První vlaštovka

Autor
Štítky

Moje veřejné vystupování začalo v červnu 2013. To jsem Vlkovi poslal svůj první text ke zveřejnění. Byl jsem tehdy čerstvě přestěhovaný na Moravu, čekali jsme třetí dítě, měl jsem za sebou zhruba rok pracovního poměru "u Babiše"... a ten můj premiérový text se týkal církevních restitucí, které právě tehdy docházely svého naplnění pomocí hlasu poslance, který takřka přímo ze sněmovny mířil do vězení.  Nebudu kolem toho chodit, zde máte odkaz, přečtěte si to sami: 

https://vlkovobloguje.wordpress.com/…te/

Moji pravidelní čtenáři vědí, že jsem členem naší druhé největší církve - Českobratrské církve evangelické a také vědí, že tu a tam glosuji mé tehdejší prognózy  a porovnávám je s proběhlou realitou. Teď na to znovu přišel čas. Tento pátek měla právě naše církev svůj celorepublikový sněm zvaný Synod, na kterém bylo zvoleno nové církevní vedení. Postavy necháme stranou, protože běžnému ateistovi to nic neřekne, ale kromě persón byla odhlasována i řada dokumentů finančního významu a to už by nás zajímat mohlo. 

Jen krátce odbočím - Nebudu se zabývat situací v katolické církvi, která si z restitucí ukrojila ten největší kus - ale jak vidíte Bůh je spravedlivý. Mysleli si, že budou mít lesy a z jejich výnosů budou žít... a on přišel kůrovec. Takže nejenom že není zisk, ale ještě musejí za značných nákladů všechno znovu zalesnit. A za osmdesát let z toho možná budou něco mít. Možná. 

Zpátky k českobratrským evangelíkům...

Když v padesátých letech komunisti církve podřídili svojí kontrole, paradoxně tím zařídili jejich přežití i po roce 89. Stát udělal z farářů státní zaměstnance a platil je. Samozřejmě byli faráři pod dohledem, bylo to velmi nedůstojné, udávalo se u toho, dávaly se zákazy působení, tu a tam některý farář končil jako topič. Na teologickou fakultu se chodilo tak, že farářský adept začal studovat jinou vysokou školu. Kdyby chtěl rovnou na teologii, tak by mu to zakázali a zakázali by mu jakékoliv vysokoškolské studium. A tak se přihlašovalo někam jinam a pak se na teologii přecházelo. 

Po roce 89 tak pro církev začala velmi výhodná situace. Veškerá šikana a omezování skončily... ale stát dál platil duchovní. Farář si najednou mohl kázat co chtěl, mluvit o čem chtěl, zapojovat se do jakýchkoliv aktivit, organizovat jakékoliv činnosti, nic mu nehrozilo. Stát poslal církvi peníze na výplaty a i když platy nebyly vysoké, kompenzovalo se to tím, že farář zadarmo bydlel na faře. I malý sboreček o dvaceti lidech na nedělních bohoslužbách  měl svého faráře, kterého platil stát (tedy i ti, co do kostela nechodili). 

Výsledek této svobody se samozřejmě brzy projevil. Velmi rychle se faráři  otřepali z nesvobody a začali s politikou. Pánbůh už nedržel v ruce celý svět, Pánbůh už si vybíral svojí politickou stranu. Pánbůh už najednou nemiloval bez rozdílu všechny lidi, ale jen ty se správným politickým názorem. Už koncem devadesátých let se vyprofiloval rozdíl mezi městem a vesnicí, kdy veřejná prohlášení církve začala být schizofrenní. Správné samozřejmě bylo všechno líbodémo, ale na vesnicích kostelní lid volil poněkud v rozporu s doporučeními pražského ústředí. 

To samozřejmě nebylo všechno -  svoboda projevu byla, výplata přišla na účet každý měsíc, čtenost Bible klesala a čtenost  Respektu stoupala, s tím stoupalo sebevědomí a klesala sebereflexe. Možnosti obrovské, odpovědnost nízká.   V takové chvíli se vždycky začnou projevovat dekadentně sebevražedné tendence. Netrvalo dlouho a politizující církev začalo pálit dobré bydlo. 

Není přece správné dostávat peníze od státu. Církev se přece musí úplně osamostatnit. 

Stalo se v roce 2013. Pod taktovkou ekumenické rady církví, ale pod dohledem církve katolické za hlasitého potlesku většiny církevních oveček, kde zůstalo jen málo uvážlivějších hlasů, které už tehdy v roce 2013 předpovídaly, že celé to majetkové vyrovnání k ničemu není. Že to ani zdaleka není tolik peněz, kolik to vypadá. Že poločas rozpadu církve byl už předtím pouhých deset let. Že samostatnost bude znamenat utahování opasků. Že sice stát dá nějaké ty miliardy, ale z nich se platy nezaplatí a i kdyby se s těmi penězi dobře hospodařilo, pokryje se z toho tak čtvrtina nákladů na farářské platy. A ten zbytek se bude muset vytahat z kapes členů církve. Což je zcela nereálné, protože sbory jsou ve skutečnosti mnohem menší než to vypadá podle kartotéky. A ještě se stále zmenšují. Že ekonomické zázraky, kdy stále menší počet lidí zaplatí stále rostoucí náklady na provoz a nově i na farářské platy, že takové zázraky dělal naposled Ježíš, když nakrmil z pěti chlebů zástupy na břehu Galilejského jezera. Od té doby se to nikomu už nepodařilo. 

Tyto marginální uvážlivější hlasy nikdo nebral vážně. Stejně tak nikdo nebral vážně varovné hlasy o politizaci církve.  Ostatně odkud myslíte že pochází představitelé Milionu chvilek? Ano, z Českobratrské církve evangelické. Kdo myslíte že zadarmo a dobrovolnicky vede lecjaké místní buňky Milionu chvilek? Kdo tam dělá tu nutnou a nezbytnou práci, aby to fungovalo?  Ano faráři českobratrské církve evangelické, protože na to mají čas  a výplata chodí pravidelně.  

Teď jsme osm let od podpisu majetkového vyrovnání s církvemi. Farářské platy už stát neplatí, ale posílá postupně klesající částku finančního vyrovnání. Nejprve to byly krásné peníze, ale teď už je to o dost méně. Peníze se uložily na konzervativní fondy. Výnos z těchto fondů bude schopen pokrýt pětinu farářských platů. Právě skončený synod proto schválil navýšení plateb jednotlivých sborů za farářské místo. Teď se platí necelých 200 tisíc ročně. Za pět let to bude závazně 450 tisíc na každé farářské místo. Církev má v současné době ve službě asi 250 farářů a z toho tak padesát ve velkých sborech, kde příspěvek na platy tvoří malou část rozpočtu. Velkých měst tu totiž zase tak moc nemáme. 

Vidlákovský sbor je v podmínkách naší církve brán jako veliký. Ale jeho roční příjmy od farníků dělají zhruba půl milionu. Běžné náklady na chod celého společenství od peněz na organizaci akcí, po topení, vodu a plyn byly 350 tisíc.  Za pět let ve sboru zase někdo ubude. I ve Vidlákově tvoří půlku osazenstva v kostelních lavicích důchodci.  Všechny ceny půjdou nahoru. A prakticky veškeré příjmy budou muset jít na faráře. Pokud se vůbec tolik peněz sejde.  Nereálné... 

V příštích pěti letech z církve bude muset odejít možná polovina farářů, ale spíš víc. Jakmile totiž farář odejde ze sboru, zpravidla to urychlí jeho úpadek. Pokud se několik sborů podělí o náklady na jednoho faráře, ničemu to nepomůže, jen se urychlí pokles členů = pokles příjmů.  Jamile to celé nastane, jen těžko se to zastaví. Venkovské sbory vychovávaly děti, které pak odcházely do měst a posilovaly velké městské sbory. I to za pár  let skončí pokud malé sbory přijdou o faráře.   Pak začnou docházet peníze i těm velkým. 

Celé se to bude sanovat jediným možným způsobem - malé sbory mají ještě nějaký majetek. Mají svoje fary a modlitebny, které se dají prodat a z těch peněz se ještě nějakou dobu bude udržovat zdání, že je všechno v pořádku. 

Můj mateřský sbor v západních čechách byl jedním z těch, který právě na toto upozorňoval už před dvaceti lety.  Tehdy ho samozřejmě nikdo nebral vážně. Teď už ho sice v okolí vážně berou, ale zpětně. Teď uznávají že můj táta jakožto kurátor sboru měl tenkrát pravdu. Samozřejmě opět neuznávají to, co táta říká dneska. To pochopí až za dalších deset let. 

Můj mateřský sbor udělal vlastně jedinou možnou věc - prodal svojí vlastní modlitebnu svým vlastním členům. Vyvedl ten majetek z církve a udělal z něj osobní majetek členů sboru s tím, že modlitební prostory budou dále sloužit svému účelu. Nebyl to žádný tunel. Členové sboru se prostě složili a zaplatili za modlitebnu, kterou předtím sami opravili, tržní cenu.  Díky tomu se jim nestane, že by byli administrativně sloučeni třeba s Karlovými Vary, za čas jim pak někdo nařídí, že bohoslužby se budou konat jen ve Varech a jejich modlitebna se prodá, aby se za to zaplatil karlovarský  farářský plat. Jsou první vlaštovkou. Prvním sborem, který už počítá s tím, že brzy nebudou ani faráři, ani církev a tak si obcování s Bohem budou muset zařídit sami. Levněji. 

Pánbůh je prostě spravedlivý. Politickou církev nepotřebuje.  Přitom jim na začátku devadesátek dal ty nejlepší podmínky. Dal jim svobodu a zajištěnou existenci. Nevážili si toho a místo aby v klidu budovali církev pomáhající, církev pro všechny, církev mravnou s pevným základem, začali místo toho budovat další politickou stranu. Místo aby podporovali pevné rodiny, stálé vztahy a výchovu dětí v mravnosti přesně tak, jak je to popsáno v  Bibli, začali podporovat sexuální menšiny a úpadek mravů. A za všeobecného potlesku si  restitucemi podřízli větev na které seděli. 

A víte co je největší fór?  Tak bojovali proti Babišovi a za Milion chvilek, tak bojovali za Piráty, až se jim to nejspíš podařilo a ti jim teď zdaní komerční nemovitosti - ano zdaní jim výnos z těch konzervativních fondů, kam dali ty poslední peníze od státu. Konzervativní fondy totiž investují zpravidla do výnosu z pronájmu nemovitostí. Tak moc je štval Babiš s nízkými daněmi a rentiérskou ekonomikou, že si řežou i tu poslední větev ze které se sice už nedá zaplatit celorepubliková církev, ale dá se z toho udržet pražské ústředí. Ani na to nebudou brzy mít. Proč? Protože podporují ty, kteří jim přesně tohle udělají. 

Nevím co dělají katolíci. Jestli byli šikovnější... ale spíš o tom pochybuju - hodně peněz pohromadě = velké pokušení. Takže to tam u nich jde od desíti k pěti dost podobným způsobem. Ale s klidným svědomím mohu říci, že druhá největší církev v republice dlouho balancovala na okraji propasti, ale teď udělala rozhodný krok dopředu.  A všechny její plány mají sice vzletné názvy, ale ve skutečnosti je to jen plán na to, aby zbylí členové mohli mít ještě řádný církevní funus s muzikou a poslední pak zhasne.  Je jedno, co farář hlásá z kazatelny. Půl milionu ročně na jeho proslovy jsou pro většinu sborů nereálné. 

Církevní odpůrci by měli Kalouskovi postavit pomník. Podařilo se mu naší církev zcela zmarginalizovat. K tomu po jejím krachu nezůstanou žádné dluhy, peníze se nevyvedou do zahraničí, z té státní náhrady se zaplatily mzdy a z těch mezd odvody a DPH, peníze čistě přetekly do obchodu, průmyslu a služeb... Dokonalá práce. Takhle se to dělá soudruhu Gottwalde. Žádné zákazy, žádné dohledy, žádné tresty, vězení, Jáchymovy. Stačí jim dát prachy a nechat je, aby jim narostlo sebevědomí a přišli o pokoru. Stačí, aby se stát odstřihl od církví a ony už udělají všechno samy. Jen to není hned... ale v roce 2030 už tu Českobratrská církev evangelická bude mít jen IČO a logo. Jinak skoro nic. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (116 hlasů)

Komentáře

hokej přestal zajímat (asi definitivně)
Přesunutí pořadatelství z Běloruska do Litvy z politických důvodů, rusáci nesmějí z politických důvodů hrát jako ruská reprezentace v ruských dresech s ruskou hymnou.
Český "politici" vypisovali na sítě přání našim hokejistům, ať to těm ruskejm sviním nandají za Vrbětice a za Putina a kdoví za co.
Česká televize místo sportovního komentátora nasadila nějakýho politruka.
Naše reprezentace nastoupila v dresech s vránou.

Na takovej festival politickýho hokeje jim seru.

Průměrný počet slepic: 4.9 (30 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

je takový dvousečný. Politicky si Bělorusko povinně postěžovalo, ovšem jinak nejspíš rádo přenechá ten silně prodělečný podnik jiným. Bez diváků je to pro Litvu vítězství Pyrrhy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

jestli soudruzi z vedení škodovky až tak nenávidí současnej režim v Bělorusku, tak jim tam ten prodělečnej turnaj měli nechat.
Takhle to skoro vypadá, že nenávidí liberální demokraty z Litvy.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

Ale na druhou stranu si myslím, že není pro ně vůbec žádná škoda, když ten politický cirkus pořádá někdo jiný. Skuteční sportovci, a já věřím, že ještě existují, hodnotí tuhle šaškárnu velmi kriticky.
Hodně z fanoušků tohle už vůbec nesleduje. Poslouchat ty žvásty stejné jako ve zprávách, to se prostě nedá. Ze všeho nyní koukají prachy a snaha zavděčit se až příliš hlasitě.
Hospody jsou zavřené, takže tam se taky žádné nadšení nekoná.
A národní hrdost? Ta skončila Vrběticemi. Doufám, že ne definitivně.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

vždycky když byl hokej či fotbal sídlištěm šel řev....... no a včil klídek, pohoda ani ´tuk. Starým se to nelíbí a mladé to nezajímá... kdeže ty časy jsou.... a navíc ty hloupý kecy komentátorů. Ještě se dá dívat a tak jim fandím, jsou to slováci....kdoví proč jsou ještě normální

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

už to zajímá málokoho, možná je to dobře.
Jsou i jiný zájmy...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Být Rusem,odejdu z tohoto šampionátu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dobrý , jen jsem chtěl podotknout, že je lepší tak jak to dělám já fandit Rusům.
Odpovídá to výrokům že prohry jsou poučné a navíc každé vyhrání z kapsy vyhání nebo tak nějak a tak se možná v budoucnu snad i té výhry dočkáme. To, že Rusové vyhrávají je pro mě uspokojivé i z toho důvodu, že jsem Čech, no a každý Čech je rád, když už utrpí nějakou škodu, tak ať se s tím sveze i soused, no a v tento okamžik mám upřímnou radost, že ty svině z naší politický sebranky, kteří přáli Rusům jen to nejhorší se teď zalykají vztekem.
No není to dobrý?

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Imagine there's no religion

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Tu dobu máte dnes. Vzniklé prázdno po náboženství vyplnil marxismus a neomarxismus. Později ho vyplní islám, pokud se nic dobrého nestane - ale to už je poněkud zase náboženství.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

A nebo se lidi budou muset pochlapit a začít přemýšlet.

Což se nikomu nechce.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Rozum je jen abstraktní zpracování dat. Data dovnitř, odvození závěrů, závěr.

Člověk potřebuje výchozí data, a vědět, které hodnoty jsou cennější, a které méně cenné. To jsou věci, které rozum nevymyslí. Vzniká to zkušeností mnoha generací - a vlastně evolucí. Mnoho civilizací, které to netrefí, zajdou. A to je to iracionálno, to je to náboženství.

Rozum bez dalšího to nespasí.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Rozum jednotlivce ano, ale fungujeme přeci dohromady jako počítačová síť a komunikujeme spolu verbálně a pomocí psaní i v čase (jednosměrně).

To je zase rozum, tentokrát superorganismu, jehož jsme součástí.

Přeci jen přicházíme na svět z břicha žen, místo abychom se líhli z vajec na teplé pláži jako želvy, prvních asi 20 let jsme pořád poblíž rodičů, tak nějaká výchozí data tak jako tak nasajeme nebo je do nás vtlučou. Nebo nás nechají na schodech kostela nebo v sirotčinci atd. Bez péče nepřežijeme, takže výchozí data nějaká podědíme vždy po předchozí generaci.

I to iracionálno je na meta-úrovni jistým způsobem racionální.

Je třeba snadnější blbům nabulíkovat, že po nich bůh chce, aby nesahali do talíře tou rukou, kterou si otírají konečník, než se jim to snažit vysvětlit nějak příliš učeně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zajimavé čtení a poučné - jak mlýny boží melou.

Jen mám jednu věcnou připomínku k tu poadlým informacím - mám to jak se říká z první ruky, známá působila na učňáku velký fabriky - tísíce zaměstnanců - jako vychovatelka v úseku VMV (výchova mimo vyučování) což obnášelo organizaci volného času - kroužky, knihovna a vedení ke četbě, kultura (zaplacený autobus do divadla spolu s předplatným co měsíc, teda jeho naplnění žactvem) a taky tzv vzdělávací programy včetně jak se tehdy říkalo výchovy k vědeckému světovému názoru. Mno a jaksi z tohoto titulu musela absolvovat občas "školení" kde jim přednášel i okrtajemním přes církevní záležitosti. Někdy kolem 80týho dávala po návratu k lepšímu jak doslova fňukal že má problém splnit kvotu uchazečů do semináře, že má dvě místa ale že se nikdo nehlásí - teda skoro nikdo, protože ten jeden je jaksí z tak bigotní a potrhlé rodiny že před ním varoval jako o nevhodném sám velebníček a že tedy jestli o někom nevíme. A to bylo v kraji moravském kde nebyly kostely prázdné. Navíc mám i v rodině velebníčka a není mi známo že by se k teologii dostával - před 98 - nějakou oklikou přes jiné studiu.
Náboženství bylo překážkou ke studiu - jednoznačně učitelství a částečně i medidicína.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Kdo chtěl na farářa, musel napřed na dva roky na vojnu.
Spolužák, po odsloužení dvou let u Pohraniční stráže, nastoupil do semináře do Litoměřic.
Byl z dělnické rodiny, zřejmě politicky spolehlivý.
To jsou paradoxy, co?

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Ten co jsem ho zmiňoval byl z přísně katolické, ba lidovecké a podezřelé kulactvím rodiny. Do semináře ho dotlačila teta která byla motivovaná tím že když synovec bude velebníček tak jí vymodlí pobyt v ráji na nebesích. To sondování tajemníka se týkalo učňů u oboru s maturitou. - To s tou vojnou zřejmě plynulo z toho že na teologii - která tehdy neměla statut oficiální VŠ nebyla vojenská katedra.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Můj bratranec dělal do osmé třídy ministranta.
Pak mu třídní poradil, aby si dal pauzu, když chce jít na gympl, že je to jistější.
Během gympu nedělal ministranta, ale do kostela chodil.
Pak naše společná prateta bědovala: "Chlapče, vždyť ty jsi úplně k ničemu, k ničemu se nehodíš, ty abys snad šel na učitele!"
Tak ji poslechl a šel (v sedmdesátých letech) na peďák. (Poznámka: Ta prateta byla učitelka a do kostela chodila taky.)

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Jiří Ovčáček
@PREZIDENTmluvci
·
21. 5.
Milí přátelé, přeji vám klidnou nadcházející sobotu a požehnanou neděli - Slavnost Seslání Ducha Svatého! 🕊

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Pěkný článek.
Nejsem člen žádné křesťanské ani kacířské kongregace ( :) ) takže si podobné čkánky vždy rád přečtu s chutí nezainteresovaného.
Masterovi s vidlákem přeju hodně štěstí při boji s administrativním molochem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

postupně ztratí věřící ve prospěch různých sekt a Svědků Jehovových. Ti nemají s financováním problém, přestože budují nové sály království, vybavují moderní technikou, šíří literaturu. Mají štědré ovečky. Politicky se neangažují. Víra jim to zakazuje.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Wild Wild Country je k vidění na Netflixu. Je o tom, jak jedna taková sekta málem rozvrátila stát Oregon a měla našlápnuto k mnohem vyšším cílům.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Jedna havlova partička rozvrátila, zatím skutečně, Českou republiku. A má našlápnuto, (pozor na Piráty, STAN, KDU-ČSL, ČSSD, TOP09, ODS, ...) k daleko vyšším cílům.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

Na svědky Lahvelovi jsem nepomyslel.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jejich sekta je naprostá humanitární bomba!

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Siloš (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, jestli si myslíte, že celosvětová skupina lidí nemá politické ambice, a nic neovlivňuje...

Jehovisté vydávali časopis Siónská strážná věž. Později přejmenováno z důvodů nelibosti na Strážná věž. Počet jehovistů ubývá, disciplína klesá, peněz dostatek, ale méně.

Mormoné udělali ze státu Utah kůlničku na dříví. Federální vláda jim musela Utah podstatně územně zmenšit, a mnohokrát politicky zasáhnout. I vraždilo se tam, mormoné nebyli úplně neviňátka.

Mimochodem, Rusům se také nelíbilo, že jim partička řízená z USA zvaná Svědkové Jehovovi začíná agitovat po Rusku už od jejího založení. Když přetekl pohár, Rusové tu partičku zakázali coby teroristy, a následně je majetkově vyvlastnili. Představte si to v opačném garde - po České republice by se štosovala partička řízená z Petrohradu nebo Moskvy. To by Hamáček a Koudelkou dostali infarkt.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

In reply to by Siloš (neověřeno)

Trvalý odkaz

...církve, respektive velké konfese získávají na úkor atheistů. Globálně vzato. Lokálně může být situace jiná, na náboženském trhu.
Záleží samozřejmě i na tom, nakolik je stát defraudovatelný, např. přes daňové odpočty a dotace. Kdy je polopravdou, v podstatě lživým slibem, když nám tady troubili od rána do večera, že Církev (církve) budou od státu odděleny, že už po něm nebudou nic chtít, až dojde k vyrovnání. Jenže tato jedna z nebohatších organizací světa stále trží na dotacích, nemalé peníze. Peníze daňových poplatníků, přes fiskál či přes defraudace fiskálních nároků (sponzorské).
Je to samozřejmě i živnost, kšeft, byznys....ale to je třeba i některá hudba, zrovna nedávno jsem rozmlouval s jedním hudebníkem, teď se chystají s kapelou více prorazit....že se musejí chovat jako korporace, se vším všudy, trh je dost saturovaný (a u nás i dost malý), jisté celoplošné radio je " udělá slavnými", ale cca za 1 000 000 korun, tolik zatím dohromady nedají...a navíc doba je momentálně nepříznivá.
ANO, i o tom to je...o slávě.
Nakolik o slávě boží a nakolik o oné známosti, o tom, nakolik je daná organizace veřejně známá, slavná, všudypřítomná....z čehož pak masy usuzují i na užitečnost, potřebnost, dobrotu - takovéto organizace. Kdy většinou je vztah přímo úměrný.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

McKinsey zřejmě bere počty věřících globálně a počítá s tím, že se v Africe a Latinské Americe narodí spousty nových věřících.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

že jedna věta v tom blogu u vlka je nepravdivá a sice

Jednu výhodu totiž církve mají – ty peníze zůstanou tady doma.

Myslim,že ty peníze skončí ve Vatikánu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

co celý rok dělá ten vidlákovský sbor a co ti sboristi?

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

že moje potenciální nadšení pro věci církevní a víry vyčerpali moji předkové.
Nitranský biskup a bělehradský arcibiskup stačili džber víry vysosat do dna.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak se vy - kteří se hlásíte k nějakému z výkladů starověkých věrouk zvaných později např. evangelický, katolický, judaistický apod., jak se stavíte k tomu, že někteří z vás máte rádi a sami pořádáte zabijačky a sami požíváte nejenže masné produkty z těchto zabijaček , ale dokonce zachycujete i prasečí krev - a tu pak pojídáte např. v jelitech ...jak se k tomu stavíte, když tedy ve své víře byste měli nerušit byť by jen i jediné písmenko či čárku ze Zákona ( Tory) , měli byste je všecky dodržovat (pokud to jde, a zde to jistě jde, bez jelit se dá obejít).....viz Matouš 5. V případě židů pak by měla být situace mnohem jednoznačnější, šlo by o zjevný a nezpochybnitelný hřích, následovat by mělo prokletí.
Kdy je zajímavé to, že kdysi křesťané právě že tvrdili, že židé musí být všichni nakonec prokleti (5. Mojžíšova, 27:26) , protože nedokážou plnit VŠECHNA ustanovení, přikázání...a kdy židé jim odpovídali jinými výroky z Písma, kdy je zase řečeno, že ne všechna ustanovení, příkazy lze plnit...že hlavně ať se nevyhýbají možnosti je plnit...že záleží na protředí ve kterém se zrovna jedinec nachází....že hlavním měřítkem má být to, zda výsledkem je dobro - pro židy.....že za veřejné překročení ustanovení následuje jen trest světský - ale za utajené překročení trest Boží...etc etc. (stručně řečeno - v Bibli si najdeš výmluvy takřka pro cokoliv).

Takže jednodušeji - jak se s tím porovnáte ?
Při pomoci zpovědi asi ne,,,předpokladem přijaté pokory je přece takový stav, že hřích se neopakuje. Záměrně opakovaný hřích je neodpustitelný. Pokání je nemožné.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by Rodinné Štěstí (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nepletete si Izraelity a křesťany?

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Předpokládám , že židovský prorok Jehošua v Matoušovi 5 (17-19) má na mysli především Toru, když perem evangelisty zmiňuje " Zákon".

Was ist das : Izraelité ?
Např. palestinští či někdejší ruští občané - nyní občané státu Izrael ? Ty si mohu plést, ale proč to sem vnášet ?

Hezký den.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Když chcete diskutovat Starý Zákon. A zároveň nechcete do debaty vnášet tehdejší etnikum / rasu / národ - pak se asi ptát nikoho na nich nechcete.

Vytržená věta z kontextu (reálií a textu bible) - a zároveň nechtění tahání kontextu - to je vážně míněná debata / otázka? Teď se zase ptám já...

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

Howgh.
(já uvedl vše potřebné, jak je v Matoušovi odkazováno na SZ a jeho nezměnitelnost....termín "Izraelité" si prosím strčte za svůj namyšlený slaměný klobouček, čau pane vyslýchateli...s ignorantem se diskutovat nemá, ztráta času pro oba...odpovědět neumíte, jen se exhibujete....).

Průměrný počet slepic: 2.1 (8 hlasů)

Super, takže chcete slyšet předem připravenou odpověď. Tak nějak moderujete Otázky Václava Moravce v bleděmodrém. Věřte, že dojdete k pitomostem nejen v bibli, ale třeba i v Eukleidově geometrii nebo kvantové teorii pole, když budete vytrhávat jednotlivé věty - a následně nadávat těm, kdo vás upozorňují na kontext.

Například s prasátkem to máte vyřešeno. Ovšem KONTEXT! (Matouš 15)

Zbytek už nechám na vašich moderátorských schopnostech, aby vám nikdo nerušil vaše kruhy. Přemoudřelými úvahami typu, že text je celek, ne vytrhané věty.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Celkem je tedy Bible ? CELÁ BIBLE ?
Uffff !!

Ponkrác, vy jste se ani minimálně nepokusil o ODPOVĚĎ., jen prudíte, obtěžujete,.....
Proč prostě nenapíšete, jako muž, chlapsky...něco v tom smyslu že neumíte odpovědět ? Že nevíte, jak to je - s pojídáním krve....

Vy nikdy nepíšete tak, že uvádíte a tážete se na jednotlivost ?
Vždy píšete v celém KONTEXTU ?
Mám vás upomenout, vy hnusný (ne, Moravec takto nemoderuje, to jen užíváte CEJCH, ve své nízkosti , kdy už nevíte jak vybruslit ze svých pitomostí a neznalostí) pokrytče a provokatére?
Na vaše vlastní texty ?
Raději ne, že ?

Prostě napište, že se po tom, co sežerete půl kila jelit, pomodlíte i k Bohu, i k Ježíši, i k Allahovi. :-D))))))
A je klid.

Definitivně howgh. Vy kruhu, vy prasklá pneumatiko.

Průměrný počet slepic: 2 (9 hlasů)

Je tomu přes 20 let, co jsem měl v ruce naposledy bibli. Přesto si pamatuji, že v té bibli není zakázáno věřícímu křesťanu dlabat vepřové. Tudíž věřící křesťan si může dlabat vepřové jak chce, a nemusí s tím mít problém.

Stejně tak kázání Izraelitů (pojem přímo z bible) a polokronika událostí není třeba znásilňovat jako příkaz za každou cenu.

Ptal jste se na něco, co byl váš inovativně-kreativní výklad, co by měl křesťan dodržovat. A to jsem pochopil i já, který 20 let neměl v ruce bibli, a v kostele za tu dobu byl asi třikrát omylem na půlnoční.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Rodinné Štěstí (neověřeno)

Trvalý odkaz

nejsou dány. Může jich být i 100%.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Před kostelem sedí dva žebráci. Jeden má na krku přívěsek s křížkem, druhý má přívěsek s Davidovou hvězdou. Lidé začali vycházet z kostela, klobouk toho s křížkem se začal potěšitelně naplňovat.
Nakonec vyšel farář a povídá tomu s hvězdou: " Vidíte, vidíte, proč se nejdete raději posadit před synagogu?"
Když se farář vzdálil, povídá ten s hvězdou tomu s křížkem: - "Tak to viděj Kohn. Tihle by nás chtěli učit marketing."

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

proč se na Moravcovou nedá dívat natož poslouchat........ tri minuty jak v triminu a dost

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Zprávy
Pravá ruka Babiše: Jsem otrávený. Uvažuji o konci ve Sněmovně.

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak to se konečně vrátíte zpět do náruče matičky církve, té jediné pravé, katolické :-))

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

i když toho svého jsem zatím nenašel, ale církev mě sere.
Nemám problém s tím, když někdo chce svého Boha, o koho se potřebuje opřít. Fajn, pomůže ti to, tak si ho měj.

Jenomže, když se u toho opřeš i o církev, začne ti do toho kecat, jak máš věřit.

Hele, existují chlapi, kteří jsou dobře stavění, vydělávají slušné peníze, jsou hodní, ale prostě jim nejde sehnat ženskou. Nějak to s nima neuměj. A přitom jsou ochotní tu babu nosit na rukou a postarat se o ní. Ale furt jim nejde se s ňákou seznámit.
A pak máte vedle takovou sušinku s knírkem, ale on to umí. Dokáže ty ženské ukecat, takže jako správný sňatkový podvodník je prvně zblbne, pak opíchá a pak vyluxuje účty a pak zmizí.

Takhle já si zhruba představuji církve. Když půjdu do extrému, tak Guru Jára, zvaný též Óm Nadsamec, na tomto svou církev postavil. Evidentně měl charisma, takže své ovečky finančně vycucnul a ženský opíchal, v rámci víry, aby je očistil.
(mě to přišlo jako dobrej nápad, ale manželka mi založení takovéto církve zatrhla)

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

Víš co, člověk je z principu tvor společenský a sdílející. To, že žijeme v éře tvrdého individualismu, na tom nic nemění. A církev vždy měla tu funkci vzájemného sdílení. A samozřejmě i teologické edukace. Namítneš, že Bibli si může dneska číst každý. To je fakt, ale přináší to taky tolik výkladů, kolik čtenářů jest.
Málokdo totiž má tak dobré znalosti aramejštiny, hebrejštiny, starořeštiny a latiny, aby uměl číst Bibli v tom kontextu, v jakém byla napsána, bez jazykových a dějiných posunů. Proto se to tak dlouho studuje, a přesto kněží mají sotva základy. Pak to vypadá asi tak, že laik vidí, čte a chápe A, kněz mu to poopraví na A' (protože A' vyplývá z kontextu, který se učil na teologii) a skutečný znalec to pozmění na A'' (jakože dvě čárky), protože je tam drobná nuance daná širším kontextem a dobovou formou vyjadřování.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Původně ?
Shromáždění (neúspěšný židovský prorok Jehošua dokonce říká že stačí dva nebo tři " v jeho jméně"...tedy církví může být i bezdětný manželský pár ?, a co třeba milenecký pár ?...církví může být pak třeba i vězeň a jeho bachař ?!??).
Nejprve zřejmě tlupa opic....později nějaké rodové společenství. Nakonec masa konzumentů. Tmel společenský byl nejprve čistý utilitarismus, až později náboženství, dnes nějaká kombinace, nutně ale není do budoucna stále pěstovat ty výlučnosti , např. starověkých věroučných konceptů. Já očekávám nějakou syntezi, kombinovanou s návratem k uctívání slunce, toť zdroj živého mrtvého na věky věkův (mi těch pár miliard let docela stačí), satanem je NEO. Konec evoluce jak ji známe (tedy NEO o průměru řádově stvovky metrů či jednotky km) rovná se totiž i konec náboženství, jak je známe. To by se vypařilo spolu s námi.

No, to je ten problém. Že místo Duků a pod. je "nám" (někoho to ale vůbec nemusí zajímat, proč taky) třeba Hájků (Evangelium podle Matouše nedok.), Molnárů , Pokorných (Výklad evangelia podle Marka).....
A těch výkladů....o jéje !!! Že jako např. žádné písmenko ani čárku nerušit, ale že je jako myšlen ne text, ale duševno, ještě nenaplněné ....a že ...no prostě dá se tím docela dobře živit na věky věkův, pokud nám platí solidně a včas.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Všechno, co nějak souvisí s filozofií je neverending story. Na druhou stranu je dneska módní nedržet ten kontext vůbec a posouvat si výklad (nebo ho rovnou znásilňovat) dle libovůli autora.
A propos, proč považuješ Ježíše za neúspěšného proroka? On naopak byl velice úspěšný, protože založil něco, co násobně překonalo původní, nereformované židovské náboženství :-)

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Že já se neučil ve škole hebrejsky , řecky a latinsky !!

No ale to živí lidé dělají, že používají různé výklady (znáš Antipašije ?...od Karla Eichlera), živé výklady, napasované třeba na jejich život, na některé události.
Možná tak to chtěl žid Jehošua, proto nechtěl umrtvit své výklady do nějakého psaného textu, analfabetem zřejmě nebyl. Byla to zřejmě veselá kopa, tulák, rád si přihnul, určitě i nějaké ty ženské tam byly...(znal se osobně i s prostitutkou, kdo z dnešních dobrých křesťanů má takové styky ?!!). Školometský suchopár by se mračil a vztekal, když by šlo o zažertování si ze sebe samého , ale veselá kopa ?! Veselé kopy, které si umějí vystřelit sami ze sebe, to jsou vesměs hodní lidé.

On tomu dal (předal) náplň , založil to Pavel a dal.

Byl Hus úspěšným ? Já třeba bych byl radši kdyby zvostal na nějakém tom českém hradě a dál působil, možná časem by se stal minimálně tak úspěšným :-D))) jak Luther , tento tlouštík holdující dobrému vínu, zpěvu a krásným ženám....
Prostě já smrt na kříži či útěk nebo dokonce odvrácení se či zradu učedníků za moc velký úspěch nepovažuji....jsem ale člověkem obyčejným, nízkým. No a splnění proroctví též (naštěstí, předcházet má apokalypsa !!) nic moc...na Zemi už vůbec ne.

No překonalo....já ti nevím, dneska zas o všem rozhodují peníze....a tak i banky a spol....:-D)))))

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)