Koroňáček není rýmička

Autor
Štítky

Chtěl bych se ještě na chvíli vrátit ke grafům, ve kterých se snažím trochu zviditelnit, jak je to se šířením Koroňáku. S Vidlákem jsme si na toto téma vyměnili spoustu myšlenek a mně dlouho nedalo spát, co vlastně může způsobovat takové podobnosti v rychlosti šíření v jednotlivých zemích. Díky tomu se celé stránce s grafy dostalo značného rozšíření a dnes je možné v ní pozorovat křivky mnoha zemí a různě si vizualizovat vzájemné průběhy epidemie. Teprve nedávno jsem ale našel jedno velmi jednoduché vysvětlení, které dokáže vysvětlit všechny jevy, které byly v grafech vidět. Rád bych se s vámi o to vysvětlení podělil.

Pojďme si ale nejprve shrnout, co můžeme z těch grafů všechno vyčíst:

  • Vrchol epidemie nastal snad v celé střední a jižní Evropě prakticky ve stejný čas, nezávisle na tom, jaká ta která země přijala opatření. Tím už jsme se s Vidlákem zabývali v článku Vrchol ve tvaru hýždí.
  • Nejenom, že samotný vrchol epidemie nastává ve stejný čas, ale vůbec celé křivky rychlosti šíření se vzájemně hodně podobají. Zhruba od půlky března je například křivka rychlosti šíření nákazy v ČR až nechutně podobná křivce rychlosti šíření nákazy v Německu. Tím jsem se pro změnu zabýval ve svém článku Koronavirus zabíjí víc než sexismus. To je mimochodem zesílené předchozí tvrzení. Vrchol epidemie totiž nastává přesně tím, že křivka rychlosti šíření protíná osu x (nulu).
  • Od chvíle, kdy nastal onen vrchol ve tvaru hýždí, epidemie snad v celé Evropě ustupuje (snad s výjimkou Anglie, která ale nikdy do Evropy úplně nepatřila), nebo aspoň neroste. Opět, nezáleží vůbec na tom, jaká opatření ta která země zavedla.
  • Přitom křivky zcela zřejmě ukazují, že lidské sociální chování virus samo o sobě nepochybně ovlivňuje. Není jistě zcela zřejmé, které aspekty sociálního chování na Koroňáka vliv mají a které nikoliv, sociální chování jako celek ale šíření viru jistě ovlivňuje. Vidět to jde například na onom pátku 13. března, zatím nejšťastnějším to Koroňákově dni v roce, který jsem v už zmíněném článku dával do souvislosti s MDŽ, které nastalo pět dní před tím. Také zhruba pět dní po Velikonocích, vykazují křivky zřetelné anomálie krátkodobého posílení viru.
  • V posledních dnech, kdy se opatření zcela jistě rozvolňují, zdá se, že rychlost šíření Koroňáku tím není nijak významně ovlivněna. Další dny to jistě ukáží lépe, ale už teď lze říci, že přestože se rozvolňuje, epidemie se zatím pořád nerozbíhá a nerozbíhá. Přitom by se měla rozjet, kdyby epidemii na uzdě držely právě tato opatření.
  • Trend rychlosti šíření Koroňáku vykazuje v celé Evropě zřetelný zlom. Nejprve jakoby rychlost klesala rychleji, poté pomaleji. Zlom nastává někde na začátku dubna.

Z těchto pozorování si dovolím učinit několik závěrů:

  • S největší pravděpodobností vrchol epidemie nenastal promořením (jak jsem se původně domníval), ale tím, že nějaké vnější faktory snížily jeho reprodukční číslo. Kdyby totiž vrchol epidemie měl nastat promořením, znamenalo by to, že vrcholy epidemie by musely v každém ze států nastat jindy. Různě velké obyvatelstvo by způsobilo, že by se epidemie vyčerpala za rozdílný čas. Pokud by vrchol epidemie nastal skutečně promořením, stejné časy vrcholu v různých zemích by znamenaly, že se epidemie musela šířit po celé Evropě nepozorovaně už strašně dlouhou dobu a hranice se uzavřely skutečně až ve chvíli, kdy jsme byli těsně před vrcholem. Úplně vyloučit nelze ani tuto variantu, ale připadá mi docela nepravděpodobná.
  • Pokud vrchol nenastal promořením, znamená to, že populace je stále ještě ke Koroňákovi značně náchylná. Víme, že aspekt sociálního chování Evropanů dohromady s aspektem vnějších vlivů, které lidé přímo neovlivňují (jako například počasí, ale čert ví, co všechno může šíření Koroňáka ovlivňovat) změnily situaci natolik, že se Koroňákovi prostě už zdaleka nedaří tak dobře jako v březnu. Něco Koroňáka oproti březnu drží hodně na uzdě, ale není na první pohled úplně zřejmé, zda je to aspekt sociálního chování Evropanů, nebo zda je to faktor lidmi zcela neovlivňovaný, jako třeba to počasí. Rozhodně ho drží na uzdě něco, co prostupuje celou Evropou.
  • Většina vládami zavedených opatření nemělo na šíření Koroňáku žádný zásadní efekt. Rozhodně můžeme říci, že rychlost epidemie v ČR i v Německu jsou prakticky stejné a to přesto, že zavedená vládní opatření si odpovídají zcela minimálně. Určitě lze prohlásit, že opatření, která zavedla jenom jedna z obou zemí, byla na šíření Koroňáku neúčinná. Roušky vypadají jako přesně takové opatření. Mimochodem, to, že jsou roušky neefektivní epidemiologicky neznamená, že jsou absolutně neúčinné. Jestliže například rouška prodlouží dobu nutnou k infekci z 15 na 30 minut, jistě lze mluvit o tom, že je účinná. Jestliže se ale Koroňák typicky šíří skrze kontakty, kde spolu lidé tráví v práci 8 hodin, bude to prodloužení doby nutné k infekci z 15 na 30 minut úplně na nic.

No a nyní si dovolím vyslovit hypotézu, co přesně způsobuje tyto aspekty. Tou hypotézou je, že v průběhu měsíce března se do velké míry omezily příznakové přenosy.

Pokud totiž někdo dostal na začátku března teplotu a kašel, zvesela se zasmál teorii, že by mohlo jít o koronavirus, druhý den šel do práce a tam kašlal na všechny své kolegy všechny breberky, co se mu držely v plicích až do chvíle, kdy dostal pneumonii. Na začátku března bylo nepředstavitelné, že bych já sám kvůli koronaviru nechodil do práce.  V půlce března jsem měl se svým šéfem dlouhý rozhovor, kde jsem mu musel vysvětlovat, že home office je docela dobrý nápad.  Na konci března už byl šéf s novým stavem věcí zcela smířen a vlastně šťastný, že na home office mu nenakazím další zaměstnance.

Na začátku března si spousta zaměstnanců ani nedokázala představit, že by snad mohli zůstat kvůli rýmičcce s kašlem doma, na konci března už je zaměstnavatelé přemlouvali, aby s rýmičkou do práce fakt nechodili. Inu, Koroňáček není rýmička a označování za ní vskutku nemá rád. Osobně se domnívám, že toto může být to opravdu nejúčinnější opatření, které mohlo šíření Koroňáku zabrzdit. Lidé prostě Koroňák začali brát vážně a přesně to mu brání se dál šířit. Největší problémy s ním pořád mají tam, kde ho brali nebo pořád berou lehkovážně. Přidáme-li k tomu potom ještě možnost, že počasí může ovlivňovat nejenom šíření Koroňáku, ale i to, jak moc se u nakaženého projevují příznaky, může to být dostatečným vysvětlením pro stejné rychlosti šíření v ČR i v Německu, včetně oscilací, které si také v obou zemích odpovídají. Zřetelný zlom v trendu poklesu šíření Koroňáku by potom odpovídal tomu, že už jsme se dostali na mez, kdy k příznakovému šíření prakticky nedochází, a epidemii dále drží pouze zcela bezpříznakové šíření. Byla by to vlastně dobrá zpráva, neboť by to znamenalo, že bezpříznakové šíření nestačí viru k tomu, aby nás všechny promořil. Zřejmě tech bezpříznakových není zase tak moc.  K tomu, abychom se epidemie zbavili by pak stačilo, abychom dále brali vir stejně vážně a neignorovali příznaky lehkých respiračních infekcí.

Pokud mám pravdu, tak se otevřením restaurací a divadel nic moc nestane a vše zůstane pod kontrolou. Obejdeme se bez roušek i bez drakonických opatření, pokud nebudeme chodit mezi lidi s teplotou a chřipkovými příznaky.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (57 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

1,8(5hlasu) čas 0:04

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Havrane, Havrane, ptáku nešťastná, kdo
za vás bude zadávat šířku té manžety, chlape mizerná???
Válec posilovače řazení na převodovce Praga 9 PS 150, ale ta se nedělá skoro 30 let. Opravuje je prý furt Truck servis Čáslav, ale místo toho:
1/ Zkuste do vyhledávače na netu zadat slovo MANŽETA, pokud neuspějete,
2/ na druhý pokus napište RUBENA, pokud neuspějete,
3/ na třetí pokus hledejte firmu, která umí manžety na zakázku. Určitě takové jsou. Pokud neuspějete,
4/ ozvěte se, zkusíme soudruhy zpoza Olzy, ale musím napřed zjistit, jak moc je prostupná hranice, takže to nebude to tří vteřin, ale do čtyř...

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

šířku té manžety, zkusím zajít ke kámošovi, on je takový sběratel, má starý jezedácký teletník plný všelijakého bordelu, tak bych se tam mohl po něčem podívat.
Anebo i v pátek, jakmile jde o chlastivo, tak u nás v Gorolistánu na svátky nehráme.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

ve Stříteži?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

v Gorolském Národním Parku, je mimo můj perimetr. A jestli má Mitrenga nějaké vraky v hangáru, o tom dost pochybuju. Prý se tam od dob, co k němu přešli lidi z SS (státního statku) změnilo úplně všecko. Mimo to netuším, kde by se takové gumičky na traktorech mohly vyskytovat. Ale za svůj život jsem dělal jednom dva traktory, takže raději mlčím.
Dva zvláště výživné teletníky jsou na Bocanovicích. Jeden jde teď do likvidace, bo ho koupili dva mlaďoši, ale můžu tam zavolat, případně vzít čoklici na špacír a omrknout terén.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Myslím, že by mohl zkusit i Optimit Odry.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Tekutý Prd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rubenu, protože vím, že tahle fabrika to valila ve velkém už za komančů. Optimit mastil spíš hadice. Ještě taky existují Gumárny Zubří, ty taky valí skoro všecko pro automotiv.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Také Jihostroj Velešín byla firma, co umělá výtečnou leteckou hydrauliku- dnes Jihostroj.as.
Trochu je problém s materiálem manžeta, když jsme přešli na superextra hydraulickou kapalinu NATO (US norma) místo ruské, tak hydraulické válce u Mig 21 "chcaly" jak vzteklé, protože ta potvora žrala ucpávky jak ňaminku.
Jihostroj už se jistě poučil z toho trablu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Pek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jihostroj matlal sám kruhové manžety.
Aspoň tedy nemám povědomí, ve které fabrice by ty gumičky matlal...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Díky všem za inspiraci.
A všecky vás za to oslepicuju a jdu interneto-googlovat.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Havran57 (neověřeno)

Trvalý odkaz

že jsem oslepičil i sebe.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Havran57 (neověřeno)

Trvalý odkaz

na desetiny mm!!!
Co takhle vytasit šupleru a změřit buď drážku, anebo starou manžetu, pokud není úplně na sračky?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

ta šestka, tak to jsou ty desetiny!!!!

4,6 mm

PS: Já se na to vykašlu. Jsem zralý tak dělat vrátného. A místo pistole vyfasuju granát, bo pistolí bych se asi netrefil.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

jsou správně?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

manžeta: 4,65 mm (s gumou to není jednoduché, ale při této hodnotě trochu drží a trochu propadává)
prostor pro manžetu na pístu: 4,75 mm

TAK PŘÍSAHÁM

Zatím bez slepic

Nechytil jsem, kdy jste řešili začátek, nicméně:
Často beru lepené manžety na krytí pohonů- Heinnlich, Henning, Reko-sro

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

pokroková jak cyp a dobře ví, že s chomoutem utáhnu mnohem víc, i když to stojí nějakou kačku navíc.
Poslední volské spřežení jsem viděl v Rumunsku, ale to už je nějakých šest, sedm let nejmíň.
U nás jsem jho neviděl asi nikdy, bo volů tu máme dost a dost (klidně bychom mohli exportovat), tudíž volské spřežení si nikdo nepořizoval.

Pokud mám něco napsat vážně, voli se do naší krajiny moc nehodí, bo moc žerou a v lese jsou k ničemu.

Jinak od praujca vím, že i jha (jařma) se dělaly volům na míru, takže pokud nejde vyloženě o dekoraci, bude to zcela k hovnu.

Stran obrázků, jak má jho vypadat, u strejdy Gůgla je toho spousta, díval jsem se.

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

hovada.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Bože, proč tu není žádný epidemiolog? Článek je v řadě směrů zavádějící, nelze vycházet z toho, co psali novináři, opatření se zaváděla a zavadí prakticky všude. Že po rozvolnění dřív nebo později korona opět vystrčí rohy, to se dá čekat také. Dneska nemám síly se rozepisovat. Studejte, vidláčata, studujte. I tu promořenost. Toto je článek samé dojmy, dojmy. Na dojmech stavět nelze. Master bohužel pravdu nemá. Promoření bude trvat ještě dlouho. Doufejme, že se nejvýznamnější vědecká centra mýlí a nečeká nás, co predikují (nákaza, která postupně postihne 60% světové populace, při optimistickém scénáři)

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Koroňák musí vystrčit rohy hned, jak se mu povolí otěže. Resp. maximálně o inkubační dobu později, což vypadá podle grafů tak na 5 dní. Pokud to nedělá, znamená to, že mu něco ty otěže pořád drží, přes všechno naše rozvolňování. A já se ptám co? Jsou-li mé závěry nepravdivé, jistě dovedete tuto zcela zásadní otázku zodpovědět. Stejně jako otázku, proč je naše rychlost růstu stejná s Německem, včetně těch oscilací s periodou několika dní, přestože koordinace postupu obou zemí byla minimální až nulová. Němci na rozdíl od nás dost dlouho ještě razili cestu promoření. Mile rád si poslechnu, proč tomu tak je, tvrdíte-li, že mé vysvětlení je mylné.

Mimochodem, v článku není ani jedna myšlenka, která by se opírala o cokoliv, co by prohlásil jakýkoliv novinář.

Jinak, také si vůbec nejsem jist, zda mé vysvětlení je dostatečné. Vysvetluje ale všechny zvláštní jevy, které jsem porovnáním křivek pozoroval. Možná má i to počasí podstatný vliv. Pak lze ale čekat, že se to znovu rozjede až někdy na podzim, kdy počasí bude znovu příznivé kapénkám. Přes léto bych druhou vlnu nečekal. Rozhodně platí, že již rozvolněná opatření Koroňák na uzdě nedrží, ba nikdy ani nedržely.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

pro mne není dostatečné ani trochu.
Na druhé straně je pravdou, že mne téma koroňáku nebere takovým způsobem,abych se v tom vrtal, když vím, že mé případné poznatky budou zcela k hovnu a vrchnost si stejně udělá vše podle sebe.
Na vaši obranu je potřeba říci, že budem o něco chytřejší, až po takové třetí, čtvrté vlně koroňáku. Tedy samozřejmě ti, kteří neskončí v penálu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

věda potřebuje. U nás jsou malé počty, jsme zaostalí za svými západními vzory a proto novodobí soudruzi hlasují v parlamentu pro promoření. Když už je lid zvolil.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

A co takhle souvislost s počasím poněkud z opačné strany?Myslím tím především mnohem víc slunečního svitu v období, které sledujete. To by mohlo být +- v celé Evropě stejné.
Ví se, že vitamín D posiluje imunitu. Lidi, kteří mají s imunitou problém berou Déčko od podzimu do jara dokud nevylezou na sluníčko neboli alespoň trochu se neopálí. Tedy, udělalo se hezky lidi vylezli ven, sluníčko dodalo Déčko a tím pádem jsme posílili imunitu a virus sice neztratil tolik na síle, ale posílili jsme víc my proti němu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Tenhle typ odpovědí úplně miluji, Master si dá práci a vytvoří a popíše grafy, což je naprosto jednoznačná a sofistikovaná práce (neříkám že správná či chybná) a jako odpověd dostane ve stylu "bože celé, je to chybné, ale teď nemám čas se rozepisovat." což autor napíše pomocí 93 slov a 516 znaky bez mezer. Zcela určitě by šlo jednou větou naznačit co je to vlastně špatně. Většina principů tohoto světa lze popsat velmi stručně (třeba i jednou větou), i když technická realizace může být nesmírně složitá.

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

o tom ví úplné hovno.
Jinak by tu už dávno klofal písmenka.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Oceňuje se jen to, co je vidět na venek. Nejvíc se oceňují pózy, postoje a hesla. Prý včera v práglu zase nějaká nosili nějací kokoti.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

Například za to můžou chybná data, takže grafy jsou chybné taky. Nevíte jak a kdo je v které zemi testován. Například ve VB byli testováni jen lidé v nemocnicích a nemocniční pracovníci. Tisíce lidí, co si to odleželi doma se do statistiky nedostali. Počítání obětí je taky každý pes jiná ves. Někdo započítává staříky v LDN, někdo ne, někdo je dopočítává zpětně. A ono změnšující se číslo, které si klamně vykládáme jako že klesá počet nakažených - není to tím, že chybí testy?
Další věc je, že se lidi začali chovat jinak nezávisle na vládních opatřeních a proto má celá evropa podobnou křivku. Prostě lidi začali ze strachu sedět doma na prdeli +/- ve stejnou dobu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

Ta data sama ukazují, že tak úplně chybná nejsou. Kdyby v nich byla nějaká systematická chyba třeba daná nějakým nešťastným způsobem testování, znamenalo by to, že to v různých zemích nemůže vycházet stejně. Ale ono to vychází. Ano, počty potvrzených případů neříkají nic o tom, jaké jsou počty skutečně nakažených případů, trend ale budou mít obě dvě hodnoty velmi, velmi podobný. A podíváme-li na Německo, mají počty nakažených dlouhodobě zhruba 20-30 krát větší než my. Kupodivu, i počet mrtvých je zhruba 30 násobný. To mluví za to, že data nějakou vypovídací hodnotu mají, když se chytnou za správný konec.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by master

Trvalý odkaz

Máte to těžké, ne každý pochopí, že funkce, které mají obdobné derivace mohou mít naprosto odlišné funkční hodnoty, ale to že nemění nic na tom, že jsou "podobné".

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

srandista a veselá kopa jsem počítal s pouhými 59 % postižení populace...

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Přenos COVIDu souvisí s teplotou a vlhkostí.
S vlhkostí v rozmezí 67% až 85%, každé zvýšení teploty o jeden stupeň se o 36–57% snížilo počet infikovaných lidí.....

COVID-19 transmission in Mainland China is associated with temperature and humidity: a time-series analysis
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.20044099v1?fbclid=Iw…

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Vidím správně, že se ten článek snaží dávat přímo do souvislosti teplotu a vlhkost s denními počty případů s tím, že pouze připouštějí nějakou nelineární závislost? Nebo mi přitom utekla nějaká hlubší myšlenka? Je-li to totiž tak, jak se mi to jeví (přiznám se ale, že jsem článek jenom zběžně prolítnul), pak mi připadá jako absolutně nezajímavý a navíc silně zavádějící. Nějakou korelaci mezi oběma veličinami bych tam asi čekal, ale absolutně nevěřím, že tam může být cokoliv, co by byť  jen z dálky připomínalo kauzální vztah. Kdyby aspoň dávali do korelace tu mnou definovanou rychlost šíření místo počtu denních případů, dávalo by mi to mnohem větší smysl. Takhle se nemohu zbavit dojmu, že autoři článku používají statistický aparát, a přitom vůbec nevědí k čemu. Kam ta dnešní věda spěje!

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

brebera prosperuje i v Africe?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

No jo, v Británii mají vždycky všechno extra. Škoda jen, že ta jejich mlha pomáhá jen proti novyčoku.
Každopádně se těším na Masterovy články o matematice. Těmi příspěvky do Mladého epidemiologa si vážně jistý nejsem. Ale mýlit se samozřejmě mohu, nafukující se Zeměkouli se také dneska vysmíváme akdo ví, co nám přinese další výzkum...

Jinak ta ilustrace koroňáčka nad grafy je famózní. Kdopak je autorem? Některé z Vidláčat?

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

Zato se vcelku cítím být matematikem. To, s čím pracuji, to je pouze matematické dotažení toho absolutně nejzákladnějšího epidemiologického modelu, že se to šíří skrze kontakt s nakaženým jedincem. Ten lze asi jen stěží zpochybnit (i když zastánci 5G koronaviru by to možná zpochybnili). Už z tohoto základního epidemiologického modelu už plyne vcelku hluboká matematika, která stačí k tomu, aby se dalo něco o té epidemii říct. Chtěl bych si opravdu myslet, že epidemiologové disponují i nějakým sofistikovanějším modelem, zatím mě ale vše přesvědčuje o opaku. Ono jako, zvládnout matematiku i okolo tohoto jednoduchého modelu není prča a i pro mně zůstává mnoho matematických otázek nezodpovězených. Přesto se mnohé dá skrze matematiku nahlédnout, aniž by člověk musel být zrovna kovaný epidemiolog.

Mně osobně tedy děsí, že žádného epidemiologa ještě nenapadlo si takto jednoduše srovnat průběhy ČR a Německa například. Ta podobnost vývoje je až děsivá, přitom k ní není žádný zřejmý důvod. Proč žádný epidemiolog nemluví o tom, že vrcholy epidemie nastaly snad v celé střední a jižní Evropě prakticky ve stejný den? To totiž fakt není žádná bezvýznamná trivialita. Proč se epidemiologové tváří, jako by nic takového nenastalo? A nenabízí-li mi odpověď na tuto otázku žádný epidemiolog, nezbývá mi, než hledat odpověď sám. A ano, horko těžko přitom objevuji zákonitosti, které jsou jistě mnohdy pro študovaného epidemiologa trivialitou, jejich platnost je ale na existenci epidemiologů nezávislá.

A jinak, roztomilý keramický koronavirus, který zdobí stránku s grafy a také naší knihovničku, je mé vlastní výroby.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Nevěřím, že by lidé zvládli uměle vytvořit takto sofistikované kurvítko. To by vyžadovalo znalosti, které rozhodně jako lidstvo nemáme.

Zatím bez slepic

Ta příšerka je fakt dobrá, zkuste rozjet nabídky na internetu, možná zbohatnete a výzkum bude koníčkem ve volném čase :)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Nebude to tím, že epidemiolog se řídí znalostmi biologie/virologie, jinak řečeno prohlednutí grafu je super, ale rozhodovat se nad matematickým výpočtem a ne nad znalostí jak se šíří viry?

Mastere, fakt chceš napsat, že oni si toho nevšimli, když dělali tolik modelů? Nebo naznačuješ, že si to měli udělat a hned podle toho jednat? Není to spíše o tom, že pro ně je to jeden z mnoha vstupů a oni musí jednat ve stylu "pedběžná opatrnost", takže když mají 3 vstupy je to v zádeli a jeden je to ok, že si raděj vsadí sportku...

Osobně hádám, to co máš tzy mají taky (bylo to i na novinkýách včera), jenom to nezveřejní protože opozice a novináři co můžou chytnou jednu jedinou věc z mnoha a začít tepat "neumíte"...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Každý epidemiolog se chtě nechtě prostě musí řídit matematikou, protože to exponenciální chování epidemie (které je epidemii naprosto přirozené a velmi divná by byla pouze epidemie, která by se exponenciálně nechovala) je natolik neintuitivní, že bez dobrého matematického aparátu se nezjistí vůbec nic. Už jenom Manecou výše odkázaný vědecký (a to slovo vědecký musím podtrhnout) článek o vlivu teploty na Koroňáka mi ukazuje, že mnozí rádoby vědci by si měli dát doučování z matematiky.

Obecně pak nevím, zda si stejné věci všiml i někdo jiný. Ve veřejném prostoru jsem to ale prostě nikde neviděl. Viděl jsem spousta okecávání ve stylu "opatření jsou účinná, protože náš model nám to ukazuje", která ale spíše ukazují na jakousi profesní slepotu než na epidemiologickou odbornost. Jako odborník se mi jevil tak možná profesor Dušek, ale ten zase říká, že o tom vlastně vůbec nic nevíme. Ta bezmezná důvěra v epidemiologické modely (které jsou sice sofistikovanější, než s čím pracuji já, ale zase podléhají zcela nutně mnohem větší nejistotě), jak je prezentovaná navenek, mě poněkud znervózňuje. Ano, jistě může být v temných koutech ministerstva zdravotnictví, v zapomenuté místnosti 8C schován nějaký epidemiolog, který se tímhle velmi intenzivně zabývá a dovozuje z toho nějaké závěry pro další chod státu. Ten ale evidentně pracuje na problému a nemá čas výsledky svého bádání prezentovat veřejnosti. Jsem tak stále odkázán pouze na veřejná vyjádření, která mnou popsané jevy systematicky ignorují a tváří se, jako by nebyly.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by master

Trvalý odkaz

No, předpokládám, že jste svůj postřeh zaslal Prymulovi s Duškem. Nebo alespoň Maďarovi. Fakt nemám v úmyslu zpochybňovat vaše matematické schopnosti. Ale skutečně mi - právě Occamovou břitvou vychází, že výše uvedení budou asi věrohodnější autority, než epidemiolog - samouk, byť matematik.

Já vím, řeknete - Kolumbovi se také nezpochybnitelné autority smály, protože bylo jasné, že za obzorem přepadnete přes kraj světa. No, tito vizionáři museli dokázat že mají pravdu. Třeba si vysloužíte i nějakou tu vědeckou cenu. A třeba po vás pojmenují ulice. Ale přesto bych prosil o jistou pokoru. Nedělá to dobře ani tomuto blogu, přestože mají vaše statě úvod i závěr. Ale to je zase věc vašeho bratra.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Occamova_břitva

Mě to přijde, že Occamova břitva je jen orientační ukazatel a žádnej důkaz, takže Occamovou břitvou nic nikomu ani vyjít nemůže.

I když si nagenerujete co nejdebilnější alternativní teorie, aby se pak Occamova břitva slavněji předváděla, tak to pořád není žádnej důkaz. Ani u těch blbejch trpaslíků ne. Napřed byste musel mít popis těch předpokládanejch trpaslíků a pak byste mohl vyvracet jejich existenci.

Occamovou břitvou nic nevyvrátíte ani nedokážete. To by to bylo nějak moc jednoduchý.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Popsat epidemiologii matematikou bude stejné, jako matematikou popsat ekonomii. Nejhlasitější ekonomové jsou “vědci”, kteří nevědí, co se stane v jejich oboru za den. U epidemiologů to bude podobné.
Kdyby koroňák souvisel s teplotou, nejmenovala by se nemoc Covid-19, ale coronella, podle vzoru legionella.
Šíření viru zabránil nejvíce strach z nakažení, kdy televizí postrašení lidé sami omezili kontakty a potom to posvětila vláda. Vlády se dívaly jedna na druhou, co dělají, a opisovaly od sebe aspoň něco jako ve škole, když příklad neuměl nikdo spočítat. Každý člověk i zvíře má pud sebezáchovy. Škodlivé je přelidnění, škodlivé je míchání kultur, škodlivé je dráždění chřestýše bosou nohou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)

Popsat současná ekonomika matematickým modelem by samozřejmě šla, stát má možnost mít téměř veškerá data o toku peněz od všech subjektů, od jednotlivých osob na jedné straně až po korporace a stát na straně druhé. Seriózní model ovšem nikdo nedělá, protože by to nebylo ideologicky vhodné, kapitalismus si rozvracet nedáme.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Ládíku.

Ekonomie používá matematiku. Zrovna jsem včera dokola koukal na film Margin call - Den před krizí. Celej film začíná tím, že matematik - analytik odhalí analýzou dat nadcházející krach.

Nedejte se mýlit nejhlasitějšími ekonomy. Nejhlasitější ekonomové jsou ekonomové, co mají přístup do médií, která ovládají ti nejbohatší z nejbohatších. Ti zas mají zájem na tom, neinformovat všechny ostatní o tom, co je důležité. Mimochodem, slovutní ekonomové jsou z univerzit, které taky ovládají ti nejbohatší.

Co náš slovutný ekonom s neviditelnou rukou trhu? Myslíte si, že to byl neználek nebo lhář?

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Hudba hrála břitce
lidi přišli řídce
v řadě co 2 metry
zdravím geometry.
Řady na 3 sáhy
obličej ne nahý.
Vlevo hleď!
Na tribuně dušek
není třeba pušek
není třeba milicí
kapr je na udici.
Dezin fekce!
Pravá sekce
umyje si rukavice!
Může přijít úplavice!

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)