Zlí zemědělci a malí Napoleoni

Autor

V Bruseli včera zasedala rada ministrů zemědělství. Neměli sice nic extra konkrétního k projednávání, protože prodloužení dovozu ukrajinského obilí už odhlasovala rada velvyslanců při EU a zastavit to už může jen hlasování v europarlamentu, ale přesto se zemědělci rozhodli, že jim jejich zasedáníčko řádně zpestří hnojem i hořícími pneumatikami.

V Bruselu včera evidentně protestovali ti zlí zemědělci, kteří si přejí konec evropských hodnot a pomáhají Putinovi svým nerozvážným a zatvrzelým odmítáním bezcelního dovozu ukrajinského obilí. Stejně tak protestovali zlí polští zemědělci, kteří zablokovali provoz na dálnici do Německa a vysypali na koleje vlak ukrajinské pšenice.

Hodní čeští agrárničtí a svazáčtí zemědělci zatím vyjádřili podporu vládě…

Kdo se bouří, ten dostane, kdo se nebouří, tomu se vezme. Ještě že patřím k těm zlým českým zemědělcům okolo Jandejska. U těch je šance, že si vezmou od svých polských a belgických kolegů lepší příklad než Doležal s Pýchou.

Ve stejné době jednali v Paříži premiéři evropských států, jak lépe a radostněji pomáhat Ukrajině v jejím boji proti Rusku.

Robert Fico už o den dříve prohlásil, že Evropa už dva roky dělá ohledně této války špatná rozhodnutí a ani teď nečeká nic jiného. Prý se jedná o tom, že by jednotlivé státy na základě bilaterálních dohod poslaly svá vojska na Ukrajinu. Nešly by tam za NATO, ale za sebe… Fico rovnou prohlásil, že slovenští vojáci na Ukrajinu nepůjdou a to samé řekl i Petr Fiala o českých vojácích. Ale věřte Blyštivému Péťovi… on už lhal o daních, inflaci, drahotě, energiích… klidně bude lhát i v tomto případě.

Už jsem to tu psal před necelým měsícem. Na jedné straně se tady papaláši radí, jak vést boj proti Rusku do posledního Ukrajince, jak dělat největší cvičení NATO od konce Studené války a přitom se jim přímo před očima rozpadá týl. Jediné, co funguje perfektně, je propaganda. Vše ostatní je blízké klinické smrti. Podívejte se, jak za poslední dva roky sešel obličej našeho premiéra a máte dokonalý barometr, jak moc utrpělo naše hospodářství, finančnictví i reputace… Nemusíte rozumět burzovním indexům, Fialův ksicht postačí.

Orbán do té Paříže raději ani nejel…

Proslýchá se, že Melloniová už to za Italy podepsala. Macron prý také a Němci rovněž. Divil bych se, kdyby Poláci zůstali pozadu.

Hele, já osobně nevěřím, že by si mohla kterákoliv eurohodnotá vláda dovolit, aby se její vojáci vraceli v pytlích na mrtvoly. Už teď se společný evropský projekt povážlivě viklá, praská v něm a traktory před eurobudovami jsou toho jasným důkazem. Nespokojenost bude jenom narůstat. Dostat k tomu ještě i řádnou porci mrtvých, to by mohla být pro pravdu a lásku také poslední kapka.

Ale vyslat vojska na Ukrajinu, aby ohlídala evropské investice, to je něco jiného. Uvolnit ukrajinské armádě ruce v oblastech západní Ukrajiny, převzít kontrolu nad logistickými trasami, postarat se o policejní službu… a pomalu vytyčit nové hranice Polska… to by stálo za politické riziko, ne? Nota bene, když Putin mnohokrát naznačil, že by mu to vlastně ani nevadilo a nepovažoval by to za nepřátelský akt.

Francii by to také vyhovovalo. Malý Napoleon Emánek nemá rád americký vliv v Evropě a sní o době, kdy měla Francie v Evropě rozhodující slovo. Dokonce silnější než Německo. Francouzské zemědělské korporace už na Ukrajině koneckonců jsou… Kus kapitálu v nich mají Američané, ale to tak dneska prostě je.

Němci a Italové nemohou zůstat pozadu… Ach ta historická paměť… to prostě máte v sobě, že jste kdysi dostali od Rusa nakládačku u Stalingradu… Takhle by mu to mohli alespoň trochu oplatit a nebylo by to tak nebezpečné, jako táhnout na Moskvu. Nač se táhnout tak daleko… stačí dojít do Kyjeva, ne? Koneckonců… kdo myslíte, že obsluhuje ty protiletadlové německé Gepardy?

Zůstává vlastně jen jedna neznámá… Ne, není to Putin. Divil bych se, kdyby to s ním neměli odsouhlasené přes nějaké neoficiální prostředníky. Nevíme pouze, co na to řekne Stěpan Bandera. Na Ukrajině má dost následovníků, kteří jsou teď po zuby vyzbrojení, řádně vycvičení a mají bojové zkušenosti, o kterých se Frantíkům ani Germánům nikdy nesnilo.

Letošní rok bude zlomový. Po všech stránkách.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (327 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Války asi vypadají pořád stejně, voják na frontě musí počítat s tím, že nepřežije. Netuším zda si vojáci představují svoji smrt. Asi ne. Ona smrt ve válce někdy bývá strašně krutá. Hledal jsem nějaké vyprávění ze současné války, bez příkras, tak jak to tam prožívají. Náhodou jsem našel pohled ze strany Ukrajinců z jara 2023. Ale to je jedno, pro ty na frontě je válka strašná, ať je to Rus nebo Ukrajinec. Teď mi jde o lidský pohled, ne o nějakou ideologii. Jde mi o naše kluky, aby tohle nemuseli prožívat...
 

Vojáci na ukrajinské frontě se řídí heslem, které dodržují tím více, čím déle přežívají: Chceš-li žít, kopej! V polovině března jsem dorazil na malou armádní pozici ve východní oblasti Donbasu, kde tlakové vlny a šrapnely proměnily okolní stromy v rozštípané kmeny. Dělostřelectvo rozmetalo tolik zeminy, že už nebylo možné rozeznat krátery od přirozené krajiny. Osm pěšáků obnovovalo kulometné hnízdo, které ruská palba zničila předchozí týden a zabila jednoho z jejich kamarádů. Vysoko nad námi, na větvi visel utržený kus bundy, pocházející z toho výbuchu. Kládami obložená zemljanka, kde vojáci spali, byla asi metr a půl hluboká a ne o moc širší. Při zvuku ruského vrtulníku se všichni vmáčkli dovnitř. Přímý zásah z minometu dřevo ožehl. Aby se konstrukce znovu opevnila, byly přes spálené klády naskládány nové. Ukrajinští vojáci často používají pletivo nebo jiné maskování, aby se vyhnuli sledování drony, ale tady by byla taková lest marná. Ruské síly už pozici přesně vytipovaly a zdálo se, že jsou odhodlány ji zlikvidovat. Pokud jde o pěšáky, jejich úkol byl jasný: neodejít a nezemřít.

Vrtulník odpálil několik raket kdesi nahoře na stromořadí. Vojáci vylezli zpět na světlo, našli své lopaty a pokračovali v práci. Jednomu z nich, který se jmenoval Syava, chyběl přední zub a na opasku nosil velký bojový nůž. Ostatní se noži posmívali jako nepoužitelnému pro moderní konflikt.
"Po válce vám ho dám jako dárek," řekl Syava. 'Po válce' - jak optimistické!"
Všichni se rozesmáli. Na frontě mluvit o budoucnosti nebo si představovat prožívání reality odlišné od hrozivé přítomnosti zavánělo naivitou nebo pýchou.
Výraz "pěchota" pochází ze slova "pěšák" a poprvé byl použit pro vojáky nižšího stupně v šestnáctém století. I o pět set let později zůstávají pěšáci těmi nejzbytečnějšími vojáky. Na Ukrajině jsou však také těmi nejdůležitějšími. Syava a jeho kamarádi patřili k pěšímu praporu 28. samostatné mechanizované brigády, která bojovala bez oddechu více než rok. Brigáda původně sídlila poblíž Oděsy, historického přístavního města na pobřeží Černého moře. Na začátku invaze se ruské sily zmocnily se pobřežního města, Chersonu. V čele následného tažení za osvobození Chersonu stála 28. brigáda. Přibližně šest měsíců se Rusové bránili Ukrajincům přívalem dělostřeleckých a leteckých úderů, které si vyžádaly ničivé ztráty, jejichž přesný rozsah Ukrajina tajila. Nakonec se Rusko v listopadu 2022 stáhlo za řeku Dněpr. Mezi prvními ukrajinskými jednotkami, které vstoupily do Chersonu, byli i pomlácení příslušníci 28. brigády. Než se stačili vzpamatovat, byli posláni tři sta kilometrů na severovýchod, na předměstí Bachmutu, obléhaného města, které se stávalo dějištěm nejdivočejších násilností války.

Syavův prapor, který čítal asi šest set mužů, byl umístěn na okraji vesnice jižně od Bachmutu. Vesnici kontrolovala Wagnerova skupina, ruská polovojenská organizace známá z bojů v Africe a na Blízkém východě. Pro válku na Ukrajině Wagner naverboval tisíce vězňů z ruských věznic tím, že jim nabídl milost výměnou za bojové nasazení. Nápor postradatelných trestanců se ukázal být příliš velký pro Ukrajince, kteří se stále ještě vzpamatovávali z Chersonu a dosud nedoplnili své řady a materiál. Velitel praporu, devětatřicetiletý podplukovník Pavlo, o wagnerovských bojovnících řekl: "Byli jako zombie. Využívali zajatce jako stěnu z masa. Nezáleželo na tom, kolik jsme jich zabili - přicházeli dálší."

Během několika týdnů čelil ukrajinský prapor zkáze: celé čety byly zlikvidovány v přestřelkách zblízka a asi sedmdesát mužů bylo obklíčeno a zmasakrováno. Jeden důstojník mi řekl, že ti, kteří přežili, "se stali nepoužitelnými, protože byli zcela zlomeni". V lednu se zbytky praporu stáhly z vesnice a zaujaly obranné pozice v liniích stromů a na otevřené zemědělské půdě kilometr na západ. "Wagner nám nakopal zadek," řekl důstojník.

Ruští žoldnéři následně odešli do Bachmutu, nahradily je konvenční jednotky, které byly mnohem méně početné a méně sebevražedné. V době, kdy jsem se k praporu připojil, uplynuly od prohrané bitvy o vesnici asi dva měsíce a během té doby se ani jedna strana nepokusila o větší operaci proti té druhé. Bylo to vše, co mohli Ukrajinci udělat pro udržení patové situace. Pavlo odhadoval, že ztráty, které jeho jednotka utrpěla, tvořili z osmdesáti procent noví odvedenci. "Jsou to civilisté bez zkušeností," řekl. "Když mi jich dají deset, budu rád, když tři z nich budou umět bojovat."

Byli jsme v jeho bunkru, který byl vykopaný na zadním dvoře polorozbořeného statku; neustálé dunění dělostřelectva vibrovalo skrz hliněné stěny. "Spousta nových kluků nemá takovou výdrž, aby tady mohli být," řekl Pavlo. "Dostanou strach a zpanikaří." Jeho vojenský volací znak zněl Mrzout a byl proslulý svým temperamentem, ale o svých slabších vojácích a jejich strachu mluvil s pochopením. I pro něj, třiadvacetiletého důstojníka z povolání, byla tato fáze války otřesná.

Jen dva z vojáků, kteří obnovovali kulometné hnízdo, byli u praporu od Chersonu. Jeden z nich, devětadvacetiletý stavební dělník, kterému říkali Bizon - protože byl tak stavěný, byl třikrát hospitalizován: po průstřelu ramene, po zranění střepinou do kotníku a kolena a po zranění střepinou do zad a paže. Druhý veterán s krycím jménem Odesa se do armády přihlásil v roce 2015 poté, co zanechal studia. Byl malý a zavalitý a měl stejně klidné chování jako Bizon. Podivuhodnou míru adaptace obou mužů na smrtící prostředí podtrhovalo rozrušení čerstvě příchozích, kteří sebou trhli, kdykoli jim něco zasvištělo nad hlavou nebo se poblíž něco bouchlo.

"Věřím jen Bizonovi," řekl Odesa. "Jestli noví rekruti utečou, bude to pro nás znamenat okamžitou smrt." V Chersonu ztratil téměř všechny své nejbližší přátele. Vytáhl mobil a prolistoval řadu fotografií: "Zabit... zabit... zabit... zabit... zabit... zabit... zraněn. . . . Teď si musím zvykat na jiné lidi. Je to jako začínat znovu."

Protože vysoký úbytek vojáků neúměrně postihl ty nejstatečnější a nejagresivnější vojáky - jev, který jeden důstojník nazval "obráceným přírodním výběrem" -, byli ostřílení pěšáci jako Odesa a Bizon nesmírně cenní a nesmírně unavení. Po Chersonu Odesa dezertoval. "Byl jsem na tom psychicky špatně," řekl. "Potřeboval jsem si odpočinout." Po dvou měsících odpočinku a zotavování doma se vrátil. K návratu ho nepřiměl strach z trestu - co by mu udělali, poslali by ho do zákopů? - ale pocit loajality k mrtvým kamarádům. "Cítil jsem se provinile," řekl. "Uvědomil jsem si, že moje místo je tady."

Přestože se zákop, kde Bizon a Odesa spali, stal terčem ruského dělostřelectva, nacházel se asi čtyři sta metrů za nulovou linií - zákopy, kde se pěšáci střetli přímo s ruskými jednotkami. Abyste se dostali k Nulové linii, museli jste překonat pusté údolí poseté minometnými dírami, kde se z řídkého podrostu občas vyřítili sovy a bažanti, a pak následovat hustě zalesněnou rokli, která se vinula na východ. Na strmém svahu byly vybudovány ubikace pro spaní, ale roklí procházela křídová žíla, která znemožňovala kopání. Někteří vojáci se sekerami prosekávali do bílého kamene, jiní si z pytlů s pískem a větví skládali přístřešky.

Hranice území drženého Ukrajinci byla vyznačena smyčkami ostnatého drátu. Do rokle byly vysekány schody, které stoupaly k pozorovacímu stanovišti za náspem. Jednoho březnového rána tam byl odvedenec, kterému budu říkat Artem, a díval se periskopem. Z místa, kde stál, vedla plocha hnijících stonků slunečnic ke stromořadí obsazenému ruskými vojáky. Vzdálenost byla několik set metrů.

Během předchozích reportážních cest na Ukrajinu jsem se s ruskou armádou setkával téměř výhradně jako se vzdáleným, neviditelným zdrojem bomb, které padaly z nebe. Bylo strašidelné dívat se přes tak krátkou mezeru na skutečné ruské pozice - a vědět, že skutečný Rus se možná naopak dívá sem. Artem sdílel mé znepokojení. "Neměl bych tu být," řekl. "Nejsem voják." Byl to dvaačtyřicetiletý otec tří dětí, který vedl obilné silo v malé zemědělské obci na střední Ukrajině. Muži, kteří mají tři děti, jsou ze zákona osvobozeni od branné povinnosti, ale v prosinci Artem ještě adoptoval jednu ze svých dcer, když ho předvolala místní odvodní komise. Lékař s odkazem na zlomeninu lebky, kterou Artem kdysi utrpěl při nehodě na bruslích, ho označil za zdravotně nezpůsobilého ke službě; komise ho přesto poslala do vojenského výcvikového střediska. Jeho výcvik trval měsíc a skládal se z výuky a pochodových cvičení - "teoretických věcí, nic praktického". Během dvou návštěv střelnice vystřílel celkem třicet nábojů. Z výcvikového střediska byl Artem přidělen k 28. brigádě a den po nástupu k Pavlovu pěšímu praporu byl na Nulté linii.

"Prvních pár týdnů jsem se strašně bál," řekl. "Utíkal jsem, kdykoli se střílelo." Výstřely a výbuchy mu způsobovaly migrény, které jeho úzkost ještě zhoršovaly. Byl tam už šest týdnů a svůj strach ani tak nezvládl, jako spíš přijal nelogičnost útěku: nebylo kam utéct. Přesto byl od přírody tak bázlivý, že bylo těžké si představit, že by ruský útok odrazil. "Nesnáším zbraně a násilí," řekl s široce otevřenýma očima, jako by stále nemohl uvěřit tomu, kde se nachází. "Jen se snažím zůstat naživu, dokud se nedostanu domů."

Několik minut poté, co jsem se s Artemem setkal, se přes slunečnicové pole přehnal s jekotem raketový granát, neboli R.P.G., a vybuchl v rokli. Kulometná palba rachotila a kulky bičovaly stromy. Přikrčil jsem se za barikádou z pytlů s pískem, kde velící seržant - další veterán, stejně jako Bison a Odesa - křičel na své podřízené. "Všechno v pořádku?"

Jeho volací znak byl Tynda. Měl kozí bradku a na hlavě klobouk z džungle, jehož roztřepený okraj byl po stranách ohrnutý. U 28. brigády jsem strávil dvanáct dní a ani jednou jsem neviděl, že by si Tynda, Odesa nebo Bizon nasadili neprůstřelnou vestu nebo helmu. Když jsem se na to Bizona zeptal, odpověděl mi: "Když mám umřít, tak umřu." Takový fatalismus byl u pěchoty obvyklý, ale někdy vyjadřoval těžce nabytou moudrost: veteráni si natolik osvojili zvukovou kulisu války, že instinktivně věděli, odkud každá munice přilétá a kam dopadne. Když jsem mluvil s Bisonem na okraji pole, ani neotočil hlavu, aby se podíval, jak uprostřed pole vybuchly dva granáty.

Granáty dál dopadaly do rokle a Tynda křikl na podsaditého vojáka, aby odpověděl svým vlastním R.P.G. Voják zvedl zbraň na rameno a s ohlušujícím výbuchem odpálil granát několik metrů od Artema. "Příliš vysoko," napomenul ho Tynda. Ve vysílačce někomu řekl: "Použij kulomet." A pak se rozloučil.

Když palba Rusů zesílila, Tynda se zeptal: "Kdo je na R.P.G.?", ale nikdo neodpověděl. Těžkopádný voják odešel na jinou bojovou pozici. Tynda si s podrážděním sundal klobouk z džungle, položil ho na pytle s pískem, přinesl odpalovací zařízení a sám vystřelil. Několik odvedenců se krčilo u barikády. Tynda jim nařídil, aby se dostali do zákopu na nedalekém hřebeni. Když se odvedenci vydali po nekryté stezce, musel zakřičet: "Tudy ne!"

Tynda měl u sebe kalašnikov, který byl doplněný dalším, menším granátometem. Postoupil až k ostnatému drátu, namířil zbraň pod vysokým úhlem a granát odpálil. V tu chvíli se skrz tu vřavu vynořil nenápadnější, ale neméně znepokojivý zvuk: slabé vrnění kvadrokoptéry, která se vznášela nad námi. "Má to granát?" zeptal se jeden voják. "Kdo to kurva ví?"

Tynda vystřelil do vzduchu, ale dron minul; když se posunul směrem k hřebeni, šel se připojit k ostatním v zákopu, stejně jako já. V polovině svahu nás salva cvrnkajících kulek donutila plazit se po břiše. Zákop stále nebyl dokončen: člověk se musel krčit a hrbit, aby se schoval před odstřelovači. Když jsem se u nich před pár hodinami zastavil, měli tam muži plné ruce práce s kopáním. Teď stříleli. Nad hlavou se křižovaly další vysoké střely. Těžkopádný voják dřepěl vedle kulometčíka, který zíral přes stonky slunečnic a opíral se přitom hlavní své zbraně o vodorovný kmen.

"Vidíš je?" zeptal se voják. "Ne," odpověděl kulometčík. V jeho vysílačce se ozval hlas, který oznamoval, že se k prvnímu dronu přidal druhý.
"Rozumím."
Oba kroužili přímo nad námi: dvě černé siluety proti modré obloze, jako dvojice káňat. Kulometčík natočil hlaveň téměř kolmo a vypustil salvu, ale zbraň byla příliš těžkopádná. Byl jsem vděčný za stísněnost zákopu, která mi zpočátku připadala jako konstrukční chyba: průchod byl tak těsný, že když jste potkali někoho, kdo šel v protisměru, museli jste se rozplácnout o bok a na chvíli odhalit hlavu. To byl záměr. Čím širší byl zákop, tím větší byla pravděpodobnost, že si do něj najdou cestu střely nebo jejich úlomky.

Od jednoho z dronů se oddělil granát. Několik metrů od nás vybuchl malý gejzír hlíny. Mezi těsnými stěnami jsem výbuch téměř necítil.
Kontakt skončil stejně náhle, jako začal. Drony, jejichž baterie vydrží jen asi třicet minut, se vrátily ke svým pilotům na ruské straně. Ukrajinci odložili zbraně a zvedli lopaty. V tom vzrušení jsem na Artema zapomněl. Stále byl na pozorovacím stanovišti, jedno oko upřené k periskopu.

Zatímco Tynda a jeho tým bojovali ze zákopu, z jiného ukrajinského postavení, na vrcholku kopce za nimi, vycházely dlouhé a silné salvy. Později jsem se tam s Tyndou vydal. Ve slepé uličce s výhledem na území nikoho stál nepravděpodobně starobylý přístroj na železných kolech: kulomet Maxim, první plně automatická zbraň, která byla kdy vyrobena. Ačkoli tento konkrétní model pocházel z roku 1945, byl prakticky totožný s původní verzí, která byla vynalezena v roce 1884: klička s knoflíkem, dřevěné rukojeti, zakrytá nádržka na přidání studené vody nebo sněhu, když se hlaveň přehřála. Obsluha zbraně, drsný fotbalový chuligán s vytetovanými mosaznými klouby na ruce, mluvil o Maximu jako automobilový nadšenec chválící výkony historického Mustangu.

V průběhu minulého roku poskytly Spojené státy Ukrajině pomoc v hodnotě více než pětatřiceti miliard dolarů. Proč se vzhledem k americké štědrosti 28. brigáda uchýlila k takovému muzejnímu kousku? Na bojišti bylo poškozeno nebo zničeno mnoho vybavení. Zároveň se zdá, že si Ukrajina odpustila dovybavení oslabených jednotek, aby si udělala zásoby pro rozsáhlou ofenzívu, která se má uskutečnit ještě letos na jaře. Nejméně osm nových brigád bylo zformováno od základů, aby se postavily do čela kampaně. Zatímco tyto jednotky dostávají zbraně, tanky a výcvik z USA a Evropy, veteránské brigády, jako je 28. brigáda, musely držet linii se zbytky kriticky vyčerpaného arzenálu. V prosinci, kdy byl Pavlův prapor decimován skupinou Wagner, řekl generál Valerij Zálužnyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, časopisu The Economist, že je "důležitější soustředit se na akumulaci zdrojů" pro budoucí boje. "Ať mi vojáci v zákopech odpustí," řekl Zalužnyj.

Nejpokročilejšími a nejdražšími americkými příspěvky do války byly houfnice delšího dostřelu a raketové systémy, které operují z týlu. Pěchota na frontě se spoléhá na primitivní minomety, pro které je v současné době zoufalý nedostatek munice. Major, který má na starosti dělostřelectvo Pavlova praporu, mi řekl, že v Chersonu jeho minometné týmy vystřílely asi tři sta nábojů denně; nyní mají příděl pěti nábojů na den. Rusové měli v průměru desetinásobek.

Aby prapor tento nedostatek vyrovnal, používal sovětské protitankové dělo zvané S.P.G.-9. Seržant odpovědný za zbraň měl krycí jméno Kaban neboli "divočák". Bylo mu dvaačtyřicet let a bojoval od roku 2015, krátce poté, co Rusko poprvé vstoupilo na Donbas. Vousy mu šedivěly, plešatěl a chodil ztuhle, protože si nedávno přetrhl meniskus v obou kolenou. Přesto jeho volací znak označoval houževnatost a bojovnost, které byly vidět jako vždy.

Když mi Kaban řekl, že má osmnáctiletého syna, předpokládal jsem, že jsou oba v armádě. V praporu jsem potkal i jiné otce, jejichž dospělí synové sloužili. Ale Kaban navzdory své oddanosti armádě poslal svého syna do Německa. Řekl mu: "Jestli se vrátíš, zabiju tě sám," a dodal: "tady všichni zhebneme ."

Průměrný počet slepic: 3.8 (70 hlasů)

může chtít padnout za vlast, která ve skutečnosti už dávno ani neexistuje.

Průměrný počet slepic: 5 (50 hlasů)

Ano, slepence s protichůdnými zájmy by neměly tvořit jednotný stát. Takový stát můžou těžko všechny skupiny obyvatel považovat za svoji vlast. Tedy pokud to člověk chápe tak, že vlast je něco, co stojí za to bránit i s nasazením života.
Nicméně, pokud tě odvedou proti tvé vůli, co s tím asi pak naděláš. Kromě toho, že budeš litovat, že jsi včas nezdrhnul
Průměrný počet slepic: 4.9 (27 hlasů)

chci víc ... kde to sehnat? Prosím

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zde jsou Odkazy:

Dovoľte mi, aby som pri 2. výročí vojny na Ukrajine povedal aj niečo iné ako povinnú reč, ktorú odo mňa očakávajú liberálne médiá, ale aj niektorí.....

https://www.facebook.com/robertficosk/videos/952252725769619/

Obávam sa, že Západ ide na Ukrajine do najhoršieho riešenia. Preto pred narýchlo zvolanou bojovou poradou v Paríži, na ktorej zajtra budem, zvolávam bezpečnostné, vládne a politické zložky štátu.

https://www.facebook.com/robertficosk/videos/914189983483242/?ref=embed_video&t=5

Premiér prezradil viac. Je v hre prípadná účasť slovenských vojakov na území Ukrajiny? Reagujú aj ďalší politici.

https://www.hlavnespravy.sk/premier-prezradil-viac-je-v-hre-pripadna-ucast-slovenskych-vojakov-na-uzemi-ukrajiny/3417086

Ukázka z článku:

Slovensko nebude na bilaterálnej báze ponúkať Ukrajine možnosť spolupráce v podobe účasti slovenských vojakov na území Ukrajiny. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po pondelkovom rokovaní vlády. Na postoji, s ktorým ide Fico na rokovanie európskych lídrov do Paríža, sa zhodli koaliční partneri. Slovensko podľa jeho slov vylučuje prípadnú účasť slovenských vojakov na území Ukrajiny. Vláda bude rešpektovať, pokiaľ k tomuto kroku pristúpi niektorý z členských štátov EÚ a NATO.

Z téz pondelkového rokovania v Paríži podľa premiéra vyplýva, že viaceré členské štáty NATO a EÚ uvažujú o tom, že na bilaterálnej báze pošlú na územie Ukrajiny svojich vojakov. Slovensko podľa neho vidí obrovské bezpečnostné riziká v bilaterálnych dohodách s členskými štátmi NATO a EÚ. Prítomnosť cudzích vojakov na Ukrajine podľa neho vytvára pre SR bezpečnostné riziká.

Otázka: Bude Fialenko také tak statečný? Nebo už Řehka chystá útočnou brigádu na vyslání na Ukrajinu?

A ještě jedna věc od válečného štváče Stoltenberga:

Ďalší blitzkrieg vedie Európu do reálneho konfliktu

https://www.hlavnespravy.sk/dalsi-blitzkrieg-vedie-europu-do-realneho-konfliktu/3417390

Je príznačné, že generálny tajomník NATO povolil Kyjevu ostreľovať ruské územia po tom, ako šesť štátov (Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Kanada, Veľká Británia a Dánsko) podpísalo s Kyjevom bilaterálne dohody o “bezpečnostných zárukách Ukrajiny”. To, čo sa v nich de iure uvádza, je jeden príbeh. Ale de facto sa môže odohrať úplne iný príbeh.

Průměrný počet slepic: 4.6 (50 hlasů)

Rozhovor Fica v letadle z návratu z Francie. Vloženo před 12 minuty na webové stránce na youtube  vládnoucí strany SMER
Fico: Ako sme dnes ráno v Bratislave na viacerých zasadnutiach predpokladali, v Paríži bola čisto bojová atmosféra podporujúca vojnu. Nepadlo ani slovo o mieri, čo ma osobne veľmi mrzí. V Paríži som zopakoval záver z dnešného rokovania vlády a koaličných partnerov, že nikdy nebudeme súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny na Ukrajine.
VIDEO na  youtube zde: https://www.youtube.com/watch?v=-6dV4pS46Vs

Průměrný počet slepic: 4.9 (60 hlasů)

Jak závidím Maďarům Orbána, tak závidím i Slovákům Fica - kéž bychom měli někoho takového my. Všimla jsem si, jak se Fico pozdravil s Macronem, jako sebevědomý představitel státu, který se z nějakého Macrona nepo.... Docela mi vadilo na Babišovi, když se "chlubil", že mají na sebe číslo. Je strašné vidět a slyšet všechny ty papalášské magory, jak touží po válce. Hnus. 

FICO: ...„I kdyby mě měl můj postoj stát funkci předsedy vlády, udělám všechno, abych zabránil přímé účasti slovenských vojáků ve válce na Ukrajině,“ dodal Fico.

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (91 hlas)

vy závidíte Maďarům Orbána? A to jako proč? Snad proto, že ratifikovali vstup Švédska do Nato a tím zase přidali kus nepřátelských hranic pro Rusko? Máte zvláštní chápání dobra a zla.

Průměrný počet slepic: 1.9 (24 hlasů)

In reply to by menhira

Trvalý odkaz

já taky závidím Maďarům Orbána a Slováků Fica, a vůbec jim závidím stav společnosti, když takové politiky jsou schopni zvolit. A i to, že se u nich vůbec takoví politici našli. Nezapomeňte, že politika jsou šachy a každý tah, i ten na první pohled špatný (něco pragmaticky obětujete, aby jste jinde více získala), vede k postupnému zlepšování pozice na šachovnici, samozřejmě pokud je šachista mistr. Oba, Orbán i Fico mají svoji šachovou partii mnohem lépe rozehranou než my. V tom jim fakt můžeme závidět.

Průměrný počet slepic: 4.9 (39 hlasů)

...asi máte taky "zvláštní chápání dobra i zla" :-). Není všechno tak jednoduché a přímočaré, jak to vypadá. Pokud EU vydírá a není jiného východiska (jedině výstup z ní - a to víme, jak bylo složité i pro takovou Británii), musí se hrát šachy. Jde o to, že my žádné šachy nehrajeme a předem i zad(k)em všechno odsouhlasíme.

Průměrný počet slepic: 4.9 (24 hlasů)

..nechodíme v Orbánových botách, aby jste ho mohli soudit. Ani jsme u toho nesvítili, co tomu rozhodnutí předcházelo.
A s tím jak EU otevřeně Maďarsko nechutně vydírala? Kdo by to na jeho místě dal s takovým nadhledem? Ten tlak si nikdo nedákážeme ani náznakem představit. Mají obrovské štěstí.
Závist je v tomto případě na místě.

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

Májo, nedivím se Vám. Já také, stejně jako Vy, závidím Maďarům Orbána. Už od roku 2010, kdy jsem měl příležitost osobně a přímo na místě se o jeho kvalitách přesvědčit. On si na leadra nehraje, on je leader. Někoho podobného v Evropě najdete jen stěží.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Máte stejně jako Andy a Inza rozumný názor - ty tlaky a vyhrožování Maďarsku bylo na facky. Co se dá dělat, musíme počkat až EU uhnije a rozpadne se sama.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Francouzský prezident Macron, včera večer, po poradě s mnoha bitvami ostříleným českým válečníkem Petrem Fialou a jemu podobnými evropskými gaučovými generály, začal z Paříže vykřikovat, že se u něj při večeři smluvila 9-tá koala několika válkychtivých zemí, a ta vyzbrojí Ukrajinu zbraněmi dlouhého a středního doletu, a když to na porážku Putina nebude stačit, 9-tá koala nevylučuje, že její vojska napochodují na Ukrajinu, a do Ruska, udělat tam pořádek! Varování Babiše, Fica, i Orbána, že se někteří vysoce postavení evropští magoři chystají letos do vánoc rozpoutat jadernou řež s Ruskem, se tak ukázala jako pravdivá!
vice zde:
https://www.michalapetr.com/map-1922-analyza-dalsiho-vyvoje-valky-na-ukrajine-iii-cast-macronovo-tazeni-na-moskvu-a-jaderna-valka-prede-dvermi/

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

.. ale tímhle to u mě definitivně po...l. (a to ještě přičtu souhlas s amíckou okupací...)

Rusák si nemůže nikdy troufnout na NATO! Vždyť i ty Ukrajinci mu dávají zabrat a doufejme, že ho vyženou. Tak co je to za blbost. Proč bychom měli mít nějaké odvody. Kdo chce válku? Možná nějací politici nebo zbrojaři,“ pokračoval bývalý premiér.

 

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Přesně jak jsem psal zde. Očividně nejde o názor jen jediného poslance ANO.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

píseň - odpověď pro válečné štváče po celém světě.
Ne své syny vám nedám (Nein, meine Söhne geb' ich nicht)
https://www.youtube.com/watch?v=gsP6JhBXfEY
video má české titulky
 

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

...ale Kaban navzdory své oddanosti armádě poslal svého syna do Německa. "Řekl jsem mu: 'Jestli se vrátíš, zabiju tě sám,'" vysvětloval. "nám všem je jasný, že tady umřeme."

Ale proč?  Za co?

Průměrný počet slepic: 4.6 (48 hlasů)

Jak proč. Jak za co?

Copak se vojáků pěchoty někdy někdo ptá na názor?

Uvědomme si, že pokud to nastane i u nás, budou do nás hustit nějaké své verze událostí a své pochybné hodnoty, aby byl odpor trochu menší. Nicméně, ptát se nás v případě konfliktu moc nebudou.

Průměrný počet slepic: 4.9 (50 hlasů)

Já jsem ten překlad teď narychlo dokončoval a ten konec jsem trochu odbyl. Už jsem to opravil:

Ale Kaban navzdory své oddanosti armádě poslal svého syna do Německa. "Řekl mu: 'Jestli se vrátíš, zabiju tě sám,'" a dodal: "je nám všem jasný, že tady umřeme."

Průměrný počet slepic: 4.4 (35 hlasů)

Podle mě to bylo původně správně. Přímá řeč, Kaban říká, co řekl synovi: "Řekl jsem mu: ..."

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Chtěl synovi zachránit život, aby se ten nevracel s bláhovou nadějí, že by třeba nebyl odveden nebo nebyl na frontě zabit. Takhle ví, že v případě návratu zemře určitě, pročež raději zůstane v Německu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

     že Fico propích něco, co mělo ještě chvíli zůstat utajeno. Za to ho budou mít v Bruseli zase o něco méně rádi. Myslím si, že vláda státu, která pošle svoje kluky do války na Ukrajinu hodně rychle doma skončí. V mnoha evropských zemích je před volbami a nálady v nich nejsou pro vyslání vojáků příznivé a lidé tomu nejsou nakloněni. I když propaganda dokáže udělat své. Němci nikdy Rusům neodpustí, jak dostali přes držku nejen u Stalingradu a jejich drang nach Osten je v nich zakořeněn už po staletí. Poláci už se ani netají tím, že si brousí zuby na západní Ukrajinu. Ovšem Italové a Francouzi to je asi jiná káva. Italové válku vždycky nějak ošulili. Jako třeba v Afghánistánu v době, kdy tam měli svůj kontingent, tak platili Talibánu desátek, aby na jejich úseku na italské vojáky neútočil. Italským politikům se totiž moc nechtělo italským matkám vysvětlovat, proč se jejích synové nechávají zabíjet kdesi v Tramtárii za americké zájmy. No a o Francouzích už dávno koluje přísloví, že Francouze je lepší mít před sebou jako nepřítele, než za zády jako spojence. 

     V každém případě věřím tomu, že ďáďa Putin je vždy o tři, čtyři tahy napřed a že si zase povodí Západ jako slepého koně. 

Průměrný počet slepic: 4.9 (56 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak si Pepa mačká ruku se Zelenským, s tím Zelenským, který ve stoje aplaudoval příslušníku SS v kanadském parlamentu. Poslal bych Pepu na exkurzi do koncentračních táborů smrti, které hlídaly právětihle SS zločinci. Hanba!

Průměrný počet slepic: 5 (46 hlasů)
Trvalý odkaz

ČLÁNEK 1

Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN. 

Myslíte, že tenhle dokument náš profesůrek byť jen jednou četl?

Průměrný počet slepic: 4.9 (33 hlasů)

Smlouva s Německem z roku 1990 „Dva plus čtyři“. Vypovězení této dohody – proces již začal  (včera na 👉 @cz24news)

Nikdy nepodceňujte Putina. Historie mnohokrát ukázala, že vždy „pracuje pro budoucnost“. Ty kroky, které se v této fázi zdají nepochopitelné a někdy až hloupě zbytečné, časem ukážou svůj pravý smysl. Z tohoto důvodu by to, co Rusko nyní připravuje, mělo Evropskou unii přimět minimálně se pořádně zamyslet, jinak by mohlo být pozdě….

https://cz24.news/nikdy-nepodcenujte-putina-zaklady-evropy-se-otresou-smlouva-s-nemeckem-z-roku-1990-dva-plus-ctyri-vypovezeni-teto-dohody-proces-jiz-zacal/

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

Nějak jsem se na tom odkaze nedočetl, co je podstatou této dohody (kromě vágní formulace o konečném poválečném vypořádání s Německem) a jaké bude mít její vypovězení důsledky.

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)

Dohoda 2+4 byla mezinárodní smlouvou uzavřenou mezi Spolkovou republikou Německo (SRN) a Německou demokratickou republikou (NDR) na jedné straně a Spojenými státy, Sovětským svazem, Francií a Spojeným královstvím na straně druhé. Byla to dohoda, která otevřela cestu k opětovnému sjednocení Německa. Hlavní body této dohody, podepsané 12. září 1990, zahrnovaly:

  1. Sjednocení Německa: Jedním z hlavních cílů bylo sjednocení Německa. Smlouva potvrzovala, že sjednocené Německo bude plně suverénní a bude mít plné mezinárodní uznání.

  2. Omezení vojenských sil: Smlouva obsahovala ujednání o omezení vojenských sil na sjednoceném Německu. Například se dohodlo, že sjednocené Německo nebude vlastnit, vyvíjet nebo mít k dispozici jaderné, biologické nebo chemické zbraně.

  3. Stažení spojeneckých vojsk: Smlouva obsahovala ustanovení o postupném stažení spojeneckých vojsk ze sjednoceného Německa. Sovětské vojsko bylo z Německa staženo do srpna 1994.

  4. Reparace: Smlouva potvrdila konec válečného stavu a byla spojena s ujednáním o reparacích, které byly stanoveny v souvislosti s druhou světovou válkou. Namísto finančních reparací se jednalo o politické dohody o suverenitě a bezpečnostních zárukách.

Dohoda 2+4 byla důležitým krokem směrem k politickému a hospodářskému sjednocení Německa, které oficiálně proběhlo 3. října 1990.

Zřejmě vypovězení smlouvy by znovu otevřelo otázku německých finančních reparací za škody způsobené během 2. světové války.

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

To bychom museli znát plné znění té smlouvy, jak se v ní věci mají. A co to bude znamenat, si nechají pro sebe, dokud tu smlouvu nevypoví (na čemž se podle toho článku pracuje). Určitě nic dobrého, porušení smlouvy s Německem není jako Minská smlouva o Ukrajině "naoko"... 

pozn. - teď ale koukám, že Inza to vzal šířeji, za což mu děkuji, nemusím nic hledat... :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

     fy-jalovýho šaška jsou úplně blbí a nemají snad paměť. Stačilo by, kdyby si vzpomněli jak dopadl KoZa v čele s ušákama v Afgánistánu. Vousatý strejcové v sandálech s kalašnikovama tam dali na prdel prej nejmocnější a nejmodernější armádě světa. KoZa nestačil z Afgánu zdrhat a nechal tam výzbroje, technily a vojenského materiálu za miliardy doláčů. 

A jak asi dopadnou vojska KoZa v ruské části Ukrajiny, když proti nim bude stát po zuby vyzbrojená, vycvičená a válečnými zkušenostmi otřískaná ruská armáda je nad slunce jasné. Včera jsem někde četl, že Rusko přešlo na válečnou výrobu a chrlí dělostřeleckou munici, ostatní zbraně, válečný materiál a drony jako pekař rohlíky. Vyrábí 150 tanků měsíčně (nebo týdně? teď už nevím) a KoZa nevyprdne pořádně ani patronu do ručních zbraní. Prej jak by to bylo drahý a kdo by to zaplatil. Tak vo co tady go? Jestli bude KoZa posílat svoje vojáky proti Rusku, ničemu to nepomůže, jen zemře ještě víc mladých kluků (a i holek) a Rus stejně vyhraje. A až nastanou mírová jednání, ke kterým stejně dříve nebo později bude muset zákonitě dojít, bude se vyjednávat podle RUSKÝCH požadavků a podmínek. Tohle je jasné každému myslícímu člověku. 

     A asi se nebude lidem na Západě líbit, že by jejich vojáci umírali na Ukrajině za čísi zájmy, když se milióny mladejch Ukrajinců před válkou zdekovaly a o hrdinském bránění vlasti před zlým agresorem nechtějí ani slyšet. 

     Čím dříve válka skončí a začne se jednat, tím méně lidských životů to bude stát. A doufám, že jednou Řehka, PePa Pávek 107, Fy-jalovej šašek a ta blběna ministryně války skončej v teplákách za vlastizradu. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (38 hlasů)
Trvalý odkaz

a celá EU  od začátku války nevyrobila ani jeden tank

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

     Toto se našim válečným štváčům nebude líbit. 

https://cz24.news/v-usa-navrhli-rozprasit-nato-tentokrat-to-uz-ale-to-nerika-trump-video/

Průměrný počet slepic: 4.3 (27 hlasů)

Anebo si někdo skutečně myslí, že kluci z júesej by se vraceli domů v plechových krabicích kvůli někomu v Evropě? Tak tohle si může myslet jen blbá Černochová s Fialou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

Obávám se, že libtardi budou věřit všemu, co jim jejich média nakukají.

Průměrný počet slepic: 4 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

https://cz24.news/hlava-rothschildu-baron-jacob-rothschild-zemrel-ve-veku-87-let-video/

Průměrný počet slepic: 4 (19 hlasů)

     Cimrman : " Je zakázáno cokoliv s sebou brát do hrobu!"

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Je dobře, že to Fico provalil. Stačí si přečíst na Al Jazeera, co to Makron vlastně řekl; prostě jenom lavíroval a zkoušel, co ten špagát unese. Že se toho chytili "gladiátoři" ze Seznamu je patrné, jakou kokotinu na entou z toho českové udělali. FDR neměl rád Francouze, a de Gaulla speciálně. Nedivím se.

Průměrný počet slepic: 4.9 (21 hlas)
Trvalý odkaz

nehořely a nepadaly hvězdy, ale jenom sláma a pneumatiky.  Skuteční  evropští zemědělci, nikoliv ti čeští provládní přicmrndávači, předvedli bruselským, byroktratickým parazitům trochu pouliční rotyky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

by si měl hledět té své stařenky a nesrat se do Ruska. Jednak na Rusko nemá rozum a už vůbec ne koule!

Průměrný počet slepic: 4.9 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

Až tam nebude vládnout tragéd Volodymyr!

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Předkládám jen jednu drobnější diskusi na Novinkách k článku..."Diskuze: Macron nevyloučil nasazení vojáků ze zemí NATO na Ukrajině"

Miroslav Šilhavý

Před 48 minutami

Je nám stále podsouváno, že vstup na Ukrajinu je roven válce s Ruskem. Jenže ono to platí a mělo to od počátku platit i opačně. Rusko si mělo být vědomo, že vstup na Ukrajinu je roven konfliktu s NATO. V tom jsou pozice zcela vyrovnané, a materiálně značně ve prospěch západu.

Osobně si myslím, že v první řadě by se měly Ukrajině dodávat zbraně a peníze v dostatečném množství. Tato logicky první možnost zatím není zdaleka vyčerpaná.

Ukrajina je suverénní stát, který si na své území může pozvat jakéhokoliv spojence, když ten bude ochotný přijít. Je velká chyba, že nejpozději po "dovolené na Krymu" se západ na Ukrajině neangažoval.

Zatím stále hrajeme podle ruských pravidel, děláme jen to, co oni chtějí a nepřekračujeme svůj vlastní stín. Čím dřív začneme pravidla nastavovat v náš prospěch, tím účinněji zaberou.

Vladimír Hejnic

Před 7 minutami

Miroslav Šilhavý

"Zatím stále hrajeme podle ruských pravidel, děláme jen to, co oni chtějí a nepřekračujeme svůj vlastní stín. Čím dřív začneme pravidla nastavovat v náš prospěch, tím účinněji zaberou."

Jinak v současné světě "hrát nemůžeme".

Pokud jste v odvodním věku mezi 18 - 60 léty, připravte se nejdřív na "administrativní opatření" nařízené vrchním velitelem ozbrojených sil, prezidentem republiky.

Následně, pokud to umožňují ekonomické podmínky, budete podroben krátkému výcviku nejspíš na Libavé, nebo v Boleticích stávajícími vojáky z povolání, nebo poradci jiné zahraniční spřátelené armády a jistě rád nastoupíte k odpovídající jednotce na potřebné stanoviště tam, kam vám nadřízení určí.

Tak to totiž probíhá v normální zemi, která se hlásí k jakémukoliv konfliktu, nebo "jen" k obraně vlastního území a je ochotná případný konflikt s jakýmkoliv nepřítelem, na svém, i jiném území, zásobovat ne plukovníky a generály, ani "patřičně vzdělanými instruktory" od nejnižších vojenských hodností, protože ti všichni vždycky byli, jsou a budou odpovědnými za doplňování nutných bojových jednotek, ale vámi, odvedenci. Nezáleží na čase, nezáleží na společenském zřízení, nezáleží na pomyslném nepříteli, záleží na politickém rozhodnutí VLÁDNOUCÍ POLITICKÉ REPREZENTACE. Poňátno? (Ruskou klávesnicí nedisponuji...a mimochodem, já už jsem za svou čestnou povinností ve vzdálenosti více než dvanácti let, ale podstatu obranyschopnosti státu obecně chápu přesně)

Miroslav Šilhavý

právě teď

Vladimír Hejnic

Ono by v první řadě stačilo začít zbrojit a dostatečně (tj. násobně) vybavovat Ukrajinu.

Vladimír Hejnic

právě teď

Miroslav Šilhavý

Nevyjde to nastejno? Válka vůbec neměla být a vedle Ruska to mohlo ovlivnit velení NATO a Americká administrativa, ale to hloupoučkým a nevzdělaným chciválkům nic neříká.

Mám něco doplnit?

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

K odstavci začínajícímu větou: "Tak to totiž probíhá v normální zemi,..." musím dodat, že každá společenská formace, ať se vyvine třeba i v naší zemi jakkoliv, musí opustit ideu poťapkaných intelektuálů v polistopadovém období, že armádu není nutno modernizovat a rozvíjet, že se země obejde bez zdravotně způsobilé části populací, se kterými se MUSÍ počítat pro případnou obranu vlastní země. Pokud je ta země zařazená v soustavě koaličních zahraničních partnerů s přípravou záloh schopných se do alianční přípravy také zapojit. Je na politické reprezentaci, zda bude organizovat výcviky svých civilních občanů ve formě vojenské základní služby, nebo v krátkodobých soustředěních, ale ta část populace musí být orientována k opravdu čestné povinnosti , k odpovědnosti ke své zemi, k regionům, k vlastním rodinám. Tak to fungovalo po celá staletí, tak to podle historického vývoje řešili odpovědní vladaři a od dob demokratických principů společností odpovědní volení politici.

Že k tomu dospěli politici pětikolky zrovna teď a v čele s jimi vybraným vrchním velitelem, nic nenormálního, v případě PePa je však s podivem, že s jeho vojenským vzděláním, v době, kdy byl náčelníkem generálního štábu, tedy "nejvyšším možným vojákem" ve své době se nechal vést politiky stejně, jako v civilní funkci reaguje až když cítí mezinárodní "potřebu". Ze své hlavy očividně nic to nemá.

A politici? Když jsou doslova hloupí a nevzdělaní v organizování a řízení průmyslu, zemědělství, sociálních oblastí, zdravotnictví i vzdělávání, co se od nich dá očekávat, když zřejmě ani jeden z nich neměl a nemá ani minimální přehled o tom, co znamená skutečná obranyschopnost země a odpovědná účast ve vojenském koaličním uskupení.

Pokud se bude uvažovat o společenské změně, příští politici se budou muset umět zorientovat i v tomto směru, jinak bude náš stát i dále postavený na milost a nemilost nejen mocností, ale kterémukoliv možnému zájemci o cokoliv třeba jen na části našeho území!!!

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

o tom už jsem taky slyšel, ale přesně jak píše Vidlák dál. Některé UKáčka nenávidí Poláky stejně jako Rusy.

A k těm zemědělcům. Je jasné, že se našim teď nevyplatí provádět nátlakové akce jako jinde v Evropě, protože veřejnost jasně prokázala, že nestojí na jejich straně.
Stačí stačilo říct kolik berou dotací a závistiví hlupáci už jeli svou. Ještě málo rejem tím rypákem v zemi, ale možná by administrativní odvody a hrozba mobilizace pomohla nekteré spáče probudit.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

ty si zjevně hodně inteligentní. Tak až se probudíš tak se můžeš přihlásit do první linie. Ovšem, nemyslím tím mezi "statečné a uvědomělé" zemědělce.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)