Odpad v Mississippi

Autor
Štítky
Než začnu s dnešním tématem, zde jedna covidová aktualita z Mississippi. Vojenská nemocnice v Jacksonu zavírá provoz na 4 týdny, protože velká část personálu je doma s omicronem. 
 

V jedné diskusi někdo položil otázku na životní prostředí a zvlášť na nakládání s odpady. To je hodně široká oblast, tak si vymezme několik oblastí: recyklování odpadu, likvidace odpadu, odpadní vody, odpadky. Zatímco v češtině si vystačíme se slovem recyklovat, angličtina používá slova "recycle", "reuse" a "repurpose" - tj. recyklovat - (shromáždit použitou surovinu, zpracovat ji a vyrobit stejný materiál, např. papír či kov), opětovně použít - (např. zavařovačky) a použít k jinému účelu - (např. nábytek vyrobený z palet).

 
Recyklování
V oblasti, kde žijeme neexistuje třídění odpadu do kontejnerů. Jediné, co tu lze recyklovat jsou kovy, které vykupuje místní sběrna. Peníze za odevzdané kovy nedostanete v hotovosti, ale šekem po předložení průkazu totožnosti. A pokud odevzdáváte měď, tak si vás i vyfotí. Když jsme se sem přistěhovali a dělali pořádek kolem domu, našli jsme klubko starých použitých měděných drátů, jak tu zůstalo po poslední rekonstrukci domu. Nebylo toho moc a byla jsem pak překvapená, kolik za měď sběrna zaplatila. 
 
Musím přiznat, že státy na sever od nás jsou na tom s recyklováním podstatně dál. Když Bill a Jane bydleli v New Yorku, házel Bill do domácího odpadu všechno, tak jak byl zvyklý. Paní domácí ho několikrát upozorňovala, že je třeba třídit a že dostane pokutu. Nedbal - dostal. 
Když jsme projížděli severní státy, bylo běžné vidět i odpadkové koše na tříděný odpad na odpočinkových parkovištích podél dálnic.
 
Opětovné použití
Hodně lidí se snaží opětovně používat spotřební zboží denní potřeby, např. zavařovací sklenice, plastové nákupní tašky. Hodně našich stálých zákazníků nám bez prošení vrací zavařovací sklenice, kartóny na vajíčka i čisté plastové tašky, což je příjemné - nová sklenice stojí podle velikosti tak 0,75 dolaru a výš, nový kartón na vajíčka stojí od 0,2 dolaru výš.
Do kategorie opětovného použití bych zařadila i různé výprodeje z garáže nebo ze dvora (garage sale, yard sale), případně prodej pozůstalosti (estate sale). V Česku člověk neustále řešil, co se starými věcmi, které již nepotřeboval. Všechny české second-handy prodávaly použité zboží ze Západu a tak většina českého použitého zboží skončila ve sběrném dvoře. Hrníčky, šlapací šicí stroj, skříňky... Já vím, že se to mění k lepšímu. Existují různé stránky na internetu, kde je možné nechtěné zboží nabídnout k prodeji. Jen nevím, do jaké míry je to účinné. Tady je běžnou praxí, že v sobotu dopoledne lidé prodávají to, čeho se potřebují zbavit. Můžete to prodávat před vlastním domem (existují aplikace, kam zadáte svou adresu a podle které vás zákazníci najdou, i když zrovna nebydlíte u rušné ulice), nebo si můžete pronajmout prodejní místo od radnice (pronájem stojí 10 dolarů), která organizuje bleší trh na parkovišti uprostřed městečka každou první sobotu v měsíci. Existují podnikavci, kteří si z toho udělali i živnost. Objíždějí takové výprodeje, koupí levně předměty, jejichž cenu prodávající podcení nebo rozbité, poškozené předměty, které jsou schopni opravit. A pak několikrát do roka udělají vlastní garage sale, kde zrealizují zisk.
Ti, kteří se nechtějí zlobit s organizováním výprodeje z garáže mají další možnost - věnovat použité věci Helping Hands. Pokud je toho víc naráz a je to hodnotné, Helping Hands vydají potvrzení o věnované hodnotě. Tuto částku si pak dárce může odečíst od základu daně.
 
Použít k jinému účelu
Jižanské dámy mají zálibu ve využívání předmětů k jinému účelu než bylo původně určeno. Někdy si myslím, že je to druh národního sportu, která přijde s originálnějším použitím již nepotřebných věcí. Jedna moje kamarádka vytvořila pro manžela "bručárnu" (tady tomu říkají man's cave) a na příčku použila sadu 4 dveří, které dostala od přátel. Jiná paní vyrábí stolní lampy z lahví od alkoholu (ne, ona není "alkoholka", jen jí přátelé občas nějakou zajímavou láhev od alkoholu přihrají). A další dáma vyrábí kříže svařováním starých podkov. Viděla jsem i konferenční stolek, jehož deska byla vytvořena z porcelánových střepů zalitých do epoxidové pryskyřice. Již dříve zmiňovaný patchwork, který původně vzniknul jako způsob jak využít odstřižky látek nebo dobré části odloženého šatstva na výrobu dek, není třeba se ani připomínat. 
 
Likvidace odpadu
V některých rodinách na venkově pálí papírový odpad na dvoře a stejně tak i hořlavý velkorozměrný odpad (starý nábytek, matrace). Sice by jej mohli odevzdat ve sběrném dvoře, jenže je to zpoplatněné a minimální sazba je 35 dolarů. To však nelze provádět v městečku, kde  pálení jakéhokoliv odpadu zakazuje městská vyhláška. Tam nesmíte pálit ani suché větve, šišky nebo suché listí. Místo toho necháváte zahradní odpad u kraje silnice, odkud jej odvážejí městské služby. Někdo by mohl namítnout, že je to škoda, že by to mělo přijít na kompost. Mělo, ale kromě naší rodiny neznám nikoho, kdo by kompost měl.
 
Bohužel, ani sklo ani papír, ani baterie či zářivky se tu nerecyklují, takže často svádím boj s vlastním svědomím, když vyhazuju do odpadu baterku nebo plastový sáček. To vše skončí v popelnici. Zdejší popelnice jsou objemnější než ty české a v některých rodinách ji za týden pohodlně naplní, například jednorázovým nádobím, plastovými nosiči na jídlo z fastfoodu nebo plastovými lahvemi od mléka nebo vody nebo limonád. 
 
Vůbec - fastfoodový odpad je tu bolavým místem. I přes výstražné cedule všude podél silnic, že odhazování odpadků se trestá pokutou 250 dolarů, okraje silnic jsou často lemovány plechovkami, papírovými krabičkami od smažených hranolků či polystyrénovými nosiči pokrmu z restaurace domů. Řeší se to tak, že někdo jednou za čas podél silnice odpadky sebere. Někdy je to místní komunita, někdy jsou to městské služby a někdy odpadky sbírají vězni. Bill říká, že to mají za odměnu za dobré chování. Dostanou se ven a něco si přivydělají. Co je na tom pravda - nevím. Ale do týdne se opět podél silnic povalují odpadky. 
 
Odpadní vody
Na samotách, jako je ta naše se nevyplatí stavět kanalizaci, proto každý dům musí mít domácí čističku odpadních vod. U novostaveb to mají ošetřené tak, že dodavatel energie nesmí elektřinu zapojit, dokud není nainstalovaná čistička (je to jen nádrž se vzduchovým čerpadlem a přepadovou výpustí). V městečku mají odpadní vody z domácností svedené kanalizací do nádrže za městem (lagoon), kterou Bill překřtil na poopy pond (kakáč). Tam se voda nechává provětrávat míchadly. Čističku odpadních vod, jak ji znám z Česka jsem tu nikde neviděla.
 
První dnešní snímek ilustruje velikost zdejších popelnic. Na druhém snímku vidíte vůz pro sběr odpadků. Všimněte si nápisu na dveřích: "Inmate Litter Removal" (Vězeňské odstraňování odpadků). Na třetím snímku vidíte vězně sbírající odpadky. To, že jsou to vězni poznáte podle mundůru. Někde je mundůr s bílo-zelenými vodorovnými pruhy. Čtvrtý snímek ukazuje koše na tříděný odpad na odpočívadlech v Tennessee a v Illinois. Další snímek byl pořízen v Cades Cove, což je součást národního parku v Great Smoky Mountains. Píše se tam: "Při nejmenším 60% veškerého odpadu z odpadkových košů je kompostováno firmou Sevier Solid Waste, Inc v Tennessee. Tento závod je jedním z jedenácti na světě, který přijímá směsný odpad a kompostuje jej ve velkém "digesteru (stravovači)", který zahřívá a rozmělňuje odpad. Plasty a drobné kovy jsou odstraněny třídícím procesem. Zbývající materiál se přeměňuje na kompost, jež se užívá na farmách, v krajině a na stavbách." Předposlední snímek je lehce mimo téma - větrná elektrárna na Severu - někde v Illionis. Mississippi žádné větrné elektrárny nemá, ale jedná se o tom. Zato má na mnoha místech solární panely. Například ve vojenské nemocnici v Jacksonu jsou umístěny na přístřešky nad nemocničním parkovištěm. To je zachyceno na posledním snímku. Není valný, ale snad dá hrubou představu, oč se jedná.
Popelnice
Odpadkový vůz
Sbírání odpadků
Odpočinkové parkoviště
Popis zpracování odpadků
Větrná elektrárna
solár
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (75 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Alespon v tomto jsme u nas lepsi. Mentalite Cechu vyhovuje trideni odpadu. Byla u nas ukrajinska sluzka a sklenene flasky co nasla automaticky vhodila do smesneho odpadu. Jen pockej az prijde maminka, rekl jsem si. Maminky, i kdyz je ji pres 70 - a jezdi na motorce - se zatim lekl kazdy. Neboha dcera Majdanu musela vyvratit popelnici a lahve z ni vybrat :D Ale definitivni reseni prinese budoucnost. Uz mnou spominany dr. Jiri Mrazek v https://www.databazeknih.cz/knihy/kde-zacina-budoucnost-60213 psal o termojaderne "spalovne" koncem 21. stoleti. To se do reaktoru nasype cokoliv, v jeho procesech se to promeni na atomy prvky ze kterych to je a ty si budeme pak vypoustet jako ciste prvky. Slovo odpad pak vlastne ztrati smysl a svet se zase zmeni - staty dnes bohate surovinami nahle ztrati tento zdroj prijmu...

Průměrný počet slepic: 3.2 (17 hlasů)

pěkná blbost.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

zdroje - knihu napsali renomovani autori, vedci sve doby, aby si nemohl primitivne plivat ze ja jsem blb :) Jim musis oponovat odborne - co jaxi nezvladnes... :D

Průměrný počet slepic: 3.2 (18 hlasů)

Dnešní renomovaní vědci prosazují New Green Deal a ekonesmysly.

Nebo co jen renomovaní vědci namluvili do médií nesmyslů o koronaviru, o vakcínách nebo rouškách! Každá renomovanými vědci a odborníky vyvrácená konspirační teorie a nesmysl se stal do měsíce pravdou a realitou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (28 hlasů)

Odstraněnim komunistky a volbou C19 dreda, začiná nová éra pirátů v řizeni společnosti ve věci ekologie!

Kandidát na námstka toho ministra zahraniči se zpupně chlubi prý chce poslat naši brigádu rychlého nasazeni na zaneřáděnou Ukrajinu tam sbirat tamni odpadky ,či co?
Ministr prý už i dostal přikaz v ramci zelené ekologie pokračovat od zelené ANALENY ministrne zahraniči Německa,která nařizuje pry Čcsku okamžite zavést zálohové poplatky na plastik láhve od limonády ve výsi nejméně 15 korun.
Velmi se to totiž osvědčilo u ni,kde každý obchod je povinen tyto láhve vzit zpět a to v jakémkoli množstvi.
Ministerstvo pana Lipavského vřele souhlasi a dá to odsouhlasit brzy své vládě,kde má většinu!
Petro nebyl by to mustr i pro Misisipiipi a ty větrniky jsou tam taky jakési chudé sirčičky,,do čeho vyrábji proud,nedá se to zjistit?
?tak mi drazi voliči ,jaké máte dalši návrhy,kromě změny toho režimu,co?

Průměrný počet slepic: 2.9 (14 hlasů)

Zvlášte mocni piráti jako vy,kterři jsou však jen polovzdělanci na prvni priorite zla ovládáni domorodců s tim hned prašti,to se bude dit a je to.
Moc mě to mrzi,e se nechťeji vzdělávat a trpi pak jako intelektuálni bezdomovci,no nic naplat kdo chce kam pomožme mu tam.
Vždyt se dali napálit i svým koaličnim partnerem a nyni exceluji v ministerstvu ZV(zákeřnyýych věci)?!
No ni?

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Odpadky jsou zajimavé,ale naši pirátšti patelé je erou a tak to máme i my tady z prvni ruky.Co nemáme a taji se to,kdo na nás vypustil C19!

Tato informace pomalu prosakuje do celého světa a pr i do AMERU.Co je tam,ale slyšet je i nás málo známé.Proto se to můe stát pedmětem společnho zájmu.Dám tu mimoádně aktuálni odkaz,kteryýy je pisně zakázano čist! bude to proto v američtině a proto pro ostatni nesrozumitelné!budete li mit odvahu hezky vás prosim o vaše miněni,je to aktuálni i proto,že Rudoarmějci právě obsazuji leboratoř dýymějového moru v Kazachstánu poté co pomohli Bělorusku.
Odkaz se mi nemusi povést je totiž vztekle mazán a pokud se i vy budete bt tak to tu razně můete i napsat a ostatni posluchači taky!

https://www.nature.com/articles/nm.3985
Doufæm,že se to nedostane do tisku a tv byl by to maleur!

Průměrný počet slepic: 1 (5 hlasů)

Odpadky jsou zajimavé,ale naši pirátšti patelé je erou a tak to máme i my tady z prvni ruky.Co nemáme a taji se to,kdo na nás vypustil C19!

Tato informace pomalu prosakuje do celého světa a pr i do AMERU.Co je tam,ale slyšet je i nás málo známé.Proto se to můe stát pedmětem společnho zájmu.Dám tu mimoádně aktuálni odkaz,kteryýy je pisně zakázano čist! bude to proto v američtině a proto pro ostatni nesrozumitelné!budete li mit odvahu hezky vás prosim o vaše miněni,je to aktuálni i proto,že Rudoarmějci právě obsazuji leboratoř dýymějového moru v Kazachstánu poté co pomohli Bělorusku.
Odkaz se mi nemusi povést je totiž vztekle mazán a pokud se i vy budete bt tak to tu razně můete i napsat a ostatni posluchači taky!

https://www.nature.com/articles/nm.3985
Doufæm,že se to nedostane do tisku a tv byl by to maleur!

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

Ano, zelený úúděl jim vlezl na mozek, a nic jiného se tam asi nedostane.

A vůbec, nějaký reaktor, reaktor už jen to slovo vědcům z úúdělu nahání husinu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

peníze nesmrdí. i vědec je jen člověk. a tak bádá podle zadání. kdyby bádal jinak, nedostal by ani pochvalu, natož 30 stříbrných grantů....

Zatím bez slepic

pak je mi jasné úplně všecko.
Je to stejná kravina, jako auta na baterky, sodovkový plyn, oteplování planety z důvodu existence člověka a spol.
Myslím, že daleko jednodušší a efektivnější je zavést zpět vratné obaly, jak to bylo za komančů. Distribuční auta stejně jedou zpátky do skladů prakticky prázdná, tudíž není problém odvézt prázdné přepravní obaly.
Před 40 lety jsme žili bez plastových obalů a jednorázového nádobí a celkem nám nic nechybělo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (39 hlasů)

argumentu bych potřeboval tak 500 stránek velikosti A4 a písmo velikosti 11.
Pokud se opájíte představou získání čistých prvků, zjistěte si energetickou náročnost výroby čistého vodíku, anebo čistého uhlíku. Pro začátek si sjeďte klasiku - koksovnu a na ni navazující kyslíkárnu. Z ní obdržíte oba prvky v přijatelné čistotě.
Přestane vám šmakovat už teďka oběd z přespříští neděle.
Váš zázračný reaktor je něco jako kouzelná Zlatá rybka, která umí splnit tři přání mamlasa, který si myslí, že ji nějakým omylem chytil.

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

To co tvrdis jsou metody pouzivajici vylucne deje chemicke, cili ty kterych se ucastni jen vnejsi elektronove obaly atomu. Oproti tomu termonuklearni reakce je dej fyzikalni, kde do interakci vstupuji jadra atomu.

Průměrný počet slepic: 2.3 (16 hlasů)

těžce mimo mísu, nemá to cenu...

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

vy sám.
Vyvolat trvalé změny v jádrech atomů, neboli provést řízenou transmutaci sice jako lidstvo umíme, ale s papírem a igelituem to zatím moc nejde.
Spěte a sněte dál, to nic nestojí, pokud to dokážete bez chlastu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (14 hlasů)

Nešlo by použít velikost písma 10, Antone Pavloviči? Určitě by jste tím nějaké stránky ušetřil, to by bylo velmi ekologické. Jinak k tomu reaktoru, pokud by šlo o fůzní, tak energie by bylo dost, a spalovat s jeho pomocí odpad by také nemělo být obtížné, nicméně separovat ze vzniklé plazmy čisté prvky, to je opravdu oříšek prozatím z říše Sci-Fi.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Ako argument slúži fakt, že termonuklearnu fúziu nie sme na zemi schopní udržať v chode dlhšie ako pár sekúnd......o energetickej ci ekonomickej rentabilite ani nehovoriac

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Sice umí 17 minut a to číňani, ale je pravda, že i tak je to nulanulanic ;)

Zatím bez slepic

na někoho vystrčit

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Pane Targusi, já bych z Vaší věty"... auta na baterky, sodovkový plyn, ..." něco málo vypustil a dostal bych "... auta na sodovkový plyn, ...". To by byla pecka! Přitom se nejedná o novinku, nýbrž o již dokumentované a ověřené řešení a pravděpodobně dávno bez patentové ochrany (popis viz Nikolaj Nosov; vynálezcové Šroubek a Vroubek).

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Jediná chybka je, že se jedná o silně ewndotermický proces. Takže za chladného počasí - smůla. Zato v létě pomůže klimatizovat.

Zatím bez slepic

si nekupuji vůbec, protože voda z vodovodu je pitná.
Tudíž do kastlíku desetilitrový kanystr a k sedačce PET-ku, kterou do nekonečna krmím z onoho kanystru.
Pokud jsem jezdil s autem, ve kterém jsem byl "doma" měl jsem k témuž účelu plastovou přepravku z vinných lahví a v ní nastrkané PET-ky, které kolovaly mezi vodovodem a autem do nekonečna, dokud se neprotlačily spodky lahví do takové míry, že už nechtěly samostatně stát.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Tak jste mě dostal. Já jsem chtěl poukázat na fakt, že výroba PETky z ropy/granulátu stojí v řádu haléřů, kdežto celý kolotoč výkup, skladování, distribuce, a buď recyklace nebo čištění a opětovné použití je již v korunách. Uvidíme jak dopadnou Slováci se zálohováním PETek.
Já soukromě plánuji k 3D tiskárně dokoupit/dodělat bazmekt, který z PETek vyrábí filament a použít jej na tisk 3D. To je ta správná recyklace. Zvláště když svítí slunce a elektřina bude zrovna zdarma ze solárů.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Tyto koncepce jako "termojaderná spalovna odpadků" kromě technologických potíží fungují zhruba na tom principu, že na likvidaci jednoho kelímku od jogurty potřebují v průměru 1000 kWh energie a 100 Kč v přepočtu na nákladech pro postavení zařízení. A za to zadarmo získáme prvky - třeba 1 gram uhlíku, 0,5 gramu vodíku, apod.

Je to vlastně stejně renomovaně vědecky chytré jako třeba elektromobily nebo růst prosperity společenosti novým zeleným údělem, který přínáší nové a netušené možnosti investic, růstu a celospolečenského bohaství.

Průměrný počet slepic: 4.9 (21 hlas)

Také jsem četl nedávno jednu " hloupost "
https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/vyrabime-benzin-ze-vzduchu-poc…
Ale vypadá to, že k tomu je potřeba elektřinu, což koliduje s grýnem-dýlem, takže začarovaný kruh ??? Nebo že by zase plán s nedostatkem elektřiny a další super kšeft pro vy/hu/volené ???

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

In reply to by Ňouma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to taková hlava XXII. Na výrobu benzínu budu potřebovat - hlavně benzín.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by Ňouma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Uhlík, vodík a kyslík lze oddělit z oxidu uhličitého a vody obsažených ve vzduchu a přeměnit je na metanol a potom na benzín. Výroba paliva „bez uhlíkové stopy“ spočívá v tom, že hydroxid sodného pohlcuje oxid uhličitý CO2 obsažený v atmosféře, čímž vznikne uhličitan sodný. Z toho pak lze elektrolýzou regenerovat hydroxid sodný a izolovat zpátky čistý plynný CO2. Vodík H2 lze získat elektrolýzou vodní páry. Z CO2 a H2 se následně produkuje metanol, který se v reaktoru přemění v benzín a vodu. Palivo lze nalít do nádrže jakéhokoliv automobilu spalujícího benzín.
https://www.3pol.cz/cz/rubriky/bez-zarazeni/262-budeme-vyrabet-benzin-z…
Potud samá pozitiva. Negativem je obrovská energetická náročnost na elektřinu. Předpokládalo se využití přebytku elektrické energie z větrných elektráren ve větrných obdobích a jeho přeměnu na benzín.
Jenže se tím procesem dá vyrobit strašlivě málo paliva, asi 0,1l denně.
https://vtm.zive.cz/clanky/zapomente-na-ropu-a-uhli-evropa-chce-vyrabet…
Fischer-Tropschova syntéza je známa od roku 1925. Za 100 let jsme se moc k výrobě benzínu neposunuli, a to ani po ropném šoku 1973 nebo druhém 1979.
https://plus.rozhlas.cz/vyroba-benzinu-z-vody-a-co2-bude-konecne-efekti…

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takže zatím je to spíš nepoužitelné. Ale kdo ví, třeba jednou přijdou s technickým řešením, které to převede z laboratoře do průmyslu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

To technické řešení už existuje. Jmenuje se "rostlina". Dělá to samé, co popisuje předřečník. Následkem toho nějakého ekošílence napadlo vyrábět takto "biopaliva".

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Fotosyntéza. Geniální vynález. Není na tom co vylešovat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

nepřijdou.
Zákon zachování energie. Když chcete nějaké kvantum energie z látky uvolnit, musíte ji napřed do takové látky vrazit.
A nikdy to nedokážete s účinností 100 %...
Ale tady se pohybují mnohem chytřejší lidé, než jakýsi nablblý točvolant z Gorolistánu, a ti vám to dokáží vysvětlit mnohem precizněji.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Paní Petro, dokud nepřijdeme na kloub levné energii ze studené fúze nebo thoriového reaktoru, bude to jen v laboratořích. I když za války Němci a Japonci tímto způsobem vynahrazovali nedostatek ropy. Levnější je ovšem dřevoplyn. Zatím vyrobí jen 5 litrů benzínu za 3 měsíce.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

pěkný článek a pěkná zviřátka!
Existuje nějaký důvod, proč se nerecyklují ostatní materiály (papír, sklo, plasty..)? Vyváží se stále odpad do moře?
Přeji hodně zdraví a díky za článek!

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Abych se přiznala, nevím. Budu na tom muset zapracovat. Říkala jsem si, že bych měla zkontaktovat firmu svážející směsný odpad a zjistit podrobnosti.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když jsem byl na Havaji, nabízel jsem zdarma svůj nápad likvidovat odpad shazováním do činných sopek. Přišlo jim to ale příliš revoluční. Asi jsem předběhl dobu. :-)

Průměrný počet slepic: 4.1 (12 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podle mych zkusenosti se na v USA hodne skladkuje. Rikaji tomu "landfil".
Ale urcite to bude ruzne podle oblasti.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Sklo musíte roztavit a pak zase vytvarovat. Jenže v MSP není ani jedna průmyslová sklárna; pouze pár malých podniků na výrobu dekoračního skla.
Papír musíte rozpustit, vyčistit, případně vybělit, znovu rozprostřít, vylisovat, uhladit nebo naopak různě zkrabatit... A na to potřebujete alespoň jednu papírnu jak kráva. Jenže v MSP jsou pouze dvě menší papírny s ročním obratem 9 (35 zam., kotoučky do pokladen a bankomatů) a 15 (140 zam., jediná skutečná papírna v MSP) mio USD.
No, a plasty musíte rozemlít, roztavit, obarvit nebo ne, znovu vytvarovat. Nějací plastikáři v MSP jsou: https://www.plasticsindustry.org/factsheet/mississippi, ale obrat nic moc (0,430 mld. USD).

Takže stále stejný problém - de facto rozvojová země bez veřejné infrastruktury a bez průmyslu.

Proč by vozili odpadky do moře, když je mohou naházet do řeky a ona je do moře časem odveze sama?
https://www.memphisflyer.com/mayors-aim-to-reduce-plastic-trash-in-miss…

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Jahodu do kabiny náklaďáku a odvlekl jsem ji do UK (United Kingdom, Ukrajina má kód UA). Byla docela zděšená, že skoro v každé ulici, kam strčila svůj zvědavý nos, byl kvelb s jetými hadry, jakož i stejně jetým zbožím denní potřeby. Abych pravdu řekl taky mě to dost zaskočilo.
Dost možná, že to bylo v době, kdy se pořádala "železná sobota" po anglicku a domácí zde nabízeli vše možné v jinak zavřených obchodech..., anebo je tam vetešnictví výnosná živnost..., neumím si to dodnes vysvětlit. Je ovšem fakt, že mne nikdy předtím, ani potom nenapadlo, abych slídil po obytných čtvrtích velšských a anglických měst, jak splašený ohař.
Pohybovali jsme se tehdy po trase Dartford, Pembroke, Cardiff, London, Dover.

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

je videt, ze se od americkych soudruhu neco naucili. jakepak trideni to je pro zebraky. v nejlepsi zemi sveta (Obama) si vyvoleny narod (Obama) muze dovolit vsechno zahrabat.

Jinak Rusak plasty dovazi. A recykluje je:
https://www.enfrecycling.com/directory/plastic-plant/Russia

a tady neco od protiputinovskych novin o plastech v Rusku:
https://www.themoscowtimes.com/2021/05/31/russian-government-considers-…

jeste nejaky problem, Alzbetko?

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

proces recyklace je VŽDY dražší, než pořízení nové věci z nových surovin.
Když se v Německé unii zastavily dotace na zpracování starých plastů, zamizely všechny "výrobny", jako když mávne kouzelným proutkem.
Třídění plastů, jejich následné mletí a transport na místo "činu", kterým je výrobna pseudonových výlisků, je prostě drahým sportem, když si k ceně připočítáme ceny položek, které pro zelené idioty "neexistují":
1/ třídění
2/ mletí
3/ transport
5/ technická zkouška mísení s novým granulátem (ze starého to prostě fungovat nebude a nebude a nebude...)
4/ úprava finálního tvaru výrobku, protože na recyklátu NIKDY nedodržíte požadavek 100 % čistoty a homogenity materiálu, tudíž musíte zesílit funkční a nosné části výrobku, tudíž máte problém jej zamontovat do sestavy, blablabla...

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

a ja ti i tak dam za pravdu kdyz pises spravne. A tomu ted tak je. Recyklace plastu je pomerne ubohe reseni, spise siditko. Proto dalsi moudry muz, Marian Kechlibar, (ktery zahadne zmizel 17.12.2021) psal o navrhu, ze nejlepsi by bylo na Sahare vykopat jamu 1x1z1 km a proste do ni odpadni plasty sypat na cekat na novou technologii. Treba na tu termojadernou spalovnu :) Asi jako je nesmysl rikat termin "jaderny odpad" protoze urychlovacem rizene transmutory ho budou moct vyuzit jako plnohodnotne palivo a pak odpad z nich uz bude natolik malo aktivni, ze jeho ekologicka zavaznost bude radove mensi.

Průměrný počet slepic: 2.1 (8 hlasů)

Doufejme, že Marian Kechlibar se objeví. Jeho články by mi chyběly.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)