nepřipadá mi, že by se klonil na nějakou stranu.

Ale pokud jste Vy ten, kdo fandí UA, tak Vám může připadat to, že tu uvádí některé informace, které se člověk jistě nedozví v našich novinách ať už psaných nebo mluvených jako fandění Rusku. Pokud vím, od začátku se přiklání k variantě "domluva na nějakém ukončení konfliktu" a bývá označován za chcimíra. Tak jaképak fandění komukoli.. Fandí míru.

Přeji krásný den.

Průměrný počet slepic: 4.2 (29 hlasů)

No, já si tedy myslím, že Vidlák konstatuje fakta především z proruských zdrojů a kloní se na proruskou stranu, ale třeba je to jen můj dojem. Já se snažím získávat informace z obou stran, na Ukajině jsem párkrát byl a hodně jsem o tomto konfliktu přečetl. To však není zas tak podstatné. Mnohem zajímavější je otázka, jaká by ta „domluva na nějakém ukončení konfliktu“ měla být. Ono je strašně jednoduché volat „chci mír!“, ale když nevíte, jak jej zajistit, tak je to chucpe. Já jsem taky všemi deseti pro, ale nemyslím si, že by ten mír měl znamenat ukrajinskou totální kapitulaci. Což je právě to, co v současné době Rusové chtějí a to je v jejich mírových požadavcích (které mimochodem Vidlák vůbec nekomentoval). Za takovýchto okolností si myslím, že Ukrajina má plné právo se bránit.

Také přeji krásný den a musíme doufat, že příští ruská mírová nabídka už bude seriozní.

Průměrný počet slepic: 2.6 (23 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

Přiznávám, že mne ten konflikt nezajímá až tak moc, abych neustále sledovala jak to probíhá. Kdo se kam posunul a čím po sobě střílejí. Ve zbraních se nevyznám a tomuto tématu se ani hlouběji nehodlám věnovat. Chápu Váš argument, že napadená země se má plné právo bránit. Na druhou stranu si ale zase uvědomuji, že k tomu konfliktu nedošlo jen tak, že by se někdo nudil a šel si zaválčit.

Beru to jako nahromaděné dlouhodobě neřešené problémy, kdy navíc ani z jedné strany k jejich řešení nebylo přistupováno bez lží a podvodů. I když u jedné ze zúčastněných stran mi to jednání připadalo otevřenější a velkorysejší a požadavky byly jasně nastaveny vzhledem k řešení těch problémů. Když to vztáhnu na naši zemi - neumím si představit, kdyby se po nějakých hypotetických problémech chtělo "České Švýcarsko" připojit k Sasku, protože by v uvedené lokalitě převládalo německé etnikum, které by si nerozumělo s Čechy - a prezident by tam poslal vojsko, které by smělo použít zbraně proti vlastnímu obyvatelstvu. 

Jak to tam tedy dopadne je ve hvězdách. Ale mě by třeba připadalo rozumné, kdyby se obě země sváru, tedy Luhansko i Doněcko osamostatnily, jako Kosovo.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

Já bych vůbec nebyl proti, kdyby kdysi bylo možno udělat nějaké referendum o tom, co vlastně lidé na Donbase chtějí. Ovšem to je jednak dnes už otázka pro historiky, kromě toho vše co vím nasvědčuje tomu, že většina obyvatel Donbasu součástí Ruska být nechtěla. Například taková malá konkrétní indicie - v průběhu bojů uteklo z Donbasu 1,8 mil obyvatel na Ukrajinu a jen cca 420 tisíc do Ruska - a z těch se ještě asi polovina vrátila na Ukrajinu - na Ukrajinu, nikoliv na Donbas. To jsou oficiální čísla OSN. Celý začátek těch bojů. to nebylo nějaké lidové povstání, ale vzpoura zorganizovaná ruskými důstojníky FSB (případně těmi bývalými, jako Girkin/Strelkov) a místní se toho zpočátku moc neúčastnili, takže si museli dovézt profesionální žoldnéře z Kavkazu a odjinud. Girkin sám to ve svých videích přiznává, jak jej zklamala podpora místních. Atd atp. Tím samozřejmě nechci obhajovat pozdější ukrajinskou střelbu do městských bloků atd, jenže který stát by se jen tak vzdal a nepokusil se separatistickou oblast dobýt silou? Nehledě na to, že opolčenci když mohli, tak stříleli grady do obytných čtvrtí taktéž (konkrétně v Mariupolu). Mimochodem, Rusko srovnalo Groznyj se zemí, to je jako v pořádku?

Nelíbí se mi to vše, tato válka ani ukrajinský nacionalismus atd, ale rozhodně si tedy nemyslím, že Rusové jsou ti dobří a Ukrajinci ti špatní. Nechci z Ukrajiny dělat nějakou ideální demokratickou zemi, jak se občas snaží mainstream, ale oni prostě chrání svoji zemi a zatím jim to nejde vůbec špatně.

Co se vaší fiktivní otázky týče - asi vás to překvapí, ale když začátkem září 1938 vypukla v Sudetech vzpoura Henleinovců, tak tam vláda poslala vojsko na její potlačení. Bylo i nějaké to střílení a pár mrtvých. Po pár dnech bylo po vzpouře, protože takto ráznou akci Němci prostě nečekali.

 

Průměrný počet slepic: 3 (16 hlasů)

Škoda že se mi nechce hledat, jak se vyjadřoval o „svobodných volbách“ na Ukrajině jeden z našich pozorovatelů.

Něco může napovědět odstaveček z rozhovoru ze 3.11. 2016 paní Evy Borůvkové se sociálním geografem Dušanem Drbohlavem z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

 

Aniž bych to chtěla přivolávat, pokud se konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou více rozhoří, dá se očekávat, že se mírný příliv změní ve velký proud? A to nejen do Polska, ale i k nám?

 

To bychom patrně mohli očekávat. Mimochodem, musím v této souvislosti zmínit, že mezi Ukrajinci, kteří míří do Polska, Česka a Slovenska, je hodně mladých mužů. A jejich důvod není jen ekonomický – oni utíkají před vojenskou povinností. Z rozhovorů s nimi jasně vyplývá, že jsou velmi zdrceni konfliktem, ale nejsou ochotni se bojů účastnit a pokládat životy za zemi, která, teď to řeknu možná tvrdě, nefunguje jako země. Jejich národní hrdost jasně přebíjí marný pocit z dysfunkčnosti země, ekonomiky, politiky. Proč bych měl bojovat pro tuhle vládu, když mi není schopna zajistit slušný život?

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

až se nám z tohoto času a tohoto území  dostane ověřitelných faktů

Zatím bez slepic

Pavte, já konstatuju ta fakta, která běžně v majnstrýmu nezaznívají. To je celé. Prostě jen dokresluju obrázek, který velká média ořezávají a nechávají neúplný. Kdyby Rusové použili atomovku, budu o tom psát, stejně jako kdyby ji použili Amíci. A moje citové zabarvení pro objevuje tehdy, když se to týká naší země. Jinak to hodnotím prostě pohledem zvenku. 

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by pavt

Trvalý odkaz

i přes to, že ta obrana jde proti zájmům a vůli obyvatel Ruskem obsazených teritorií? nebo se smi bránit ti, kteří se již Ukrajinci být necítí a svou zemi chtějí vzít s sebou?

Zatím bez slepic

Zapomněl jste, pavto, že ti Ukrajinalisti nemají podepsáno většinu smluv, které většina států podepsala už v minulém století nebo v minulých desetiletích.

Tupouni a lhářky vyzývají mezinárodní tribunály k trestání zločinů, ale ani jeden z nich si nedovolí postavit na sviňskou kůži prezidenty USA a Izraele!

Kde máte ty humaniristy alarmující před poskytnutím nezakázané kazetové munice z USA do Ukrajinska? 

Proč nikdo nevláčí za její použití Izrael? 

Proč jeden mrtvý na Ukrajině má prezentaci jak atentát na Hebdo a desítky denně zmasakrovaných v Africkém rohu nebo na Arabském poloostrově stojí za jeden řádek během zpráv? 

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Pan Vidlák to moc pěkně popsal, a tak díky za jeho slova.

Když jsem se v závěru článku dočetl, že to u nás po prohrané válce bude „fičák“, okamžitě jsem si vzpomněl na slova Milana Kundery (cituji volně): „U nás nebude nikdy nic potrestáno. U nás bude vždy vše zapomenuto.“

Nemá pan Kundera pravdu? Vždyť si jen představme, kdo by ten „fičák“ u nás dělal? Snad ne oněch 60% voličů, kteří na Hrad volili Petra Pavla? Nebo že by pan Rychetský a spol.? A jsme my občané jako celek vůbec schopni generovat do rozhodujících míst v justici (a nejen tam) lidi, kteří do nich především z hlediska mravního patří?

Protože se v posledních třech volbách (prezidentských, krajských a senátních) ukázalo, že toho schopni nejsme, dost o tom pochybuji.

V politických komentářích rozumných lidí se často píše, že politici se dají vyměnit, ale voliči nikoliv. A tak si myslím, že cesta k lepšímu soužití navede přes skvělé politiky, které si ostatně stejně nejsme schopni  vychovat, ale přes nás voliče, lidi obyčejné. Budeme – li my na sobě pracovat ve smyslu rozeznání dobra od zla, pak jedině máme naději, že lidé, které pověříme správou našich společných věcí, budou rozhodovat - případně uskutečňovat nezbytné „fičáky“ – s cílem uzdravení a dosažení dobra pro všechny.

Zkrátka, bez „fičáků“ mezi námi, tam dole, se žádný opravdový „fičák“ tam nahoře dít nebude. Tak jedině „fičáková“ karikatura. Těch jsme tu už měli, že?            

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

Ve Švýcarsku lid na sobě pracuje už dlouho - dostává informace, porovnává alternativy, hledá konsensus.

A to jen díky lepšímu rozhodovacímu systému za účasti Suveréna - zde je zakopaný pes, zde je nutno začít :-)

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

to je jiná liga. Zrovna jsem četl, jak svým novým referendem zachrání své tající ledovce a pak celou planetu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

Die Schweiz soll bis zum Jahr 2050 klimaneutral werden
Švýcarsko má být do roku 2050 klimaneutrální

Váží si krásy, kterou mají, i když bohužel rychle toho ubývá:

gletscher

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Jediná výjimka, která mě napadá, byly poválečné soudy 1945-48. Lítaly trochu (někdy malinko víc) třísky, ale toho nejhoršího kolaborantského a nacistického ksindlu jsme se zbavili.

Průměrný počet slepic: 4.1 (12 hlasů)

Vážený pane Sixte,

děkuji Ván za pochvalu mého příspěvku, nicméně asi Vás poněkud zklamu. Poválečné soudy, to nebyl žádný "fičák" v dobrém smyslu slova, ale nespočet nespravedlností, zločinů a genocidy páchané Čechy na Němcích žijících u nás.  Přál bych Vám, abyste si toto téma dobře prostudoval a nechal si také něco povyprávět od hrstky dosud žijících lidí, kteří ty hrůzy a masakry páchané Čechy na starcích, ženách a dětech, jež byli vinni jenom tím, že byli Němci, zažili.

Ostatně, jeden z důvodů, proč si u nás nedokážeme vládnout a naši zemi nedokážeme spravedlivým způsobem spravovat, je také zlo, které tehdy naši předkové za přihlížení poválečné politické reprezentace, spáchali. Dokud si nebudeme ochotni přiznat vlastní chyby a stále si budeme vyprávět pohádku o holubičím národě a bezúhonnosti první republiky, k žádnému dobru se neposuneme. Jen k dalšímu vazalství.

Průměrný počet slepic: 2.9 (14 hlasů)

byl až tak nevzdělaný. Tím fičákem jsem myslel, to co jsem napsal, tedy ony soudy. Odsoudily tehdy k těžkému žaláři nebo i trestu smrti např. K.H. Franka, Daluegeho a mnoho dalších gestapáků a skutečných zrádců. To už bychom dnes nedokázali.

Šlo o jednotlivé případy, o genocidě nemůže být ze strany těchto soudů řeč. 

Odsun (vyhnání) Němců byla jiná kapitola. Ale málo platné, princip kolektivní viny je základem všech válek.  Trockého "Ty se možná o válku nezajímáš, ale válka se zajímá o Tebe" určitě znáte. :-)

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

Vážený pane Sixte,

ty soudy, o nichž mluvíte, byly tzv. Retribuční soudy. Zasedaly v nich lidé bez právnického vzdělání. Soudily na základě msty, udání, vyřizování osobních účtů a pak také s cílem zbavit se lidí, kteří by mohli být překážkou při tehdy již jasném budoucím převzetí moci komunisty.

Můj děda byl právě takovým Retribučním soudem odsouzen na doživotí, takže to všechno mám z první ruky.  

Vyhnání Němců a jejich masové vraždění Čechy – a to již dávno v době míru -  k onomu „fičáku“ patří úplně stejně jako Retribuční soudy. Oboje probíhalo na principech “vše dovoleno“ nebo také „jdi si do pohraničí zabít svého Němce“. Kolik životů nevinných lidí tato genocida spáchaná Čechy na našich bližních hovořících německy, jimž tato země patřila stejně jako Čechům, se na tomto světě už nedovíme. Avšak odhady nikoliv vycucané z prstu mluví až o sto tisících.

Ostatně, není bez zajímavosti, že na Retribuční soudy soudící kdekoho za kolaboraci jsme se zmohli, ale na soudy odsuzující hromadné vraždění Němců jsme se nezmohli. Viz např. případy z Postoloprt a Brněnského pochodu smrti.  

Retribuční soudy tedy opravdu není něco, co by se byť v sebenepatrnější podobě mělo opakovat.

S přáním všeho dobrého, Jiří

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

V Bibli ve Starém zákoně je pomsta naprosto běžný prostředek přežití kmene, rodu, národa.

Dobrý křesťan se této části Bible poctivě drží tisíce let.

Buďte rád, že Československo osvobozené od německých okupantů nedalo na ty váhy Spravedlnosti svých 360 tisíc zavražděných a popravených obyvatel a nepožadovalo pokřesťansku vyrovnání vah.

Z 15 tisíc brněnských židů jich válku průkazně přežilo asi 90. Položíme životy těch zavražděných na misky vah s těmi Němci na cestě do Pohořelic? 

Těch 360 tisíc zavražděných nebylo ve válce s Německem. Byli to lidé žijící v německém protektorátu.

Miliony německy hovořících obyvatel nebyly československým státem zotročeny, popravovány a vražděny pro svou národní příslušnost.

Naše milé egerlandsky hovořící sousedky byly vdovy po vojácích padlých za Německou říši. 

Vždycky jsme se k sobě chovali přátelsky a normálně. jenom jsem jejich řeči nerozuměl. Žádná nenávist a vyčítání válečných křivd.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Vážený pane Agarine,

nechci Vám nic vytýkat, neboť kdo jsem já, abych druhé soudil a sám se tak nad druhé povyšoval. Přesto považuji za ohromnou škodu, že jste nedospěl dál než k logice pomsty.

A ještě něco: Bible má přece nejen Starý zákon, ale i Nový zákon. A tam, v Novém zákoně je msta zlem a hříchem. V Novém zákoně stojí nade vším odpuštění a láska každému člověku.

Vše dobré Vám přeje Jiří 

 

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

jinak by to nebyl fičák, ale nekonečné prokazování viny každého jednotlivce před soudy různých instancí, odvolávání se, následné žádosti o amnestie atd.

Vašeho dědy je mi líto, ale dám příklad od mého dědy. V malé vesničce na Litoměřicku, která za protektorátu skončila těsně na sudetoněmecké straně, žilo 70  obyvatel takřka přesně namíchaných napůl. 17 stavení, někteří Němci tam uměli česky. Neměli samosprávu ani žádné větší spory a tak jim to vydrželo po celou válku. V červnu 45 přišly instrukce k odsunu, nejdříve Němce shromáždili v jednom statku a už 20.7. 45 odjelo 36 lidí vlakem do sovětské zóny. 

Zajímavé na tom je, že i ten odsun se obešel bez větší nevraživosti i incidentů, někteří si dokonce dávali věci, které si nemohli vzít s sebou, k sousedům- Čechům. Jasně, bylo to všechno na základě kolektivní viny, ale ti Němci tak nějak chápali, že při placení účtů je teď řada na nich.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Vážený a milý pane Sixte,

jistěže lze to či ono posuzovat na základě jednotlivostí, ale to se pak nedobereme pravdy celé. A pravda celá byla taková, že představitelé poválečné ČSR se chtěli našich Němců zbavit. Jakým způsobem, to bylo už jedno. Ostatně Beneš o tom snil už na konci devatenáctého století. 

Pokud jde alespoň o trochu "civilizované" vyhnání Němců z jejich domoviny, pak Vám doporučuji číst si Josefa Škrábka. Ten se tomuto tématu celoživotně věnuje. Mnohé zažil na vlastní kůži jako dítě maminky-Němky a otce-Čecha. ( Řekl bych, že pana Škrábra nelze podezírat z nějakého příklonu k Němcům.)

Pokaždé, když někdo obhajuje vyhnání Němců z Československa, mne napadá, jak by si asi balili svých 40 kg na osobu po listopadu 1989 naši komunisté se svými rodinami, když se celých 41 let hlásili k ideji "se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak". 

S přáním všeho dobrého, Jiří.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

v které je asi už těžké najít něco nového. Tak jen možná už posledních pár obecných postřehů k Vašemu příspěvku, žádné jednotlivosti.

Na rok 1945 se nelze dívat dnešníma očima ani pohledem z roku 1968. Ta doba byla unikátní a nelze posuzovat jinak než v kontextu druhé světové války a toho, co jí předcházelo. Co se týče kolektivní viny našich sudetských Němců, je potřeba se podívat na atmosféru léta 1938, výsledek komunálních voleb v tomto roce, předválečný počet členů Henleinovy SdP atd. Jako celek prostě Hitlerovi nalítli, dali se s ním do holportu a prohráli.

Jako národ (opět v kontextu) dopadli Němci v roce 1945 velice dobře. Díky západním spojencům, není třeba pochybovat o tom, že kdyby Stalin dobyl Německo celé, proměnil by jej na jeden velký Gulag. I naši Němci, když pak se svými zhruba 50 kg na osobu a tisícem marek nastupovali do dobytčáků směr Německo, na tom byli nesrovnale lépe, než za války většina Slovanů, o Židech ani nemluvě. Na konci nedaleké cesty je totiž nečekal ani pracovní lágr, ani Osvětim, ale země, ke které se před válkou tak hlásili.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Vážený pane Sixte, mezi námi dvěma je jeden zásadní rozdíl. Vy stojíte na pozicích, jimž já říkám český nacionalismus a přijatelnost kolektivní viny. Já pokládám oboje za naprosto nepřijatelné.

Pokládám to za nepřijatelné především z principu samotného, ale také proto, že bych nechtěl být trestán např. za to, že většina Čechů se povyšuje nad Romy či po vzoru  pana Konvičky nad lidi z moslimských zemí. A nechtěl bych být rovněž trestán za to, že vláda země, jíž jsem občanem, posílá zbraně jedné z válčících stran za účelem zabíjet lidi na druhé straně válečného konfliktu. Mohlo by se mi totiž stát – a Vám také – že na základě kolektivní viny budeme zabíjeni, případně jinak vážně postiženi. proto, že jsme občané státu, který dodával zbraně nepřátelům těch, kteří by nás za ono dodávání zbraní mohli trestat.

Nicméně tento náš rozpor není důvodem k tomu, abychom se neměli rádi a tím budovali svět horší.

Dobrou noc, Jiří

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Kazetová munice je ve své podstatě prehistorická záležitost, která se v primitivní formě objevila na letadlech už v průběhu první světové války v podobě různých schránek a košů na ruční granáty a malé bomby a v omezené míře se používala za druhé světové. Zde jsou fotograficky zdokumentovány sovětské kazetové bomby shazované z těžkých bombardérů Pe-8 (šlo o dřevěné (!) schránky zhruba doutníkového tvaru plněné pumami malých ráží, které po odhozu vyklopily vrtulovitě tvarované stabilizátory a rotující kontejner pak rozhodil obsah po nezanedbatelné ploše). Použití na straně USAF je púopsáno v souvislosti s leteckou podporou SNP, kdy americké Liberatory zlikvidovaly pomocí svazků desetikilových pum německé letiště v prostoru Malacky - Gbely.

Jinak nic nového nejsou ani dálkově řízené drony - SSSR s nimi dělal pokusy už ve 30. letech (letadla, tanky, torpédovky), ale většina pokusů o využití na frontě skončila fiaskem. Poněkud lépeto vyšlo Američanům v Tichomoří, kde se letka bombardovacích dronů se střídavými úspěchy podílela na jednom z tažení proti Japoncům. Celý koncept ale nakonec zařízlo americké velení (více v časopisu Plastic Planet cca tři nebo čtyři roky zpátky).

Takže uvidíme, s čím vyleze naše propaganda, Moskva podle ní možná vytáhne ze skladu ty dřevěné druhoválečné kousky - proč vyhazovat prachy za něco nového, když na těch starých se v zásadě nemělo co podělat....

 

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

Když je něco vyzkoušené, proč to měnit. K tomu citát z Ramba: "Luk nedělá hluk". Taky výhoda.

Ale abychom se zese nostalgicky neutopili v historii, na rusáka dnes radši s Himarsama, Leopardama, kazetovýma bombama. Chtělo by to ještě trošku letadýlek.

Průměrný počet slepic: 2.2 (15 hlasů)

Koukám, jsem si spletl web, krapet. Já jsem ještě na jednom, tak chybička. Pardon!

Průměrný počet slepic: 2.6 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

ANALÝZA:

Vykňourali jste si na lidech na čtyři roky republiku bohatnoucí. S ohromujícím minimem lidí bez práce. Se stoupající kvalitou života většiny. S funkční ekonomikou. S funkčním a robustním zdravotním a sociálním systémem, prověřeným dvěma vlnami covidové epidemie. S funkčními továrnami, s fungujícím domácím i zahraničním obchodem.

Než jste přišli, v této zemi nebylo ještě nikdy tak dobře. Tvrdili jste, že umíte vládnout líp. Že umíte dělat politiku líp. Že nebudete podvádět, že nebudete krást. Že budete lépe spravovat tuto zemi. Spolu.

Ale vaše prázdná mysl, bezzásadová hrabivost,  a touha vládnout za každou cenu. vás zradily. Ukázali jste, že nejste lepší.

Jste nejhorší vláda za uplynulých více než třicet let. Nejste neschopni spravovat zemi tak, aby prosperovala.

Nerozumíte mezinárodní politice. 

Vystavili jste celou zemi riskantní válečné hře, kterou nejde vyhrát. Česko nemá suroviny, ta tlustá roura s plynem a ropou, bez které česká ekonomika nemůže existovat, vede z východu na západ, ne naopak. Vždy povede. Žádný "demokratický" plyn nebude levnější, aby mohl plynovody z Ruska nahradit. Ty vlaky s uhlím už netěžíme v Ostravě, ale dovážíme je, většinou z východu. V mezinárodní soutěži nemůžeme být osamoceni, musíme – ať chceme nebo ne – kooperovat, spolupracovat. I se zeměmi, které mají jiný pohled na společenské zřízení, než vy. S Ruskem, s Čínou, s Indií. Než jste přišli vy, fungovala obchodní výměna, fungovala kulturní výměna, fungoval dialog prospěšný pro obě strany.

I když je v Rusku prezidentský systém ekonomicky i politicky regulované demokracie, má 80% podporu svých občanů. O tom se vám může jen zdát! I když je v Číně státně korporátní kapitalismus, paradoxně vedený komunistickou stranou "s čínskými rysy", je to nejvýkonnější ekonomika světa s 95% podporu svých občanů. Ti všichni jsou na Říši středu hrdí. A i když v Indii je stále kastovnictví a někde i skrytý feudalismus, je to země s nesmírně pestrou a funkční správou věcí veřejných a pracovitých lidí. 

Celkem je tato trojice vojenských, jaderných a kosmických mocností více než 2,5 miliardy. S provokacemi a diplomatickými urážkami jste začali vy. Bourání pomníků, vyhošťování diplomatů, ekonomická embarga a urážky cizích politiků k ničemu konkrétnímu nevedly a v ničem nám nepomohly. Ano, možná, že Rusko nepotřebuje v Česku 250 diplomatů. Ale Česko potřebuje v Rusku diplomaty – obchodníky na prodej automobilů, čerpadel, ventilů a jiného strojírenského zboží. Na prodej potravin a nákup obilí a surovin. To vše je dnes díky vám minulost.

Jsme prozatím ne-přátelskou zemí, která se usilovně snaží o plné nepřátelství s jadernou mocností a ukončení jakékoliv diplomacie. To je otevřená cesta k válce. Možná, že Tchajwan si zaslouží diplomatické uznání a plnou samostatnost. Ale světové pořádky netvoříte vy. Stvořili je jiní. 

Americký prezident Richard Nixon a jeho   zahraničněpolitický poradce Henry  Kissinger  před 40 lety opustili bývalého spojence na ostrově a nechali  pevninskou komunistickou Čínu zasednout v RB OSN s právem veta. To byla cena za mír v Asii. Tehdy Kissinger usiloval a dosáhl míru nejen v Pacifiku, ale i v Izraeli, na Středním a Blízkém východě.  Princip jedné Číny od té doby uznávají všichni, stejně jako uznali všichni Erec Izrael a roli Turecka při ostraze Bosporu. 

Ale vy jste se rozhodli provokovat. Přitom celé Česko má počet obyvatel jako jedno čínské krajské město. Přidali jste se s jásotem k provokatérům, kteří dlouhodobě podrývají mír a vedou války, které ani neumí vyhrát. Kteří v minulosti způsobili řadou prohraných konfliktů v Iráku, v Libyi,  v Afghánistánu a v Sýrii smrt, bídu a zkázu milionům lidí. Kteří se nyní pokoušejí rozvrátit Evropu, aby nemohla existovat ekonomicky vzájemně výhodná  spolupráce ani na Bajkalskoamurské trase, ani na  Nové hedvábné stezce.  

Přidali jste se na stranu těch, kteří po staletí žili z bídy druhých – ať už černochů nebo Indiánů, a dodnes potřebují brát z cizího, protože sami už nejsou schopni nic vytvořit, jenom tisknout peníze.

Přidali jste se na stranu těch, kteří pod praporem demokracie provedli krvavý převrat na Ukrajině a jejich najatí gruzínští pohůnci ze střech stříleli po neozbrojených lidech

Kteří v Oděse upálili desítky lidí zaživa.

Kteří oslavovali ukrajinské a litevské nacisty a nacistické kolaboranty, jejichž předkové způsobili ve jménu zrůdné nacistické ideologie masakry tisícům Židů a tisícům Slovanů. 

Vy nazýváte rozšiřování NATO a EU na východ exportem demokracie, já exportem zkázy.

Tvrdili jste, že bráníte nás Čechy, kdesi v afghánských horách.

Že v Afghánistánu se bojuje za Prahu. Je smutné muset označit za hlupáka i prezidenta. Bojovali jste na druhém konci světa vždycky jen za americké neokoloniální zájmy.  A pak jste vy a vaši žoldáci utíkali, protože ani s obrovskou technologickou a ekonomickou převahou jste neporazili odhodlané horaly, které ještě nikdy nikdo neporazil. Je vám houby po tom, jak spravují svou zemi. Není to vaše země, nerozhodujte o ní vy, ale oni. 

Nyní podporujete agresivní nacionalisty a kleptokraty na Ukrajině v domnění, že tím oslabíte a rozvrátíte Rusko, jehož vláda se nechce podřizovat našim názorům na světové uspořádání a "volný" obchod za žebrácké ceny. Prodlužujete válku, která měla systém vytvořený při nelegitimním převzetí moci na Majdanu zničit.  Zelenského kyjevský režim čelí nesouhlasu většiny vlastního obyvatelstva, které za něj nebojuje, jen přihlížíČelí nelegitimitě, s jakou se dostal k moci. Čelí nenávisti ruskojazyčných občanů, ze kterých Kyjev učinil méněcenné. Ukrajina tak jako tak přijde o přístup k surovinám, o většinu průmyslu, o značnou část území a přístup k moři. Přijde o výkonnost. Bude to – ať chcete nebo ne – Země bez perspektivy. Nikdo soudný ji nepřijme do EU a nikdo soudný ji nepřijme do NATO.

To je cena za nenávistný nacionalismus a jeho politiky.  Reciproční kroky Ruska nyní plošně decimují evropskou konkurenceschopnost. A v USA se smějí. Nedostali jste za to nic! Evropské země ustupují v globální soutěži asijským. Prospěch budou mít jen USA.  

Vy můžete akorát tak žvanit o morálce, pletichařit a krást.

Takovou vládu tato země a tento lid nepotřebuje. Jděte!

Průměrný počet slepic: 4.5 (32 hlasů)

kde máš odkaz na používání kazetové munice Ruskem ??

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak dojemná je Vidlákova obava z dopadů dodávek kazetové munice bránící se Ukrajině. Je poněkud zarážející, že nemá podobné obavy ohledně používání kazetové munice ruskem. Obdobně je podivné, že jej netrápí ruské zaminování stovek tisíc kilometrů čtverečních ukrajinského území. Tyto miny budou zabíjet ještě roky, či spíše desítky let. V zemi Vidlákových předků.

 

Klidně se s Vidlákem vsadím, že dodávka kazetové munice není projevem vyčerpání Západu, který již nemá, co by dále Ukrajině poslal. Pokud by se Vidlák pozorně díval (a nesnažil se vše vykládat ruským propagandistickým narativem o prohnaném Putinovi, který jako geniální šachista hraje hru plnou klamu = řetězce gest "dobré vůle") , s postupujícím časem na Ukrajinu proudí jako pomoc stále účinnější zbraně, které Západ nejdříve nechtěl dodávat, aby si "nepohněval" rusko. Pomoc Ukrajině bude pokračovat a ta dostane zbraně, na které si před rokem netroufala ani pomyslet, protože Západ vidí, že rusko je nuceno spolknout i tak hořké pilulky, jako je nedávné propuštění velitelů obrany Mariopolu z Turecka. Erdogan Putinovi nas... na hlavu a nic se nestalo. Počkejme si tedy na další balíčky pomoci.

Průměrný počet slepic: 2.8 (16 hlasů)