Urob si sám

Autor

Když jsem se v roce 2012 stěhoval a nastupoval u Andyho korporace jakožto technik pro obilná sila na Znojemsku, měl Andy už založené to svoje politické hnutí, ale teprve začínal. Ještě nevěděl, že bude mít výrazný úspěch ve volbách a tak seděl na dvou židlích. Té politické, ale také ještě té ředitelské. 

A tak ještě pamatuju, jak to vypadalo, když velící generál rozhodl. Prostě si sezval štáb, zapíchal do mapy špendlíčky, řekl co se bude dělat, proč se to bude dělat, kam to má směřovat, jak se bude měřit dosažení cílů  a pak nechal svoje podřízené, aby aktivovali zase svoje podřízené a tak dále, až to došlo až úplně dolů. Vždycky v lednu přišel největší nápor práce - zajistit, připravit, zhodnotit, podat všechna hlášení, připravit plány pro každý jednotlivý areál. Vzápětí se schválily požadované peníze, finanční ředitelé zajistili úvěry i jiné financování, všechno se to spočítalo a sešlo se to zase na stole u Andreje.  

Pokud se některému řediteli nedařilo a ostatním jo, už mu Andy seděl za krkem, už ho povolával na centrálu, už se řešilo, v čem je problém a průměrná životnost vysokého manažera byla 22 měsíců... Naopak, když se nedařilo všem hromadně, velmi brzy přišly upravené rozkazy, zanalyzovalo se, v čem měl vrchní příliš velké oči a upravilo se to.  

Firma šlapala jak hodinky, měla třicet tisíc zaměstnanců, ale žádné korporátní praktiky se tam nedělaly. Řízení bylo pružné, rychlé, efektivní, povyšování bylo stejně časté jako vyhazovy. 

Když pak Andrej mluvil o tom, že chce řídit stát jako firmu, představoval jsem si vždycky tohle a myslím, že si to takhle předtstavoval i on. Prostě určí směry útoků, určí, kdo to bude dělat, nebude zasahovat do jednotlivostí a jen se postará, aby všichni plnili rozkazy. Kdo bude plnit, bude povýšen, kdo nebude plnit, bude odejít. Babiš byl v tomhle takový generál Patton - byl všude, člověk nikdy nevěděl, kde na něj narazí, dělal od rána do hluboké noci, ale také uměl klidně zmizet do soukromí, pokud měl pocit, že vše šlape jak má. 

A pak se Andy stal premiérem, sáhl na penězovody a najednou byly rozpočty takřka vyrovnané. Zvyšovaly se sociální dávky, snižovaly se daně. Ekonomika šlapala. Veľký Bocián měl sice proti sobě silnou opozici, ale prakticky žádného soupeře. Jeho preference vypadaly zcela nekonečně, měl slušnou šanci, že v letošních volbách bude mít 40% hlasů a nereálná nebyla ani představa jednobarevné vlády maximálně s pár přeběhlíky. 

Pak přišel covid...  

A najednou se ukázalo, že stát se jako firma řídit nedá. Že se sice nastolují směry, ale není možné vyhodit vysoké úředníky za neschopnost. Že mají své služební zákony, mají své směrnice, mají svá pravidla a pokud je neporuší, není možné se s nimi rozloučit. Pro mě je nejhezčím příkladem Jarmila Rážová. 

Andy zjara řekl, že se budeme spoléhat na chytrou karanténu a zřejmě to udělal tak, jak byl zvyklý. Prostě řekl, že se bude rychle a efektivně trasovat ala Korea. Jenže... nikoho to nezaktivovalo. Jarmilka nic nezařídila, neudělala kól centra, nepřijala stovky a a tisíce lidí. Ale našla si v pravidlech a  směrnicích, že to vlastně udělat nemůže. Papírově něco zahájila a v klidu tvrdila, že je vše připravené. Pak se ukázalo že není... ale Babiš ji nemohl vyhodit. Protože neudělala nic špatně.  Průser to sice byl, celá strategie byla v háji, ale... Rážová za to nemohla, protože jednala zcela podle zákona. A mezi námi - na tato vysoká úřednická místa se dostanete právě proto, že znáte všechny kličky a postaráte se, abyste nikdy za nic nemohli. 

Podobně pak vypadaly i nákupy vakcín, roušek a vůbec všeho. Podřízení dostali rozkazy a místo aby je vyplnili, vytáhli svoje řády, pravidla a směrnice a začali se vyviňovat. Postupovalo se liknavě, zvolna, neefektivně, ale zcela v souladu s pravidly třiceti let míru.  

A jak to dopadlo? Urob si sám. Andrej, místo aby určoval strategii, tak dělá mikromenežment. Sám obvolává firmy, distributory, píše tabulečky, prosí, hrozí, úkoluje. Dělá to, co nikdy dělat neměl. Co měli dělat úředníci. Proto to všechno vypadá tak brutálně neefektivně. Proto se mění pravidla. Protože jediní, co něco dělají, jsou lidi kolem vlády. Všichni ostatní mají pořád pracovní dobu od šesti do půl třetí. 

Chci tím říci, že tohle všechno se nezmění ani o milimetr, až tam přijdou Piráti nebo někdo jiný. Podívejte se na Hřiba. Za celé svoje pražské působení neudělal vůbec nic. Tedy kromě Koněvovy sochy. Všude je to stejné. Miliony pravidel, které určují kariéry. Tisíce vysoce postavených lidí, kteří se postarají o to, aby nic nedělali a nic nezkazili, protože díky tomu nemohou být odejíti.  Co je jim po nějakém covidu. Stačí nadávat na vládu, jak to dělá blbě. 

Měli bychom si všichni uvědomit, že kromě Babiše jsou tu stovky tisíc úředníků, kteří tu byli před ním a budou tu i po něm. Kteří se na nezvládnuté státní práci podílejí svojí měrou. Nejsou jen tady, stejné je to i u Uršulky Leyenové, ale ona je dost maskuje. Sama je tak blbá, že se nezvládnuté unijní práci nikdo nediví. U nás je to trochu jinak. V čele státu je člověk, který umí. Nechce se mi věřit, že zblbnul. Pamatuju si ho ještě v Agrofertu.

Andrej Babiš podle mě teď dojíždí na to, že se nikdy nepokusil ty úřednické struktury nějak změnit či vyčistit. Neudělal si nějakou novou pararelní strukturu. Podobně jako Trump vůbec nepomýšlel na to, že by mohl tu svojí obrovskou voličskou přízeň ztratit. A když ji ztrácet začal, bral to víc jako spiknutí než jako realitu. Nezajistil si podporu plukovníků u policie i u armády. Nevyměnil lidi v klíčových postech - třeba v České televizi. Myslel, že mu postačí ty voličské hlasy. Ani na minutu neuvažoval, že by o ně mohl přijít. Ani v nejdivočejších snech ho nenapadlo, že bude šestnáct hodin denně s pár sekretářkami a obvolávat krajská koordinační centra, aby si ověřil zda tam dojely vakcíny, zatímco opozice bude v televizi řečnit o jeho neschopnosti. 

Stejně jako Trump,  i Babiš sice na jedné straně použili pro svůj vzestup hlasy těch chudých a frustrovaných voličů, ale nemínili se jimi stát. Oba jsou svým postavením na druhé straně. Oba jsou mezi smetánkou a hlasy těch z druhé strany potřebovali, ale ani na minutu nepřemýšeli o skutečných změnách. Mysleli si, že postačí jen trochu poštelovat chod státu a všichni budou šťastní. 

Trump už dohrál. A nevěřím v jeho politický návrat. 

Andrej má ještě pár měsíců na to, aby  něco udělal. Ale zřejmě je už i pro něj pozdě. 

Až za pár let vynese lidový hněv nového politika babišova typu, protože Piráti se velmi rychle odkopou a ukážou se tak neschopní, že se na Babiše bude nostalgicky vzpomínat, měl by se tento nový politik poučit a nespoléhat se, že to má jisté. Měl by si od první minuty budovat novou státní strukturu. Efektivní a výkonnou. Aby jí jednou mohl nahradit ty současné zkostnatělé Jarmily Rážové a jí podobné. Musí si vybudovat štáb, který za krize přebere neschopné úřednické struktury. Pokud to neudělá, dojde k tomu stejnému jako Babiš - urob si sám. Bude sice premiér, ale bude úkolovat poručíky. 

Ukazuje se, jak málo použitelné jsou politické projekty jednotlivců. Hnutí, která z podstaty nemohou sesadit svého zakladatele. Hnutí, kde každý kandidátský post podléhá souhlasu šéfa. V praxi to pak znamená, že šéfík je obklopen hlupáky a patolízaly, kteří kromě svého kejvání nic neumějí a i kdyby se šéf udřel, nikam to nepovede, protože není v silách jednotlivce všechno uřídit. 

Petr Hampl napsal, že Babiš nedoplatí jen na to, co udělal, nebo co udělal špatně, ale především na to, co neudělal, ale udělat měl. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (128 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

s odstupem času.
Tak, jak nastoupil do vládní funkce, do politiky, nemohl být tak idylický šéf.
Pár jsem jich zažil, opravdu velkých, úspěšných, "pánů", a větších než je Andrejko. Ale nikdo se mu stylem ani vzdáleně nepřiblížil. Žádnej mikromenežment, ale zásada, funguje to? Tak se do toho nevrtej, stejně tomu kulový rozumíš.
A ještě velice podstatný postřeh, tzv tažné koně si vybíral a podřezával sám. Jeho rozhodnutí. Sorry.

Průměrný počet slepic: 2.9 (23 hlasů)

Jenže ono to nefungovalo, takže bylo potřeba to rozvrtat a nefungovalo toho daleko víc, než bylo vidět.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

mirek58.
Nebo-li i takto si nadělal hodně nepřátel,protože ne všichni byly špatný.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

on totiž, pokud vím stejný systém docela funguje u západních sousedů, tedy u těch maxi firem. A je to poznat i v době breberkové, jak rychle a bez výmluv, že to nejde, zareagovali zahraniční firmy. I u těch prodejníích, okamžitě byly před pokladnami plexi chrániče, s vhodným místem pro maišnku na placení, prostě tak aby byli zaměstnanci chráněni. Co ale nechápu že ti naši pitomci tohleto nevidí/neviděli. Bylo to opravdu bleskově, ne že to nejde. Musí a basta. zrovna tak ty stojánky s desinfekcí a člověk, který u vchodu hlídá aby lidi desinfikovali a chodili v povoleném množství- Jistě, zaměstnanec/náklady navíc, ale kolik našich to dělá?

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Ty by jsi chtěl všechno hned.

--
Já nevím, co nakonec bude, ale věci se dělají postupně.

Já si pamatuju, jak se dostal do funkce Zaorálek. To bylo proto, že Staněk začal sahat na prachy umělcům, ti začali vyvádět, ale nikdo nezačal vyvádět proti nim. Tak dostali, co chtěli.

Postavit úředníky do latě, to protřebuje většinu v parlamentu, protože se musí měnit zákony a předpisy a musí se jich měnit hodně a organizace se budou bránit a určitě tam jsou lidi napojený na partaje, jejich rodinní příslušníci atd. (Podle některých verzí tahle vrstva nakonec za podobné snahy o reformy začala štvát proti Novotnému (který se je snažil provádět) až z toho byl "obrodný" proces (=házení špíny na Novotného a členy jeho kliky) a sovětské tanky v našich ulicích).

Babiš je nemohl jen tak vyhodit a jejich schopnosti a neschopnosti s tím nemají co dělat.

Napřed se na ně musí otočit reflektor. Jejich neschopnost musí bejt všem jasná, musí se ukázat na špatné předpisy, které brzdí systém a musí tu být nějaká společenská poptávka. Halasná. Teprve až bude jasné kde to asi tak drhne (Předpisy, odvolatelnost úředníků atd), tak bude moci nějaký politik (Babiš či jiný) říkat "Já to změním" a nechat se zvolit s mandátem i na tohle.

Musel by vytvořit něco jako dělali komunisti. Po každé krizi přišlo něco jako "Poučení," kde někdo udělal rozbor a identifikoval chyby, kterých je třeba se vyvarovat. Už Lenin toho takhle vyplodil. Stalinův rozkaz 227 je tohle v jiné formě a co je na něm překvapivé je, že se objevil až rok po začátku invaze. Naše normalizační poučení je zase to samé.

I když obsahově to může být shodné s tím pojmenovaným Petrem Hamplem, nedá se napsat "Babiš udělal chybu, že nejsejmul ČT", ale musí to být něco ve stylu: "Jedním z velkých problémů covidové krize se ukázala býti ČT, protože...." (málo informovala o tom jak to vypadá v nemocnicích atd.) "... a pro její fungování musí být nastavena nová pravidla"

Takhle se vším, co nefungovalo. Kromě lidí, co tam pracují víme každej prd, jak to funguje na hygienách, v koordinačních centrech a na ministerstvech. Nebude zas tak divný, že to Babiš nebo někdo jinej teprve za krize objevil.

Průměrný počet slepic: 4.1 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

Až dojemné. Klidně by váš Andy mohl vyhazovat mana-žery, ale u podílníků by mohl taky vyletět, páč podíly budou naše, né jeho. Klidně může na vyrtuální tabuli přesouvat investice nebo celé provozy, co dím celé světy, ale rozhodovat o tem budou podílníci a gdyž by něco podělal, neručili by za to blboni, ale von sám. Hotové.

Průměrný počet slepic: 3.4 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

co lidí v noci nespí a ještě schopno takových intelektuálních výkonů i žraní

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

A víte, co mě v noci nejvíc láká?
Když není sníh, postavit sněhuláka.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

na špatný krevní oběh?

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Čtete líp než soudce Ti!

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

A já,hloupá, myslela, že je to haiku od velmistra

Průměrný počet slepic: 2.8 (12 hlasů)

k MDŽ.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Haiku je útvar o 17 slabikách. Ne 20. Viz Bašó Já si nejradši říkám tento: Ty něžné kvítky a co je z nich, na podzim tykví podivných (Jan Vladislav)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

V Polabí momentálně hustě sněží a ani to moc netaje :o)))

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

nějakou freudovskou čuňárnu (ale je to tím, že podle sebe ... )

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemohu se ubránit pocitu, že Vám ten virus beznadějnně napadl centrální nervovou soustavu (o což se, pravda, média i vláda intenzivně a masově snaží). Že i kdybyste začal psát článek o krupičné kaši, už ve druhém odstavci stejně budete psát o koronaviru. Ale co, je to Váš web a Vaše věc. Jen jsem měl potřebu Vám to sdělit.

Průměrný počet slepic: 2.3 (28 hlasů)

O čem si myslíte, že se psalo každý den, když byla druhá světová?

Průměrný počet slepic: 4.5 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

Předělat stát na firmu je možné, ale Babišovo charisma a urputnost na to nestačí. I když v těchto parametrech všechny ostatní politiky dalece převyšuje. Vlastně mu jen chybí odvaha překročit několik rubikonů. Nebo je překročit nechce a nechce to ani přiznat.

Úřednické struktury jsou nezměnitelné, protože fungují na jiném principu, než Andyho firma. Nejsou placené za práci, ale za loajalitu. Nemusí podávat výkon, protože nemají výkonové příplatky. Jejich loajalita se úročí v postupu tarifním žebříčkem, tak jak přetrvává léty.

Babiš by mohl řídit stát jako firmu pod jedinou podmínkou. Musel by přesvědčit silou své osobnosti občany, že je to správné. Moji podporu by měl. S podporou občanů lze dosáhnout všeho. Jenže úředníky o tom nikdy přesvědčit nemůže - oni by si tím podřezali svoje větve dobře placeného sladkého nicnedělání. V horším případě dělání, které nám neprospívá.

Poznámka pod čarou:
Ta nová Rážová vypadá už od pohledu stejně blbě jako Rážová první.

Poznámka pod druhou čarou:
Pro hezčí ráno přikládám pár fotek ze zakázané procházky za hranice lockdownu. Foceno stařičkou a nezničitelnou tlačítkovou Nokií. Pořídil jsem ji před asi 15 lety s dvouletým tarifem za jednu korunu a od té doby jsme dobří kamarádi. Mám ji na telefonování, sms, focení i pracovní kalendář. Víc nepotřebuji. Fotky sice nemají dnes požadovaný počet megapixelů, ale komu to vadí?
https://1drv.ms/u/s!AiGHTTjSTMoQh7AsWbDDvqqq33ehkQ?e=cT1l3k

Průměrný počet slepic: 4 (20 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už za bájného šokialismu říkal pan Karhan, vedoucí PaM: No, no, kdo pohne úředníkem? A to nebyla státní služba, ovšem prověrky byla možnost. Ne pohnout, ale odstranit

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

o kolik se zvýšil počet úředníků za dobu Babišova bačování?
Dokázal by někdo hodit nějaké relevantní číslo nebo odkaz?
Já vidím u nás na MěNV, že furt nabírají lidi.

Průměrný počet slepic: 4 (14 hlasů)

uspějte a celkem rychle zjistíte, proč je to místo obsazováno už (příkladmo) počtvrté během jediného roku.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Stalo se.
A co věcně něco k tomu, co jsem se ptal?
Nic.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Aktuání nařízení nám říká, že demonstrovat může 100 lidí, v 5 skupinách po 20, s 2m rozestupy. To není demonstrace, ale buzerplac.

Bude ještě někdy povoleno demonstrovat, nebo toto nové pravidlo krásného nového světa bude zachováno navždy? Protože viry nezmizí, byly, jsou a budou tu s námi dále a navždy. Kdo přepíše Ústavu, aby s tím byla v souladu?

Nový Pandemický zákon má již údajně přezdívku - Průhonický manifest.
Příhodné - viz jiný manifest 1848.

Průměrný počet slepic: 2.8 (25 hlasů)

To záleží jak velký počet lidí bude ochoten jít na demonstraci a za co. Milion chvilek a podobní budou demonstrovat kdy budou chtít. Desetitisíce lidí žádná policie nezastaví. Ovšem desítky či stovky chřipečkářů... ty policie rozpráší, kdykoliv si vzpomene jejich patřičně instruovaný důstojník. Ale takhle to bylo i předtím. Antifa může, skini nemůžou. Hnědokošiláč Minář může, ale nácek Landa nemůže. Normální stav...

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidláku, trefil jste hřebíček na hlavičku, že prapříčina naších nynějších problémů je v Hygieně, možná si vzpomenete, že když jsem kritizoval Hygiénu, téměř vždy se tam vyskytlo slovo TAJEMNÍK.
Kdo to je?
Příklad: „Tajemník je odpovědný za plnění úkolů městského úřadu v samostatné i přenesené působnosti starostovi. Zajišťuje výkon přenesené působnosti s výjimkou věcí, které jsou zákonem svěřeny radě města nebo zvláštnímu orgánu města. Dále plní úkoly uložené mu zastupitelstvem, radou a starostou města“.

https://www.google.com/search?q=tajemn%C3%ADk+m%C4%9Bstsk%C3%A9ho+%C3%B…

….„služební slib do rukou státního tajemníka v Ministerstvu zdravotnictví pana ... „Hygienická služba je od svého vzniku službou veřejnosti, proto převedením“ ...
https://www.google.com/search?q=Hygiena+tajemn%C3%ADk&oq=Hygiena++tajem…

Babiš to mohl řešit přes tajemníky, ale pozdě bycha honit.

Pane Vidláku pamatujete si na hnutí Nechceme přeladit, to se týkalo ČRo?

Jestli chceme změnit ČT, tak nemusíme čekat, až to udělá Andy.

Nevím, proč musí obvolávat krajská koordinační centra, když má Krizový štáb a Hejtmany.

Když neumí rozdělovat úkoly, tak asi bude lepší, když odejde.

Ještě má šanci, když se naučí rozdělovat úkoly, kontrolovat plnění, a s výsledky seznamovat veřejnost,

XY má na starosti rozvoz vakcín, šéf Krizového štábu Prahy XZ, má za úkol kontrolovat veřejný pořádek, Hejtmané společně s Hygienou budou rozhodovat o pozvolném rozvolňování, co dříve, a co později, atd..
Vždyť to Hejtmané chtěli.

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)

Když neumí rozdělovat úkoly, tak asi bude lepší, když odejde.
----

Práci viditelně rozdělovat umí, když vedl Agrofert.

Jde o to, že u státu nemá páky na úředníky.

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)

Páku na úředníky má TAJEMNÍK, který jmenuje a odvolává úředníky na něčí podnět, například neplní úkoly.

Kdo jmenuje a odvolává TAJEMNÍKY, kteří neplní úkoly.

Když jde odvolat soudce, pro nečinnost, proč by nešlo odvolat úředníka, nebo tajemníka, když Ministerstvo nefunguje.

Co na Ministerstvu funguje?

Jednou se netrasuje, protože se někomu nechce na školení, podruhé se netestuje, protože nejsou lidi, potřetí nejsou data, počtvrté není rozvoz vakcín., protože nejsou auta, atd..

Není žábou na prameni TAJEMNÍK?

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tajemník je odpovědný za plnění úkolů městského úřadu v samostatné i přenesené působnosti starostovi.

Když to jde na městském úřadu, proč by to nešlo na Ministerstvu?

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Protože zaháčkovaný tajemník není reformující Babiš?

Protože Ministerstvo není městský úřad lambda?

Jak jste to měl s ženskejma? Nastoupil jste na ně s tím, že: Když ti to jde si zaprcat s ním tak proč ne se mnou? - To je ta samá logika.

Průměrný počet slepic: 2.9 (14 hlasů)

Napsal uživatel Čmoud (neověřeno) dne Po, 08. 03. 2021, 07:45

To byl jenom příklad.

Yntelygenty to číst nemusí.

Chytří lidé hledají řešení, ti ostatní výmluvy.

Za ten rok dokázalo Ministerstvo to, co ostatní nedokázali za třicet let.
Dovést zdravotnictví na hranu kolapsu, dokážou ještě víc?

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

On se vám ten méně chápavý snažil naznačit, že to je jak v matematice. Tam je také každý příklad jiný, i když je uprostřed každého "=". Některé dokonce nemají řešení.

Jaké výmluvy vlastně máte, pane Josefe, že jste si nepořídil svůj vlastní Agrofert?

Já si naopak myslím, že za posledních 30 let se zdravotnictví dostávalo do stavu, kdy mu pak přivodí kolaps epidemie, která přetěžuje zdravotní systémy všude na světě.

V Číně stavěli provizorní nemocnici, v USA měli mrtvoly v chladících vozech, v Británii třídili lidi podle věku, přetížení Francouzi nám sem vloni chtěli poslat nějaký pacienty, Itálie měla Belgrano. - Kde na to podle vás šli správně? - V Tanzanii, kde mají na 60 000 000 obyvatel jen 540 případů a jen 21 mrtvých?

Asi musíme počkat až to zas vezme do ruky demoblok a dotáhne to na tu tanzánskou úroveň.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

není úplně dobrý příklad, protože tam vloni obhájil mandát John Pombe Magufuli, což je taková ostřejší verze našeho Velkého Bociana. Jestli chcete, tak to večer trochu rozvedu...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

je podle vzoru potemník.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

V roce 1989 jsem žil vzdálen od Prahy. V provinční fabrice jsem na školeních a schůzích slýchal, jak se podvratné živly v Praze snaží zničit náš spokojený život a ohrozit vše, co jsme svojí prací a zodpovědným životem dokázali a vytvořili. Pak přišel listopad a režim ukázal, jak nás bude bránit proti těmto nepřátelům.

V roce 2021 stále žiji vzdálen od Prahy. Schůze už nejsou, ale v televizích, novinách a na internetu znovu slyším, jak se podvratné živly v Praze znovu snaží ohrozit a zničit naše spokojené a bezpečné životy. Už to tak zůstane, nebo něco přijde?

Pro porovnání tehdy a dnes jen dvě fotografie:
https://1drv.ms/u/s!AiGHTTjSTMoQh7Q7fmuir8P3jA294A?e=f1jp0b

Průměrný počet slepic: 3.6 (16 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

všemi možnými teoretickými "lickými právy" není možné říkat nahlas "držte ústa a krok nebo vás zmlátíme, zavřeme". Tak se vymyslely snadno zneužitelné "rozestupy" a kvantifikace účastníků.
Nejde přímo lhát " nemáte pravdu o cikánech, islamistech, migrantech, jsou ve všem stejní jako my", ale vymyslí se navýsost zneužitelný pojem "předsudečná nenávist".
Nejhorší je že tomu skutečně, viz všelijaké diskuse, většina, alespoň ta na první pohled viditelná, hlasitě křičící, tleská. Kope si každý svůj vlastní hrob, v naději že to místo dozorce v nové společnosti přece musí získat právě on, ona. Znáte pojem užitečný idiot?

Průměrný počet slepic: 4.3 (19 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já vidím rozdíl, poučili se, policie/VB už má tmavé skla, aby je náhodou nikdo nepoznal ;)

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

Zajímalo by mě, jak jejich tónovaná skla prochází na STK, když s nimi ostatní řidiče vyhazují.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

To je lež. Na STK se obecně ńevyhazuje za tónovaná skla, ale za skla která nesplňují od určité intenzity tónování povinnou průhlednost.
Služební vozy PČR toto s výjimkou některých speciálů pro zásahovku splňují (a ty jsou v civilním zbarvení).

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Sám si urob, sám si urvi
někdo jiný ti to zkurví
sám si urob, je to tvoje
nešahaj na čo je moje.
Nešahaj na moje práva
ty a ani samospráva
ináč príjděm aj ja k urně
dopadně to s tebou chmurně.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

Ládik!!!
Tu komunistickou rýmovačku určitě znáte a jak je vidět,ono to platí pořád.
(Co můžeš urvi,co nemůžeš zkurvi.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

Děda nám vykládal základní zásadu komunistů, je to stručnější : Co je tvoje je i moje a co je moje, do toho ti nic není.
A máma mu říkala, Ježišmarjá dědo vždyť vás zavřou! Ať, já za nic neručím, já byl za války zraněnej do hlavy :-)

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Bo zmatení pojmů je skoro dokonalé.

1) Stát NELZE řídit jako firmu.
Firma má zaměstnance, zatímco stát má občany a obyvatele.
Zaměstnance lze najmou a propustit, což s obyvateli lze jen těžko a s občany vůbec.
Zaměstnancům lze zvýšit nebo snížit příjmy (v souladu s obecně platnými předpisy a s vnitřními předpisy a se smlouvou), což u občanů, ba ani u obyvatel většinou nelze.
Jistě, obyvatel se rovněž lze zbavit - většinou to ale nelze nekrvavou cestou. Ba i příjmy se jim dají ořezat - většinou to ale nelze nekrvavou cestou.

2) Většina přispěvatelů evidentně zaměňuje politiky (poslance, senátory, ministry, náměstky, sekční ředitele) za úředníky.
Leč jmenovaní nemají s úřednictvem nic společného.
Úředník je (spíše by měl být) zaměstnanec úřadu a nejlépe se mu pracuje, když mi nikdo z výše uvedených nekecá do práce a on se může řídit pouze zákony a podzákonnými.
předpisy. jenže realita se od ideálu liší velice velmi.
Ve zkratce:
a) Úředník je buď zaměstnanec, nebo ve služebním poměru. Jako zaměstnanec je spíš brigošem, protože má opakující se termínovanou smlouvu (obvykle tříměsíční, aby mu nevznikl nárok na dovolenou a na případné odměny) - takže existenčně skvělá nejistota a motivačně dokonale negativní status. Dopracuje-li se do služebního poměru, záhy zjistí, že si vůbec nepolepšil. Smlouvu má sice na rok, ale to je vše. Po celý ten rok pracuje za základní plat a na konci projde důkladným prokádr...pardon...hodnocením, které může, ale nemusí vyjít. Když to neklapne, okamžitě končí. Když to klapne, čeká ho kádrování za rok znovu. Jeho setrvání v úřadu stojí a padá s tím, jak se zalíbí svému nadřízenému. Takže dělá jen to, co a jak si přeje nadřízený (vč. porušování zákonů) a drží hubu. Existenčně rovněž skvělá nejistota a motivačně opět dokonale negativní status.
b) Úředník smí dělat jen to, co mu výslovně povolují zákony (a vyhlášky a soudní precedenty). Což ovšem platí jen tehdy, pokud ty zákony etc. respektují jeho nadřízení. Když se je rozhodnou nerespektovat, tak se buď přizpůsobí, nebo je odejit.
c) A to vše je korunováno ageismem, který je v ČR už 30 let doslova národním sportem. S nástupem kindermanagementu dosáhl prakticky dokonalosti.
Mladí moneyžrouti se obklopují věkově přiměřenými podřízenými, kteří sice nic neumějí, ale dá se s nimi kamarádit. Práci za ně dělají buzerovaní a vynervovaní "starci" 40+, kterých by se hrozně rádi zbavili, ale zároveň je moc potřebují.

PROTO vypadá veřejná správa vč. státní tak, jak vypadá. Probíhá v ní taková fluktuace, že kdyby se něco takového dělo v soukromé firmě, tato by brzy klekla. Veřejná správa úplně neklekne nikdy, protože v ní vždycky zbude pár "starých" šílenců, kteří svou práci dělají srdcem, umějí ji a časem se stali teflonovými, takže po nich buzerace a opovržení stékají, Jenže tihle šílenci to nevytrhnou a tak ve výsledku veřejná správa pomalu, ale trvale eroduje směrem k nefunkčnosti.
Dokud se nezačnou premiéři zajímat o to, jak to SKUTEČNĚ probíhá ve výkonných patrech veřejné správy, nic se nezmění. Což je i Babišův problém. On je sice vrcholový vedoucí a asi i dobrý (ve smyslu schopný výkonově a organizačně), ale jde mimo něj, že bez subalterních pinožičů se neobejde a že tito NEJSOU spotřebním materiálem. Patrně předpokládá, že ministři a jejich náměstci a jejich sekční šéfové a jejich ředitelé odborů a jejich vedoucí oddělení dělají svou práci imrvére furt dobře a správně, jako kdyby to byli zaměstnanci jeho firem. To je ale chybný předpoklad a už si za ty roky mohl a měl všimnout, že předpokládá špatně.

Dnešní Vidlákův článek i reakce na něj svědčí o tom, že pisatelé ani netuší, za jakých podmínek pracují ti neviditelní pinožiči, kteří mají zajišťovat, aby veřejná správa FUNGOVALA.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

A nenašlo by se řešení ve chvíli, kdyby státní správa fungovat přestala? Pak by se ukázalo, že mnohé předpisy a jejich vymahatelé jsou buď nepotřebné nebo naopak zcela nezbytně důležité. To roční hodnocení je v soukromých firmách také, jen tam není ta ochrana jak ve státním sektoru. A co se týká vyhlášek a nařízení, velké firmy si se státem nijak nezadají, jen jejich zaměstnanci musí plnit všechny zákony, předpisy a nařízení platné pro státní zaměstnance a navrch k tomu kupu firemních směrnic.
Státní i soukromý sektor mají také dostatek své byrokracie. Roční hodnocení je v nich také, jen se jmenuje roční vývojový pohovor s nadřízeným a na hodnocení dodržování směrnic je roční audit jakosti.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Pokud se nadřízený rozhodne, že neprojdete kádrováním, tak prostě končíte.
Dtto v rámci termínovaných smluv.

Zaměstnanci privátních firem jsou zaměstnáváni podle služebních zákonů? Opravdu???

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Tou ochranou myslím, že když se znelíbíte nadřízenému, druhý den v soukromé firmě nejste, zatímco ve státní ještě ano. A nejde jen o termín kádrování jednou ročně, ale pořád. Služební zákon nastavuje určitý očekávaný standard, který se potom zohledňuje i v soukromém sektoru. Prostě inspiruje.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

já zažil hodnocení každé 3 měsíce. Jmenovalo se to KFP.
Key focal points.
Součástí bylo i hodnocení nemocnosti.
Pokud někdo za tu dobu marodil, body se odečítaly.
Taktéž za každou návštěvu lékaře.
Na druhou stranu i zkušenost z našeho MěNV. Žádná smlouva na 3 měsíce.
Pátek byla druhá sobota.
Nejvíc lidí "u doktora" bylo v pondělí, ve středu a ve čtvrtek, kdy byly hodiny pro veřejnost.
Jo, ty holky, co byly na přepážkách (občanky, řidičáky), ty si to "vyžraly".
Úředníci (tedy převážně úřednice) jsou tam zabetonovaní nafurt. Už několik desítek let vidím na jmenovkách dveří ty samá jména.
Maximálně se posunou z místa referenta na vedoucího oddělení. Předchozí vedoucí končí jako nějaký subalterní úředník v nějakém státním úřadu.
Stávající osazenstvo si střeží všechna volná místa - jsou obsazovány rodinnými příslušníky nebo kamarády.
Občas nějaká mladá blbá ambiciózní (MBA) otěhotní, omarodí, nebo jde za lepším.
Pak se udělá výběrko. Ale karty jsou předem rozdané.
Nikdo mimo členy party holek, co spolu mluví, nemá šanci se tam dostat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Ad 2) - To jistě ano, alespoň verbálně. Třeba pro to, že jsou politici na úřadech a politici v zákonodárných orgánech a takhle se to rozlišuje podle toho, kde jsou. Problémy, co mohou dělat opoziční politici v parlamentu a opoziční politici na ministerstvu jsou úplně jiné problémy.

Jestli je jasný, že ministr a jeho náměstci jsou politici, jestli je jasný, že na spodních patrech jsou normální zaměstnanci, tak je tam pak ještě šedá zóna a můžeme bádat donekončna, co je vlastně zač zaměstnanec-syn bývalého politika, který tam dostal kdysi z protekce místo, co je zač jeho milenka, která tam nastoupila jako řadová zaměstnankyně, co je zač jeho bývalá milenka, která je na něj nasraná atd.

Babiš není tak blbej, aby si myslel, že hoši z jiných stran, kteří to vedli tak mizerně, že se nakonec sám vydal do politiky, začnou fungovat lépe, jen proto, že on je premiérem, kterej je nemůže vyhodit.

Reformy se nedají dělat všechny najednou.

Pidinožce si taky idealizujete. Jsou to lidi jako všichni ostatní. Někteří to dělají pořádně, někteří to flákaj. Hajzlovitost není cizí ani jim.

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

stručný dotaz, jako u Hnidopicha. Jak velkou firmu, pokud možno Vaši, jste v životě řídil, že víte co lze a co nelze řídit jako firmu?

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)